Ο Μόγιες... αλλοιώνει τη Γιουνάιτεντ!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο Μόγιες... αλλοιώνει τη Γιουνάιτεντ!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος λίγες ώρες μετά το θρίαμβο της Σίτι επί της Γιουνάιτεντ, γράφει για το "γαλάζιο" φαβορί για τον τίτλο και το... άλλο "Ολντ Τράφορντ" ελέω Μόγιες...

Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στο Ολντ Τράφορντ στην μετά σερ Αλεξ εποχή. Αισθητή η διαφορά σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στα πρόσωπα των απλών φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που κατευθύνονταν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το μεγάλο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Σίτι, έβλεπες ζωγραφισμένη την αγωνία στο πρόσωπό τους για το "τι θα ζήσουμε πάλι σήμερα;".

Αν αυτή είναι η ψυχολογία που πρόλαβε να διαμορφώσει ο Μόγιες μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, το πρόβλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είναι μόνο αγωνιστικό, είναι ακόμη μεγαλύτερο...

Τα πρώτα 44 δευτερόλεπτα του ματς ήταν αρκετά για πείσουν τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ για το τι ακριβώς θα ακολουθούσε. Το γκολ του Τζέκο ήρθε για να βάλει το έτσι κι' αλλιώς μουδιασμένο "Ολντ Τράφορντ" στην κατάψυξη. Ο Μόγιες σπάει όλα τα ρεκόρ. Το ένα πίσω από το άλλο. Κανείς στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ δεν είχε βάλει τόσο γρήγορο γκολ στο Ολντ Τράφορντ. Το έβαλε ο Τζέκο...

Εκεί το καταλάβαινες ότι το ματς τελείωσε. Στα 44 δεύτερα, στο ένα γκολ. Άλλωστε, ότι το πρώτο 25λεπτο πέρασε και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ακόμη μέσα στο ματς, δεν ήταν παρά ένα λάθος, ένα ατύχημα που θα έλεγε και ο Βενγκέρ. Αντί για 0-3, το ματς είχε μείνει στο 0-1 και η ζαλισμένη Γιουνάιτεντ από το εξαιρετικό passing game της Σίτι, προσπαθούσε να πάρει βαθιά ανάσα. Την πήρε και χάρη στο Ρούνεϊ άρχισε δειλά δειλά να απειλεί.

Τότε ήταν που οι φίλοι της, που για ένα ακόμη βράδυ φυσικά είχαν γεμίσει το "θέατρο των ονείρων", ζεστάθηκαν. Φώναξαν για λίγο, τραγούδησαν ένα δύο συνθήματα, πίστεψαν ότι αφού η ομάδα γλίτωσε από αυτό που βίωσε πριν λίγες μέρες η Αρσεναλ (τρία γκολ στο πρώτο 20λεπτο δηλαδή), μπορούσε να επιστρέψει στο ματς.

Αδύνατον. Πώς ένας Ρούνεϊ να γυρίσει μόνος του ένα χαμένο ματς κόντρα σε μία εξαιρετική Σίτι; Το ημίχρονο τέλειωσε στο 1-0 και στην ανάπαυλα παρατηρούσα τα πρόσωπα των ανθρώπων στην δίπλα κερκίδα από τα δημοσιογραφικά. Καμία πίστη, καμία ένταση στη φωνή, καμία αντίδραση στις μεταξύ τους συζητήσεις. Σχεδόν συμβιβασμένοι με αυτό που θα συνέβαινε στο δεύτερο ημίχρονο.

Αυτό είναι νομίζω και η μεγαλύτερη ζημιά που έχει κάνει ο Μόγιες στη Γιουνάιτεντ. Η... μετατροπή του Ὁλντ Τράφορντ από έδρα φόβητρο σε έδρα που όποιος θέλει, όποτε θέλει, πάει και κάνει αποτέλεσμα. Η Σουόνσι για πρώτη φορά στην Ιστορία της νίκησε εκεί και απέκλεισε την Γιουνάιτεντ από την επόμενη φάση του Κυπέλλου. Η Σάντερλαντ πήγε εκεί και απέκλεισε τη Γιουνάιτεντ από τον τελικό του Λιγκ Καπ. Και στο πρωτάθλημα, η Νιουκάστλ έκανε "διπλό" για πρώτη φορά μετά το 1972, η Γουέστ Μπρόμιτς για πρώτη φορά μετά το 1978, η Εβερτον για πρώτη φορά μετά το 1992, αλλά και η Τότεναμ και η μισητή Λίβερπουλ έκαναν παρέλαση από το Ὁλντ Τράφορντ. Δεν θα έκανε λοιπόν η Σίτι, που σιγά σιγά το μετατρέπει και σε δεύτερο σπίτι της; Ετσι κι' αλλιώς τις δύο τελευταίες φορές με τον Σερ Αλεξ στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, η Σίτι είχε περάσει άνετα από το "Ολντ Τράφορντ", δεν θα πέρναγε φέτος, που έχει περάσει ο κάθε πικραμένος;

Στο ημίχρονο ο Μόγιες έκανε την πρώτη κίνησή του. Μέσα ο Καγκάουα για να αλλάξει τα δεδομένα. Θα αστειευόμαστε ασφαλώς. Ακόμη και το κέρδος για τη Γιουνάιτεντ, ότι βγήκε από το γήπεδο ο Κλέβερλι (έτοιμος να υπογράψει νέο πενταετές συμβόλαιο με εντολή Μόγιες!!!), για να μπει ο Ιάπωνας, δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα στο ματς. Αυτός ο Καγκάουα, έτσι όπως τον χρησιμοποιεί και του συμπεριφέρεται ο Μόγιες είναι πλέον ένα "καμένο χαρτί" για την ομάδα του. Αν γυρίσει στη Ντόρτμουντ το καλοκαίρι, ίσως και να ξαναγίνει ο παίκτης που την οδηγούσε στην κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα, αλλά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν πρόκειται να παίξει.

Βγήκε λοιπόν ο Κλέβερλι και μπήκε ο Καγκάουα. Με λίγα λόγια με 10 έπαιζε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρώτο ημίχρονο με 10 συνέχισε και στο δεύτερο. Κι' αν σκεφτείς και σε τι κατάσταση είναι ο Φέρντιναντ, ίσως και να ήταν εννιά εναντίον έντεκα.

Ας αφήσουμε όμως στην άκρη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποιοι παίκτες της Μάντσεστερ κι' ας πάμε στον τρόπο παιχνιδιού της. Αν η μπάλα δεν πάει στα πλάγια, δεν ανέβουν οι ακραίοι μπακ, για να γίνει κάποια σέντρα, η Γιουνάιτεντ φάση δεν φτιάχνει. Νόμος! Ακόμη κι' αν έφευγε από το γήπεδο ο Φερναντίνιο, ποδόσφαιρο από τον άξονα η ομάδα του Μόγιες αποκλείεται να έπαιζε. Σαν να απαγορεύεται... Δεν γίνεται όμως έτσι. Οταν είσαι τόσο προβλέψιμος θα χάσεις και τόσο εύκολα...

Και το πρόβλημα στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού, δεν είναι το μοναδικό. Δεν ξέρω καν αν είναι το μεγαλύτερο. Και στο ανασταλτικό το σχέδιο δεν το αντιλαμβάνεσαι, δεν υπάρχει. Καμία πίεση ψηλά, καμία πίεση στα χαφ του αντιπάλου (στην προκειμένη περίπτωση της Σίτι) και επιπλέον χαζό και κουραστικό για τους ίδιους κυνήγι της μπάλας. Σαν τα σκυλάκια που τους πετάς την μπάλα και την ακολουθούν από πίσω συμπεριφέρονταν στο ματς όλοι οι παίκτες της Γιουνάιτεντ. Με αποτέλεσμα αυτοί της Σίτι που την άλλαζαν πολύ γρήγορα και πολύ επιτυχημένα, να είναι μονίμως ένα βήμα πιο μπροστά. Παντού κενοί χώροι, λόγο του άσκοπου πρέσινγκ στην μπάλα, καμία αλληλοκάλυψη, καμία αγωνιστική πειθαρχία, κανένα μαρκάρισμα στο χώρο. Ολοι οι παίκτες της Γιουνάιτεντ κυνηγούσαν την μπάλα αφήνοντας τη θέση τους και το χώρο ευθύνη τους. Για τέτοιο επίπεδο, αδιανόητο, στα όρια του κωμικού. Για αυτό ακριβώς στα πρώτα 25 με 30 λεπτά η Σίτι όποτε ήθελε έμπαινε στην περιοχή της Γιουνάιτεντ.

Γι' αυτό, αλλά και γιατί είναι δουλεμένη υπέροχα από τον Πελεγκρίνι. Αυτοματισμοί, εξαιρετικό passing game, συνεχώς κίνηση από τους παίκτες χωρίς μπάλα στα πόδια, αυτοματισμοί και τριγωνάκια που δείχνουν ότι ο Χιλιανός την έχει δουλέψει πολύ την ομάδα.

Και φυσικά ρόστερ με βάθος και ποιότητα. Έχει μπουκώσει και δεν σκοράρει εδώ και 10 συνεχόμενα ματς ο Νεγρέδο των 23 γκολ φέτος ως τώρα, είναι τραυματίας και δεν παίζει ο Αγκουέρο, δεν έχει βρει ακόμη ρυθμό και πατήματα ο Γιόβετιτς; Κανένα πρόβλημα, παίρνει τη σκυτάλη ο μέχρι πρότινος αναπληρωματικός Τζέκο,σκοράρει συνεχόμενα ματς και καταφέρνει να πετύχει δύο γκολ στο "Ολντ Τράφορντ" και να "κλειδώσει" τη νίκη.


Η Σίτι που πλέον έχει μόνο το πρωτάθλημα στα πόδια της, ξανάγινε μετά από τη νίκη στο "Ολντ Τράφορντ" φαβορί. Με μικρό προβάδισμα από την Τσέλσι και την Λίβερπουλ, αλλά ξανά φαβορί σε μία κούρσα τριών... αλόγων. Το τέταρτο, η Αρσεναλ του Βενγκέρ, όχι απλώς... έσκασε, αλλά κινδυνεύει και να χάσει την τέταρτη θέση από την Εβερτον που είναι στο -6 από αυτήν αλλά με ένα ματς λιγότερο και με μεταξύ τους παιχνίδι στο "Γκούντισον Παρκ" τις τελευταίες επτά αγωνιστικές...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.