Τώρα μαθαίνουν στη Λέστερ τον Ρανιέρι της Ελλάδας...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τώρα μαθαίνουν στη Λέστερ τον Ρανιέρι της Ελλάδας...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την αδυναμία του Ιταλού να γυρίσει το κλίμα και την κατάσταση στην Λέστερ που δεν είναι προπονητική ανικανότητα, αλλά αδυναμία χαρακτήρα...

Ο Ρανιέρι είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και σε αρκετά μεγάλη ηλικία. Οι παίκτες είναι για αυτόν “τα παιδιά του” και πολλές φορές τα αποκαλεί και ως τέτοια. Οταν λοιπόν τα πάντα κυλούν υπέροχα με τα παιδιά, ο Κλαούντιο δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά παρά να ασχοληθεί μόνο με το ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Οταν όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και πρέπει να εμφανιστεί ο... παιδαγωγός Κλαούντιο που θα συνεφέρει τα παιδιά που πήραν το στραβό τον δρόμο, τότε η μπάλα χάνεται. Κάπως έτσι την πάτησε και στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά και αντί να προσπαθήσει να το διορθώσει, αποφάσισε να ακούει τον κάθε τυχαίο που εμφανίζονταν δίπλα του και κάθε φορά άλλαζε τις κλήσεις πιστεύοντας ότι η λύση ήταν να φέρει άλλους παίκτες.

Δεν το έχει γενικά ο Ρανιέρι να αντιστρέφει την κατάσταση... Η Λέστερ έχει φτάσει στο χείλος του υποβιβασμού, ο ίδιος έφτασε μία ανάσα από την απόλυση και τότε μόνο αποφάσισε να πάρει το πρώτο μέτρο εις βάρος των... παιδιών, τότε μόνο αποφάσισε να τα... κακοκαρδίσει. Τους... έκοψε λέει το χάρμπουργκερ μετά τα ματς! Και το διέρρευσε κιόλας η Λέστερ περίπου σαν να ήταν κοσμογονία, σαν να ήταν μία απόδειξη, “να που λέτε ότι ο Κλαούντιο δεν γίνεται κακός όταν χρειάζεται...”

Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη αδυναμία του προπονητή Ρανιέρι. Οτι δεν μπορεί να γυρίσει τα πράγματα όταν αυτά δεν κυλούν όπως θέλει ή όπως τα έχει σχεδιάσει. Ο Ρανιέρι ήξερε τι θα συμβεί φέτος, δεν πετούσε στα σύννεφα. Αν και πρωταθλήτρια η Λέστερ αυτός είχε θέσει ως εφικτό στόχο την 10η θέση της βαθμολογίας. Δεν έβλεπε ευρωπαϊκή έξοδο και άλλα τρελά. Το έλεγε πριν αρχίσει το πρωτάθλημα και το εννοούσε. Μάλιστα ήξερε και ότι το ξεκίνημα θα ήταν κακό και δύσκολο για την ομάδα του, γιατί οι παίκτες υποσυνείδητα θα έριχναν όλο το βάρος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε στο μυαλό του λοιπόν ότι το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου όπου θα διεξάγονταν περίπου 10 αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ η ομάδα θα έκανε focus σε αυτήν και θα μάζευε τους απαραίτητους 15-20 βαθμούς που θα της επέτρεπαν να κάνει μία άνετη παραμονή.

Μόνο που το σχέδιο στράβωσε. Η Λέστερ από την ημέρα που σταμάτησε το Τσάμπιονς Λιγκ ως σήμερα έχει δώσει 9 αγώνες πρωταθλήματος και έχει συγκεντρώσει μόλις 5 βαθμούς. Στις πρώτες 15 αγωνιστικές εν μέσω Τσάμπιονς Λιγκ τα είχε πάει πολύ καλύτερα και είχε συγκεντρώσει 16 βαθμούς. Το σχέδιο για μεγάλη συγκομιδή βαθμών το δίμηνο που η ομάδα δεν θα είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δεν λειτούργησε και τώρα η Λέστερ καλείται να σώσει την παρτίδα στην περίοδο που θα έχει συνεχόμενα ματς. Ηδη αύριο και πριν το κρίσιμο ματς με την Σουόνσι για το πρωτάθλημα του επόμενου Σαββάτου έχει επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου με την Ντέρμπι.

Πριν από το καθοριστικό παιχνίδι σε δύο εβδομάδες με την Χαλ θα έχει το πρώτο ματς της φάσης των “16” για το Τσάμπιονς Λιγκ στην Ισπανία κόντρα στη Σεβίλλη και φυσικά αν τυχόν και προχωρά σε Κύπελλο και Ευρώπη ο αριθμός των αγώνων θα μεγαλώνει και τα πράγματα θα γίνονται δυσκολότερα. Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους παίκτες να μην ασχοληθούν με τα ματς με την Σεβίλλη για το Τσάμπιονς Λιγκ όταν υπάρχει η προοπτική να βρεθούν στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και να κάνουν focus στο ματς με την Χαλ ή την Σάντερλαντ.

