Ολυμπιακός: Χωρίς μυαλό αφού το έχασε και αυτό

Ολυμπιακός: Χωρίς μυαλό αφού το έχασε και αυτό
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες δικαιολογεί τη δίκαιη νίκη της Εφές επί του Ολυμπιακού και εστιάζει στην κακή πνευματική κατάσταση των «ερυθρόλευκων» καθώς και στα λάθη που έκαναν με αποτέλεσμα... την ήττα.

Κάποια στιγμή θα έχανε ο Ολυμπιακός!

Οσο φτάνει προς το φινάλε της η κανονική περίοδος της Euroleague τόσο πιο σκληρή γίνεται, τόσο πιο απαιτητική και περισσότερο αδυσώπητη. Σε αυτές τις συνθήκες όποια ομάδα καταφέρει να δημιουργήσει ένα καλό σερί νικών σημαίνει πως ξεχωρίζει για το μπάσκετ της. Δεν είναι φυσικό να βρεις 6 σερί νίκες στην τελική ευθεία όπως βρήκε ο Ολυμπιακός. Από την άλλη φυσικό είναι να χάνεις στην Κωνσταντινούπολη από την Αναντολού Εφές. Δικαιολογημένη η ήττα στα δικά μου μάτια.

Η τουρκική ομάδα μπορεί για δεύτερη διαδοχική σεζόν να παλεύει να μην μπει το όνομά της στο απουσιολόγιο των play offs, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει ταλέντο. Και μάλιστα μπόλικο, το οποίο φρόντισε να αναδείξει χθες κόντρα στους «ερυθρόλευκους».

Δίκαιο το αποτέλεσμα και προχωράει μπροστά ο Μπαρτζώκας με τους παίκτες του. Όπως έχουν μάθει να κάνουν τόσο μετά από νίκες όσο και μετά από ήττες. Στον Ολυμπιακό ναι μεν έκαναν ένα βήμα πίσω σε σχέση με το πλεονέκτημα έδρας, αλλά ακόμη αισθάνονται μία ορισμένη ασφάλεια σχετικά με την απευθείας παρουσία τους στα play offs. Δεν είναι να μπλέκεις με το play in γιατί πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία που δε γνωρίζεις πως θα αντιδράσεις. «Μην πάμε για τα πολλά και χάσουμε και τα λίγα» όπως έλεγαν παλιά. Πρώτος στόχος είναι η εξάδα και μετά φυσικά η τετράδα.

Γκος

Η Εφές κυριάρχησε πνευματικά του Ολυμπιακού

Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν υπάρχει το «ήταν αδιάβαστη η ομάδα». Μια χαρά προετοιμασμένος ήταν ο Ολυμπιακός ως προς την τακτική, αλλά παρουσιάστηκε με χαμηλή πνευματική ετοιμότητα. Σπάνια φέτος έχει δείξει τόσο μεγάλο έλλειμμα συγκέντρωσης εν ώρα δράσης και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο 40άλεπτο. Υπάρχει ένα «ερυθρόλευκο» σύνθημα το οποίο ζητά ευρωπαϊκό τίτλο και αναφέρει «χωρίς μυαλό, αφού το έχασα κι αυτό...». Αυτό έπαθε στην Πόλη. Εχασε το μυαλό της η ομάδα του Μπαρτζώκα και έχασε και το παιχνίδι.

Η ιδέα του Μπαρτζώκα να ξεκινήσει τον Μπραζντέικις εικάζω πως είχε να κάνει με το να χαραμίσει αυτός δύο φάουλ πάνω στον Κλάιμπερν και όχι ο Παπανικολάου. Αποδείχτηκε μέσα σε ένα τρίλεπτο (κι άργησε) λάθος. Στην επίθεση όμως αυτό. Τι γινόταν πίσω που υποτίθεται είναι και το δυνατό σημείο σημείο των «ερυθρόλευκων». Βασικά όχι «υποτίθεται», είναι το δυνατό σημείο η άμυνά του.

Η Εφές φέτος στο 80% των αγώνων της τρέχει στα δύο πρώτα της συστήματα τη φάση με το τρίποντο του Πλάις στη γωνία. Ελεύθερος ο Γερμανός, πάρε το πρώτο. Όλη η Ευρώπη ξέρει πως είναι pick 'n' pop ψηλός που του αρέσει να σουτάρει. Ποια ήταν η αμυντική αντίδραση του Ολυμπιακού; Ο Λάρκιν μπήκε βαθιά στη ρακέτα με ντρίμπλα, ο Φαλ σωστά του έκοψε τον διάδρομο, αλλά ο γκαρντ καθυστέρησε να βγει στην πάσα προς τα έξω και πάρε το 3/3 του Πλάις.

Κακές αμυντικές τοποθετήσεις, καθυστερημένες περιστροφές και γενικά ένα κλικ πιο αργοί στις αντιδράσεις από τους γηπεδούχους. Ελάχιστα hustle plays κέρδισαν οι Πειραιώτες.

Ο Μπαρτζώκας άλλαξε πράγματα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά δεν ήταν θέμα τελικά τακτικής, αλλά περισσότερο συγκέντρωσης και έντασης στο παιχνίδι. Η Εφές ήταν πιο αποφασιστική.

αλλαγές

Το second unit δεν πρόσφερε πολλά

Δε λογίζω τον Παπανικολάου ως μέλος της second unit γιατί μπήκε πολύ νωρίς στο παρκέ, αλλά οι υπόλοιποι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο δε βοήθησαν την ομάδα. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο Λαρεντζάκης προέρχεται από διάστημα απραξίας και δεν είχε ρυθμό ξεκάθαρα. Ο Γουίλιαμς Γκος μηδέν αποτελεσματικότητα. Χωρίς ρυθμό, αλλά πήρε πολύ μεγάλο χρόνο συμμετοχής και τα έκανε μαντάρα. Ο Αμερικανός πήρε σχεδόν μόνο λάθος αποφάσεις στην επίθεση, πάσαρε στα πόδια των συμπαικτών του, δεν έδωσε ρυθμό και έπαιξε κακή προσωπική άμυνα. Δυστυχώς με εξαίρεση ορισμένα ματς φέτος δεν έχει προσφέρει όσα περίμενε ο Μπαρτζωκας από αυτόν. Μακάρι να κλείσει υγιής (το βασικό) και καλύτερα τη σεζόν και να με διαψεύσει. Ο Πετρούσεφ ήταν σε άλλο γήπεδο. Πίσω έστειλε τον Γουίλις στην Εθνική των ΗΠΑ και μπροστά δεν έκανε το παραμικρό. Ο Ράιτ έβαλε 6 πόντους και... έφαγε 16. Ο ΜακΚίσικ θύμισε το ματς με το Περιστέρι που έκανε 4 φάουλ σε ένα τρίλεπτο. Χωρίς ίχνος συγκέντρωσης ο Αμερικανός και στα δύο μέρη του παρκέ.

Σε αυτά τα παιχνίδια χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια την οποία δε βρήκε η ομάδα του Πειραιά. Ειδικά από τη στιγμή που ο Γουόκαπ αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Ο νατουραλιζέ γκαρντ φαίνεται πως πονάει. Η γλώσσα του σώματος μιλάει καθαρά. Ο τρόπος που κατεβάζει τη μπάλα, ο τρόπος που πατάει για να σουτάρει. Εβγαλε 10 ασίστ, έκλεψε μπάλες στην πρώτη περίοδο, αλλά δεν είχε την επιρροή που συνήθως έχει στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Και αιτία είναι ο πληγωμένος του αστράγαλος. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να μείνει εκτός μία εβδομάδα, αλλά αντέχει η ομάδα χωρίς αυτόν;

Η άμυνα της Εφές στον Φαλ και το «σημάδι» στα τεσσάρια του Ολυμπιακού

Η Αναντολού Εφές είναι ομάδα που παίζει ελεύθερο μπάσκετ, κάτι το οποίο την ακολουθεί από τα χρόνια που την καθοδηγούσε ο Αταμάν. Κόντρα στον Ολυμπιακό επέλεξε αμυντικά να αφήσει τον Φαλ να σκοράρει αφαιρώντας του τη δημιουργία. Όταν έπαιρνε τη μπάλα ο Γάλλος σέντερ στο low post δεν έστελνε δεύτερο παίκτη για βοήθεια και τον αντιμετώπισε «ένας εναντίον ενός».

