Ρικ, τους είδες;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ρικ, τους είδες;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει το «ταμείο» της 10ης αγωνιστικής στην Basket League, που βρήκε τους παίκτες Παναθηναϊκό να στέλνουν μήνυμα στον επόμενο προπονητή τους, μετατρέποντας σε περίπατο το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Οι 42 πόντοι που «κάλυψε» ο Ολυμπιακός, το ξεπέταγμα του Χολαργού, το αήττητο του Ηφαίστου και ο «κατήφορος» του Άρη.

Βwin – Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα! (21+).

Τα αρχικά δεδομένα του ντέρμπι των συγκατοίκων του «Νίκος Γκάλης», άφηναν πολλά περιθώρια για ένα αμφίρροπο ματς. Η απογοητευτική εικόνα του Παναθηναϊκού (9-0) το τελευταίο διάστημα, που προκάλεσε την απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ και οι απουσίες δύο βασικών παικτών του «τριφυλλιού» λόγω τραυματισμών (Παπαπέτρου και Λάνγκφορντ), σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό ρυθμό που είχε βρει η ΑΕΚ (7-3), με τις 10 συναπτές νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, πριν το τζάμπολ, έδιναν και στις δύο ομάδες μοιρασμένες πιθανότητες για τη νίκη...

Όλα αυτά, όμως, ίσχυσαν μέχρι το πρώτο δίλεπτο όταν το ματς για 3η και τελευταία φορά ήταν ισόπαλο (7-7)! Με μία 5άδα που δεν έχει ξαναρχίσει ματς στην εφετινή σεζόν, οι πρωταθλητές μπήκαν στο παρκέ πλήρως αποφασισμένοι να απομακρύνουν τον όποιο κίνδυνο και να κάνουν ένα «ηχηρό» statement, θεωρώντας ότι ο προπονητής που θα διαδεχτεί τον «υπηρεσιακό» Γιώργο Βόβορα, θα είχε καρφωμένα τα μάτια του στην τηλεοπτική μετάδοση ή θα παρακολουθούσε αργότερα το video του αγώνα.

Κάπως έτσι, λοιπόν, οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν το καλύτερο πρώτο δεκάλεπτο της σεζόν, εξασφαλίζοντας προβάδισμα 20 πόντων (36-16), πλησίασαν στους 60 στην ανάπαυλα (57π.), έφτασαν την διαφορά ακόμη και στο +35 (109-74), για να «σπάσουν» για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 110 πόντων (111-79) και να διατηρήσουν το αήττητο και την πρωτιά στην βαθμολογία.

Κορυφαίοι παίκτες του «εξάστερου», ήταν ο Στεφάν Λάσμε (16π., 6ρ. & 2κλ. σε 18') και ο Λούκας Λεκαβίτσιους (14π., 4ρ. & 2ασ. σε 19'), δύο παίκτες που σύμφωνα με τα όσα «έβγαιναν» από το ρεπορτάζ της ομάδας, βρίσκονταν κοντά στην πόρτα της εξόδου, ενώ πολύ καλή απόδοση είχαν οι Μήτογλου, Αντετοκούνμπο και Τόμας. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι σούταραν με σχεδόν 71% στα δίποντα (34/48) και νίκησαν με περίπατο, παρ' ότι ο Νικ Καλάθης (3π. & 11ασ.) είχε επιθετικά το χειρότερο βράδυ του στην εφετινή Basket League.

«Έχυσε την καρδάρα με το γάλα!»

Στην αντίπερα όχθη, ανεξάρτητα με το τελικό αποτέλεσμα, η «Ένωση» κατάφερε μέσα σε 40 λεπτά να «χαλάσει» τις εξαιρετικές εντυπώσεις που είχε αφήσει τις τελευταίες 50 μέρες, με την πολύ αποτελεσματική άμυνα που έπαιζε ειδικότερα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με μηδαμινή ενέργεια στα μετόπισθεν και σαφή έλλειψη φρεσκάδας, οι «κιτρινόμαυροι» (Ματσιούλις 11π.) δέχτηκαν 41 πόντους περισσότερους (111-79) από το μέσο παθητικό τους (70,0π.), ενώ για μία ακόμη φορά σε ματς που παίρνει σεβαστό χρόνο συμμετοχής, ο Ράταν-Μέϊς (12π. με 4/14 σουτ) φάνηκε ότι περισσότερο κακό, παρά καλό κάνει στην λειτουργία της ομάδας.

