Από τον Φαν Πέρσι, στον Μάτα

Ball Boys Ball Boys
Από τον Φαν Πέρσι, στον Μάτα

bet365

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος βλέπει τις ομοιότητες στις δύο μεταγραφές και τον Μόγιες να ακολουθεί την... εφήμερη πεπατημένη των στερνών του Σερ Αλεξ.

Οταν ο Αλεξ Φέργκιουσον λάμβανε την αμφιλεγόμενη απόφαση να πληρώσει 30,5 εκατ. ευρώ για τον 29χρονο Ρόμπιν Φαν Πέρσι, άφηνε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η σκέψη του ήταν σχετικά εφήμερη και το πλάνο του για την ομάδα κάθε άλλο παρά μακροπρόθεσμο (και ας υπέγραψε ο Ολλανδός για τέσσερα χρόνια). Ο τέως αρχηγός της Αρσεναλ έκανε τη δουλειά του και με το παραπάνω, προσέθεσε στην περσινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυτό που της έλειπε, έβαλε πολλά και σημαντικά γκολ και η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήρθε να επιβεβαιώσει το ορθό της επιλογής του Σερ.

Ωστόσο, επειδή άλλα χρήματα δεν υπήρχαν για ξόδεμα, το υπόλοιπο ρόστερ έμελλε να παραμείνει λειψό, ρηχό και αυτό ήταν νομοτελειακό πως θα είχε τις συνέπειες του στο Σήμερα. Ο Φέργκιουσον που ήθελε να αποχωρήσει με την κούπα, το κατάφερε, αλλά το σύνολο που κληροδότησε στον Ντέιβιντ Μόγιες δεν ήταν εξίσου ανταγωνιστικό με τους υπόλοιπους βασικούς διεκδικητές αρχικά του τίτλου και κατά πως φαίνεται τώρα... με εκείνους της τετράδας ή ακόμα και του Europa League! Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά...

Η άμυνα των Κόκκινων Διαβόλων είναι... τελειωμένη. Ο Εβρά με το ένα πόδι στη Μονακό, ο Βίντιτς στη Γαλατά ή ποιος ξέρει που και ο Φέρντιναντ στη σύνταξη, με τον Ράφαελ να μην γίνεται ποτέ αυτός που ευελπιστούσαν και να είναι επίσης φευγάτος σύμφωνα με τον μάνατζερ του. Πέρσι ο Βίντιτς τουλάχιστον μπορούσε να στρίψει, κάτι που εξαιτίας των τραυματισμών δεν μπορεί να κάνει πλέον. Στη μεσαία γραμμή πάλι ο Κάρικ πάλευε, ο Σκόουλς ήταν εκεί όποτε τον χρειαζόταν ο Φέργκι, ο Γκιγκς είχε λιγότερο γκριζάρισμα στους κροτάφους και μπροστά ο Ολλανδός τα έβαζε. Ο νυν κόουτς της Γιουνάιτεντ που βέβαια έκανε κι εκείνος τα λάθη του το καλοκαίρι, δεν έχει αντίστοιχες πολυτέλειες και ο Φέργκιουσον δεν προετοίμασε ως όφειλε τη διάδοχη κατάσταση (Δείτε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο). Θα πει κανείς: «μα καλά πόσες ομάδες να φτιάξει ακόμα;» και θα έχει δίκιο από μία άποψη, γιατί από την άλλη: σε αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γιουνάιτεντ, δεν είναι δυνατόν να μην έχει ευθύνη ο επί 27 χρόνια τεχνικός της.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς ήταν το μπάτζετ που είχε στα χέρια του ο Μόγιες. Σίγουρα όμως όποιο κι αν ήταν αυτό, δεν το διαχειρίστηκε καθόλου καλά. Για αυτό το συμπέρασμα υπάρχουν πολλά αρνητικά παραδείγματα: από τις κρούσεις τις τελευταίας στιγμής σε Ερέρα, Φάμπρεγας, Μπέινς, Κοεντράο, την υπεραξία στον Φελαϊνί και πάνω απ' όλα το ΟΧΙ στον Οζίλ! Για τον τελευταίο το deal θα μπορούσε να γίνει στις 31 Αυγούστου και τον απέρριψε, επειδή θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν παίκτη σε αυτή την θέση. Ελα όμως που για αυτήν ακριβώς την θέση θα χρυσοπληρώσει τώρα τον Χουάν Μάτα, καθώς αν και είναι εξαιρετικός ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, τα 40-45 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολλά.

