Το «οξυγόνο» της Πυλαίας!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Το «οξυγόνο» της Πυλαίας!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό της 9ης αγωνιστικής που βρήκε τον Παναθηναϊκό να παίρνει τα πάνω του με μία πειστική εμφάνιση επί του ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό να κάνει «προπόνηση» στη Ρόδο και το Περιστέρι με την ΑΕΚ να δείχνουν φαβορί για την μάχη της 4άδας.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Fruit Blox» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Η παρατεταμένη κακή αγωνιστική εικόνα του «τριφυλλιού» και η απουσία του τραυματία Παπαπέτρου, σε αντιδιαστολή με την εξαιρετική φόρμα του ΠΑΟΚ, που έψαχνε μία ηχηρή νίκη για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το status, είχαν δώσει εξ' αρχής στο παιχνίδι της Πυλαίας, την αίσθηση της πιο αμφίρροπης αναμέτρησης των τελευταίων ετών, ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Αυτήν ακριβώς την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εξαφάνισε ο Παναθηναϊκός (9-0) με την εμφάνιση του στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο νίκησε καθαρά (93-83), διατηρώντας το απόλυτο στην Α1 Κατηγορία, αλλά με την επιθετική απόδοση φάνηκε να ανακτά, στο πιο κρίσιμο timing την χαμένη αυτοπεποίθηση των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Τσάβι Πασκουάλ έδωσε εντολή για πίεση πάνω στην μπάλα, «άνοιξε» το γήπεδο και πριν καλά-καλά τελειώσει το ημίχρονο, οι πρωταθλητές βρήκαν 4 σερί εύστοχα τρίποντα, ξεφεύγοντας με 19 πόντους διαφορά (21-40 στο 17)! Οι 48 πόντοι του 1ου μέρους είναι οι περισσότεροι που έχουν πετύχει οι πρωταθλητές μακριά από το ΟΑΚΑ, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αναλογία των 29 ασίστ (Καλάθης 9) σε σχέση με τα μόλις 6 λάθη, αλλά και τα εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας (78,6% βολ., 65,5% διπ. & 44%% τριπ.) για εκτός έδρας αγώνα.

Το σημαντικότερο απ' όλα, όμως, ενόψει του αγωνιστικού «Γολγοθά» που ακολουθεί κυρίως στην Ευρώπη (Ρεάλ εκτός, Αρμάνι και ΤΣΣΚΑ εντός και Ολυμπιακό εκτός), είναι ότι ο Καταλανός τεχνικός «είδε» με ικανοποίηση τον MVP της αγωνιστικής, Κιθ Λάνγκφορντ (21π., 4ρ. & 5ασ.) και τους Τόμας (14π. με 5/7 σουτ) και Λοτζέσκι (11π. με 3/4 τριπ.) να βρίσκουν ρυθμό αλλά και το χαμένο «δολοφονικό» τους ένστικτο στην επίθεση.

«Κολοσσιαία» συντήρηση!

Τηρουμένων των συνθηκών (η αποστολή ταξίδεψε στη Ρόδο την επομένη του αγώνα με την Εφές) και των απουσιών (Σπανούλης και Πρίντεζης έμειναν στην Αθήνα), ο Ολυμπιακός (8-1) έπαιξε όσο χρειαζόταν για να «κάνει τη δουλειά» απέναντι σε έναν πολύ υποδεέστερο αντίπαλο όπως ο Κολοσσός.

Από το τελικό 86-67 που διατήρησε που διατήρησε στους «ερυθρόλευκους» το παράσημο της καλύτερης άμυνας (μ.ο.67,0π.), ο Ντέϊβιντ Μπλατ κρατάει το «ξύπνημα» του Βεζένκοφ (10π., 5ρ. & 5ασ.), τα κέφια του Ουίλιαμς-Γκος (16π., 5ρ. & 4ασ.) και την σταθερότητα του Μιλουτίνοφ (14π. & 7ρ. με 7/10 σουτ).

Ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός που σκέφτεται ήδη την "τριπλή" εβδομάδα (Μπαρτσελόνα, Γκραν Κανάρια και Περιστέρι) που ήδη άρχισε, «φρόντισε» να... φτιάξει από την τηλεόραση τον "Kill-Bill" και τον "Πριντ", στέλνοντας τους χαιρετίσματα μέσα από την τηλεοπτική του συνέντευξη μετά το ματς.

Κερδίζει και όταν δεν παίζει καλά!

Η επιστροφή του Περιστερίου (8-1) στις νίκες παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί οι «κυανοκίτρινοι» κατόρθωσαν να ανατρέψουν μία διαφορά 8 πόντων στην 4η περίοδο και να διατηρήσουν αλώβητη (74-71) την έδρα τους, χωρίς τον πρώτο σκόρερ και πολυτιμότερο παίκτη τους, Ράϊαν Χάροου (μ.ο. 16,6π. & 5,0ασ. με 42,1% τριπ.) που δεν έπαιξε λόγω τραυματισμού.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη (Γκρέϊ 19π.) ξεπέρασε την χειρότερη εφετινή της βραδιά από πλευράς ποσοστού ευστοχίας (41% εντός πεδιάς) κι έχοντας καθαρό μυαλό (19ασ./8λ.) στην 4η περίοδο, έκανε το 5/6 στα ματς που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, δείχνοντας χαρακτήρα και δικαιολογώντας απόλυτα την έως τώρα εξαιρετική της πορεία στο πρωτάθλημα.

Δεν της βάζεις εύκολα καλάθι!

H 5η συνεχόμενη νίκη (83-64) της ΑΕΚ (7-2) στις εγχώριες υποχρεώσεις, είχε την «υπογραφή» της διαρκώς βελτιούμενης άμυνάς της και έφερε την «Ένωση» πλέον, μόνη της στην 4η θέση της βαθμολογίας. Μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, η ομάδα του Λούκα Μπάνκι «τρέχει» ένα σερί 9-0 σε Ελλάδα και Ευρώπη και ειδικότερα στο πρωτάθλημα, στα 5 τελευταία ματς δέχεται κατά μ.ο. 68,0 πόντους.

Ο Βινς Χάντερ (14π., 8ρ., 2ασ. & 3κλ.) εξακολουθεί να είναι μακράν ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας, ενώ η επαναφορά του Ράταν-Μέϊς (10π. & 3ρ.) σε φυσιολογικό χρόνο συμμετοχής (22'), μένει να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τον εξαιρετικό εν τη απουσία του, Μάλκολμ Γκρίφιν (8π., 6ρ. 4ασ.), που με το Λαύριο, δεν χρειάστηκε να κάνει σπουδαία πράγματα. Μοναδικό «ψεγάδι» των «κιτρινόμαυρων» το πολύ χαμηλό ποσοστό στις βολές (52% με 13/25), απ' όπου η «βασίλισσα» σούταρε με 74,3% μέχρι και πριν το τζάμπολ της 9ης αγωνιστικής.

Έχει την καλύτερη άμυνα από την 3η αγωνιστική και μετά!

Στην Πάτρα, η πετυχημένη συνταγή της επιθετικής άμυνας που εφαρμόζει ο Μάκης Γιατράς τις τελευταίες έξι αγωνιστικές (μ.ο. παθητικού 67,0π.), βοήθησε τον Προμηθέα (6-3) να «καθαρίσει» (71-61) ευκολότερα του αναμενόμενου το ματς με τον Άρη και να μείνει «ζωντανός» στο κυνήγι της πρώτης 4άδας.

Η διαφορά έφτασε ακόμη και τους 20 πόντους και οι γηπεδούχοι (Μπράουν 14π. & 6ρ.), που ήταν πολύ άστοχοι μακριά από τα 6,75 (23% με 6/26 τριπ.), έκαναν συντήρηση δυνάμεων ενόψει και του ταξιδιού στη Σλοβενία για την αναμέτρηση με την Ολίμπια Λιουμπλιάνας.

Ο ΠΑΟ δεν κερδίζεται με 93 πόντους παθητικό!

Το timing έμοιαζε ιδανικό για μία νίκη που θα εκτόξευε τις ήδη ανεβασμένες φέτος μετοχές του, ο ΠΑΟΚ (5-4) όμως, πραγματοποίησε την χειρότερη εφετινή του εμφάνιση στην άμυνα και δεχόμενος σχεδόν 29 πόντους περισσότερους από το μέσο παθητικό του στο πρωτάθλημα, εντός έδρας.

Συν τοις άλλοις, ο «δικέφαλος του Βορρά» δεν είχε τον Φιλ Γκος (12π. & 5ασ. με 3/10 σουτ) στα συνήθη μεγάλα κέφια των τελευταίων αγώνων και με μοναδικό διακριθέντα τον συγκλονιστικό, Ουίλιαμ Χάτσερ (22π.), δεν ήταν εύκολο να εκτροχιάσει (83-93) τον Παναθηναϊκό.

Με τη συνέχεια να περιλαμβάνει δύο διαδοχικές και επικίνδυνες εξόδους (με Τελεκόμ Βόννης και Πανιώνιο) και το ντέρμπι της Πυλαίας με τον Ολυμπιακό, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου περιμένει από τους παίκτες του να παίξουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουν με καλύτερες πιθανότητες τους ισχυρότερους αντιπάλους.

Έκανε τα εύκολα... δύσκολα!

Στο κλειστό «Αντώνης Τρίτσης», ο Χολαργός (4-5) επιβεβαίωσε όλους όσοι πίστευαν ότι θα «εξασφαλίσει» από τον 1ο γύρο την παραμονή του, καθώς έχει «παλέψει» όλα τα ματς που έχει χάσει και αν είχε περισσότερη εμπειρία, θα είχε τώρα περισσότερες νίκες από ήττες.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο, παρ' ολίγο να του στοιχίσει και κόντρα στον Ήφαιστο, σε ένα ματς που προηγήθηκε ακόμη και με +16 (43-27 στο 23'), αλλά τελικά κρίθηκε (65-62) από 2/2 βολές του Βλάντο Γιάνκοβιτς (20π. & 5ρ. με 3/6 τριπ.) και από ένα χαμένο τρίποντο του Μπρέϊζελτον.

Ο Άρης Λυκογιάννης κρατάει την εξαιρετική προσπάθεια των παικτών του στην άμυνα (μ.ο. 64,7π. στα 4 εντός έδρας παιχνίδια), την σταθερή συνέπεια στα ριμπάουντ (+5) και τον μονοψήφιο αριθμό λαθών, που υπερκάλυψαν το άθλιο 35,1% εντός πεδιάς.

Άλλη ομάδα μακριά από το νησί!

Ο Ήφαιστος (4-5) είναι μακράν η ομάδα με την μεγαλύτερη «μεταμόρφωση» (προς το χειρότερο) μακριά από τη Λήμνο, όπου μετράει 5 ήττες σε ισάριθμους αγώνες! Σ' αυτά τα πέντε ματς, οι νησιώτες σκοράρουν κατά μ.ο. 64,6 πόντους, δηλαδή σχεδόν 18 λιγότερους απ' όσους πετυχαίνουν (μ.ο. 82,5π.) στην αλώβητη έδρα τους.

Με 34,5% στα σουτ εντός πεδιάς, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος θα πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος από την ολική επαναφορά της 4ης περιόδου, καθώς οι παίκτες του (Μπρέϊζελτον 16π., 6ρ. & 6ασ.) δεν δικαιούνταν τη νίκη (62-65).

