Ο David στη θέση του «Γολιάθ»!

Ο David στη θέση του «Γολιάθ»!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει στο blog του για τον προπονητή που όλοι έμαθαν σε ένα βράδυ, αλλά ελάχιστοι τον γνωρίζουν καλά. Οι λεπτομέρειες της ιστορίας του, κάνουν την διαφορά.

«Κάθε φορά που ένας νεαρός προπονητής με ρωτάει τι πρέπει να κάνει για να πετύχει, έχω την ίδια απάντηση. “ Όταν ξεκινάς σε μία νέα δουλειά, αυτό που ελπίζεις είναι να κερδίσεις τα πρώτα ματς. Αυτό σου δίνει κουράγιο και χρόνο. Από εκεί και πέρα το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι κάθε μέρα που πηγαίνεις στην προπόνηση να πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις πολύ καλά την δουλειά, διότι διαφορετικά είναι πιθανόν να την χάσεις. Αν είσαι προπονητής κάθε μέρα πρέπει να σκέφτεσαι, ότι μπορεί να είναι η τελευταία μέρα στη δουλειά”».

Το λες και προφητική ατάκα για τις πρώτες ημέρες του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το λες και εξήγηση γιατί ενώ προπονεί 15 χρόνια δεν έχει απολυθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν πήρε τίτλο. Το λες και μυστικό της επιτυχίας του. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μία απάντησή του σε συνέντευξή που έδωσε με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων στον πάγκο της Εβερτον.

Γράφοντας ότι αυτή η ατάκα είναι το μυστικό της επιτυχίας του, ήδη πήρα το ρίσκο να εμφανιστεί το πρώτο σχόλιο από αναγνώστη. «Και από που προκύπτει ρε Τσόχο, ότι είναι επιτυχημένος ένας προπονητής που 11 χρόνια στην Εβερτον δεν πήρε ούτε έναν τίτλο;» θα αναρωτηθεί ο Red Devil 23. «Ελα ντε» θα μπορούσα να απαντήσω, αλλά ας αφήσω τον Σερ Αλεξ να το κάνει για λογαριασμό μου. Πριν περίπου 19 μήνες είχε πει: «Ναι ο Ντέιβιντ θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός μου» και όταν τον είχαν ρωτήσει γιατί, είχε εξηγήσει. «Η Εβερτον είναι ένα πολύ δύσκολο club. Κάποιος που είναι εκεί 10 χρόνια και κάνει συνεχώς βήματα προόδου σημαίνει ότι κάνει σωστά την δουλειά».

Η πρώτη κερδισμένη μάχη

Αλλωστε σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς, αλλά τι λένε εκτός από τον Σερ Αλεξ, οι απαιτητικοί αμερικανοί ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ, ο απερχόμενος γενικός διευθυντής Ντέιβιντ Γκιλ και ο επερχόμενος Εντ Γούντγορντ. Ολοι έβαλαν το σημάδι του τσεκ στο κουτάκι του Ντέιβιντ Μόγιες. Η Μάντσεστερ που θα μπορούσε να έχει όποιον προπονητή ήθελε, ακόμη και τον Ζοσέ Μουρίνιο, με ένα απλό νεύμα της, τελικά καταλήγει στον Μόγιες. Αυτή είναι η πρώτη κερδισμένη μάχη για τον Σκωτσέζο προπονητή. Αλλωστε οι τίτλοι μπορεί να του έλειψαν η αναγνώριση ποτέ. Τρεις χρονιές (το 2003, το 2005 και το 2009) ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής της Πρέμιερ Λιγκ.

Παραταύτα είναι ένα στοίχημα που η Γιουνάιτεντ το παίζει και ο Μόγιες καλείται να το κερδίσει. Δεν θα είναι εύκολο. Ο Μόγιες που δεν έχει ούτε έναν τίτλο στην καριέρα του διαδέχεται τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τον προπονητή των 49 τίτλων, εκ των οποίων 38 με την αγαπημένη του Γιουνάιτεντ. Βουνό…

Ο Σερ Αλεξ είναι τόσο πετυχημένος που στις περισσότερες συνεντεύξεις τύπου μετά τα ματς δεν πηγαίνει καν. Ο Μόγιες είναι τόσο απλός που στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Σερ Αλεξ, μετά τον επαναληπτικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν από κάτω, ανάμεσα στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν. Το έκανε συχνά, αφού σχολίαζε τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ για το BBC. Αναλογίσου την διαφορά…

Οι απίθανες συμπτώσεις μιας ζωής

Και όσο θα αναλογίζεσαι την χαοτική απόσταση ανάμεσα στον «Γολιάθ» της προπονητικής Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και τον διάδοχό του, David, δες και ορισμένες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που συνδέουν τους δύο τους.