Πιο σκασμένος απ' όλους μετά το ματς, ήταν ο Λούκα Μπάνκι που δικαίως περίμενε περισσότερα από τους παίκτες του και πριν καλά-καλά τελειώσει το ματς δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του. Ευτυχώς, ο σοβαρός τραυματισμός του Βινς Χάντερ (12π.) που αποχώρησε υποβασταζόμενος και με τον πόνο (στο ισχίο) έκδηλο στο πρόσωπό του, φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρός απ' όσο φάνηκε αρχικά, σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της «βασίλισσας».

Παθητικό 24 πόντων σε 26 λεπτά!

Στο Φάληρο, λίγο το εκρηκτικό ξεκίνημα των νεοφώτιστων που με 15/22 σουτ (68,2%) ξέφυγαν σχεδόν με 20 πόντους και λίγο ο αρχικός αγωνιστικός «λήθαργος» των «ερυθρόλευκων», που την ώρα έναρξης του αγώνα, έχουν συνηθίσει να παίρνουν έναν υπνάκο, λίγο τα νεύρα του Μιλουτίνοφ και το θλαστικό τραύμα του Στρέλνιεκς από χτύπημα του Σίρκο και το μεσημεριανό τελευταίο ματς του 2018 στο Φάληρο, δεν ήθελε πολύ να εξελιχθεί σε... φιάσκο για τους «ερυθρόλευκους»!

Εκεί που όλα έδειχναν να πηγαίνουν ανάποδα, όμως, ο Ολυμπιακός (9-1) πάτησε γκάζι κι όχι απλά προσπέρασε στο χρόνο dt το Περιστέρι, αλλά το άφησε... χιλιόμετρα πετυχαίνοντας την 6η σερί εντός έδρας νίκη του (92-69) και καταγράφοντας το χαμηλότερο παθητικό της χρονιάς (21π.) σε δεύτερο ημίχρονο.

Από το 14ο λεπτό (19-38) και μετά, οι παίκτες του Ντέϊβιντ Μπλατ επέδειξαν θαυμαστή συνέπεια στην άμυνα (1η με μ.ο. 67,2π.), με τον Παπανικολάου (8π., 4ρ., 5ασ. & 4κλ.) να βάζει φαρδιά-πλατιά την σφραγίδα του, ενώ παράλληλα είχαν εξαιρετικές συνεργασίες και υψηλά ποσοστά στα δίποντα με τους Τουπάν (17π., 3ρ. & 2ασ. με 3/5 τριπ.) και Σπανούλη (14π. & 7ασ.) να καταθέτουν τα αγωνιστικά τους «κέφια».

Το καλύτερο μάθημα!

Το οξύμωρο που σχετίζεται με την έλλειψη διάρκειας στην απόδοση του Περιστερίου (8-2) στο ΣΕΦ, έχει να κάνει με το +19 (38-19 στο 14') με double-score των φιλοξενούμενων, σε συνδυασμό με το τελικό 69-92, που αποτέλεσε την πιο βαριά ήττα τους και την 2η στα τελευταία τρία ματς, στο πρωτάθλημα.

Παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα που... έπιασε στον ύπνο τους «ερυθρόλευκους» και δημιούργησε προϋποθέσεις για «βόμβα μεγατόνων», η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, δέχτηκε συνολικά 73 πόντους από το 14ο λεπτό και μετά, παρουσιάζοντας στοιχεία κατάρρευσης στην άμυνα!

Απόντος του τραυματία Χάροου, οι «κυανοκίτρινοι» (Μπέντιλ 18π. & 10ρ.) δεν είχαν δημιουργία στη επίθεση (8ασ./15 λάθη) και μετά το εντυπωσιακό "come-back" των γηπεδούχων, δεν διέθεταν τα ψυχικά αποθέματα για να διαχειριστούν την κατάσταση και να ισορροπήσουν το ματς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 21 πόντοι του 2ου μέρους, αποτελούν season-low για τους «πρίγκιπες της Δυτικής όχθης», που μέχρι την 10η αγωνιστική δεν είχαν πετύχει λιγότερους από 27 σε ένα 20λεπτο.

Έχει μάθει να κερδίζει μακριά από την Πάτρα

Οι 22 ασίστ που συνδέονται άμεσα με την απόδοση του «βαρόμετρου» της ομάδας, Νίκου Γκίκα (17π. & 6ασ. με 8/10 σουτ) και το ασύλληπτο - για εκτός έδρας ματς - ποσοστό του 70,2% στα δίποντα, ήταν τα στοιχεία που σημάδεψαν το 4ο εφετινό "διπλό" (85-73) του Προμηθέα (7-3) στην Basket League.

Η ομάδα του Μάκη Γιατρά (MVP o Οκτάβιους Έλις με 14π., 9ρ. & 7/9 σουτ) που έχει ήδη πετύχει άλλες τέσσερις εκτός έδρας νίκες στο Basketball Champions League, στηρίζει την εφετινή της επιτυχία και στην αμυντική βελτίωση, γεγονός που αποδεικνύεται από το χαμηλό μέσο παθητικό της (μ.ο. 67,5π.) στα ματς πρωταθλήματος που κερδίζει μακριά από την Πάτρα.

Ξανάπαιξε άμυνα!

Μετά από μία εβδομάδα που σημαδεύτηκε από δύο ήττες με αποκαρδιωτική απόδοση στην άμυνα (μ.ο. 93,5π.), ο ΠΑΟΚ (6-4) «κατέβασε» κατά σχεδόν 25 πόντους το παθητικό του και πήρε την 2η σερί εκτός έδρας νίκη του (73-69) στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο κλειστό της οδού Αρτάκης, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου σούταρε με 40% από το τρίποντο και με το δίδυμο Χάτσερ (11π., 2ρ., 2ασ. & 2κλ.) και Γκος (11π. με 3/5 τριπ.) σε καλό απόγευμα, διατήρησε την απόλυτη αποτελεσματικότητά της (5/5), στα παιχνίδια που ο αντίπαλος της δεν ξεπερνάει τους 70 πόντους.

2/2 με τις ομάδες της Θεσσαλονίκης!

Στην Θεσσαλονίκη, η αξιομνημόνευτη δουλειά που κάνει ο Χολαργός (5-5) στην άμυνα επιβράβευσε την ολική επαναφορά των νεοφώτιστων από το -17 και τους χάρισε την 3η συνεχόμενη νίκη τους (59-58), που τους απομάκρυνε αισθητά από την επικίνδυνη ζώνη.

Τα πάντα στην ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (Λοβ 14π., 5ρ. & 4ασ., Αγκμπελέσε (10π., 8ρ. & 3κοψ.) αρχίζουν και τελειώνουν από το ανασταλτικό κομμάτι (στα τρία τελευταία ματς δέχεται κατά μ.ο. 59,0π.) και την έφεση της στο ριμπάουντ (4η με μ.ο. 33,6), ενώ το ιστορικό "διπλό" επί του Άρη, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία επειδή προήλθε με τον καλύτερό της παίκτη, Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς, να μένει στα... ρηχά (6π., 5ρ. & 4ασ. με 3/8 σουτ)!

Πλέον «βλέπει» 8άδα!

Το περασμένο καλοκαίρι, όταν μέσα σε χρόνο ρεκόρ, η οικογένεια Μπούμπουρα με τους συνεργάτες της προετοίμασαν τη δημιουργία μίας νέας ομάδας, σε ένα νησί που δεν είχε ξαναγίνει αγώνας επαγγελματικού πρωταθλήματος και είχε ένα κλειστό γήπεδο σχολικού επιπέδου, στο μυαλό όλων ήταν το ματς-ορόσημο της 13ης Οκτωβρίου με τον Πανιώνιο. Το εν λόγω παιχνίδι ήταν το πρώτο επίσημο που θα φιλοξενούνταν στη Λήμνο και πολύ φυσιολογικά είχε κυριεύσει τους πάντες με μεγάλο άγχος. Και για αγωνιστικούς λόγους αλλά και για οργανωτικούς...

Τότε λοιπόν, όποιος έλεγε στους ανθρώπους της νεοφώτιστης ομάδας ότι με την συμπλήρωση 10 αγωνιστικών, θα είχε ήδη 5 νίκες και θα ήταν αήττητη εντός έδρας, τότε σίγουρα θα τον περνούσαν για παράφρονα. Σήμερα, σχεδόν 2,5 μήνες αργότερα, ο Ήφαιστος (5-5) δείχνει να έχει κερδίσει για τα καλά το στοίχημα της μετακόμισης, έχει ήδη αναζωογονήσει την φίλαθλη τοπική κοινωνία και το σημαντικότερο, φαίνεται να έχει «καθαρίσει» με την υπόθεση παραμονή (που ήταν ο αρχικός στόχος) και να έχει βάλει πλώρη για την οκτάδα και τα playoffs. Ειδικότερα, αν αρχίσει να κερδίζει και μακριά από το «Νίκος Σαμαράς»...

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, το σερί 21-0 (από 24-27 στο 15' μέχρι το 45-27 στο 25') και τα 9'22" που η άμυνα των γηπεδούχων (Έβανς 17π. & 13ρ.) δεν δέχτηκε ούτε βολή, μετέτρεψε το αρχικό ντέρμπι σε... περίπατο, με την διαφορά να φτάνει ακόμη και στο +18 και το τελικό 81-74 να αδικεί συνολικά την προσπάθεια των παικτών του Σωτήρη Μανωλόπουλου (Μπρέϊζελτον 15π., 3ρ. & 3ασ.).

Έπεισε παρ' ότι έχασε!

Στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος (3-7) επιβεβαίωσε την βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει επί των ημερών του Νίκου Οικονόμου και το γεγονός ότι «πάλεψε» το ματς με τον ΠΑΟΚ κι έχασε (69-73) στις λεπτομέρειες, σπάζοντας τα στεφάνια στα σουτ έξω από τα 6,75 (13% με 3/23 τριπ.), μπορεί θεωρητικά να αποτελεί μία παρηγοριά για την 2η σερί ήττα στα σημεία.

Οι «κυανέρυθροι» (Μπέρι 25π., 4ρ. & 3ασ.) κρατούν την ελπιδοφόρα εμφάνιση του Ντεμέτρικ Όστιν (14π. & 3ρ. με 6/7 σουτ σε 20'), αλλά μοιάζει επιβεβλημένο να βελτιωθούν στη δημιουργία και τις συνεργασίες, καθώς οι μόλις 8 ασίστ, δείχνουν έλλειμμα ομαδικού μπάσκετ και ο συνδυασμός τους με τα 15 λάθη, καταδεικνύουν την βαρύνουσα σημασία των μικρών λεπτομερειών.

Δεν σκοράρει και δεν κερδίζει όσο πέρσι...

Στο Λαύριο (3-7), η 4η εφετινή εντός έδρας αποτυχία και συνεχόμενη ήττα (73-85) δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφική, μόνο και μόνο επειδή προήλθε από τον «Ευρωπαίο» Προμηθέα, που έχει περισσότερο βάθος και ποιότητα και πλέον έχει μάθει να κερδίζει με συνέπεια και εκτός των συνόρων στο BCL.

Ωστόσο, το ότι οι Λαυριώτες (Μιλόσεβιτς 14π. & 6ρ.) των σχεδόν 83 πόντων ανά παιχνίδι στην περυσινή σεζόν (μ.ο. 82,69π., έχουν ξεπεράσει μόλις μία φορά (σε 10 αγώνες) τους 80 στην εφετινή σεζόν (μ.ο. 71,6π.), θα πρέπει να αποτελέσει πρόωρο καμπανάκι για τον Χρήστο Σερέλη, που ταυτόχρονα «βλέπει» την ομάδα του να έχει χάσει την κυριαρχία της προηγούμενης τριετίας στο γήπεδό της.

Οι επτά νίκες των δύο πρώτων συμμετοχών (ρεκόρ 7-6), έγιναν 10 πέρυσι (ρεκόρ 1-3) και η σύγκριση με τα μέχρις στιγμής εφετινά «πεπραγμένα» (ρεκόρ 1-4), δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για θετικό απολογισμό στο τέλος της σεζόν.

Τελικά για όλα ο Αγγέλου έφταιγε;

Ούτε η αλλαγή προπονητή και η αντικατάσταση του Βαγγέλη Αγγέλου, μπόρεσε να αλλάξει την μοίρα του Άρη (2-8), που βάσει παραγωγικότητας (μ.ο. 68,2π.) και στατιστικών (61,8% βολ. & 43,5% διπ.) είναι η χειρότερη, επιθετικά, ομάδα της Α1 Κατηγορίας.

Χάρη σε 16 πόντους από τους Μπελ (14π.) και ΜακΓκι (10π.), οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν ακόμη με +17 (31-14 στο 16') στο "Nick Galis Hall", στο 2ο μέρος όμως, σκόραραν μόλις 22 πόντους με 8/24 σουτ (33,3%), με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την 5η σερί εντός έδρας ήττα τους (58-59) σε ισάριθμους αγώνες.

Ο εν λόγω απολογισμός στην φυσική έδρα του «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του ένδοξου συλλόγου και προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες κατά των παικτών αλλά και έκτακτο διοικητικό συμβούλιο με σκοπό τον καταμερισμό αγωνιστικών ευθυνών (Λάκι Τζόουνς).

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο φάσμα του υποβιβασμού και το ματς του Σαββάτου (29/12, 18.00) στο κλειστό της Κανήθου, πέρα από το τελευταίο του 2018, κρίνεται και ως το πιο καθοριστικό. Η σπάνια σύμπτωση έχει να κάνει με τον Γιάννη Καστρίτη, που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας «μονομαχίας» ανάμεσα στην πρώην και την νυν ομάδα του, που δείχνουν να βρίσκονται στην πιο δυσχερή θέση για την μάχη της σωτηρίας.

Το αμυντικό "limit-up" της χρονιάς!

Στη Ρόδο, η καλύτερη εφετινή αμυντική προσπάθεια του Κολοσσού (2-7), που ειδικά στο 1ο μέρος δέχθηκε μόλις 21 πόντους και πήρε άριστα, έφτανε και περίσσευε για την 2η νίκη (74-63) της σεζόν. Οι αλλαγές παικτών (Τσούπκοβιτς και Κάρτερ) που ακολούθησαν την έλευση του Κώστα Φλεβαράκη, έδωσαν υψηλότερο ρυθμό και ένταση στην άμυνα και αν οι Ροδίτες (Μπράουνινγκ 14π. με 4/6 τριπ. & Πίνγκστον 14π.) είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση και δεν υπέπιπταν σε σχεδόν υπερδιπλάσια λάθη (13 έναντι 7) από τους Cretan Kings, τότε η τελική διαφορά (είναι πιθανό να παίξει ρόλο στις ισοβαθμίες) δεν θα είχε πέσει κάτω από τους 15 πόντους.

Καμία ομάδα δεν σώθηκε μόνο από τους ξένους!

Με 8/31 σουτ (25,8%) και μόλις 21 πόντους στο 1ο πρώτο μέρος, με την διαφορά να αγγίζει το -20 (44-64 στο 32') και με τους Έλληνες παίκτες να συνεισφέρουν μόλις πέντε (Χριστοδούλου με 2/9 σουτ) από τους 63, το γεγονός ότι το Ρέθυμνο (2-8) έφυγε από το Βενετόκλειο με μία αξιοπρεπή ήττα (63-74), επιτρέπει στον Βαγγέλη Ζιάγκο να δει ποτήρι μισογεμάτο και όχι άδειο! Τουλάχιστον προς το παρόν... Το τελευταίο ματς του 2018, κόντρα στον Ήφαιστο, άλλωστε, δεν μπορεί να κερδηθεί με μόνο τον Στιβ Μπαρτ τζούνιορ (21π., 3ασ. & 2κλ. με 3/5 τριπ.) σε καλό... φεγγάρι!

Ένας... Ουάσινγκτον δεν έφτασε!

Η ολική επαναφορά του τελευταίου 5λέπτου με το σερί 22-8, που έφερε τούμπα το ματς και η ελπιδοφόρα εμφάνιση του Ντιβόν Ουάσινγκτον (21π. & 10ρ.), που έδειξε σημεία ανάκαμψης μετά από 2,5 μήνες «χειμερίας νάρκης» ( από την 3η έως και την 9η αγωνιστική, είχε μ.ο. 7,0π. με 37,2% στα σουτ) ήταν τα θετικά στοιχεία από την 9η σερί ήττα (74-81) της Κύμης (1-9) στη Λήμνο. Ο νεοαποκτηθείς Μάλκολμ Άρμστεντ έπαιξε λίγο (11') και δεν μπορεί να κριθεί, ενώ οι παίκτες του Ισίδωρου Κουτσού, ετοιμάζονται για Χριστούγεννα στο γήπεδο, αφού η δεινή βαθμολογική τους θέση και ο σαββατιάτικος (29/12, 18.00) «τελικός με τον Άρη, δεν μπορεί να τους επιτρέψει μία ανέμελη εορταστική εβδομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!