Top deals – Premier League

Ball Boys Ball Boys
Top deals – Premier League

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης ξεκινάει με την Premier League, σχολιάζοντας τις καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού.

Αυτή η σειρά άρθρων με προβλημάτισε και με δυσκόλεψε περισσότερο από κάθε άλλο κείμενο. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις τις ισορροπίες, όταν έχουν γίνει τόσο καλές μεταγραφές. Μεταγραφές, που έκαναν μπαμ, που οδήγησαν σε νέα ρεκόρ... ξοδέματος σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Το top 5 μοιάζει πολύ μικρό, για να αναδείξεις τη χρησιμότητα και την ποιότητα των νέων παικτών. Έτσι, η επιλογή ήταν μία. Να γράψω το κείμενο και να δώσω τον λόγο σε εσάς.

Στη δική μου λίστα, λοιπόν, τα κριτήρια είναι λίγο... μυστήρια. Έχουμε από τη μία αυτό που έχει φαγωθεί να λέει και να γράφει το Καραμάνος, το λεγόμενο «value for money», δηλαδή κατά κάποιον τρόπο ο λόγος των χρημάτων που δαπανήθηκαν προς την «ποιότητα» ή την... προσδοκία της «ποιότητας» (μελλοντικά) του παίκτη. Από την άλλη τον βαθμό δυσκολίας της μεταγραφής, με την έννοια του πόσες και ποιες ομάδες ήθελαν τον παίκτη σε σχέση με το «όνομα» της ομάδας. Η μεταγραφή ας πούμε του Φαλκάο στην Μονακό ήταν τεράστια επιτυχία για τους Μονεγάσκους. Τόσο μεγάλη, ώστε παρά τα 60 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν, το deal να θεωρείται από τα κορυφαία. Πάνω-κάτω στην ίδια κατηγορία ανήκει και η αναλογία του «βάρους» του ονόματος της ομάδας σε σχέση με τον παίκτη που κατάφερε να αποκτήσει. Ο καθένας, φυσικά, κρίνει τα deals του καλοκαιριού με δικά του κριτήρια και η πλήρης συμφωνία είναι σχεδόν απίθανη... Μην διστάσετε, λοιπόν, να γράψετε το δικό σας top 5.

*Προσπάθησα να βάλω μόνο μία μεταγραφή για κάθε ομάδα στο εκάστοτε top 5, ώστε να αποφύγω φαινόμενα τύπου Γαλλίας, όπου θα... εκπροσωπούνταν μόνο Παρί και Μονακό.

Ξεκίνημα, λοιπόν, με την Premier League

5. Ρίκι Φαν Βολφσβίνκελ (Νόριτς)
Αν η Τότεναμ θεωρείται από πολλούς... πρωταθλήτρια των μεταγραφών, τότε η Νόριτς έρχεται άνετα στη 2η θέση στο Νησί. Τα «καναρίνια» αποφάσισαν να επενδύσουν αρκετά για το αύριο, κάνοντας πολύ σημαντικές μεταγραφές. Μάρτιν Όλσον (από Μπλάκμπερν), Νέιθαν Ρέντμοντ (από Μπέρμιγχαμ), Γκάρι Χούπερ (από Σέλτικ), Γιόχαν Ελμάντερ (από Γαλατάσαραϊ) και Λιρόι Φερ (από Τβέντε) μετακόμισαν στο «Κάροου Ρόουντ» για το... κάτι παραπάνω. Οι προθέσεις της Νόριτς, όμως, είχαν γίνει γνωστές αρκετά νωρίτερα. Τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει η μεγάλη έκπληξη, με τα «καναρίνια» να ανακοινώνουν την απόκτηση του Ρίκι Φαν Βολφσβίνκελ από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας για 10 εκατ. ευρώ. Ο Ολλανδός επιθετικός είχε εξελιχθεί σε hot όνομα και τα οικονομικά προβλήματα των Πορτογάλων έδωσαν το... σύνθημα σε πολλές ομάδες να τον προσεγγίσουν. Τελικά, ο Χιούτον κατάφερε να τον πείσει, ο 24χρονος σκόραρε στο ντεμπούτο του στην Αγγλία στο 2-2 με την Έβερτον και αναμφίβολα ανεβάζει επίπεδο τη Νόριτς.

4. Βίκτορ Γουανιάμα (Σαουθάμπτον)
Ο Κενυάτης έβγαλε μάτια στη Σέλτικ και ο πιθανότερος προορισμός ήταν εξ' αρχής η γειτονική Αγγλία. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν ότι μεγάλες ομάδες τον είχαν ψηλά στη λίστα τους, όμως τελικά, κατέληξε στη Σαουθάμπτον, που έκανε λίγες και καλές μεταγραφές. Ο Ποκετίνο ήξερε ακριβώς τι ήθελε, απέφυγε τα πολλά πολλά και πληρώνοντας 14 εκατ. ευρώ στους Κέλτες τον έκανε δικό του. Μαζί με τους Λόβρεν (από Λιόν) και Οσβάλντο (από Ρόμα) ήταν οι 3 μεταγραφές των «Αγίων», που δεδομένα ανέβασαν κατά πολύ την ποιότητα της ομάδας. Ο θηριώδης 22χρονος μέσος έχει όλο το μέλλον μπροστά του, επιλέγοντας την Σαουθάμπτον, πριν – πιθανότατα - κάνει το ακόμη μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του. Κακά τα ψέματα, η Πρέμιερ Λιγκ του ταιριάζει απόλυτα.

3. Ετιέν Καπού (Τότεναμ)
Είπαμε, η πλειοψηφία θεωρεί – και όχι άδικα – την Τότεναμ πρωταθλήτρια των μεταγραφών. Τα «σπιρούνια» ξόδεψαν με σύνεση και πολύ σωστά τα χρήματα που πήραν από την Ρεάλ για την πώληση του Μπέιλ. Παουλίνιο (από Κορίνθιανς), Λαμέλα (από Ρόμα), Τσιρίτσες (από Στεάουα), Σολδάδο (από Βαλένθια) και Έρικσεν (από Άγιαξ) μαζί με τον Γάλλο είναι πλέον κάτοικοι Λονδίνου, δίνοντας βάθος και ποιότητα στο ρόστερ. Η Τότεναμ έσπασε δύο φορές το ρεκόρ μεταγραφής, πρώτα για τον Ισπανό (30 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια για τον Αρεντίνο (30+5 εκατ. ευρώ), όμως εδώ θα επιλέξω για καλύτερη μεταγραφή εκείνη με το μεγαλύτερο «value for money». Η Τουλούζ θα βάλει στα ταμεία της περίπου 11 εκατ. ευρώ για τον Γάλλο, με τον Έρικσεν να κοστίζει περίπου 13,5. Με δεδομένο, όμως, ότι το συμβόλαιο του Δανού με τον Άγιαξ έφτανε στο τέλος του το καλοκαίρι του 2014, η συμφωνία για τον 25χρονο μέσο μοιάζει καλύτερη. Όποιος δεν είχε την τύχη και την... υπομονή να τον δει με την Τουλούζ και έχει δει την Τότεναμ φέτος, κατάλαβε και την ποιότητα του Καπού, ο οποίος αναμένεται – μόλις προσαρμοστεί πλήρως – να είναι ακόμη καλύτερος.

2. Μαρουάν Φελαϊνί (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Η μοναδική μεταγραφή για την πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ. Έπρεπε να φτάσουμε στα τελευταία λεπτά της μεταγραφικής περιόδου και ο Βέλγος να χαρίσει 4 εκατ. λίρες – όπως αποδείχθηκε – από τους μελλοντικούς μισθούς του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Κανένας δεν αμφισβητεί την ποιότητά του, με την Έβερτον να βάζει στα ταμεία της περίπου 32 εκατ. ευρώ. Εκείνο που κάνει την απόκτησή του ακόμη πιο σημαντική, είναι τόσο η παρουσία του Μόγιες στον πάγκο, με τον οποίο ο Φελαϊνί εξελίχθηκε σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης όσο και η τεράστια ανάγκη της Γιουνάιτεντ για ενίσχυση στη μεσαία γραμμή. Το τελευταίο γέμισε με τον καλύτερο τρόπο.

1. Μεσούτ Οζίλ (Άρσεναλ)
Η πιο ακριβή μεταγραφή στην Αγγλία. Την βάζω στην κορυφαία θέση για το γεγονός ότι ο Βενγκέρ μας εξέπληξε ευχάριστα. Ο Οζίλ κόστισε στους «κανονιέρηδες» 45+5 εκατ. ευρώ, όμως με την... αύρα που φέρνει και την ποιότητα που θα δώσει τα αξίζει (ίσως κάποιοι να τα θεωρούν πολλά, όχι όμως εγώ). Ο Αλσατός αποφάσισε να υπερτριπλασιάσει το ρεκόρ μεταγραφής της Άρσεναλ στη σημαντικότερη κίνηση (σε όλα επίπεδα – αγωνιστικό, οικονομικό, πρεστίζ κλπ) επί των ημερών του στο Λονδίνο. Η απόφαση της Ρεάλ να τον πουλήσει δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από τους οπαδούς της, με τον Οζίλ να καλείται να γίνει ο... μαέστρος που απεγνωσμένα έψαχναν οι «κανονιέρηδες». Έστω και αν υπάρξουν ενστάσεις, το θεωρώ το μεγαλύτερο deal στην Πρέμιερ Λιγκ.

Να με συγχωρούν οι οπαδοί της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Σίτι, που έκαναν πολύ σημαντικές κινήσεις και παρότι προβληματίστηκα αρκετά δεν κατάφερα να τους χωρέσω. Τα deals για τον Ετό (πρωτίστως, καθότι ελεύθερος), για τον Γουίλιαν (από την Ανζί) και για τον Σίρλε (από την Λεβερκούζεν) ήταν εξαιρετικά. Αντίστοιχα για την Σίτι τα deals για τους Νάβας (από Σεβίλλη), Γιόβετις (από Φιορεντίνα) και Νεγρέδο (από Σεβίλλη) κατά σειρά– δεν βάζω του Φερναντίνιο, γιατί θεωρώ ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν ήταν πάρα μα πάρα πολλά.

Φυσικά, ξεχώρισαν και άλλες μεταγραφές. Πέραν από εκείνες της Τότεναμ και της Νόριτς, που αναφέρω πιο πάνω, ξεχωρίζουν η απόκτηση των Σακό (από Παρί) και Μινιολέ (από Σάντερλαντ) για την Λίβερπουλ (για τον Γάλλο, όμως, πλήρωσε λίγο παραπάνω, καθώς το συμβόλαιό του έφτανε στο τέλος του το καλοκαίρι του 2014), η απόκτηση του Μπονί (για 15 εκατ. ευρώ από την Φίτεσε) για την Σουόνσι, του Μεδέλ (για 13 εκατ. ευρώ από την Σεβίλλη) για την Κάρντιφ και του ΜακΚάρθι (για 15 εκατ. ευρώ από την Γουίγκαν) για την Έβερτον.

Εξαιρετικό το deal της Νιούκαστλ για τον Ρεμί (δανεικός με οψιόν αγοράς από την ΚΠΡ), της Φούλαμ για τους Στεκέλενμπουργκ (για 5,6 εκατ. ευρώ από την Ρόμα) και Τααράμπ (δανεικός από την ΚΠΡ) και της Γουέστ Μπρομ για τους Λουγκάνο (ελεύθερος από την Παρί) και Σεσενιόν (για 8 εκατ. ευρώ από την Σάντερλαντ).

*Το επόμενο κείμενο θα είναι για τις μεταγραφές στην Serie A.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys