“Ο Jay είναι με την Ελλάδα στο Μουντιάλ!” (audio)

“Ο Jay είναι με την Ελλάδα στο Μουντιάλ!” (audio)

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κουβεντιάζει με μια δημοσιογράφο που συνάντησε τον απίστευτο πιτσιρικά και καμαρώνει τον Γιώργο Σαμαρά.

Είναι η κορυφαία στιγμή Ελληνα ποδοσφαιριστή στη διάρκεια του 2014. Στη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου οι ποδοσφαιρόφιλοι κουβαλάμε αυτές τις εικόνες μαζί μας σχεδόν σε κάθε συζήτηση που προκύπτει. Είναι μια σκηνή που έχει αγγίξει τους περισσότερους από μας, όπως πιστοποιούν τα views των σχετικών video και τα likes&shares των σχετικών αναρτήσεων.

Καμαρώσαμε πολύ, οι Ελληνες, για τον “Sammy” και τις εικόνες αυτού του video. Καμαρώσαμε περισσότερο και συγκινηθήκαμε βαθύτερα όταν διαπιστώσαμε ότι αυτή η σχέση είναι αληθινή και όχι για το θεαθήναι. Καμαρώνουμε πολύ για την απήχηση της πράξης του Γιώργου Σαμαρά και την εικόνα που σχηματίζουν οι Βρετανοί για την ανθρωπιά και την κοινωνική ευαισθησία του Ελληνα, στον οποίο αντανακλά η συμπεριφορά του διεθνούς επιθετικού.

Σε μια συζήτηση με μια Ιρλανδή συνάδελφό μου, η οποία βρέθηκε στο σπίτι του αξιολάτρευτου πιτσιρικά, έπιασα τον εαυτό μου να καμαρώνει πολύ για τον Σαμαρά και να διαπιστώνει το μέγεθος της απήχησης που είχε η συμπεριφορά του και το μέγεθος του σεβασμού που κέρδισε, ο οποίος ξεπερνά και ξεφεύγει πολύ από τα αθλητικά όρια.

Η Lisa McAlister είναι δημοσιογράφος, που εργάζεται για το BBC, για το σόου του Stephen Nolan. Η απήχηση της ιστορίας του Jay την έστειλε στην οικία των Beatty, για να κάνει μια κουβέντα με τον 10χρονο – τόσο δημοφιλή πλέον – οπαδό της Σέλτικ και τους γονείς του. Μια συζήτηση με τον Jay, τον Martin και την Aine, την οποία μπορείς αν θέλεις να ακούσεις πατώντας εδώ.

“Ο Σαμαράς ήταν ανέκαθεν ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής. Είναι ένα αξιαγάπητο παιδί, το οποίο λατρεύει την Σέλτικ και μιλά για αυτήν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κι από τότε που συνάντησε τον Σαμαρά, περίπου έναν χρόνο πίσω, απέκτησε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση μαζί του”, μου έγραψε η Lisa. Της ζήτησα να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία αυτής της συναναστροφής μ' αυτό το αξιαγάπητο πλάσμα. Διαβάστε όσα μου έγραψε:

“Οι γονείς του Jay συγκινήθηκαν πολύ, ειδικά όταν ο Γιώργος Σαμαράς είπε σε μια συνέντευξη ότι ο Jay είναι φιλαράκος του και ότι είναι πολύ ξεχωριστός. Είναι ενθουσιασμένοι γιατί διαπιστώνουν ότι αυτό που έκαναν ο Neil Lennon (του χάρισε το μετάλλιο του πρωταθλητή) και ο Γιώργος Σαμαράς ανεβάζει πολύ την επίγνωση για το σύνδρομο Down. Εφτιαξαν μια δράση που ονομάζεται Downs and Proud και στη συνέντευξη μου είπαν ότι ελπίζουν πως θα καταφέρουν να βοηθήσουν γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι το να έχεις ένα παιδί με σύνδρομο Down δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά η αρχή.

Παρ' όλο που τον συνάντησα μόνο μια φορά ειλικρινά κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι δένονται τόσο εύκολα και τόσο πολύ με τον Jay. Είναι τόσο ενθουσιώδης για ζωή, για την οικογένειά του, για την Σέλτικ, για τον Σαμαρά. Μου είπε ότι σχεδιάζει να υποστηρίξει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο! Και θέλω να σου πω ότι θα κάνω το ίδιο κι εγώ, άλλωστε η Ιρλανδία δεν τα κατάφερε. Και θα το κάνω επειδή σκέφτομαι ότι ο Σαμαράς βοήθησε τον Jay να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, και κυρίως επειδή σκέφτομαι ότι βοήθησε πολύ αυτούς που προσπαθούν να δείξουν και να πείσουν ότι τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι πηγή έμπνευσης”.

Είναι τόσο εύκολο για τον ποδοσφαιριστή να δώσει πίσω ένα μέρος της αγάπης που εισπράττει απλόχερα και εξαργυρώνει με πλουσιοπάροχα συμβόλαια. Τόσο εύκολο. Αρκεί να σε νοιάζει. Τον Σαμαρά τον ένοιαξε. Τον νοιάζει. Δεν προσποιήθηκε. Μαγκιά του. Respect.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.