Ολυμπιακός: Σπίθες και φωτιές ξεπηδάνε από παντού είν΄το πανηγύρι του τρελού χωριού

Ολυμπιακός: Σπίθες και φωτιές ξεπηδάνε από παντού είν΄το πανηγύρι του τρελού χωριού
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Εφές και αναλύει πως η ευκολία με την οποία ήρθε οφείλεται στους «ερυθρόλευκους» και μόνο.

Δεν ξέρω αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του είχαν επιπλέον κίνητρο μόλις ακούστηκε το σφύριγμα της λήξης στο «Γ. Καραϊσκάκης». Γνωρίζοντας τη χαρά του κόσμου που θα άφηνε το γήπεδο για να πάει στο άλλο, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να τον ξενερώσουν. Αντιθέτως ήθελαν να κλείσουν μία απίστευτα «ερυθρόλευκη» βραδιά με ευρωπαϊκές νίκες σε ποδόσφαιρο, βόλεϊ και μπάσκετ γυναικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και το κατάφεραν και πολύ εύκολα. Οι ίδιοι το έκαναν εύκολο με το μπάσκετ που έπαιξαν με την ενέργεια που έβγαλαν και με την ταχύτητα με την οποία αγωνίστηκαν. Ο Ολυμπιακός «ξεπάστρεψε» την Αναντολού Εφές χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα και ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε μία μικρή αγωνιστική βελτίωση η οποία φυσικά έχει πολλά ακόμη περιθώρια.

Στο blog μετά τη νίκη επί της Παρτιζάν είχα γράψει πως περισσότερο ανακουφίζονται στις νίκες παρά τις χαίρονται. Χθες ήταν η εξαίρεση. Το χάρηκαν με την ψυχή τους, το διασκέδασαν οι παίκτες, ο Μπαρτζώκας, οι άνθρωποι της ομάδας και πάνω από όλα οι οπαδοί της. Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο απολάμβαναν κάθε κατοχή, ένα τεράστιο χαμόγελο στα πρόσωπά τους, τον κόσμο να αλαλιάζει από χαρά θυμήθηκα το τραγούδι του Μαραβέγια από το οποίο προέρχεται και ο τίτλος.

Γκος

Η πολυτέλεια στη θέση «1»

Παίκτης μπαίνει, παίκτης βγαίνει και δεν καταλαβαίνεις διαφορά. Κόντρα στην Εφές το είδαμε σε υπερβολικό βαθμό ο Γουόκαπ να παίζει πολύ καλά και όταν κάθισε στον πάγκο ο Γουίλιαμς Γκος να παίζει πολύ καλά. Ουσιαστικά για πρώτη φορά φέτος με τον «Θωμά» στον πάγκο, δεν αλλοιώθηκε ο ρυθμός στο παρκέ και οι λύσεις έρχονταν με την ίδια συχνότητα.

Ο Γκος ήταν καταπληκτικός στο να τρέξει το γήπεδο και να δώσει τον κατάλληλο ρυθμό. Ήταν καλός στη δημιουργία και μοναδικό έτσι ψεγάδι ήταν στα δικά μου μάτια μία βιασύνη,μία επιμονή να σκοράρει αστοχώντας μεταξύ άλλων σε δύο lay up. Πήρε 11 προσπάθειες, τις περισσότερες από όλους και ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Απλά μου φάνηκε να το πιέζει λίγο περισσότερο.

Για τον Μπαρτζώκα είναι πολυτέλεια να έχει δύο εξίσου καλά point guard από τα οποία πέραν της καλής άμυνας, των ασίστ και των πόντων πήρε και 14 ριμπάουντ (από 7 έκαστος)! Επίσης Γουόκαπ και Γκος τελείωσαν το ματς με μηδέν λάθη. Οχι πως η Εφές ασκεί καμία τρομακτική πίεση πάνω στη μπάλα, αλλά όσο να 'ναι όταν παίζεις γρήγορα όλο και καμία λάθος πάσα θα γίνει.

Φαλ

Η πολυτέλεια στη θέση «5»

Παίκτης μπαίνει, παίκτης βγαίνει και δεν καταλαβαίνεις διαφορά. Κόντρα στην Εφές το είδαμε σε υπερβολικό βαθμό ο Φαλ να παίζει πολύ καλά και όταν κάθισε στον πάγκο ο Μιλουτίνοφ να παίζει πολύ καλά. (Ναι, copy paste έκανα αλλάζοντας τα ονόματα). Η ίδια ευλογία είναι για τον Μπαρτζώκα. Όπως είχε αποφασίσει ο coach εξ αρχής ο Φαλ ξεκινάει και ο «Μίλου» έρχεται από τον πάγκο. Ο Γάλλος έχει αρχίσει και βρίσκει ρυθμό, χθες την πρώτη φορά που πήρε τη μπάλα γύρισε και σκόραρε ενώ πριν μία εβδομάδα δεν είχε γυρίσει καν να κοιτάξει το καλάθι. Να έβαζε και τις βολές...

