EuroLeague: Οι αλλαγές στα ρόστερ των 18 ομάδων στην έναρξη του 2ου γύρου

Newsroom
Ναν
Το Gazzetta παρουσιάζει τις αλλαγές στα ρόστερ για τις 18 ομάδες, στο τέλος του 1ου γύρου και πριν γίνει το αποψινό τζάμπολ στον 2ο γύρο της διοργάνωσης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μιχάλης Γκιουλένογλου, Γιώργος Κούβαρης

Κάθε σεζόν ξεκινάει με όνειρα. Και πλάνα. Για αρκετές ομάδες της EuroLeague το αρχικό σχέδιο έχει ήδη πάει στα.. σκουπίδια και ένα ολοκαίνουργιο έχει ήδη εμφανιστεί στο τραπέζι.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μία αλλαγή προπονητή ή διαφοροποιήση στο ρόστερ. Ο 2ος γύρος της EuroLeague ξεκινάει σήμερα, Τρίτη 2 Ιανουαρίου και οι ομάδες έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα νέα αποκτήματα που είχαν ήδη αγωνιστεί σε άλλη ομάδα της EuroLeague (για παράδειγμα ο Ναζ Μήτρου Λονγκ του Ολυμπιακού που είχε παίξει με τη Ζάλγκιρις).

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα του 1ου γύρου και τις αλλαγές στα ρόστερ.

Παναθηναϊκός

Έπρεπε να γίνει μια διορθωτική κίνηση στις τάξεις του Παναθηναϊκού AKTOR, ειδικά από τη στιγμή που ήταν εμφανής η ανάγκη να αποκτηθεί παίκτης που να έχει «κάθετο» παιχνίδι, ηγετικά χαρακτηριστικά και να είναι καλό σκόρερ. Γι' αυτόν τον λόγο αποκτήθηκε ο Κέντρικ Ναν, ο οποίος έχει καταφέρει να κλέψει την παράσταση και να αποτελέσει ήδη σημείο αναφοράς στις τάξεις της ομάδας. Αντίθετα αποτέλεσε παρελθόν ο Κάιλ Γκάι, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, βγήκε εντελώς εκτός rotation και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αποδεσμεύτηκε προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στην Τενερίφη.

Ο πρώτος γύρος της EuroLeague βρήκε τον Παναθηναϊκό να έχει το καλύτερο goal average στην 4η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 10-7.

  • Ήρθαν: Κέντρικ Ναν
  • Έφυγαν: Κάιλ Γκάι

Ολυμπιακός

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρειάστηκε να κάνει μερικές διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ του. Ο Ίγκνας Μπραζντέικις ήρθε λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν στο ΣΕΦ, ενώ στη συνέχεια κατέφθασαν ενισχύσεις στο πρόσωπο των Ναζ Μήτρου Λονγκ και Φιλίπ Πετρούσεφ.

Ο πρώτος, επειδή αγωνίστηκε με τη Ζάλγκιρις, θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ξεκίνημα του 2ου γύρου.
Ο πρώτος γύρος της EuroLeague βρήκε τον Ολυμπιακό με ρεκόρ 9-8 και στην 8η θέση.

  • Ήρθαν: Ίγκνας Μπραζντέικις, Ναζ Μήτρου Λονγκ, Φιλίπ Πετρούσεφ
  • Έφυγαν: -

Ρεάλ Μαδρίτης

Μία ομάδα που έχει τον τίτλο και κερδίζει, μοιάζει απίθανο να αλλάξει. Έτσι και αλλιώς, η Ρεάλ Μαδρίτης στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού έκανε μία (και κομβική) κίνηση. Την απόκτηση του Φακούντο Καμπάτσο.
Παρά τις απουσίες λόγω τραυματισμών, η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει τις λύσεις. Και δεν χρειάστηκε ούτε να αποκτήσει έναν παίκτη, ούτε φυσικά να τον αποδεσμεύσει.

Στον πρώτο γύρο της EuroLeague υπέστη μόνο μία ήττα σε 17 αγώνες (16-1) από τη Φενέρμποαχτσε στο τελευταίο σουτ της παράτασης και είναι στην 1η θέση της κατάταξης.

  • Ήρθαν: -
  • Έφυγαν: -

Βίρτους Μπολόνια

Η Βίρτους έκανε την πιο κομβική της αλλαγή, λίγο πριν από την αρχή της σεζόν. Η έλευση του Λούκα Μπάνκι μετέτρεψε το περσινό... πείραμα σε ομάδα που μπορεί να νικήσει τους πάντες.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να τελειοποιήσει όσα καλώς καμώθηκαν μέχρι στιγμής.

Ο Τζαλίν Σμιθ δεν είχε χρόνο συμμετοχής και αποχώρησε για το Βελιγράδι, ενώ στο δυναμικό ήρθαν ο Άντε Ζίζιτς για να ενισχύσει τη γραμμή των ψηλών, αλλά και ο φόργουορντ Ρίχαρντς Λόμαζ.

Μετά από τη συμπλήρωση των 17 αγωνιστικών η Βίρτους βρίσκεται στη 2η θέση με ρεκόρ 12-5!

  • Ήρθαν: Άντε Ζίζιτς, Ρίχαρντς Λόμαζ
  • Έφυγαν: Τζαλίν Σμιθ

Μπαρτσελόνα

Πριν από δύο ημέρες ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, νυν μάνατζερ της Μπαρτσελόνα, θέλησε να στηρίξει τον Ρότζερ Γκριμάου μετά τις «γκρίνιες» που ακούστηκαν για μια σειρά από ήττες της ομάδας. Όπερ και σημαίνει ότι ούτε έγιναν, αλλά ούτε και θα γίνουν (τουλάχιστον προς το παρόν) κάποιες αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας καθώς υποστήριξε ότι στηρίζεται το εν λόγω project. Οι Καταλανοί ξεκίνησαν πολύ καλά τη σεζόν ωστόσο τις δύο τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να έχουν χάσει το μομέντουμ.

Η Μπαρτσελόνα έκλεισε τον α' γύρο της Euroleague έχοντας ρεκόρ 11-6 με αποτέλεσμα να βρίσκεται μόνη της στην 3η θέση της κατάταξης

  • Ήρθαν: -
  • Έφυγαν: -

Μονακό

Η Μονακό μπορεί να είχε κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, μπορεί να ακούστηκαν φήμες για το ρόστερ και την πιθανότητα να γίνουν κάποιες αλλαγές ωστόσο τίποτε απ' όλα αυτά δεν προχώρησε. Οι Μονεγάσκοι παραμένουν ως έχουν μέχρι σήμερα προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τραυματισμών που προκύπτουν (σ.σ. όπως για παράδειγμα με τον Τζόρνταν Λόιντ ο οποίος έλειψε αρκετά) εκ των έσω. Καμία αλλαγή έως τώρα στο Πριγκιπάτο.

Η Μονακό βρίσκεται στο 10-7 ρεκόρ και ισοβαθμεί με άλλες τρεις ομάδες στην 4η θέση της κατάταξης.

  • Ήρθαν: -
  • Έφυγαν: -

Φενέρμπαχτσε

Το μέτριο έως και κακό -τηρουμένων των αναλογιών και του ρόστερ- ξεκίνημα της Φενέρμπαχτσε άνοιξε την πόρτα της εξόδου στον Δημήτρη Ιτούδη. Ο Έλληνας προπονητής βρέθηκε ενάμιση χρόνο στην άκρη του πάγκου της τουρκικής ομάδας ενώ φέτος ξεκίνησε τη σεζόν με 6-7 ρεκόρ. Μία ημέρα μετά το «διαζύγιο» με τον πρώην ομοσπονδιακό της Εθνικής Ελλάδας η Φενέρμπαχτσε έδωσε τα χέρια με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος είχε παραμείνει εκτός πάγκων μετά το τέλος της συνεργασίας του με την Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι.