Διαφορά επιπέδου

Η 2η εφετινή επίσκεψη στο κλειστό του ΟΑΚΑ και διαφοροποιήθηκε μόνο όσον αφορά στο ύψος της διαφοράς με την οποία ηττήθηκε το Λαύριο (3-6). Η μέση παραγωγικότητα των 63,5 πόντων στις δύο βαριές ήττες από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και η σύγκριση με τις αντίστοιχες πολύ ανταγωνιστικές περυσινές εμφανίσεις, οπότε οι Λαυριώτες «πούλησαν ακριβά το τομάρι τους» (έχασαν στην 2η παράταση από τον ΠΑΟ και στις λεπτομέρειες από την «Ένωση»), καταδεικνύουν την διαφορά στόχων και ποιότητας που έχουν φέτος σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Η αλήθεια είναι ότι με 53,3% στις βολές και 40,6% στα σουτ, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη (Μιλόσεβιτς 14π. & 4ρ.) δεν μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο (64-83) από τη στιγμή εκτός δράσης εξακολουθεί να παραμένει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (πρόβλημα στην ποδοκνημική), ο οποίος δεν έχει ακόμη καταφέρει να δικαιολογήσει τις προσδοκίες που δημιούργησε η απόκτησή του.

Η αλλαγή που άλλαξε όλη την εικόνα!

Το έκανε πέρυσι υπό εξίσου δύσκολες συνθήκες στον Πανιώνιο (άσχετα αν το credit πήγε στον Βαγγέλη Αλεξανδρή που δεν έκανε ούτε νίκη), οπότε η επιλογή του από τον Κωστή Τζομπανάκη, αρχίζει ήδη και αποδίδει καρπούς! Ο λόγος για τον Βαγγέλη Ζιάγκο, που σε μόλις 3 παιχνίδια στον πάγκο του Ρεθύμνου (2-7) έχει νικηφόρο ρεκόρ (2-1), την ώρα που χωρίς αυτόν η ομάδα της Κρήτης αγνοούσε τη νίκη και μετρούσε 6 ήττες σε ισάριθμα ματς.

Με τον Στίβεν Μπαρτ τζούνιορ (23π., 4ρ. & 4ασ.) να πραγματοποιεί την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση, οι Cretan Kings (Ε.Τζόνσον 20π. & 6ρ.) κυριάρχησαν πλήρως στα ριμπάουντ (+12), δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα και αν εξαιρέσουμε την επιπολαιότητα (οι Μπαρτ και Τζόνσον είχαν συνολικά 13 λάθη) που επέδειξαν στην 3η περίοδο, επιτρέποντας στην Κύμη να πλησιάσει στον πόντο (53-52 στο 27'), πέτυχαν την πιο καθαρή εφετινή τους νίκη (78-64) και έκαναν σημαντικό βήμα στην μάχη της παραμονής.

Η ήττα δεν κρύβει την σαφή βελτίωση!

Παρά την ήττα (71-74) στα σημεία, στο κλειστό της οδού Τζον Κένεντι, ο Πανιώνιος (3-6) έδειξε ότι δεν θυμίζει σε τίποτε την ομάδα των πρώτων πέντε αγωνιστικών, καθώς η παρουσία του Νίκου Οικονόμου στον πάγκο, είναι προφανές ότι του έχει προσδώσει νοοτροπία νικητή.

Οι «κυανέρυθροι» (Μπέρι 27π. & 4ασ. με 6/13 τριπ.) βασίστηκαν πολύ στην επιθετική τους ικανότητα από την περιφέρεια (41,9% με 13/31 τριπ.) και παρά την απουσία του τραυματία Ντόρσεϊ, ήλεγξαν και τα ριμπάουντ.

Στο τέλος όμως, όταν φάνηκε ότι ακόμη δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις λεπτομέρειες που θα τους έδιναν τη νίκη, σε μία δύσκολη γήπεδο και απέναντι σε έναν πιο «ψημένο» - απ' όλες τις απόψεις - αντίπαλο!

Γενικό "limit-down"!

Μπορεί οι 30 πόντοι που σκόραρε ο Άρης (2-7) στην τελευταία περίοδο του αγώνα στο «Δημήτριος Τόφαλος» να έσωσαν τα προσχήματα, ωστόσο, δεν απέτρεψαν το εφετινό επιθετικό "limit-down" των «κιτρινόμαυρων» στην Basket League.

