Mes que un match!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Mes que un match!
O Oλυμπιακός (12-8) υποδέχεται την Μπαρτσελόνα (11-9), σε ένα ντέρμπι ολκής με θέα στην τετράδα και ο Βασίλης Σκουντής βγάζει στη φόρα τα… άπλυτα του Μπλατ, του Πέσιτς, του Σπανούλη και του… Μποντιρόγκα.

Έχω γράψει τόσες πολλές (ώστε να μου φαίνονται αναρίθμητες και σχεδόν άπειρες) φορές για αυτό το ζευγάρι που πίστευα ότι το είχα τερματίσει, αλλά επλανήθην πλάνην οικτράν…

Εντέλει-για να το φιλοσοφήσω κομματάκι-αυτή είναι η ομορφιά και η γοητεία των σπορ: στις ιστορίες τους δεν μπαίνει ποτέ τελεία!

Ο Ολυμπιακός υπερέχει έναντι της Μπαρτσελόνα κατά μία νίκη που θα επιδιώξει να την κάνει διπλή και τρισδιάστατη: έχει ήδη αλώσει το καταλανικό κάστρο (με φύσει και θέσει πολιορκητικό κριό τον Νίκολα Μιλουτίνοφ) και εφόσον τα καταφέρει και στο σπίτι του, τότε γκόσποντιν Πέσιτς χαιρέτα μου τον γέρικο πλάτανο του Nόβισαντ!

Καλώστονε λοιπόν τον Σέρβο προπονητή, ο οποίος πάντως ανακαλεί έναν δυσάρεστο συνειρμό των παραστάσεων ελέω της αιχμαλωσίας την οποία επιφύλαξε η Μπαρτσελόνα στον Ολυμπιακό (63-90) στις 15 Μαρτίου του 2018.

Στον αντίποδα ανακαλεί και έναν κατ’ αρχήν δυσάρεστο, αλλά εντέλει ευχάριστο συνειρμό, καθότι τη σεζόν 1996-97 ο λεγάμενος οδήγησε την Αλμπα Βερολίνου σε δυο νίκες επί του Ολυμπιακού που ωστόσο τις είχε ξεχάσει το βράδυ που αναγορευόταν Ρωμαίος αυτοκράτωρ!

Δεν ξέρω εάν ο Μπλατ και ο Πέσιτς είναι τζογαδόροι. Την περασμένη Πέμπτη, μετά την ήττα από τη Φενέρμπαχτσε, ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στις συνήθειες των χαρτοπαικτών και λέω να μείνω σε αυτό το πνεύμα, ποντάροντας μάλιστα στο black jack!

Στο νούμερο 21, όσα είναι τα παράσημα ενός εκάστου των δυο μονομάχων των πάγκων, οι οποίοι μάλιστα έχουν να επιδείξουν κάποια επιτεύγματα που τους καθιστούν μοναδικούς…

Δεν διαθέτουν το πιο πλούσιο πόθεν έσχες, αλλά μοστράρουν μια πολύ εντυπωσιακή γκάμα, την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

Ο Μπλατ έχει κατακτήσει τρία Κύπελλα Ευρώπης (Euroleague, Eurocup, EuroChallenge) έξι Πρωταθλήματα, επτά Κύπελλα, ένα τρόπαιο της Αδριατικής λίγκας, ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Eurobasket, ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έναν τίτλο στην Ανατολική περιφέρεια του ΝΒΑ.

Ο Πέσιτς έχει στο παλμαρέ του τρία Κύπελλα Ευρώπης (Euroleague, Κόρατς, EuroChallenge), οκτώ Πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα και πέντε χρυσά μετάλλια σε Eurobasket και Mundobasket με εθνικές ομάδες ανδρών, εφήβων και παίδων, συμπεριλαμβανομένης της περιβόητης «Kουκοτσιάδας» στο Μπόρμιο.

Συν τοις άλλοις ο Πέσιτς, ο Μαδριλένος Λόλο Σάινθ και ο Αρμένιος Αρμενάκ Αλατσατσιάν είναι οι μόνοι που έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές. Ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα ήταν μέλος της Μπόσνα Σαράγεβο, που τερμάτισε τη δεσποτεία της Ινις Βαρέζε και ανέβηκε στο θρόνο το 1979.

Οι δυο τους θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω για δέκατη φορά, με τον Μπλατ να υπερέχει σε νίκες με επτά έναντι δυο του Πέσιτς σε δυο διαφορετικές δεκαετίες και με έξι διαφορετικές ομάδες…

Αυτό το γαϊτανάκι άρχισε τη σεζόν 2005-06 επί ιταλικού εδάφους όταν ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού καθόταν στον πάγκο της Μπενετόν Τρεβίζο και ο Σέρβος σε εκείνον της Λοτομάτικα Ρόμα, ενώ γύρω τους βρίσκονταν ένας σκασμός από δικά μας (πρότερα και μεταγενέστερα) παιδιά…

Σοβαρολογώ διότι ο μεν Μπλατ με assistant coach τον νυν και… αεί συνεργάτη του Κεστούτις Κεμζούρα είχε στη δούλεψη του τον νεοσύλλεκτο Νίκο Χατζή (ΑΕΚ), τον Ντρου Νίκολας (Παναθηναϊκός), τον Ραμούνας Σισκάουσκας (Παναθηναϊκός) και τον Μάρκους Γκόρι (ΠΑΟΚ), ο δε Πέσιτς, με βοηθό τον πρώην προϊστάμενο του Λούκα Μπάνκι, Γκουίντο Σαϊμπένε, αντιπαρέβαλε τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα (Παναθηναϊκός), τον Ούγκο Σκονοκίνι (Παναθηναϊκός), τον γιο του Μάρκο Πέσιτς (Ηρακλής), τον Ματ Σαντάντζελο (Ηρακλής) και τον Γουέιντ Χέλιγουελ (ΠΑΟΚ).

Ε ρε ελληναριό και κακό!

Στην κανονική περίοδο οι δυο ομάδες μοιράσθηκαν τις νίκες (89-72 στο Τρεβίζο και 75-72 στη Ρώμη), ενώ στη σειρά των ημιτελικών των play offs επικράτησε με 3-1 (85-77, 67-70, 63-55, 81-73) η Μπενετόν και στη συνέχεια στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Δυο χρόνια αργότερα οι δυο τους μπλέχτηκαν σε ένα αλισβερίσι με τελετή παράδοσης και παραλαβής στη Μόσχα! Το καλοκαίρι του 2008 ο Πέσιτς αποχώρησε από τη Ντινάμο για να αναλάβει τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου και έδωσε τη σκυτάλη στον Μπλατ, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν κοούτσαρε την Εφές Πίλσεν και την επόμενη ήρθε στα μέρη μας ως προπονητής του Αρη.

Τα επόμενα συναπαντήματα τους κατεγράφησαν τη σεζόν 2013-14 στη Euroleague, όπου η Μακάμπι (Μπλατ) πέτυχε δυο νίκες επί της Μπάγερν (Πέσιτς), με σκορ 66-64 στο Τελ Αβίβ, όπου αστόχησε στην εκπνοή ο Νιχάντ Τζέντοβιτς και με 94-91 στο Μόναχο, με 2/2 βολές του Ταϊρίς Ράις στα έξι δευτερόλεπτα και ½ βολές του Μάλκολμ Ντιλέινι στα τρία.

Ακολούθησε η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα με 69-60 στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου και έπεται η συνέχεια…

Ούτως ή άλλως το νταλαβέρι ανάμεσα στους Πειραιώτες και στους Καταλανούς δεν είναι πολύ παλιό, αλλά έχει σηματοδοτήσει μερικές από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στην ιστορία του Ολυμπιακού: στον τελικό του 1997 στη Ρώμη, στον ημιτελικό του 2012 στην Κωνσταντινούπολη και στη σειρά τελικών του 2015 με το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη…

Εχει σηματοδοτήσει επίσης τη δεύτερη καλύτερη ανάμνηση του Βασίλη Σπανούλη ως δημιουργού. Όταν είχα ζητήσει από τον πρώτο πασέρ της Euroleague και του ελληνικού πρωταθλήματος να ξεχωρίσει δυο ασίστ της καριέρας του, δεν χρειάστηκε καν να σκεφτεί την απάντηση: Η μία είναι εκείνη με αποδέκτη τον Πρίντεζη για το νικητήριο καλάθι στην εκπνοή του τελικού της 13ης Μαίου του 2012, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στο «Sinan Erdem Dome» της Πόλης και η άλλη αυτή που έδωσε στον Τζόι Ντόρσεϊ, σαράντα ώρες νωρίτερα, στο ίδιο γήπεδο 16 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ημιτελικού με την Μπαρτσελόνα.

Με την πρώτη ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, με τη δεύτερη που είναι όντως μια μαγική πάσα (μπροστά στον Ν’ Ντονγκ κι ενώ αλλάζει κατεύθυνση και σπάει την μπάλα κάτω από το καλάθι) ο Αμερικανός σέντερ έγραψε το 68-64 και κλείδωσε τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό, καθώς ακολούθησαν δυο χαμένες βολές του Κώστα Παπανικολάου και το άστοχο τρίποντο του Πιτ Μάικλ.

Αυτό υπήρξε ένα λυτρωτικό και θριαμβευτικό φινάλε για τον Ολυμπιακό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, αλλά υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, στην οποία εμπλέκονται πάλι ο Πέσιτς και ο Μποντιρόγκα!

To ημερολόγιο έδειχνε 10 Απριλίου του 2003, και ο Ολυμπιακός υποδεχόταν στο γήπεδο του Κορυδαλλού (όπου στεγαζόταν εξορισμένος από το Νέο Φάληρο λόγω των έργων ανακαίνισης ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων) την Μπαρτσελόνα στην προτελευταία αγωνιστική του Top 16, με διττή στόχευση: αφενός τη νίκη και αφετέρου το +4 ώστε να καλύψει την προ τριών εβδομάδων ήττα του με 80-77 στο Palau Blaugrana.

Εκείνο το βράδυ οι Καταλανοί βρέθηκαν με δώδεκα πόντους μπροστά 928-40), ωστόσο ο Ολυμπιακός, με πρωταγωνιστές τον Νέναντ Μάρκοβιτς και τον ΝτεΜάρκο Τζόνσον ισοφάρισε σε 45-45 και 55-55 και το ματς παίχτηκε στη ρώσικη ρουλέτα: Μετά τα άστοχα σουτ του Σαρούνας Γιασικέβιτσους και του Τζόνσον, ο Μποντιρόγκα εν μέσω αποδοκιμασιών που έφταναν μέχρι τη γενέτειρα του στο Κλεκ του Ζρένιανιν (!) με 1/2 βολές έβαλε μπροστά την Μπαρτσελόνα (55-56). Στην επίθεση των Ερυθρολεύκων ο Γκρεγκόρ Φούτσκα τάπωσε τον Μορίς Εβανς που έκανε φάουλ στον Ντέκι κι αυτός με 2/2 βολές διαμόρφωσε το 55-58, για να ακολουθήσουν δυο απανωτά άστοχα τρίποντα του Μάρκοβιτς!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3