NBA: Ο μυστικός «πόλεμος» των υποθηκών και των δανείων

Ο Νταν Γκίλμπερτ.

bet365

Στο ΝΒΑ μαίνεται ένας... υπόγειος πόλεμος που δεν έχει καμία σχέση με το μπάσκετ. Και όμως ο Ματ Ίσμπια των Φοίνιξ Σανς και ο Νταν Γκίλμπερτ των Κλίβελαντ Καβαλίερς το έχουν κάνει προσωπικό. Και ας μην έχουν πει ούτε... καλημέρα!

Ένα μικρό δάνειο, δημιουργεί έναν δανειολήπτη. Ένα μεγάλο, έναν εχθρό. Ο Ματ Ίσμπια και ο Νταν Γκίλμπερτ βρίσκονται στην άλλη πλευρά του δανεισμού.

Δεν χρωστάνε. Αλλά οι εταιρίες του παραλαμβάνουν τα δάνεια τρίτων. Και τα διαχειρίζονται. Και καρπώνονται τα οφέλη.

Ο ιδιοκτήτης των Φοίνιξ Σανς και εκείνος των Κλίβελαντ Καβαλίερς, δεν συνεργάζονται. Ανταγωνίζονται.

Και η... κόντρα τους έχει εξελιχθεί στο επίπεδο του ΝΒΑ.

Όταν ο Ίσμπια αγόραζε τους Σανς, ήξερε ποια θα ήταν η πρώτη αλλαγή που θα έκανε. Δίχως χρονοτριβή.

«Είμαστε η Νο1 εταιρία υποθηκών και δανείων. Η ομάδα έχει σπόνσορα τη Νο2, κάτι που δεν αντέξει για άλλο», είχε πει με στόμφο, την πρώτη φορά που κλήθηκε να μιλήσει στους υπαλλήλους της ομάδας της Αριζόνα.

Οι υποθήκες μου είναι καλύτερες από τις δικές σου

Φυσικά και η κορυφαία εταιρία είναι η δική του, με την ονομασία United Wholesale Mortgage, ενώ η... δεύτερη και καταϊδρωμένη είναι η Rocket Mortgage, η οποία ανήκει στον Γκίλμπερτ.

Η συμφωνία της Rocket Mortgage, για να εμφανίζεται στο πάνω δεξί μέρος της φανέλας των Σανς δεν ήταν δα και πανάκριβη.

Σύμφωνα με το ESPN η συμφωνία απέφερε μόλις 490.000 δολάρια στο Φοίνιξ, ένας αριθμός που δεν ήταν ικανός να την τοποθετήσει ούτε στο Top-10 των σχετικών deal.

Για τον Ίσμπια δεν ήταν θέμα χρημάτων. Αλλά επιχειρηματικό. Δεν ήθελε ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο πως η... νέμεσις των υποθηκών θα υπήρχε στη φανέλα της ομάδας, την οποία ακριβοπλήρωσε για να κάνει δική του.

Και... ξέκοψε τους δεσμούς χωρίς ενδοιασμό.

Η... εκδίκηση του Γκίλμπερτ

Μόνο που ο Γκίλμπερτ πήρε μία μικρή εκδίκηση, λίγες ημέρες αργότερα.

Κάθε νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να λάβει την έγκριση των ομάδων. Και η εισχώρηση του Ίσμπια στο θαυμαστό κόσμο του NBA ήρθε με ψήφους 29-0!

Ποιος ήταν ο μοναδικός που απείχε; Μα, ο ιδιοκτήτης που έχασε τη χορηγία στη φανέλα των Σανς!

Το απίθανο της κόντρας είναι πως μία σύγκριση έχει ξεκάθαρο νικητή. Αν τους... ζυγίζουμε με δολάρια.

Ο κατά 18 χρόνια μεγαλύτερος Γκίλμπερτ έχει μία περιουσία που φτάνει στα 21.3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Ίσμπια βρίσκεται στα 6.7 δις.

Αυτό δεν εμποδίζει τις δύο εταιρίες να βρίσκονται σε... πόλεμο. Το 2020 αυτή που ανήκει στον Ίσμπια είχε αγοράσει τηλεοπτικό χρόνο στο Super Bowl για να «κράξει» την ανταγωνίστριά της!

«Δεν τον γουστάρω και δεν με γουστάρει» ήταν ο βιαστικό συμπέρασμα του Ίσμπια, μιλώντας στο podcast του Μπιλ Σίμονς.

Ο Γκίλμπερτ πήρε στα χέρια του τους Κλίβελαντ Καβαλίερς το 2005, έναντι ενός μικρού ποσού, αξίας 375 εκατομμυρίων.

Αντίθετα, ο Ίσμπια υποχρεώθηκε να ψάξει βαθιά στην τσέπη του, αφού η απόκτηση των Φοίνιξ Σανς και των Φοίνιξ Μέρκιουρι του κόστισε 4 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η σκούφια από το Ντιτρόιτ

Και οι δύο εταιρίες έχουν έδρα στο Ντιτρόιτ. Τη γενέτειρά τους. Ακόμη και η ζωή τους είναι... χτισμένη σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα πολυτελή σπίτια τους βρίσκονται στα προάστια του Ντιτρόιτ, σε απόσταση 15 λεπτών με τη χρήση ενός αυτοκινήτου.

Όσοι γνωρίζουν τη διαμάχη των εταιριών, αναφέρουν ότι ο... βρώμικος παίκτης είναι ο Ίσμπια. Αυτός απείλησε διάφορους αυτόνομους διαχειριστές λογαριασμών, πως αν τολμήσουν να κάνουν δουλειά με την Rocket Mortcage, τότε θα βρεθούν σε σοβαρούς μπελάδες!

Από την άλλη, ο Γκίλμπερτ, ο άνθρωπος που τόλμησε να... σταυρώσει τον ΛεΜπρόν Τζέιμς όταν αποχώρησε για πρώτη φορά από τους Καβαλίερς, αποφεύγει τέτοιες τακτικές.

Άνθρωποι που τους γνωρίζουν αρκετά καλά, τονίζουν πως έχουν φροντίσει να μην ανταμώσουν. Έστω και κατά λάθος.

Το πλέον απίθανο, το οποίο τοποθετεί πολλά ερωτηματικά στην κόντρα τους, είναι πως δεν έχουν ανταλλάξει ούτε μία καλημέρα!

Απλά συμβαίνει να κάνουν την ίδια δουλειά...

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα