«Γεννημένος για την Τότεναμ»!

Ball Boys Ball Boys
«Γεννημένος για την Τότεναμ»!

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την... αποκάλυψη της Τότεναμ, Άντρος Τάουνσεντ.

«Andros Townsend, you were born to play for Spurs», «Άντρος Τάουνσεντ, είσαι γεννημένος για να παίζεις στην Τότεναμ», τραγουδούσαν οι οπαδοί των Λονδρέζων στο εκτός έδρας ματς με την Άστον Βίλα. Η σημασία... κρύβεται ότι το ίδιο σύνθημα τραγουδούσαν και για τον Μπέιλ.

Η... ιστορία του Τάουνσεντ πάει πολύ πίσω. Από τις φήμες ότι η Τότεναμ του ζήτησε να φύγει από την ακαδημία της όταν ήταν 15 ετών, μέχρι το εκπληκτικό του πρώτο γκολ με την Γιέβοϊλ (στον πρώτο του δανεισμό) και το πρώτο του επίσημο γκολ με την φανέλα της Τότεναμ στη νίκη 3-0 επί της Τσάρλτον για το Κύπελλο (9 Ιανουαρίου του 2011).

Το παιχνίδι με την Σάκροκ Ρόβερς (15 Δεκεμβρίου του 2011), όμως, στάθηκε η ευκαιρία να γίνει γνωστός, έστω και για μη αγωνιστικούς λόγους ακόμη και αν σκόραρε. Ο Ρέντναπ είχε πάρει την απόφαση να βάζει τα «δεύτερα» στο Europa League και ο Τάουνσεντ είχε συμμετοχή στα 4 από τα 6 ματς του ομίλου.

Στο τελευταίο στην Ιρλανδία πήρε φανέλα βασικού και όταν έκανε το 0-2 (0-4 το τελικό και με δύο δικές του ασίστ), έδειξε στον ουρανό. Δεν ήθελε να είναι εκεί, όμως τον έπεισε ο πατέρας του, Τρόι. Περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά ο τελευταίος ήταν προπονητής της Τσέσχαντ στην 10η επέτειο από τον θάνατο (σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 18 ετών) του άλλου γιου του, Κέρτις.

Τελικά, ούτε το γκολ έφτασε για να «στιγματίσει» εκείνο το παιχνίδι την καριέρα του. Ένας σύγχρονος... νομάς του ποδοσφαίρου, που δόθηκε σε 9 ομάδες δανεικός και πλέον αποτελεί «παράδειγμα» στο Νησί. Πήγε χωρίς δισταγμό είτε εκεί που τον έστελνε η Τότεναμ είτε εκεί που πίστευε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για την εξέλιξη της καριέρας του. Ήθελε να παίζει, έμαθε από τα λάθη του, ουσιαστικά σκληραγωγήθηκε, κυνηγώντας το όνειρό του. Δεν τα παράτησε ποτέ. Και στο τέλος ανταμείφθηκε για την επιμονή του. Εκεί που άλλοι στη θέση του θα ζητούσαν μεταγραφή ή να μείνουν ελεύθεροι – κάτι που πιθανότατα θα κατάφερναν – εκείνος συνέχισε. Με θράσος και υπομονή.

«Ο ατζέντης του Τάουνσεντ με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι ο Άντρος ήθελε να φύγει. Του απάντησα ότι είναι εδώ μόλις 4 εβδομάδες και τον ρώτησα αν συνδέεται με το ενδιαφέρον της Μπέρμιγχαμ. Μου απάντησε αρνητικά. Του είπα ότι δεν θέλω στην ομάδα κάποιον που δε θέλει να βρίσκεται εδώ, όμως θα παίξει με την Πόρτσμουθ, γιατί δουλέψαμε πάνω στον ρόλο του ολόκληρη την εβδομάδα. Λίγο πριν τον αγώνα τον έψαχνα, για να μου πουν ότι είχε αδειάσει το ντουλαπάκι του και είχε φύγει. Ε, εκείνη την ημέρα έπαιξε για την Μπέρμιγχαμ και όχι για εμάς», αποκάλυψε ο Νιλ Γουόρνοκ.

*Οι δανεισμοί του Τάουνσεντ (Πηγή Daily Mail)

Η μέρα που άλλαξε την... ροή των πραγμάτων ήταν η 31η Ιανουαρίου του 2013. Ο Τάουνσεντ άλλαζε τις ομάδες σαν τα... πουκάμισα και την τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου άφησε την Τότεναμ. Μαζί με τον Τζίνας (ο πρώτος δανεικός, ο δεύτερος με μεταγραφή) πήγαν να συναντήσουν τον πρώην προπονητή τους, Χάρι Ρέντναπ, στην ΚΠΡ. Εκείνη την ημέρα ο Βίλας Μπόας μπήκε στον κόπο να του τηλεφωνήσει και να του πει ότι τον υπολογίζει. Τελικά, ο στόχος δεν επετεύχθη, οι Ρέιντζερς υποβιβάστηκαν, όμως ο Τάουνσεντ ξεχώρισε. Κυρίως για την ταχύτητα και την ντρίμπλα στην κίνηση.

«Η μεταγραφή στην ΚΠΡ ήταν ή τώρα ή ποτέ», είπε ο ίδιος. Ή θα πετύχαινε ή θα χανόταν. «Πίστευα στον εαυτό μου, όμως μέχρι να δείξεις ότι μπορείς να σταθείς στην Πρέμιερ Λιγκ από μόνο του δεν σήμαινε τίποτα», σχολίασε ο Τάουνσεντ.