Ο πατέρας του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον δούλευε σαν ναυπηγός σε μία εταιρεία με έδρα την πόλη Γκόβαν. Ο πατέρας του Μόγιες ήταν σχεδιαστής πλοίων στην ίδια εταιρεία.

Ο Σερ Αλεξ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο ως πιτσιρικάς σε μία ομάδα νέων της Γλασκώβης στην οποία προπονητής του ήταν ο πατέρας του Ντέιβιντ Μόγιες. Στην ίδια ομάδα μετά από αρκετά χρόνια ξεκίνησε την καριέρα του και ο Μόγιες, ενώ η μητέρα του ήταν αυτή που έπλενε τις εμφανίσεις και ο πατέρας του, μέλλος του Δ.Σ.

Το αγαπημένο χόμπι του Σερ Αλεξ είναι το γκολφ και όπως σωστά μαντέψατε το ίδιο ισχύει και για τον Ντέιβιντ Μόγιες. Οι φήμες λένε ότι σύντομα οι δύο τους θα παίξουν το πρώτο ματς με τον Σερ Αλεξ να μεταφέρει στον Μόγιες τα μυστικά της Γιουνάιτεντ.

Το πάθος του Σερ Αλεξ για τα άλογα είναι πιθανόν να το γνωρίζετε, όπως επίσης ότι έχει στην κατοχή μία σειρά από εξαιρετικά άλογα κούρσας. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, είναι ότι ο Ντέιβιντ Μόγιες, όταν πλέον είχε βγάλει καλά χρήματα από το ποδόσφαιρο, έκανε ένα ακριβό δώρο στον εαυτό του. Αγόρασε ένα άλογο κούρσας, το «Desert Cry», το οποίο έχει στην κατοχή του μέχρι και σήμερα.

Το 1998 και ενώ ο Μόγιες ήταν ακόμη προπονητής της Πρέστον ο Σερ Αλεξ ήταν πολύ κοντά στο να τον προσλάβει ως πρώτο βοηθό του. Τελικά τελευταία στιγμή επέλεξε τον Στηβ Μακλάρεν. Ακριβώς 15 χρόνια μετά κάνει στην άκρη για να τον… προσλάβει ως πρώτο προπονητή.

Ο David παλεύει με… σφεντόνες

Αυτός δεν είναι ένας δικός μου μεσότιτλος, αλλά ένας αγαπημένος τίτλος των αγγλικών ταμπλόιντ κάθε φορά που ήθελαν να περιγράψουν την μάχη του Ντέιβιντ Μόγιες να οδηγήσει την Εβερτον σε ένα τίτλο ή στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εντεκα χρόνια στην Εβερτον και κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Ο Μόγιες είχε συνάντηση με το συμβούλιο έκαναν τον απολογισμό της σεζόν που πέρασε και κατέληγαν ότι το μπάτζετ της επόμενης σεζόν για μεταγραφές ήταν μηδενικό. Εντεκα χρόνια μηδέν λίρες για μεταγραφές. Μάλλον πιο σωστά «για μεταγραφές θα έχεις όσο χρήματα εισπράξεις από τις πωλήσεις που θα κάνεις, λίρα παραπάνω». Και αυτό στις καλές χρονιές, γιατί υπήρχαν και αυτές που έπρεπε να πουλήσει χωρίς να μπορεί να αγοράσει.

Κι’ όμως κάθε χρόνο ο ίδιος έβαζε ψηλά τον πήχη. Η ευρωπαϊκή έξοδος ήταν πάντα ο στόχος. Αλλοτε τον πετύχαινε, άλλοτε όχι, ποτέ όμως δεν είπε με εξαίρεση την πρώτη χρονιά του «στόχος η παραμονή» όπως θα έλεγε κάθε άλλος στη θέση του. Εβλεπε ομάδες όπως η Σάντερλαντ, η Νιούκαστλ, η Φούλαμ, η Μπλάκμπερν, η Τότεναμ να ξοδεύουν εκατ. λίρες και άλλες όπως η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Σίτι, η Γιουνάιτεντ δεκάδες εκατ. λίρες κάθε καλοκαίρι και αυτός μηδέν… Τα κατάφερνε όμως να έχει πάντα μία πολύ αξιόλογη ομάδα και κυρίως να έχει παίκτες που όλοι ήθελαν και θέλουν.

