Η Πρέμιερ Λιγκ στα... χέρια ενός Έλληνα!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Η Πρέμιερ Λιγκ στα... χέρια ενός Έλληνα!

bet365

Ενας Ελληνας κάνει... μαγικά στην Πρέμιερ Λιγκ! Ο φυσικοθεραπευτής της Κρίσταλ Πάλας, Αλεξ Μάνος μιλά στο gazzetta.gr για το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, την σπουδαία καριέρα, το... φαινόμενο Καραγκούνης και το δύσκολο βράδυ του Ολυμπιακού!

Ενας Ελληνας κάνει τη διαφορά στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Αλέξανδρος Μάνος επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Κρίσταλ Πάλας, ο άνθρωπος που με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του κατάφερε να εδραιωθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του Πλανήτη. Η γνώση, η εκπαίδευσή του έδωσαν μια ηγετική θέση και οι Λονδρέζοι χτίζουν πάνω του μια γερή ομάδα!

Ο Αλέξανδρος Μάνος σπούδασε φυσικοθεραπεία στο Λονδίνο, έκανε master στην Αυστραλία και δεν χρειάστηκε πολύ για να πείσει μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ πως μπορεί να βασιστεί πάνω του. Διανύει την 4η σεζόν στην Πάλας, όνειρό του είναι η δημιουργία μιας βάσης που θα αφήσει εποχή, αλλά και μια μεταγραφή που θα κάνει σούσουρο, κάτι σαν τον συμπατριώτη του, του Κώστα Μήτρογλου στη Φούλαμ.

Ο Αλέξανδρος Μάνος μιλά στο gazzetta.gr για την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ, την δουλειά των Βρετανών στα... εξωαγωνιστικά, τον... νεαρό Καραγκούνη, αλλά και τη Γιουνάιτεντ που τον εντυπωσίασε στην αναμέτρηση του Σαββάτου! Ποια είναι η συμβουλή του στα μεγάλα ελληνικά κλαμπ, αλλά και το... μυστικό νεότητας για τους 37αρηδες!

Ποια είναι η πορεία σας και η εκπαίδευσή σας;
«Σπούδασα φυσικοθεραπεία στο King College, στο Λονδίνο. Η πρώτη μου δουλειά ήταν στην Κρίσταλ Πάλας και στις Ακαδημίες της. Δούλευα εκεί για τρία χρόνια και στη συνέχεια έφυγα για την Αυστραλία ώστε να κάνω το μεταπτυχιακό μου στον αθλητισμό και μυοσκελετική φυσιοθεραπεία. Επέστρεψα στο Λονδίνο και εργάστηκα σε αθλητιατρική κλινική στην πόλη. Τα σαββατοκύριακα απασχολιόμουν με αγώνες, μαραθωνοδρόμους, τριαθλητές, κολυμβητές. Επέστρεψα στην Κρίσταλ Πάλας και είμαι εκεί την τελευταία 4ετία».

Εκτός από γνώσεις τι άλλο σας βοήθησε για να φτάσετε σε αυτό το επίπεδο;
«Σιγά σιγά χτίζεις αυτή τη σχέση με την ομάδα. Εκτός από καλός φυσικοθεραπευτής πρέπει να είσαι και καλός... ομιλητής. Πρέπει να ξέρεις πως θα συμπεριφερθείς στους παίκτες, την τεχνική ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει μια εξαιρετική σχέση και άψογη επικοινωνία».

Είστε 100% μέσα στην ομάδα ή έχετε και άλλες εργασίες;
«Οχι, απασχολούμαι μόνο με την Κρίσταλ Πάλας. Αυτή είναι η δουλειά μου και κοιτάζω να την κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Είμαι υπεύθυνος όλου του τιμ, οι ευθύνες πολλές, τα κίνητρα αρκετά και οι φιλοδοξίες πολλές. Στόχος μου να βρίσκομαι πριν από την προπόνηση στο αθλητικό κέντρο και να φεύγω τελευταίος, αφού έχουμε ολοκληρώσει όλες τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε»

Πως είναι δομημένο ένα μεγάλο αγγλικό κλαμπ σε αυτό το κομμάτι;
«Στην Ελλάδα απ' όσο γνωρίζω, ο γιατρός της ομάδας είναι και το Νο1 του τιμ, από τον οποίο και θα περάσουν τα πάντα. Στην Αγγλία είναι εντελώς διαφορετικά. Στην κορυφή βρίσκεται ο φυσικοθεραπευτής, ο οποίος και θα οργανώσει τα πάντα. Ολα αρχίζουν με το πρωινό meeting, ακολουθεί η προπόνηση, υπάρχει το μασάζ, η θεραπεία, το γυμναστήριο. Για όλα αυτά υπάρχει στην ομάδα ένα γκρουπ από οχτώ άτομα που είναι διαρκώς δίπλα στους παίκτες. Υπάρχουν δυο φυσικοθεραπευτές, δυο για το μασάζ, δυο γυμναστές, ένας βοηθός φυσικοθεραπευτή και φυσικά ο γιατρός. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι συνεργάτες που επισκέπτονται τακτικά την ομάδα, όπως ένα χειροπρακτικός, ο διαιτολόγος και ο ποδολόγος. Σε άλλες μεγαλύτερες ομάδες από την Κρίσταλ Πάλας ο αριθμός είναι μεγαλύτερος!»