Στην επίθεση πήγε συχνά σε απλές φάσεις pick 'n' roll για να πάρει την αλλαγή. Συνήθως «σημάδευε» τους Πίτερς και Πετρούσεφ και λιγότερο τον Φαλ. Δηλαδή έπαιζε σκριν στη μπάλα με το «4» και όχι με το «5». Δικαιώθηκε γιατί και οι δύο φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν κακοί στα αμυντικά τους καθήκοντα.

Ο Πίτερς βέβαια ήταν αρκετά καλός μπροστά όπως και ο Κώστας Παπανικολάου που έκανε ένα πλήρες ματς με γεμάτη στατιστική και συνέχισε τις καταπληκτικές αποδόσεις.

Παπανικολάου

Χαμένα αμυντικά ριμπάουντ πρόσφεραν τρίποντα

Τα 14/27 τρίποντα της Εφές είναι λογικά. Της τα πρόσφερε ελεύθερα ο Ολυμπιακός με τις κακές αντιδράσεις του και αν βρει ρυθμός ο παίκτης σε αυτό το επίπεδο δεν σταματάει μετά να βάζει. Πλάις, Γουίλις, Λάρκιν και όποιος σούταρε αισθανόταν λες και πετούσε βότσαλο στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Λογικό όμως αφού τους τα έδινε η άμυνα και τα χαμένα ριμπάουντ. Λάθος ο Ράιτ, τρίποντο ο Τόμπσον. Επιθετικό ριμπάουντ, τρίποντο ο Γουίλις. Νέο επιθετικό ριμπάουντ ο Τζόουνς, κι άλλο τρίποντο ο Γουίλις. Το ανέφερα και πιο πάνω, οι περισσότερες διεκδικούμενες μπάλες κατέληξαν σε χέρια παίκτη της τουρκικής ομάδας.

Ηρεμία και νίκη με Βιλερμπάν

Η ευστοχία της Εφές από τα 6.75, η κακή αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού και γενικά η εικόνα της αναμέτρησης δημιούργησε εκνευρισμό. Ξέσπασε ο coach Μπαρτζώκας στο τέλος, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η ομάδα είναι με τόσους τραυματισμούς εδώ και 7 μήνες και όμως βρίσκεται σε τρομερή θέση στην κατάταξη. Δύο πράγματα πρέπει να κάνουν κατά τη γνώμη μου.

Το πρώτο είναι να ασχοληθούν μόνο με την αυριανή αναμέτρηση με την Βιλερμπάν και να μην κοιτάνε παρακάτω. Η γαλλική ομάδα για 38' έβγαλε το λάδι της Μακάμπι. Η Euroleague πλέον δε συγχωρεί λάθη γιατί δεν υπάρχει χρόνος να τα διορθώσεις. Κι αν η ήττα στην Τουρκία δεν μπορεί να αναφερθεί ως «λάθος», ενδεχόμενο στραβοπάτημα με τους Γάλλους θα είναι «χαρακίρι».

Το δεύτερο να ηρεμήσουν όλοι. Ο Μπαρτζώκας έχει ανάγκη να είναι ήρεμοι οι παίκτες του και οι παίκτες του έχουν ανάγκη από τον ήρεμο Μπαρτζώκα για να τους καθοδηγεί σωστά. Ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμβουλος.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός με 4/4 θα έχει πλεονέκτημα έδρας. Με 3/4 θα είναι σίγουρα στην «εξάδα» και θα έχει λίγες πιθανότητες για «τετράδα». Με 2/4 θα είναι λογικά στην «εξάδα». Με οτιδήποτε άλλο θα μπλέξει στη διαδικασία του play in.

ΥΓ 2: Τεράστια επιτυχία για τον Βασίλη Σπανούλη και το Περιστέρι. Όπως και για τον Προμηθέα αν προκριθεί απόψε. Δύο ομάδες στα προημιτελικά του BCL, δύο σε αυτά της Euroleague και ο Άρης στους «12» του Eurocup.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.