Για 30 λεπτά, οι παίκτες του Βαγγέλη Αγγέλου (Μποχωρίδης 11π., 7ρ. & 4ασ.) που είναι οι πιο άστοχοι της Basket League σε βολές (59,9%) και δίποντα (43,8%), είχαν αποκαρδιωτική εικόνα (37,5% στις βολ. & 39,9% στα σουτ) και η 4η διαδοχική ήττα (61-71) προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών της ομάδας που βρέθηκαν στο γήπεδο.

Το 2018 ολοκληρώνεται με δύο «τελικούς» (κόντρα σε Χολαργό εντός και σε Κύμη εκτός), το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει εν πολλοίς την εφετινή πορεία της ομάδας, αν και στον πλανήτη "Άρη" οι αλλαγές μάλλον θα προηγηθούν των Χριστουγέννων...

Δείγμα θετικό ενόψει «τελικού»

Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι της Νέας Σμύρνης, στο οποίο «έπιασε» για πρώτη φορά φέτος τους 80 πόντους (σε 40'), ο Κολοσσός (1-7) σκοράρει τους λιγότερους πόντους στο πρωτάθλημα (μ.ο. 69,3π.), σε αγώνες χωρίς παράταση! Κόντρα στον Ολυμπιακό, επομένως, η δουλειά του ήταν ευθύς εξαρχής πολύ δύσκολη έστω κι αν «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν χωρίς τα «βαρέα πυροβολικά» τους (Σπανούλη και Πρίντεζη).

Παρ' όλα αυτά, οι Ροδίτες (Μαυροειδής 13π. & 11ρ., Μπράουνινγκ 13π. & 6ασ.) πήραν αρκετά καλό βαθμό και μένοντας σε μονοψήφιο αριθμό λαθών (15ασ./9λ.), κράτησαν την διαφορά κοντά στους 10 πόντους μέχρι και το τελευταίο τρίλεπτο, όταν και διαμορφώθηκε το τελικό 67-86.

Παρά την μεγάλη αστοχία (39,0% εντός πεδιάς με τον Γκιμπς να έχει 1/14 σουτ), ο Κώστας Φλεβαράκης έμεινε ικανοποιημένος από τη συνολική προσπάθεια αλλά και τον νεοφερμένο Σλάβεν Τσούπκοβιτς (13π., 2ρ., 2ασ. με 3/6 τριπ.) και ετοιμάζεται για τον «τελικό» του επόμενου Σαββάτου (22/12, 15.00) με το Ρέθυμνο.

Φέτος «καίγεται» από τους ξένους!

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», η Κύμη (1-8) συνέχισε τον κατηφορικό δρόμο που έχει πάρει από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος και μετά και γνωρίζοντας την 8η διαδοχική της ήττα (64-78) στην Κρήτη, δείχνει ότι βρίσκεται στην χειρότερη μοίρα από τις υπόλοιπες ομάδες που μάχονται για την σωτηρία.

Το χειρότερο για την ομάδα της Εύβοιας, είναι ότι - σε αντίθεση με πέρυσι που της βγήκαν σε απίστευτο βαθμό οι αλλαγές των ξένων - φέτος έχει ατυχήσει δραματικά στο συγκεκριμένο πολύ νευραλγικό κομμάτι (16/41 σουτ είχαν κόντρα στο Ρέθυμνο).

Ταυτόχρονα δεν διαθέτει ούτε μπαρουτοκαπνισμένους Έλληνες, αλλά ούτε και έμπειρο τεχνικό επιτελείο έτσι ώστε να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να αναστρέψει την κατάσταση. Ο Ισίδωρος Κουτσός δήλωσε ότι η ομάδα του δεν διαθέτει Στιβ Μπαρτ τζούνιορ, οπότε μάλλον έρχονται και νέες αλλαγές...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!