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας στις ελληνικές ομάδες;
Πρέπει να επενδύσουν σε αυτό το κομμάτι, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές για να μπορεί το ιατρικό τιμ της ομάδας να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Σκεφτείτε πόσα κερδίζει μια ομάδα με την γρήγορη επιστροφή του καλύτερού της παίκτη νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο... Φυσικά, με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία μπορούν να αποφευχθούν τραυματισμοί που θα κοστίσουν. Βέβαια, δεν μπορώ να ξέρω πως είναι οργανωμένες οι ομάδες, αλλά αν περνούσε από το χέρι μου, αυτό θα τόνιζα».

Οι Αγγλοι δεν σταματούν ποτέ τη δράση! Εσύ θα συνιστούσες μια διακοπή;
«Οι παίκτες στην Αγγλία έχουν μάθει να ζουν γι' αυτό, έχουν εκπαιδευτεί σωστά και οι ομάδες τους ξέρουν τον τρόπο. Δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί, αλλά θα προτιμούσα να υπάρχει μια διακοπή την περίοδο των Χριστουγέννων ή κάποια άλλα μικρότερα διαλείμματα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμών»

Οι Ελληνες παίκτες θα μπορούσαν να αντέξουν σε αυτό το ρυθμό;
«Αν αυτό γίνει απότομα είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία το καλοκαίρι και ειδική διαχείριση του υλικού»

Ποιο είναι το δικό σας όνειρο;
«Πάντα στη ζωή θέλεις να κάνεις ένα μεγάλο βήμα, αλλά και εδώ που βρίσκομαι είμαι πολύ χαρούμενος και έχω μεγάλες φιλοδοξίες. Θέλεις την ομάδα σου ολοένα να τη μεγαλώνει, έτσι όταν έρθει η ώρα για κάτι άλλο να έχεις αφήσει μια τέλεια δουλειά»

Θα ήθελα να ρωτήσω για το... φαινόμενο «Καραγκούνης», στα 37 του και όμως αποδίδει τόσο καλά. Που οφείλεται;
«Σίγουρα σε αυτό βοηθά και το καλούπι του κάθε παίκτη. Ωστόσο, για να είσαι τόσο καλός σε αυτή την ηλικία βοηθά η προσοχή που δίνει κάθε παίκτης, η ζωή που κάνει, το πρόγραμμα και η διαχείριση από την ομάδα, αλλά και η αγάπη γι' αυτό που κάνεις. Ο Καραγκούνης έχει όλο το πακέτο».

Πως εξηγείς το γεγονός πως ο Μήτρογλου μπήκε στο γήπεδο αρκετές ημέρες μετά την μεταγραφή του;
«Δεν μπορώ να ξέρω καλά το θέμα, αλλά στην Αγγλία τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ολα είναι οργανωμένα, ο Μήτρογλου πέρασε διάφορα τεστ και σε καθένα από αυτά διαπίστωναν οι ιθύνοντες της Φούλαμ αν είναι έτοιμος. Για να δώσουν όμως 15 εκατ. ήταν σίγουροι για την επιλογή τους!»

Ποιο είναι μυστικό για τους... βετεράνους παίκτες;
«Εχω μάθει πως για κάθε ηλικία υπάρχει και η ιδανική διαχείριση. Πρέπει να ξέρεις πως να συμπεριφερθείς σε έναν παίκτη πάνω από τα 34. Υπάρχει πρόγραμμα, υπάρχει τρόπος για να μπορεί ο παίκτης να συνεχίσει χωρίς πρόβλημα, αρκεί φυσικά να το θέλει και ο ίδιος».

Το βράδυ του Σαββάτου είδες την ομάδα σου να χάνει εντός από τη Γιουνάιτεντ. Σήμερα ο Ολυμπιακός δίνει ένα πολύ μεγάλο ματς με τη Μάντσεστερ. Ποιο είναι το σχόλιό σου;
«Είδα τη Γιουνάιτεντ σε πολύ καλή κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως πέρσι, αλλά αυτό οφείλεται και στην αλλαγή προπονητή. Αυτή η ομάδα όμως είναι ικανή για όλα. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τα πέντε γκολ στη Λεβερκούζεν και μάλιστα εκτός έδρας. Αν βρεθούν στη μέρα τους Ρούνεϊ και Φαν Πέρσι θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των παικτών του Ολυμπιακού, αν και πιστεύω πως είναι πανέτοιμοι γι' αυτή την πρόκληση. Πρέπει να παίξει έξυπνα ο Ολυμπιακός πάνω σε αυτό το δίδυμο».

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα