Παναθηναϊκός: Ο ΡΕΑΛισμός και η... υπέρβαση

Παναθηναϊκός: Ο ΡΕΑΛισμός και η... υπέρβαση

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Ο ΡΕΑΛισμός και η... υπέρβαση

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την «αγγαρεία» του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απέναντι στο Ρέθυμνο ενώ εξηγεί ότι οι «πράσινοι» θα πρέπει να κάνουν πραγματική υπέρβαση για να επιβληθούν της πιο φορμαρισμένης -ίσως- ομάδας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Λίγο-πολύ δεν περιμέναμε να δούμε κάτι το διαφορετικό από τον Παναθηναϊκό στο ματς της 12ης αγωνιστικής για την EKO Basket League. Από τη στιγμή που απουσίαζαν και οι Τζίμερ Φριντέτ, Ιωάννης Παπαπέτρου, οι «πράσινοι» θα αναπροσάρμοζαν τα πλάνα τους και σίγουρα θα χαμήλωναν στο ελάχιστο την ταχύτητά τους. Και αυτό διότι ακολουθεί το μεγάλο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο κλειστό του ΟΑΚΑ την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων (26/12, 21:00).

Ένα παιχνίδι που είναι πολύ πιο δύσκολο και από αυτό με τη Μπαρτσελόνα στο «Palau Blaugrana» αλλά και από αυτό με την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ.

Γι' αυτό το ματς με τη Ρεάλ είναι το πιο δύσκολο

Πρώτον: Ο Παναθηναϊκός σε αυτά τα ματς δεν είχε το ΠΡΕΠΕΙ να «βαραίνει» τις πλάτες του. Δεν ήταν το φαβορί, έπαιζε μακριά από την έδρα του και αν μπορούσε να βάλει τη νίκη στις αποσκευές του θα ήταν ευχής έργον. Αν όχι, ούτε ο κόσμος θα γύριζε ανάποδα, ούτε τίποτα.

Δεύτερον: Απέναντι στη Ρεάλ ο Παναθηναϊκός καλείται να προστατεύσει την έδρα του. Άλλωστε όσες περισσότερες νίκες καταφέρει να πάρει στην έδρα του, τόσο περισσότερες ελπίδες θα έχει για να «κλειδώσει» την παρουσία στα playoffs και από εκεί και πέρα ό,τι περισσότερο έρθει να είναι καλοδεχούμενο. ΟΛΑ τα ματς στο ΟΑΚΑ πρέπει να είναι... κυκλωμένα για νίκη.

Τρίτον: Από τη μία, η έδρα δίνει «φτερά» στους παίκτες, αλλά από την άλλη.. αγχώνει κιόλας. Και είναι διαφορετικά για μια ομάδα που έχει το «πρέπει» της νίκης πάνω της (γιατί ξαναλέω, ο Παναθηναϊκός θα το έχει) να νιώθει τη δυσφορία του κόσμου όταν το παιχνίδι στραβώνει (σ.σ. όσοι πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ, καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ με αυτό).

Τέταρτον: Αυτή τη στιγμή η Ρεάλ βρίσκεται σε τρομακτική κατάσταση, σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο όπου και αν αγωνίζεται, οποιαδήποτε ομάδα και αν έχει απέναντί της. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός ακόμα «ψάχνεται» μέσα στο παρκέ. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο (ο οποίος αναμένεται να είναι κανονικά στον πάγκο της ομάδας σε αυτό το ματς) θα χρειαστεί να κάνουν υπέρβαση προκειμένου να προσθέσουν την 10η νίκη τους στην EuroLeague.

Βέβαια όλα αυτά είναι θεωρία. Και από την θεωρία μέχρι την πράξη η απόσταση είναι μεγάλη. Το σίγουρο είναι ότι το εν λόγω παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα κομβικό για τη συνέχεια. Μπορεί εκτός έδρας να μην τα κατάφερε, αλλά είπαμε. Για να μπορεί να κοιτάξει πιο ψηλά, πρέπει να παίρνει αυτά τα ματς στο ΟΑΚΑ. Ακόμη και απέναντι σε ομάδες όπως η δαιμονισμένη, αυτήν την περίοδο, Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα 2+1 πρόσωπα που «κρατάει» ο Παναθηναϊκός

Τι κρατάει ο Παναθηναϊκός από αυτό το ματς: Η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι με το Ρέθυμνο θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Ούτε θα το θυμάται κανείς για το θέαμα που έδειξαν οι δύο ομάδες, ούτε για τίποτα Παρόλα αυτά υπάρχουν 2+1 πρόσωπα που αξίζει να εστιάσουμε. Το πρώτο, ο Ράιον Μπράουν. Ο Αμερικανός γκαρντ όχι μόνο επέστρεψε στο ρόστερ της ΕΚΟ Basket League, αλλά έκανε φετινό ρεκόρ σε χρόνο συμμετοχής με τα 27:49 που βρέθηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ (σ.σ. το προηγούμενο ήταν τα 24:32 απέναντι στον Άρη πριν από δύο μήνες, η τελευταία του παρουσία στο πρωτάθλημα) πέτυχε 10 πόντους, πήρε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 6 ασίστ και ήταν ο πιο ορεξάτος παίκτης του Παναθηναϊκού. Αν μη τι άλλο ήταν ένας οιωνός παραμονής του στην ομάδα, με το τεχνικό τιμ να του δίνει λεπτά στο παρκέ ώστε να αποκτήσει ρυθμό και να μπορεί να βοηθήσει και στα ματς της EuroLeague. Μην ξεχνάτε τα πολλά γκαρντ που έχει η Ρεάλ και σίγουρα θα χρειαστούν παίκτες. Ειδικά στην άμυνα.

Το δεύτερο είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης. Όπως έγραψα και στο blog μετά την αναμέτρηση με την Μακάμπι, θεωρώ ότι του ασκείται άδικα τόσο σκληρή κριτική. Ναι, χρειάζεται περισσότερο νεύρο στα ριμπάουντ και γενικά στον τρόπο με τον οποίο «μπαίνει» στα ματς της EuroLeague, αλλά παίκτης με μπόι 220 εκατοστά, σε αυτήν την ηλικία και με αυτές τις παραστάσεις, συγνώμη, αλλά δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Ο Πιτίνο είπε ότι το πρόβλημα στα ριμπάουντ θα διορθωθεί εκ των έσω. Οπότε λίγο υππομονή ακόμα. Απέναντι στο Ρέθυμνο δεν χρειάστηκε να πάρει ριμπάουντ, αλλά ήταν επιβλητικός στην επίθεση με 18 πόντους και 8/9 δίποντα εκ των οποίων τα περισσότερα καρφώματα. Πήρε ψυχολογία. Οφείλει να την βγάλει με τη Ρεάλ.

Το τρίτο είναι ο Νίκος Περσίδης,. Ένα παιδί που ήρθε το καλοκαίρι για να βοηθήσει στην προετοιμασία και μπόρεσε να κερδίσει μια θέση στο ρόστερ. Έστω και ως συμπληρωματικός παίκτης. Είναι 24 ετών και αγωνιζόταν στον Διαγόρα Δρυοπιδέων. Ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί και στην 12άδα της ομάδας και να πάρει και εκείνος μερικά λεπτά συμμετοχής. Και δικαίως κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου στα 6 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ έχοντας 5 πόντους με 1/1 δίποντο και 1/1 τρίποντο. Μπράβο του.

ΥΓ: Ωραια η πρωτοβουλία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να ορίσει την τιμή του εισιτηρίου στο ένα ευρώ και να διοργανώσει τη Χριστουγεννιάτική γιορτή με τους μικρούς φίλους της ομάδας και τις οικογένειες να συναντούν τους παίκτες και να φωτογραφίζονται μαζί τους.

ΥΓ2: 5/5 ο Βόβορας φέτος...

ΥΓ3: Φοβερή ατάκα ο Ζιάγκος. Του... χάλασε τα σχέδια ο Πιτίνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...