Τρομερό μάτι…

Αν ψάξεις να βρεις μία αποτυχημένη μεταγραφή του Μόγιες στα 11 χρόνια που προπονεί την Εβερτον, δύσκολα θα βρεις. Δεν είναι υπερβολή. Ακόμη και από τις θεωρητικά αποτυχημένες όπως αυτή του Μπέκφορντ χαμένος δεν βγήκε, αφού τον πούλησε ένα χρόνο μετά, όσο ακριβώς τον είχε αγοράσει και ας μην έπιασε… Από πετυχημένες άλλο τίποτα. Αυτός πήρε πρώτα δανεικό και μετά τον απέκτησε με ψίχουλα τον Αρτέτα και τον πούλησε στην Αρσεναλ μερικά χρόνια μετά για 10 εκατ. λίρες. Το ίδιο και με τον Λέσκοτ για τον οποίο η Σίτι πλήρωσε 20 εκατ. λίρες. Το ίδιο με τους Νιγηριανούς Γιακούμπου Αγιεγκμπένι και Γιόμπο. Οσο δε για αυτούς που ανέδειξε, η λίστα μοιάζει ατελείωτη. Δικό του δημιούργημα ο Ρούνεϊ τον οποίο πούλησε για 30 εκατ. λίρες στη Γιουνάιτεντ, αλλά και ο Ρόντγουελ που παραχώρησε στη Σίτι το περασμένο καλοκαίρι για 20 εκατ. λίρες. Ακόμη και αυτόν τον Δανό αμυντικό χαφ τον Τόμας Γκράβενσεν τον πήρε ελεύθερο και τον εξέλιξε τόσο πολύ που ανάγκασε κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης να πληρώσει την Εβερτον για να τον αγοράσει στα 33 του!

Δικά του δημιουργήματα και αρκετοί από τους αστέρες που παίζουν σήμερα στην Εβερτον. Ο Γιαγκέλκα ήρθε με 5 εκατ. λίρες και σήμερα κοστίζει 20 και είναι ο βασικός στόπερ της Εθνικής Αγγλίας. Ο Λέιτον Μπέινς, το καλύτερο αριστερό μπακ της Πρέμιερ Λιγκ, ήρθε με λιγότερα από 5 εκατ. λίρες. Πέρυσι ο Μόγιες απέρριψε πρόταση 20 εκατ. λιρών για την πώλησή του. Κέρδος ακόμη και από τον Φελαϊνί. Η ακριβότερη μεταγραφή που έκανε ποτέ του, δίνοντας 15 εκατ. λίρες αποδείχτηκε λίρα εκατό. Σήμερα είναι ένας από τους ποιοτικότερους χαφ της Πρέμιερ Λιγκ και η Εβερτον το καλοκαίρι όταν και θα τον πουλήσει (ίσως στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μόγιες που λατρεύει τον Βέλγο μέσο) θα εισπράξει τουλάχιστον 25-30 εκατ. λίρες. Ακόμη και από τον Κέβιν Μιραλάς κερδισμένος θα βγει. Αλλωστε μην πάτε μακριά, ο Μόγιες αρκετές φορές έστρεψε το βλέμμα του στην φθηνή ελληνική αγορά. Πήρε τον Βέλλιο, τον Μιραλάς, δοκίμασε να πάρει τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά πριν ενάμιση χρόνο (για ένα κομμάτι ψωμί) και τσέκαρε πολύ προσεκτικά τον Γιάγια Τουρέ και τον Βιεϊρίνια, αλλά δεν είχε το μπάτζετ να τους αγοράσει… Χώρια που στο τσακ τον πρόλαβε η Σάλκε με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Συνεπώς μάλλον κόβει το μάτι του.

Και θέλετε μία ακόμη λεπτομέρεια. Πριν δύο χρόνια έπεισε την Εβερτον να προσφέρει ένα σημαντικό ποσό για να παίρνει στα χέρια της την βάση δεδομένων του football manager μερικούς μήνες πριν αυτή κυκλοφορήσει στην αγορά. Είναι και αυτός ένας τρόπος για καλό scouting. Ετσι… εντόπισε από την Ελλάδα τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, τον Μανωλά και τους υπόλοιπους. Και μετά έστειλε τους scouter να τους τσεκάρουν σε πραγματικές συνθήκες και να δώσουν το τελικό οκ. Το μόνο που δεν έπεισε την Εβερτον, ήταν να του αγοράσει ένα ιδιωτικό αεροπλάνο («αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο για εμένα» είπε κάποτε) για να μπορεί να ταξιδεύει ανά πάσα στιγμή για να παρακολουθεί τους παίκτες που τον ενδιαφέρουν.

Λάτρης της τακτικής και πολύ αυστηρός

Ο Μόγιες έχει την φήμη του πολύ αυστηρού προπονητή. Κάνει πολύ σκληρή προπόνηση, είναι απαιτητικός στην τακτική και αφήνει ελάχιστες ελευθερίες στους ποδοσφαιριστές του εντός των τεσσάρων γραμμών. Στην Αγγλία οι αναλυτές, λατρεύουν να συγκρίνουν τον Μόγιες με τον Χάρι Ρέντκναπ, θεωρώντας ότι εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους προπονητικής. Ο Σκωτσέζος είναι λάτρης της τακτικής πειθαρχίας και θέλει οι παίκτες του να κάνουν ακριβώς ότι τους έχει ζητήσει, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο, ενώ ο Χάρι είναι λάτρης του ποδοσφαίρου που δεν έχει καλούπια, δεν θεωρεί ότι τα συστήματα έχουν μεγάλη σημασία και αφήνει στους παίκτες του να πάρουν στο τερέν όποια πρωτοβουλία θέλουν…

Θα ξανασμίξει με τον Ρούνει...

Ο Μόγιες στην Γιουνάιτεντ θα ξαναβρεί τον Γουέιν Ρούνεϊ. Είναι ο προπονητής που τον ανέδειξε και τον έβαλε πριν κλείσει τα 17 του να παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ. Οσο ήταν στην Εβερτον είχαν άριστες σχέσεις, αργότερα όμως, όταν ο Ρούνει έβγαλε την αυτοβιογραφία του, έγραφε για διάφορα περιστατικά τα οποία εξέθεταν τον Μόγιες στα μάτια των οπαδών της Εβερτον, αφού τον εμφάνιζαν να εξωθεί τον Ρούνει εκτός Εβερτον. Ο Μόγιες έκανε μήνυση τόσο στον Ρούνεϊ, όσο και στην εκδοτική εταιρεία και πριν φτάσει η υπόθεση να εκδικαστεί επήλθε συμβιβασμός με τον Αγγλο ποδοσφαιριστή να παραδέχεται το λάθος του...

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες ο βρετανικός Τύπος θεωρεί δεδομένη την πώληση του Ρούνεϊ, κάτι πάντως που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το επιθυμεί ο Μόγιες.

Γιατί ο Μόγιες και όχι ο Μουρίνιο;

Τις τελευταίες ώρες στην Αγγλία κάθε σχετικός και άσχετος με την υπόθεση τοποθετείται για το αν ο Μόγιες είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του Σερ Αλεξ, ενώ οι φίλοι της ομάδας φαίνεται ότι προτιμούσαν τον Μουρίνιο. Πώς όμως η Γιουνάιτεντ επέλεξε Μόγιες; Ο θρύλος που έχει ήδη αναπτυχθεί λέει ότι ήταν... απόφαση του Σερ Αλεξ. “Ο Μουρίνιο είναι ο ιδανικός για σίγουρη επιτυχία για τα επόμενα δύο τρία χρόνια. Το club όμως χρειάζεται έναν προπονητή για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια. Αυτός δεν μπορεί να είναι ο Μουρίνιο, αλλά ο Ντέιβιντ Μόγιες” φέρεται να είπε στο καθοριστικό ραντεβού με τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες του συλλόγου που συμφώνησαν αμέσως μαζί του. Κάπως έτσι ο Μόγιες υπέγραψε συμβόλαιο έξι χρόνων, αφού η Γιουνάιτεντ και αποφάσισε και θέλησε να στείλει το μήνυμα παγκοσμίως ότι ο Μόγιες ήρθε για να μείνει.

Πότε λέει ο... θρύλος ότι το αποφάσισε ο Σερ Αλεξ ότι ο Μόγιες είναι ο ιδανικός διάδοχός του; Πέρυσι τέτοιο καιρό όταν ο Φέργκιουσον γνώρισε την μεγαλύτερη πίκρα της καριέρας του. Η απώλεια του τίτλου από την μισητή Μάντσεστερ Σίτι ήταν το πιο πικρό ποτήρι που ήπιε ποτέ του ο Σερ Αλεξ. Ποιός όμως του προσέφερε αυτό το ποτήρι; Μα φυσικά ο Ντέιβιντ Μόγιες. Τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος η Γιουνάιτεντ είναι πρώτη και υποδέχεται την αδιάφορη Εβερτον η οποία προηγείται αλλά στη συνέχεια βρίσκεται πίσω στο σκορ και με 3-1 και με 4-2. Το ματς βαδίζει προς το φινάλε, αλλά η Εβερτον του Μόγιες που δεν τα παρατά ποτέ με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά ισοφαρίζει σε 4-4 και στέλνει τον τίτλο στην γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ. Η Σίτι αρκούσε στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές να κάνει τρεις νίκες. Τις έκανε και πήρε τον τίτλο...

Εκείνο το Κυριακάτικο απόγευμα ο Σερ Αλεξ σιγουρεύτηκε ότι ο ιδανικότερος διάδοχός του, είναι αυτός που τον πίκρανε περισσότερο από κάθε άλλον...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.