Μαζί με άλλες τρεις ομάδες (Παναθηναϊκό, Μονακό και Μακάμπι) η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται στην 4η θέση έχοντας 10 νίκες και 7 ήττες.

  • Ήρθαν: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (προπ.)
  • Έφυγαν: Δημήτρης Ιτούδης (προπ.)

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Κάτι περισσότερο από ικανοποιημένοι θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η ομάδα του λαού εκτός του ότι «ξεσπιτώθηκε» λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ και αναγκάζεται να παίζει σε άδειες εξέδρες στο Βελιγράδι, τα έχει πάει κάτι περισσότερο από εξαιρετικά. Ενδεχομένως καλύτερα και από τις προσδοκίες που ενδεχομένως να είχαν εντός των τειχών. Ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει φιλάθλους στο πλευρό της, αν και ήταν η ομάδα με μια από τις πιο ισχυρές έδρες στην Euroleague.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει ξεκινήσει καλά τη φετινή σεζόν και μοιράζεται την 4η θέση (έχοντας ωστόσο το χειρότερο goal average) με ρεκόρ 10-7.

  • Ήρθαν: -
  • Έφυγαν: -

Παρτίζαν

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αναζητούσε να προσθέσει ποιότητα στις θέσεις των ψηλών της Παρτίζαν. Γι' αυτό το λόγο προχώρησε στην απόκτηση του Μπρούνο Καμπόκλο, ο οποίος στην αρχή της σεζόν είχε συμφωνήσει να ενταχθεί στο δυναμικό της Βενέτσια. Ο Βραζιλιάνος δεν εμφανίστηκε όπως ήταν συμφωνημένο, κατάφερε να βγει εκτός του συμβολάιο του και ο Ζοτς ήταν εκεί για να τον... αρπάξει.

Επίσης, στην Παρτίζαν προστέθηκε και ο Τζαλίν Σμιθ, ο οποίος αποχώρησε από τη Βίρτους. Ο πρώτος γύρος της EuroLeague βρήκε τους Σέρβους με ρεκόρ 9-8 και στην 9η θέση.

  • Ήρθαν: Μπρούνο Καμπόκλο, Τζαλίν Σμιθ
  • Έφυγαν: -

Βαλένθια

Η Βαλένθια έφτασε στο σημείο να έχει ρόστερ 18 παικτών (!) μετά και τις δύο τελευταίες προσθήκες στην στην Euroleague. Αν και τα πήγε αρκετά καλά στο πρώτο μισό της διοργάνωσης έχοντας 9-8 ρεκόρ, ισχύει το «άνοιξε η όρεξη» των Ισπανών. Γι' αυτόν τον λόγο έδωσαν αρχικά συμβόλαιο 45 ημερών στον Τζάστιν Άντερσον ο οποίος αγωνιζόταν στην Μπρέογκαν, ενώ συμφώνησαν ενισχύοντας την περιφερειακή τους γραμμή με τον έμπειρο, Κέβιν Πάνγκος. Ο Καναδός μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από την Αρμάνι θα βρεθεί (τουλάχιστον) έως το τέλος της σεζόν στην Βαλένθια.

Η Βαλένθια είναι στην 10η (τυπικά) θέση της κατάταξης με ρεκόρ 9-8 ύστερα από την ολοκλήρωση του α' γύρου

  • Ήρθαν: Τζάστιν Άντερσον, Κέβιν Πάνγκος
  • Έφυγαν: -

Μπασκόνια

Η Μπασκόνια έψαχνε μια «ένεση» ηθικού προκειμένου να... πάρει τα πάνω της μετά το άσχημο ξεκίνημα και το 1-4 ρεκόρ ύστερα από τα πέντε πρώτα ματς της Euroleague. Γι' αυτόν τον λόγο προχώρησε στην αντικατάσταση του προπονητή Ζοάν Πενιαρόγια με τον... γνώριμο στη Βιτόρια, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Παράλληλα έγινε και μια αλλαγή στην περιφέρεια καθώς αποκτήθηκε ο Κρις Κιόζα ο οποίος είχε βρεθεί στη Μούρθια, ενώ αποτέλεσε παρελθόν ο Νίκο Μάνιον.