Εφόσον πραγματοποιηθεί αυτή η μεταγραφή, θα δείξει δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι ο Μόγιες κατάλαβε το εγκληματικό λάθος του με τον Οζίλ (σ.σ.: όταν κυκλοφορεί τέτοιος παικταράς στην αγορά, δεν του γυρνάς την πλάτη) και αναθεώρησε και το δεύτερο ότι η πίεση για να προλάβει το... σεντόνι είναι τόσο τεράστια που τον κάνει να μην το πολυσκέφτεται να δώσει όλο το χρήμα μόνο σε μία αγορά. Ο Μάτα σίγουρα θα βοηθήσει τα μέγιστα. Την Αγγλία την ξέρει καλά και θα μπορέσει να καλύψει πολλές θέσεις στην 11άδα (σ.σ.: πέρσι σε όλες τις διοργανώσεις είχε τον μαγικό συνδυασμό των 22 γκολ και των 39 ασίστ!). Οταν θα λείπει ο Ρούνεϊ ή ο Φαν Πέρσι θα μπορεί να γίνεται δεύτερος φορ. Θα μπορεί να γίνει εξτρέμ και πάνω απ' όλα θα μπορεί να κινείται ως ελεύθερος μέσα δεξιά (ή και αριστερά κατά περίπτωση), αφήνοντας τον Μόγιες να έχει έναν καθαρό εξτρέμ (Γιανουζάι ή Βαλένσια), αλλά και ταυτόχρονα τους Ρούνει-Φαν Πέρσι σε μία άκρως επιθετική εντός έδρας σύνθεση (σ.σ.: εκεί δηλαδή που αντιμετωπίζει παραγωγικό πρόβλημα).

Ετσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, με τη Γιουνάιτεντ να βρίσκεται στο -6 από την 4η θέση, η αγορά του 25χρονου Ισπανού και μάλιστα όσο όσο, ήταν κάτι περισσότερο από επιτακτική. Οι Κόκκινοι Διάβολοι πρέπει πάση θυσία να βρεθούν στο φινάλε της σεζόν εντός Τσάμπιονς Λιγκ. Ειδάλλως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αρνητικό ντόμινο εξελίξεων που θα ακολουθήσει και κυρίως τη μη σημαντική ενίσχυση στο καλοκαιρινό παζάρι. Σε πρώτη φάση πάντως ο Μόγιες φαίνεται να κινείται στην περσινή πεπατημένη του Σερ Αλεξ. Οι... κακές γλώσσες στο Νησί υποστηρίζουν πως εκείνος ήταν άλλωστε που τον συμβούλεψε αναφορικά με τον Μάτα.

Βλέποντας όμως τι ακριβώς συνέβη με τον Φαν Πέρσι (τα χρήματα που πήγαν σε άλλες ανάγκες και δόθηκαν όλα για εκείνον), θα πρέπει ο Μόγιες να λάβει από τώρα μέριμνα οικονομική, αλλά και σε σχεδιασμό. Εάν δεν το πράξει, κινδυνεύει του χρόνου να παραμείνει με ένα μέτριο ρόστερ που δεν θα υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθεί και τότε θα έχει κάνει μία τρύπα στο νερό. Τώρα όμως όπως έχουν τα πράγματα, καλώς ή κακώς, ο Μάτα φαντάζει η μοναδική σανίδα σωτηρίας που μπορεί να σώσει την χειρότερη χρονιά της Μάντσεστερ από καταβολής Πρέμιερλιγκ. Καταδεικνύει ωστόσο, τον ανύπαρκτο σχεδιασμό τόσο του νέου προπονητή όσο και του προκατόχου του...

ΥΓ.: Φυσικά εκείνος που πανηγυρίζει περισσότερο από αυτή τη μετακίνηση είναι ο Ολυμπιακός. Με δεδομένο ότι ο Μάτα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι Ερυθρόλευκοι βλέπουν ότι η Γιουνάιτεντ δεν θα ενισχυθεί όσον αφορά τις μεταξύ τους αναμετρήσεις!

ΥΓ 1.: Και στην Τσέλσι όμως μπορεί να μην τους άρεσε που τον δίνουν στη Γιουνάιτεντ, αλλά τα 40-45 εκατ. για έναν παίκτη που σκούπιζε φέτος τον πάγκο και που τον αγόρασαν φθηνότερα (23,5 από τη Βαλένθια το 2011) μόνο ως επιτυχημένο deal μπορεί να πιστωθεί!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys