Ο Στανόγεβιτς δεν έγινε... Σάντος

Ο Στανόγεβιτς δεν έγινε... Σάντος

Ο Στανόγεβιτς δεν έγινε... Σάντος

bet365

Ο Στανόγεβιτς ψάχθηκε πολύ για το «δικό του» ΠΑΟΚ. Τελικά, απέδειξε σωστά αντανακλαστικά, είδε ότι πρέπει ν’ αλλάξει και άλλαξε. Κι ο Σταύρος Σουντουλίδης βλέπει πως αυτό είναι ένα βήμα προς τα μπρος…

Δεν ήθελε και πολύ για να αλλάξει λογική και προσέγγιση ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς. Ο ΠΑΟΚ του «4-4-2» και του «3-4-3» δεν… τσουλούσε, ήθελε απαραιτήτως νέα -πανάκριβα σε κάποιες περιπτώσεις- εργαλεία, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, οπότε ο Σέρβος τεχνικός, επιδεικνύοντας αντανακλαστικά και κανένα ίχνος κόμπλεξ, γρήγορα επανέφερε στο χορτάρι το κλασικό «4-2-3-1» και το «4-3-3», συστήματα που έπαιζε η ομάδα επί εποχής Βλάνταν Ίβιτς.

Κι αν πρέπει κάτι να πιστωθεί στον 43χρονο προπονητή είναι η οξυδέρκεια να δει ότι κάτι δεν πάει καλά, να καθίσει κάτω, να το συζητήσει και τελικά να το αλλάξει. Σε περίοδο προετοιμασίας είμαστε, όλοι σχεδόν οι προπονητές του κόσμου δοκιμάζουν σχήματα και πρόσωπα, αναζητώντας να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην ομάδα.

Wimbledon, Υψηλές αποδόσεις και ακόμα υψηλότερα έπαθλα* (21+)

Κάποτε, ο Φερνάντο Σάντος έβγαλε μια ολόκληρη δοκιμασία επιμένοντας να παίξει «4-4-2» σε ρόμβο, ήρθε ο αποκλεισμός από τις… καρδούλες Χέρενφειν, ο τραυματισμός του Βιτόλο στην Τρίπολη για να αλλάξει άρδην ο σχηματισμός της ομάδας, που στο τέλος της σεζόν έφτασε κοντά στο πρωτάθλημα και έκανε περίπατο στα πλέι οφ.

Ευτυχώς (ή δυστυχώς) ο Στανόγεβιτς δεν είναι… Σάντος. Η Ευρώπη και το πρώτο ματς είναι σε δώδεκα μέρες από σήμερα, υπάρχει χρόνος, όχι αρκετός, αλλά υπάρχει, βασικά όμως δε χάθηκε, όπως συνέβη το 2009, καμία πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά παραδείγματα, πολλές προετοιμασίες, όπου χάθηκαν μέρες, πέρασε ο καιρός, με τον εκάστοτε προπονητή να ψάχνεται. Ο Τούντορ το 2015 κανε διαφορετικά πράγματα απ' ότι ο Αναστασιάδης ή ο Γεωργιάδης. Η αλλαγή στο «3-5-2» έμοιαζε με κοσμοϊστορικό γεγονός για την ασπρόμαυρη κοινωνία. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε παίξει ποτέ άλλοτε με τρεις στόπερ. Όμως, αυτή ήταν η επιθυμία και η άποψη του Κροάτη, που σε σχέση με τον Στανόγεβιτς δεν έπαιρνε από λόγια. Όταν μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, ήρθαν τα δύσκολα, αναγκάστηκε να το αλλάξει, όμως ήταν πολύ αργά και η μπάλα είχε χαθεί...

Ο Σέρβος τεχνικός φαίνεται τουλάχιστον να είναι διαλλακτικός, παραμένει ήρεμος, δεν άλλαξε χαρακτήρα, ούτε έβγαλε προς τα έξω κάποιο άλλο πρόσωπο. Να φανταστεί κανείς ότι πριν από την απογευματινή προπόνηση της Πέμπτης, συγκέντρωσε τους ποδοσφαιριστές του στην αίθουσα θεωρίας του ξενοδοχείου, όπου έχει καταλύσει η αποστολή στην Ολλανδία, εξηγώντας τους κατά γράμμα, «με το νι και με σίγμα», αυτά που θέλει να κάνει από ‘δω και πέρα και αφορούσαν τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας.

Η έναρξη της προπόνησης καθυστέρησε για περίπου 10-15 λεπτά, λόγω της ομιλίας του Στανόγεβιτς στους ποδοσφαιριστές, ενώ σ’ όλο το διάστημα μετά το φιλικό με τη Φένλο στο «Μαραζίνγκελ», ο 43χρονος τεχνικός είχε αλλεπάλληλα τετ α τετ και συζητήσεις με το Λούμπος Μίχελ και τον Παντελή Κωνσταντινίδη.

Η πρώτη δοκιμή έγινε με ξεκάθαρο προσανατολισμό στο «4-2-3-1». Ηταν σα να βλέπεις τον ΠΑΟΚ του Ιβιτς. Μια ενδεκάδα -των θεωρητικά βασικών- με γνωστά πρόσωπα, που δούλεψαν πάνω στο συγκεκριμένο σύστημα με τον προηγούμενο προπονητή. Ακόμη και ο Μακ που λογίζεται ως νέο πρόσωπο είχε προλάβει κι αυτός τον Βλάνταν. Ο Στανόγεβιτς έκανε και κάποιες άλλες δοκιμές, με τον Μπίσεσβαρ να αγωνίζεται στα αριστερά, ο Μακ πήγε πίσω από τον Πρίγιοβιτς, ενώ στο δεύτερο κομμάτι του διπλού, δοκίμασε και σχήμα με δύο «οκτάρια», με τον Κάνιας λίγο πιο πίσω και δίπλα του, τους Πέλκα, Σάχοφ, ενώ στα άκρα ήταν Κάμπος και Μακ και στην κορυφή, ο Πρίγιοβιτς.

Η αλλαγή έγινε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το αν θα πετύχει, θα φανεί σύντομα.

Το σίγουρο είναι πως το φετινό καλοκαίρι θα γίνει πιο ήρεμο για όλους μας…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.