Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μπαίνοντας στα ενδότερα της απόφασης του

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μπαίνοντας στα ενδότερα της απόφασης του

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μπαίνοντας στα ενδότερα της απόφασης του

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας διεισδύει στο παρασκήνιο της νέας επέκτασης του Αντετοκούνμπο με τους Μπακς, η οποία έπιασε στον ύπνο τους πάντες στο ΝΒΑ (ακόμη και στον οργανισμό του Μιλγουόκι) και φωτίζει τα στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Πιο αναπάντεχη και ιντριγκαδόρικη είδηση από το νέο “max contract” του “Greek Freak”, που δεν φαινόταν με τίποτε να έρχεται, δεν θα μπορούσε να επισκιάσει την τελευταία μέρα πριν την έναρξη της 78ης σεζόν του ΝΒΑ.

Την ώρα που το επιτελείο του Τύπου της λίγκας ενημέρωνε τα απανταχού media της υφηλίου για το ρεκόρ των 125 μη Αμερικανών παικτών (από 40 χώρες και από τις 6 ηπείρους) με το οποίο ξεκινά το νέο πρωτάθλημα, ένας από τους πιο επιφανείς ξένους superstars έμελλε να ταράξει – για μία ακόμη φορά – τα νερά του «μαγικού κόσμου» και για πολλοστή φορά να στρέψει τους παγκόσμιους προβολείς πάνω του, εισπράττοντας θετικά σχόλια.

Ο λόγος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία για την προβλεπόμενη επέκταση του συμβολαίου (κι ενώ 22 μέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο της media day, είχε εξηγήσει δημόσια τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθετο να την υπογράψει), έκανε την μεγάλη έκπληξη και πάτησε το κουμπί της... εκτόξευσης για το μισό δις!

Αν στη ζωή, όλες οι μεγάλες αποφάσεις έχουν πάντα κάποια λογικοφανή εξήγηση, στην αντίστοιχη του Γιάννη, τεράστιο ρόλο έπαιξε ο χρόνος που είχε στην διάθεσή του και έλλειψη πίεσης για μία εξέλιξη που κανείς στον οργανισμό των «ελαφιών» δεν περίμενε! Ούτε καν ο ίδιος, από τον εαυτό του!

Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα που ακολούθησε της ανταλλαγής που έφερε τον Ντέιμιαν Λίλαρντ στο Μιλγουόκι (κι έστειλε στην Βοστόνη τον πολύ δημοφιλή στην τοπική κοινωνία, Τζρου Χόλιντεϊ), τον βοήθησε να «καθαρίσει» το μυαλό του, βλέποντας ταυτόχρονα την προοπτική της ομάδας να ξετυλίγεται σιγά-σιγά στην διάρκεια της προετοιμασίας.

Όσοι είχαν πρόσβαση εντός των τεσσάρων τειχών του προπονητικού κέντρου απέναντι από το “Fiserv Forum”, μπορούσαν κάλλιστα να επιβεβαιώσουν ότι κάτι μεγάλο άρχισε να «χτίζεται» από τις αρχές Οκτώβρη...

Ο βασικός κορμός τα έσπαγε! Η προσθήκη του Λίλαρντ (αλλά και των Μπίσλι και Πέιν) έδινε έξτρα ποιότητα και βάθος, αλλά κυρίως πρόσθεσε στο ρόστερ τον καλύτερο “clutch player” για το λεγόμενο “crunch time”. Kι όλα αυτά, ενώ οι βασικοί συνοδοιπόροι στην διαδρομή προς το πρωτάθλημα του 2021 (Μίντλετον και Λόπεζ), μολις ανανέωσαν (για 2 και 3 χρόνια αντίστοιχα), ενώ ο “Dame Time” έχει εγγυημένο συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Στο πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας και χωρίς κάποιος να κρέμεται από τα χείλη του, είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο την ανταπόκριση και τις κινήσεις του front office ως προς τα «θέλω του» και φυσικά να δει πιο ξεκάθαρα το μέλλον, αλλά και να δώσει μεγαλύτερη αξία στο παρόν!

Οι συζητήσεις με τον μεγάλο του αδελφό Θανάση (η άποψή του έχει πάντα σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του), όπως ο ίδιος αποκάλυψε, τον επηρέασαν και μία ωραία κυριακάτικη πρωία (22/10) πήρε το κινητό του κι ενημέρωσε έγκαιρα τους ατζέντηδές του για να προγραμματίσουν το τελικό ραντεβού με τους Μπακς στα γραφεία της Octagon στο Σικάγο.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι βασικοί πυλώνες της απόφασης του Αντετοκούνμπο να επεκτείνει την παραμονή του για ακόμη 2+1 χρόνια (έναντι 186 εκ.$) με τον οργανισμό της Πολιτείας του Ουισκόνσιν (αν εξασκήσει και το option της σεζόν 2027-28, τότε θα συμπληρώσει 15 χρόνια) και να μην προσπεράσει το συμβόλαιο που βρισκόταν στο τραπέζι, ήταν οι εξής:

  • Η επιθυμία του ρίξει μία και καλή τους υψηλούς τόνους, που «συνόδευαν» όλη την σεζόν την ομάδα (γύρω από το αν θα υπέγραφε το ερχόμενο καλοκαίρι ή όχι) και να κάνει “delete” την όποια απόσπαση προσοχής και συγκέντρωσης θα προέκυπτε από την πίεση των media, εξασφαλίζοντας την ηρεμία του αγωνιστικού τμήματος για όλη την σεζόν.
  • Το οικονομικό, βεβαίως-βεβαίως! Καλή η προοπτική των μίνιμουμ 60 επιπλέον εκατομμυρίων σε 4ετές συμβόλαιο (συνολικά 234) που θα μπορούσε να υπογράψει το ερχόμενο καλοκαίρι, ωστόσο, το σήμερα το γνωρίζει και το ελέγχει, ενώ το μέλλον δεν μπορεί να το προβλέψει, ούτε μπορεί να ξέρεις πως θα εξελιχθεί αν η τρέχουσα σεζόν δεν τελειώσει ιδανικά ή σημαδευτεί από κάποιον τραυματισμό. Σε τελική ανάλυση τα 186 εκατομμύρια δολάρια για τα οποία υπέγραψε, είναι ήδη εγγυημένα και ουσιαστικά του ανήκουν ήδη στα «δεδουλευμένα» του, ενώ τα προβλεπόμενα 234 αποτελούσαν ένα υποθετικό νούμερο. «Ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα, μην το αφήνεις για... αύριο», λέει μία παροιμία που ταιριάζει γάντι.
  • Το ηθικό μέρος της αφοσίωσης των Μπακς προς το πρόσωπό του, που επιβραβεύτηκε με την κατάκτηση του τίτλου το 2021, λίγους μήνες μετά την ανταλλαγή που έκανε το front office για τον Τζρου Χόλιντεϊ, η συνεισφορά του οποίου ήταν κεφαλαιώδης. Το ίδιο ακριβώς ένιωσε ο Γιάννης και μετά την έλευση του Λίλαρντ, που δίνει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική στην εφετινή προσπάθεια των «ελαφιών» να επιστρέψουν στην κορυφή του ΝΒΑ.
  • Η διαμόρφωση συνθηκών που πλέον απομακρύνουν κάθε είδους δικαιολογία ως προς τον στόχο του πρωταθλήματος. Το ρόστερ των Μπακς έχει πλέον όλα τα εφόδια για να οδηγήσει την ομάδα μέχρι το τέλος και η πολυετής δέσμευσή του, δείχνει ότι πλέον αισθάνεται έτοιμος να σηκώσει ακόμη και το βάρος του φαβορί από την πρώτη έως την τελευταία μέρα.
  • Τελευταίος, αλλά σίγουρα όχι έσχατος πυλώνας είναι το κεφάλαιο «οικογενειακό κλίμα», που όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει στην ζωή του Αντετοκούνμπο. Με την όλη στάση τους οι Μπακς, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που συνδυάζει τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για εκείνον. Το μπάσκετ και η οικογένεια. Σε αυτά τα δύο είναι, από τότε που θυμάται τον εαυτό του, απόλυτα πιστός. Και οι άνθρωποι που του αποδεικνύουν έμπρακτα την πίστη τους προς το πρόσωπό του, αξίζουν μίας ξεχωριστής αντιμετώπισης.

Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν, η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως του πιο επιδραστικού αθλητή που πάτησε ποτέ το πόδι στο Μιλγουόκι, συνεχίζεται και έχει ακόμη αρκετά κεφάλαια να γράψει. Τα 186 εκατομμύρια δολάρια του νέου συμβολαίου που υπέγραψε, άλλωστε, είναι πολύ μικρό νούμερο σε σύγκριση με την πραγματική του αξία, που αγγίζει τα δύο δις δολάρια και μπορεί να υπολογιστεί μόνο από την ραγδαία μεταμόρφωση του οργανισμού, στην διάρκεια της δεκαετίας 2013-2023.

Οι παρακάτω αριθμοί νομίζω ότι τα λένε όλα:

Μέσος όρος εισιτηρίων στα παιχνίδια των Μπακς
2013: 13.847
2022: 17.555

Ετήσια έσοδα των Μπακς
2013: 110εκ.$
2022: 352εκ.$

Αγοραστική αξία των Μπακς
2013: 312εκ.$
2022: 3,5δισ$

Ποσοστό αύξησης στην αγοραστική αξία από το 2013-2022
Μέση ομάδα ΝΒΑ: 462%
Μπακς: 1021%

Υγ.: Το ότι ο Γιάννης δεν κρατιόταν μετά την υπογραφή του νέου deal, φάνηκε από ότι αποφάσισε να στερήσει την αποκλειστικότητα από τους Wojnarowski και Charania όλου του κόσμου! Η είδηση της συμφωνίας αποκαλύφθηκε από δικό του tweet!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!