Η Μπασκόνια είναι στην 11η θέση της κατάταξης μετά από 17 ματς, αν και έχει το ίδιο ρεκόρ (9-8) με τις ομάδες της 8ης θέσης.

  • Ήρθαν: Ντούσκο Ιβάνοβιτς (προπ.), Κρις Κιόζα
  • Έφυγαν: Ζοάν Πενιαρόγια (προπ.), Νίκο Μάνιον

Μπάγερν Μονάχου

Ο Πάμπλο Λάσο είναι το απόλυτο «αφεντικό» τη φετινή σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου και ουσιαστικά και ο... σταρ της ομάδας: «Start from scratch» ήθελε στην Βαυαρία ο πολυνίκης Ισπανός τεχνικός, κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές και δίνοντας χώρο και χρόνο σε όλους τους παίκτες. Μετά το πρώτο μισό της σεζόν στην Euroleague, μπορεί το πρόσημο του ρεκόρ να είναι αρνητικό (8-9) ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από θετικές οι εντυπώσεις που έχει αφήσει η γερμανική ομάδα. Και γι' αυτόν τον λόγο δεν έγινε κάποια δραστική αλλαγή.

Η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται μόνη της στην 12η θέση της κατάταξης και έχει ρεκόρ 8-9.

  • Ήρθαν: -
  • Έφυγαν: -

Αρμάνι Μιλάνο

Η φετινή σεζόν, μέχρι στιγμής, θυμίζει την περσινή. Η Αρμάνι, με την προσθήκη του Νίκολα Μίροτιτς ξεκίνησε με όνειρα. Και σύντομα στο Μιλάνο κατάλαβαν ότι το όνειρο από την πραγματικότητα απέχει.

Με τον Μίροτιτς εκτός λόγω τραυματισμού, στη διάσωση της Αρμάνι ήρθε ο Σαμπάζ Νέιπιερ, όπως είχε συμβεί και την περσινή σεζόν.

Παράλληλα, αποχώρησε ο Κέβιν Πάνγκος, ο οποίος δεν υπολογίζονταν. Ο προπονητής της ομάδας, Έτορε Μεσίνα αντί να δει την πόρτα της εξόδου (αφού και η πορεία στην Ιταλία είναι κακή), πήρε επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2026.
Μετά το τέλος του 1ου γύρου η Αρμάνι έχει ρεκόρ 7-10 και βρίσκεται στην 13η θέση της κατάταξης.

  • Ήρθαν: Σαμπάζ Νέιπερ
  • Έφυγαν: Κέβιν Πάνγκος

Αναντολού Εφές

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε ο Ερντέμ Τσαν στην Αναντολού Εφές. Ένα.. κύμα τραυματισμών σε βασικά στελέχη της ομάδας, έκανε την τουρκική ομάδα να αναζητήσει άμεσα ενισχύσεις.

Κάπως έτσι, στην Πόλη ήρθε ο Ντάνιελ Οτούρου και ο Μάικ Ντάουμ. Την τελευταία ημέρα του 2023, ο Άντε Ζίζιτς αποδεσμεύτηκε, για να μετακομίσει στη Βίρτους.

Μετά το τέλος του 1ου γύρου η Εφές έχει ρεκόρ 7-10 και βρίσκεται στην 14η θέση.

  • Ήρθαν: Ντάνιελ Οτούρου, Μάικ Ντάουμ
  • Έφυγαν: Άντε Ζίζιτς

Ερυθρός Αστέρας

Και ο Ερυθρός Αστέρας πέρασε από αρκετές αλλαγές, σε σχέση με το ρόστερ που ξεκίνησε τη σεζόν.

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς αποχώρησε, για να προσληφθεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ενώ το 2023 ολοκληρώθηκε με το... δράμα του Σαμπάζ Νέιπιερ. Ο Αμερικανός γκαρντ αποχώρησε για να επιστρέψει στην Αρμάνι Μιλάνο, αφήνοντας του Σέρβους να αναζητούν έναν σκόρερ.

Στο τέλος του 1ου γύρου ο Αστέρας είναι στην 15η θέση με ρεκόρ 6-11.

  • Ήρθαν: Γιάννης Σφαιρόπουλος (προπ.), Φρέντι Γκιλέσπι
  • Έφυγαν: Σαμπάζ Νέιπιερ, Ντούσκο Ιβάνοβιτς (προπ.),, Όγκνιεν Κούζμιτς

Ζάλγκιρις Κάουνας

Αλλιώς ξεκίνησε η σεζόν για τη Ζάλγκιρις, διαφορετική είναι η εξέλιξή της. Ο Ίνγκνας Μπραζντέικις λίγο πριν την έναρξη των υποχρεώσεων και ο Ναζ Μήτρου Λονγκ, στην εξέλιξη της διοργάνωσης, αποχώρησαν με κοινό προορισμό τον Ολυμπιακό, ενώ ο Κάζις Μακσβίτις είναι ένας από τους προπονητές που πλήρωσαν το... μάρμαρο της πορείας. Ο Αντρέι Τρινκιέρι είναι ο αντικαταστάτης του.

Η Ζάλγκιρις ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 5-12 και βρίσκεται στην 16η θέση.

  • Ήρθαν: Έντμοντ Σάμνερ, Όστιν Χόλινς, Αντρέα Τρινκιέρι (προπ.)
  • Έφυγαν: Ναζ Μήτρου Λονγκ, Ίνγκνας Μπραζντέικις, Κάζις Μακσβίτις (προπ.)

Άλμπα Βερολίνου

Μπορεί να βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Euroleague, μπορεί να είναι μαζί με την Βιλερμπάν οι πιο αδύναμες της διοργάνωσης ωστόσο στη γερμανική ομάδα ισχύει το «trust the process» χωρίς να έχει γίνει (ή ακόμα και χωρίς να σκέφτονται να γίνει) κάποια αλλαγή στο ρόστερ. Μεγάλο ρόστερ 20 παικτών, με πολλούς νέους παίκτες και μεγάλα project για το μέλλον όπως είναι ο Πρόσιντα και ο Σπανιόλο. Έχουν αποδεχθεί την μοίρα τους (και) τη φετινή σεζόν οπότε είναι δύσκολο να υπάρξει τροποποίηση στο ρόστερ.

Η Άλμπα είναι στην 17η θέση της κατάταξης έχοντας μόλις τρεις νίκες και 14 ήττες.

    • Ήρθαν: -
    • Έφυγαν: -

      Βιλερμπάν

      Αλλαγή προπονητή έγινε και στη Βιλερμπάν, με τον Τι Τζέι Πάρκερ να αφήνει τη θέση του στον Τζανμάρκο Ποτζέκο.

      Ωστόσο, η έλευση του Ιταλού προπονητή δεν έφερε συνταρακτική βελτίωση, πέρα από κάποια... πυροτεχνήματα χαράς. με αποτέλεσμα στη γαλλική ομάδα να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιλογή τους. Μόλις ήρθε ο Ποτζέκο, αποχώρησε ο Φρανκ Τζάκσον.

      Η Βιλερμπάν είναι στην τελευταία θέση της κατάταξης με μόλις δύο νίκες σε 17 αγώνες (2-15).

      • Ήρθαν: -
      • Έφυγαν: Φρανκ Τζάκσον
      @Photo credits: INTIME