Συνεπώς το έργο της Λέστερ, το έργο του Ρανιέρι δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Το μόνο θετικό για αυτούς είναι ότι καμία ομάδα δεν τρομάζει από αυτές που κινδυνεύουν. Ολες έχουν μεγάλες αδυναμίες και φυσικά είναι αρκετές οι ομάδες που έχουν μπλέξει στον υποβιβασμό. Εκτός από την Λέστερ υπάρχουν τουλάχιστον άλλες πέντε ομάδες που είναι στο χείλος του γκρεμού. Η Σάντερλαντ, η Κρίσταλ Πάλας, η Χαλ, η Σουόνσι και η Μίντλεσμπρο. Καμία δεν έχει τέτοιο ρόστερ ή τέτοια δυναμική που να σε ψήνουν ότι θα σωθούν, που να σε κάνουν να λες “δεν γίνεται να υποβιβαστούν”. Είναι και οι πέντε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κι' αν η Λέστερ σοβαρευτεί τρεις από αυτές τις πέντε μπορεί άνετα να τις βάλει από κάτω της.

Από την άλλη ο μάνατζερ Κλαούντιο Ρανιέρι τα έκανε μούσκεμα σε δύο μεταγραφικές περιόδους. Ξόδεψε πολλά (σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές) και παρά το γεγονός ότι δεν πήρε κακούς παίκτες, δεν πήρε τους κατάλληλους παίκτες. Και τα 100 εκατ. ευρώ πήγαν μόνο για μεσοεπιθετικούς. Μία ομάδα που είχε τον Βάρντι και τον Μάχρεζ χάλασε σχεδόν όλο το μπάτζετ για να πάρει σέντερ φορ και εξτρέμ. Ο Σλιμάνι, ο Μούσα, ο Κάπουστκα, αλλά και οι κεντρικοί χαφ Μεντί και Ν' Ντιντί άδειασαν τα ταμεία της Λέστερ η οποία μετά από απόφαση του Ρανιέρι και το καλοκαίρι και τώρα δεν ξόδεψε ούτε μία λίρα για να ενισχυθεί σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις θέσεις της άμυνας. Ο Μόργκαν με τον Χουτ παίζουν ασταμάτητα όλα τα παιχνίδια. Ολα όμως. Πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο, Λιγκ Καπ. Εκτός του ότι έχουν εμφανώς κουραστεί (είναι και μεγάλα παιδιά...) είναι και σχετικά χαμηλής ποιότητας. Αν σε οποιονδήποτε προπονητή στον κόσμο έλεγες ότι η ομάδα του έχει σέντερ φορ τον Βάρντι, εξτρέμ τον Μάχρεζ και στόπερ τον Χουτ και του έδινες 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές αποκλείεται να μην ξεκινούσε από την απόκτηση ενός στόπερ. Ο Ρανιέρι όμως δεν το έκανε και τώρα το πληρώνει. Και το παράξενο είναι ότι και το καλοκαίρι και τώρα δοκίμασε με διάφορες προτάσεις να αποκτήσει κεντρικό αμυντικό αλλά δεν μπόρεσε...

Οτι έγινε έγινε και αυτό δεν αλλάζει. Ενας δανεικός αφρικανός κεντρικός αμυντικός από την Ουντινέζε ήταν η προσθήκη της τελευταίας στιγμής. Ο Μόργκαν με τον Χουτ θα συνεχίσουν να τα παίζουν όλα μέχρι κάποιος από τους δύο να... σκάσει. Οπως τους είδα προχθές με την Μάντσεστεστερ Γιουνάιτεντ κοντοζυγώνει η στιγμή. Αυτό όμως δεν αλλάζει, οι μεταγραφές τελείωσαν. Οσοι έμειναν οφείλουν να σωθούν. Και γράφω οφείλουν γιατί το χρωστούν στον εαυτό τους και σε αυτό που πέτυχαν πέρυσι. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν με τον Κλαούντιο στον πάγκο. Αν δεν γυρίσει την κατάσταση στα δύο τρία επόμενα ματς δεν νομίζω ότι θα παραμείνει για πολύ. Οση στήριξη κι' αν έχει σήμερα από τους ιδιοκτήτες και τους παίκτες.

Η Λέστερ δεν είχε πέρυσι το ρόστερ για να πάρει το πρωτάθλημα. Το πήρε όμως. Δεν έχει σε καμία περίπτωση φέτος τέτοιο ρόστερ ώστε να υποβιβαστεί, ούτε καν να κινδυνεύει. Είναι όμως μία ανάσα από τον υποβιβασμό. Ο Ρανιέρι καλείται να γυρίσει μία κατάσταση και να αλλάξει την ψυχολογία της ομάδας του, κάτι που γενικά δεν το έχει και είναι η μεγάλη αδυναμία του. Αν δεν τα καταφέρει άμεσα το τέλος του σε αυτή την ομάδα θα είναι άδοξο. Κρίμα και για αυτόν και για ότι μας χάρισαν πέρυσι όλοι αυτοί οι τύποι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.