Παναθηναϊκός: Από το... μηδέν, φαβορί για το Final 4!

Παναθηναϊκός: Από το... μηδέν, φαβορί για το Final 4!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας θεωρεί ότι το πιο σημαντικό εφετινό επίτευγμα των «πρασίνων» είναι ότι πίστεψαν από την αρχή στην ολική επαναφορά τους στην ευρωπαϊκή «ελίτ» και δούλεψαν τόσο σκληρά γι’ αυτό, που πλέον όλοι θεωρούν σχεδόν δεδομένη την παρουσία τους στο Βερολίνο.

Ποιος να μπορούσε να προβλέψει ότι πέρυσι τέτοια εποχή, όταν έγινε γνωστό ότι το ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, θα διεξαχθεί στην γερμανική πρωτεύουσα (24-26 Μαϊου), ο Παναθηναϊκός θα έθετε σοβαρή υποψηφιότητα όχι μόνο να είναι παρών και να επιδιώξει την αναβίωση του των στιγμών που έζησε στο ίδιο γήπεδο το 2009 (5ο αστέρι), αλλά ότι βάσει απόδοσης και πορείας σε όλη την εφετινή σεζόν, θα το δικαιούνταν κιόλας.

Με 12 καινούριους παίκτες, νέο προπονητή, ριζική αναδόμηση σε όλα τα επίπεδα και δύο σοβαρές απουσίες (Μήτογλου και Παπαπέτρου), το 2-4 του πρώτου ημερολογιακού μήνα της κανονικής περιόδου (από τις 6 Οκτώβρη έως και τις 3 Νοεμβρίου), κρινόταν μάλλον φυσιολογικό κι αναμενόμενο σε μία χρονιά, που ο βασικός στόχος – μετά την προτελευταία θέση (17η) στην αμέσως προηγούμενη, ήταν η επιστροφή στα play off.

Ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, όμως, ο πλήρως ενεργός πλέον (κι ας μην έχει δώσει το παρών ακόμη σε παιχνίδι του ΟΑΚΑ), Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε την κίνηση-ματ κι έφερε στην ομάδα, τον παίκτη που ήταν ο βασικός μετεγγραφικός στόχος του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι.

Ο λόγος για τον Κέντρικ Ναν (είχε μιλήσει αρκετές φορές με τους «ερυθρόλευκους», αλλά ήθελε να εξαντλήσει τα περιθώρια εύρεσης συμβολαίου στο ΝΒΑ), η προσθήκη
του οποίου στο «πράσινο» ρόστερ, άλλαξε πολύ γρήγορα την αγωνιστική εικόνα και την προοπτική του «τριφυλλιού».

Αν η σύγκριση του περυσινού ρεκόρ (9-23, μετά την αφαίρεση δύο νικών λόγω ατασθαλιών που είχαν να κάνουν με το financial fair play) με το εφετινό (23-11), κερδίζει από μόνη της τις εντυπώσεις (14 περισσότερες νίκες), αφαιρέστε και τα ματς που ο Παναθηναϊκός έπαιξε χωρίς τον 28χρονο Αμερικανό guard (μ.ο. 15,4π. & 3,1ασ.) και τότε θα διαπιστώσετε ότι είχε 21 νίκες σε 28 αγώνες και το ποσοστό επιτυχίας του είναι 75%. Δηλαδή 3 νίκες σε κάθε 4 αγώνες!

Στην δημιουργία μίας πολύ επιτυχημένης «χημείας», αλλά πρωτίστως στην ώθηση του συνόλου να βγάλει πολύ μεγαλύτερη ένταση και σκληράδα στην άμυνα, κάνοντας αισθητή την παρουσία της πρώτα από τα μετόπισθεν, καταλυτική είναι η διαχείριση του Εργκίν Αταμάν!

Ο Εργκίν Αταμάν του Παναθηναϊκού

Ο 58χρονος Τούρκος τεχνικός μπορεί να έχει ένα δικό του ιδιότυπο προπονητικό στυλ, μπορεί να μην χτίζει σχέσεις με τους παίκτες (απεναντίας, δεν διστάζει να τους βγάζει στην σέντρα δημοσίως) και να μην δίνει μεγάλη βάση στα plays και την τακτική, ωστόσο, οφείλουμε όλοι να του αναγνωρίσουμε ότι έχει τον τρόπο του να βάζει τις ομάδες του στις ράγες!

Και ο υπογράφων πρώτος, με τόση κριτική που του έχει ασκήσει. Ανεξαρτήτως με το αν δεν συμφωνεί με πολλές από τις μπασκετικές συνήθειές του και δεν τον εκφράζει το προφίλ του ως coach. Τα αποτελέσματα, όμως, μιλούν από μόνα τους και το ότι ο Παναθηναϊκός παίζει άμυνα (2ος σε κλεψίματα με μ.ο. 7,2 και 2ος στο παθητικό με μ.ο. 75,8π.) και αξιοποιεί με ιδανικό τρόπο, παίρνοντας σχεδόν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων από τους περισσότερους παίκτες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Αταμάν!

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο «εξάστερος» ολοκλήρωσε την πιο ονειρική ευρωπαϊκή του σεζόν στο ισχύον format (από την σεζόν 2016-2017 και μετά), με το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του και τον πιο πετυχημένο απολογισμό εντός έδρας (ρεκόρ 14-3) και «με το σπαθί του» μέσα στο γήπεδο, δημιούργησε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις (2η θέση και πλεονέκτημα έδρας) για να διεκδικήσει την επιστροφή του στο Final 4! Μετά από 12 χρόνια απουσίας και για πρώτη φορά στις μέρες της διοικητικής ηγεσίας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Και υπογραμμίζω τις παραπάνω λέξεις, επειδή οι «πράσινοι» θα μπουν στα play off προερχόμενοι από 9 διαδοχικές νίκες στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο!

Γιατί άλλη δυναμική είχε η ομάδα στις 7 του περασμένου Δεκέμβρη, οπότε και γνώρισε την τελευταία εντός έδρας ήττα της (με 78-90 από την Ρεάλ) και άλλη τώρα, που δεν είναι απλά ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος στην έδρα του, αλλά ένα από τα φαβορί για να δώσει το παρών στο Βερολίνο και εν συνεχεία να διεκδικήσει το τρόπαιο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εννέα τελευταία νικηφόρα παιχνίδια του στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός κερδίζει κατά μ.ο. με 13,8 πόντους διαφορά, σκοράροντας 83,1 πόντους και δεχόμενος 69,3 ανά παιχνίδι (καλύτερη εντός έδρας άμυνα στον 2ο γύρο της διοργάνωσης).

Δεν χάνει ποτέ μία ομάδα με 9 κλεψίματα και 8 κοψίματα!

Αυτό ήταν και το στοιχείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να διώξει την νευρικότητα, την πίεση και την ένταση που κατέβαλαν τους παίκτες στα ¾ του χθεσινού πολύ κρίσιμου αγώνα με την Άλμπα.

Μπορεί οι Γερμανοί να ήρθαν στην Αθήνα με πολλά προβλήματα τραυματισμών (χωρίς Τίμαν, Προσίντα, Σπανιόλο και Μάτισεκ) και ως ουραγοί στην βαθμολογία και προερχόμενοι από 10 σερί ήττες (στις οποίες είχαν μέσο παθητικό 92,7 πόντους), να ήταν αδιάφοροι, ωστόσο, βλέποντας τους γηπεδούχους «κοιμισμένους» και χωρίς την γνωστή επιθετική ενέργεια στην άμυνα, επέβαλαν τον ρυθμό τους.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του 1ου μέρους ήταν μπροστά στο σκορ (17-23 στο 10’ και 30-32) και ακόμη και όταν οι «πράσινοι» ανέκτησαν το προβάδισμα (43-37 στο 21’) κι άρχισαν να ξεμακραίνουν (55-48 στο 26’), το ότι δεν τους ένιωθαν αμυντικά (στις επαφές και στην διεκδίκηση των ριμπάουντ), αποτέλεσε την αιτία της τελευταίας αντεπίθεσής τους που έφερε στο +3 στην λήξη της 3ης περιόδου (60-63)!

Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός, μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο χωρίς να προηγείται, αντιλαμβάνεστε ότι το καμπανάκι που ήχησε σε όλη την ομάδα αλλά και στον καθένα από τους παίκτες ξεχωριστά ήταν τόσο ισχυρό, που ίσως να μην χρειαζόταν άλλη αφύπνιση!

Ο Ναν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Άλμπα

Θα ήταν το απόλυτο κρίμα να πάει στο βρόντο η προσπάθεια 6,5 μηνών και 33 αγωνιστικών, από την υστέρηση 30 λεπτών σε ένα τόσο βατό παιχνίδι. Σε εκείνο, λοιπόν, το χρονικό σημείο, η αντίδραση που έβγαλε ο «εξάστερος» ήταν τόσο αποτελεσματική, πολύ απλά επειδή ήρθε μέσα από την άμυνα.

Ο εντυπωσιακά επιδραστικός Κώστας Αντετοκούνμπο (9π., 3ρ. & 4κοψ. με 3/3 βολ. & 3/3 σουτ σε 12’) έδωσε το σύνθημα με τις τάπες του και την μεγάλη ενέργεια που εξέπεμπψε και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (5π., 8ρ., 2κλ., 1κοψ. με 1/4 τριπ. σε 21’) ήταν εντυπωσιακός στα ανασταλτικά του καθήκοντα και όταν μία ομάδα τελειώνει το ματς με 9 κλεψίματα και 8 τάπες, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ήταν νωθρή αμυντικά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Η κερασάκι στην «πράσινη» εορταστική τούρτα (84-75), ήταν το instant scoring του Κέντρικ Ναν, που έκανε ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα (28π., 3ρ., 4ασ., 2κλ. & 4λ. με 11/17 σουτ) και η ήρεμη δύναμη και ποιότητα του Κώστα Σλούκα (16π., 4ρ. & 7ασ. με 5/6 σουτ), που κράτησε την μπαγκέτα στα εύκολα και στα δύσκολα.

ο κώστας αντετοκούνμπο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού

Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση στο «πράσινο στρατόπεδο», από την κοινή πεποίθηση ότι ο Παναθηναϊκός είναι ξανά μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες και συγκαταλέγεται στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου; Σίγουρα όχι, αλλά αυτό δεν αρκεί για να τον οδηγήσει από μόνο του στο Βερολίνο! Οπότε, από ‘δω και στο εξής κάθε παιχνίδι και τελικός! Every game matters όπως λέει και το logo της Euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!