Από την άλλη ο Μιλουτίνοφ μετά τις πρώτες πέντε αγωνιστικές είναι μάλλον ο πιο κυριαρχικός σέντερ της Euroleague. Σκέπασε τα καλάθια χθες, μάζεψε ριμπάουντ, ανανέωσε επιθέσεις, τελείωσε φάσεις κοντά στο καλάθι. Τι άλλο να κάνει;

Η άμυνα τον βοήθησε να τρέξει

Στο μπάσκετ η φράση «μέσα από την καλή άμυνα μπορείς να βρεις εύκολους πόντους στην επίθεση» είναι κλισέ, αλλά επί της ουσίας λίγο ενδιαφέρει τους πρωταγωνιστές. Οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν συγκλονιστικοί στα αμυντικά τους καθήκοντα. Τόσο όταν χρειάστηκε να παίξουν προσωπική άμυνα, όσο και όταν έπρεπε να βγουν από σκριν ή να προχωρήσουν σε 1-2 περιστροφές.

Γενικά η τουρκική ομάδα βασίζεται εν πολλοίς στο ατομικό ταλέντο των παικτών και δε φημίζεται για τις συνεργασίες και τις πολλές πάσες, ωστόσο κι αυτό το λίγο, οι Πειραιώτες τους το αφαίρεσαν. Μου έκανε εντύπωση ο δυναμικός τρόπος με τον οποίον τα γκαρντ έσπαγαν τα σκριν. Οι υποχρεωτικές αλλαγές στην άμυνα μετά από σκριν ήταν λιγότερες από ποτέ και αυτό δείχνει διάθεση, πείσμα και ικανότητα.

Η πίσω πλευρά λοιπόν έφερε πόντους στην μπροστινή. Για πρώτη φορά φέτος ο Ολυμπιακός έβγαλε τέτοια διάθεση να τρέξει και να ψάξει τον αιφνιδιασμό και το καλάθι στα πρώτα 7-8 δευτερόλεπτα. Ήταν η απίστευτη ενέργεια που διοχέτευαν οι 13.000 οπαδοί από την εξέδρα; Ήταν η διάθεση των παικτών και η οδηγία του Μπαρτζώκα; Ήταν οι κακές επιστροφές των αντιπάλων; Όλα μαζί και τα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.

Μπαρτζωκας

Ο Παπανικολάου μόνο που δεν σκούπισε το παρκέ

«Έκανε τα πάντα στο παρκέ». Άλλη φράση κλισέ στο μπάσκετ, αλλά πείτε μου εσείς πως αλλιώς να περιγράψεις (και) τη χθεσινή εμφάνιση του Κώστα Παπανικολάου. Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» έκανε την ομάδα του να μοιάζει πως έπαιζε με παίκτη παραπάνω στην άμυνα. «Εσπαγε» το σκριν, έβγαινε να χαλάσει το σουτ, έδινε βοήθειες, έπαιρνε ριμπάουντ, κάλυπτε εκεί που δεν έπρεπε καν να καλύψει.

Κάθε καλοκαίρι τα ίδια. «Ο Παπανικολάου μεγάλωσε και αποκλείεται να κάνει την ίδια φανταστική σεζόν με πέρυσι. Η ομάδα χρειάζεται τριάρι». Και κάθε χειμώνα τα ίδια. Ο «Παπ» καλύτερος. Η καλύτερη φάση του στη νίκη επί της Εφές ήταν το χοροπηδηχτό από τη χαρά του για μία απίθανη πάσα που έδωσε στον Γουόκαπ στον αιφνιδιασμό. Πήδαγε σαν κατσίκι από τη χαρά του.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν με λίγο πιο χαλαρό πρόγραμμα αγώνων είχε την ευκαιρία να δουλέψει κάπως καλύτερα και αμέσως φάνηκε στο παρκέ. Υπάρχει ακόμη μπόλικος δρόμος να διανύσει για να φτάσει στο επίπεδο που θέλει ο Μπαρτζώκας, ωστόσο βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο 58άχρονος τεχνικός βλέπει να αυξάνονται τα διαστήματα του μπάσκετ που θέλει κι ας μην καταλήγουν όλες οι φάσεις στο αντίπαλο καλάθι.

ΥΓ: Τώρα είναι καλή επιλογή το τρίποντο στον αιφνιδιασμό; Ο Κάνααν το μπουμπούνισε σε ανοικτό γήπεδο, ευστόχησε, έστειλε τη διαφορά στους 14 (46-32), υποχρέωσε τον Τσαν σε τάιμ άουτ και έβαλε... φωτιά στην εξέδρα.

ΥΓ 2: Ο Εμρε Τσαν δεν έχει καταλάβει την Euroleague και αν δεν το κάνει σύντομα είτε θα χάσει τη δουλειά του είτε η Εφές για δεύτερη διαδοχική σεζόν θα απέχει από τα play-offs. Αν και νωρίς, η εικόνα της ήταν άκρως προβληματική. Και η γλώσσα του σώματος των σταρ της, περίεργη.

ΥΓ 3: Η επόμενη τετράδα σημαντικών αγώνων περιλαμβάνει Παναθηναϊκό εντός για το πρωτάθλημα, Φενέρ εκτός, Μπασκόνια εντός και Μακάμπι στο Βελιγράδι χωρίς φιλάθλους. Αν κάνει 3/4 η ομάδα του Μπαρτζώκα θα είναι σχεδόν ιδανικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.