Ο Πορτογάλος κράτησε τον λόγο του και το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε κανονικά προετοιμασία με την Τότεναμ. Παρά το γεγονός ότι τον Μάιο του 2013... έμπλεξε με τον τζόγο. Ο ίδιος τόνισε ότι πόνταρε (μέσω κινητού πάντα) σε αγώνες τις ώρες που ήταν μόνος στο ξενοδοχείο πριν την αγωνιστική και αποδείχθηκε ότι είχε δίκαιο, καθώς δεν υπήρξε ποτέ ποντάρισμα σε δικό του αγώνα. Η τιμωρία ήταν πρόστιμο 18.000 λιρών και όλα ξεχάστηκαν, έστω και αν αυτές οι στιγμές... βαρεμάρας θα μπορούσαν να είχαν κοστίσει πολλά περισσότερα...

Η προετοιμασία βγήκε χωρίς προβλήματα και ο τραυματισμός του Λένον σε συνδυασμό με την «αργοπορημένη» μεταγραφή του Λαμέλα ήταν η... διέξοδος. Και δεν άργησε να «λάμψει». Σε σημείο, που πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017, με τον μισθό του να... 8πλασιάζεται και να σκοράρει στο ντεμπούτο του με την Αγγλία (στο 4-1 με το Μαυροβούνιο)! Η εξέλιξή του είναι εντυπωσιακή.

Στην τελευταία νίκη της Τότεναμ εκτός έδρας επί της Άστον Βίλα (0-2), ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου. Η... σέντρα του κατέληξε στα δίχτυα για το 0-1, ενώ είχε άλλες δύο εξαιρετικές προσπάθειες για γκολ (ο Γκούζαν έβγαλε δύσκολα την πρώτη, λίγο άουτ η δεύτερη).

Σουτάρει πολύ (με μέσο όρο 4,4 σουτ ανά παιχνίδι είναι στην κορυφή της λίστας στην Πρέμιερ Λιγκ), κατηγορήθηκε ότι δεν σκοράρει, όμως από τη μία είναι η πρώτη του σεζόν σε αυτό το επίπεδο και από την άλλη η ευστοχία του όσο περνάει ο καιρός όλο και βελτιώνεται. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή. Τα συνεχή παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ. Με την ίδια ικανότητα και με τα δύο πόδια, τα... βάζει με οποιονδήποτε αντίπαλο. Άλλωστε, στο περσινό ματς της ΚΠΡ με την Γουίγκαν οι 14 επιτυχημένες ντρίμπλες του αποτελούν ρεκόρ δεκαετίας στο πρωτάθλημα.

*Στο γράφημα ο μέσος όρος σουτ ανά παιχνίδι στην Πρέμιερ Λιγκ (Πηγή Whoscored)

*Στο γράφημα τα σουτ (ποσοστό ευστοχίας 50%) του Τάουνσεντ μέχρι τώρα στην Πρέμιερ Λιγκ (Πηγή Squawka)

*Στο γράφημα οι ντρίμπλες του στην εντός έδρας ισοπαλία της ΚΠΡ με την Γουίγκαν (1-1) τη σεζόν 2012-13 (Squawka)

«Μου μοιάζει σαν κάποιος που δεν φοβάται κανέναν και τίποτα. Πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που παίζουν καλά. Έτσι, ο Τάουνσεντ κρατάει δίκαια τη θέση του. Ξέρει ότι ο συναγωνισμός είναι σκληρός, καθώς δεν είναι μόνο οι Λαμέλα και Λένον αλλά και οι Σίγκουρντσον και Τσαντλί», τόνισε ο Βίλας Μπόας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα σε ψηφοφορία στο Talksport για το αν πρέπει να κληθεί στην Εθνική, το 81% των ψήφων ήταν «ναι». Τελικά, σκόραρε και στο ντεμπούτο του. «Το ντεμπούτο του ήταν εξαιρετικό σε ένα ματς με τόσο μεγάλη πίεση. Πάντα είναι ωραίο να βλέπεις ένα νέο παιδί να εμφανίζεται με την ομάδα και αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Να σκοράρει ένα φανταστικό γκολ, με το οποίο τελειώσαμε και το παιχνίδι», σχολίασε ο Ρούνεϊ.

«Όταν μπορείς και αποδίδεις τόσο καλά σε αυτό το επίπεδο μπροστά σε 90.000 κόσμο, όλοι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται τι έχει συμβεί», ήταν το σχόλιο του Χόντγκσον.

«Είναι υπέροχο όταν ακούς τόσο καλό λόγια, όμως ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι σκληρός και όσο γρήγορα μπορείς να βρεθείς ψηλά σε έναν μήνα, βρίσκεσαι μόλις ένα με δύο κακά παιχνίδια από το άλλο άκρο. Αυτοί οι παίκτες κορυφαίου επιπέδου είναι σταθερά στην κορυφή εδώ και χρόνια. Αν καταφέρω τα μισά από όσα αυτοί, θα είμαι πολύ χαρούμενος. Το να είμαι ο νέος Μπέιλ, ο νέος Ρόμπεν, ο νέος Λένον, δεν είναι κάτι που θέλω. Θέλω να πετύχω όπως αυτοί, όμως θέλω να το κάνω με το δικό μου όνομα και το δικό του παιχνίδι», αρκείται να λέει προς το παρόν ο Τάουνσεντ. Αν κάποιος είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο κοντά είναι η επιτυχία με την αποτυχία, άλλωστε, είναι αυτός...

*Στο παρακάτω βίντεο το πρώτο του γκολ με την Γιέβοϊλ.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys