Ραντεβού στις 29 του μηνός!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ραντεβού στις 29 του μηνός!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας αποχαιρετά το 2017 και καλωσορίζει το 2018, με τον απολογισμό της 10ης αγωνιστικής στην Βasket League. Η εορταστική ραστώνη και η παρ' ολίγον "γκέλα" του «τριφυλλιού», η ρεβάνς με τον πλήρη Ολυμπιακό και το «θαύμα» του Λαυρίου.

Λίγο το σερί 5-17 των «πρασίνων» που έστω και στο παρά πέντε αποφάσισαν να σοβαρευτούν για να κρατήσουν τον «αιώνιο αντίπαλο» σε απόσταση δύο βαθμών και λίγο η έλλειψη εμπειρίας και καθαρού μυαλού των παικτών του Κολοσσού, το «θρίλερ» της Ρόδου είχε αίσιο τέλος για τον Παναθηναϊκό (10-0) που έφυγε από το «νησί των ιπποτών» με μία πύρρειο νίκη (72-71), που διατήρησε αμετάβλητη την κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας.

Οι «πράσινοι», που έπαιξαν χωρίς τον τραυματία Παππά, είχαν και πάλι στην διάθεσή τους τον Νικ Καλάθη (6π., 10ασ. & 8ρ.), ο οποίος μαζί με τους Γκιστ (14π.) και Λοτζέσκι (12π. & 4ασ.), «έσωσαν» τα προσχήματα. Το τελευταίο ματς του 2017, σε συνδυασμό με την εικόνα της Βαλένθια, κατέδειξε ότι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ διανύει μία μίνι αγωνιστική «κοιλιά», την οποία πρέπει γρήγορα να ξεπεράσει γιατί τα τρία από τα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια (με Εφές, Μπαρτσελόνα και ΑΕΚ τυπικά εκτός) που ακολουθούν, δεν θα είναι εύκολα.

Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει εν πολλοίς την εικόνα που θα έχουν οι πρωταθλητές στις 29 Ιανουαρίου, όταν και είναι προγραμματισμένο το επόμενο ραντεβού με τον Ολυμπιακό, που έως τότε, αναμένεται να είναι πλήρης και θα ανηφορίσει στο «Νίκος Γκάλης» για να «πάρει το αίμα του πίσω» για το 0/2 του περασμένου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου στο ΣΕΦ.

Πως θα είναι ο Ολυμπιακός πλήρης;

Στο Φαληρικό Στάδιο, ο Ολυμπιακός (8-2) που παρατάχθηκε χωρίς τέσσερις τραυματίες (Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ, Μάντζαρης και Τίλι), μπήκε «κοιμισμένος» στο ματς και δέχθηκε 45 πόντους από τον ουραγό Πανιώνιο στο πρώτο μέρος. Στην ανάπαυλα, προφανώς και τα πράγματα μπήκαν στην σωστή τους βάση, καθώς στο δεύτερο 20λεπτο οι «ερυθρόλευκοι» (Τόμπσον 24π. & 5ρ. με 6/9 τριπ.) έπαιξαν «σκυλίσια» άμυνα, επέτρεψαν συνολικά μόλις 20 πόντους και συνδυασμό με την υψηλή δημιουργία (26 ασίστ με τον Σπανούλη να έχει 11) και την ευστοχία έξω από τα 6,75 (41,1% με 14/34 τριπ.) έφτασαν άνετα στο τελικό 87-65.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που στην αυγή του 2018, περιμένει ακόμη το πρώτο ματς που θα έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του, σχολίασε την κακοδαιμονία των τραυματισμών (χτύπησε και ο Αρσενόπουλος) με αφορμή και την αποχώρηση του Ρόμπερτς (στο 5ο λεπτό) με ενοχλήσεις στον δικέφαλο. Ο 2ος γύρος στην Euroleague, μπορεί να αρχίζει με βατό ματς (Αρμάνι) στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», ωστόσο την πρώτη Κυριακή (07/01) του χρόνου οι Πειραιώτες «ανεβαίνουν» στην Πυλαία για τον ΠΑΟΚ και μέχρι το τελευταίο και πολυαναμενόμενο ματς του μήνα, στις 29 Ιανουαρίου με τον Παναθηναϊκό, έχουν να ταξιδέψουν σε Βιτόρια, Μόσχα (Χίμκι) και Βελιγράδι. Πολλά θα έχουν ξεκαθαρίσει έως τότε...

Λαύριο για 4άδα!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση και οι εξαιρετικές επιλογές ξένων σε συνδυασμό με την σωστή διαχείριση του υλικού, καθιστά το Λαύριο (7-3), μακράν την πιο ευχάριστη έκπληξη της εφετινής σεζόν. Η εμπιστοσύνη της διοίκησης στον Χρήστο Σερέλη (έχει αξιοποιήσει τα μέγιστα την εμπειρία των 2,5 ετών στην Α1 Κατηγορία) αποδίδει καρπούς και μετά από 10 αγώνες, οι Λαυριώτες έχουν ήδη πετύχει περισσότερες νίκες απ' όσες είχαν πέρυσι (ρεκόρ 3-7) και πρόπερσι (2-8) μαζί, στην 10η αγωνιστική!

Παρά την απουσία του MVP των πρώτων 7 αγωνιστικών, Μακένζι Μουρ, οι γηπεδούχοι μετέτρεψαν σε περίπατο το υποτιθέμενο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που προερχόταν από 5 σερί νίκες και με την τριάδα Γκρέϊ (19π. & 6ρ. με 5/9 τριπ.)-Ουίγκινς (18π. με 8/9 σουτ)-Νίξον (16π. & 4ασ.) να έχει εξαιρετικά κέφια, νίκησαν (90-72) για πρώτη φορά εντός έδρας τον «δικέφαλο του Βορρά» και «φιγουράρουν» μόνοι τους στην 3η θέση της βαθμολογίας. Με 76/90 πόντους από τους ξένους, +10 ριμπάουντ, μονοψήφιο νούμερο λαθών και υπερδιπλάσιες τελικές πάσες, μόνο με θαύμα θα χανόταν το ροζ φύλλο αγώνα...

Βίοι αντίθετοι για τους «δικέφαλους»

Ο ΠΑΟΚ (6-4) φάνηκε εμφανώς επηρεασμένος από την 15ήμερη διακοπή και δεν δικαιολόγησε καθόλου την αισθητή και σταθερή βελτίωση που είχε παρουσιάσει από τον τελευταίο 1,5 μήνα και τις 5 σερί νίκες από τις οποίες προερχόταν. Η πλήρης ασυνεννοησία στην άμυνα, η χαλαρότητα στο ριμπάουντ, οι κακές και βιαστικές επιλογές στην επίθεση και η ακατανόητη εμμονή στα τρίποντα (20% με 6/30), συνθέτουν την εικόνα της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου στο Λαύριο (72-90), όπου ο «δικέφαλος του Βορρά» δέχθηκε για πρώτη φορά φέτος 90 πόντους, επί ελληνικού εδάφους! Μοναδικός διασωθείς ο συνήθως αγωνιστικά αξιοπρεπής, Βαγγέλης Μαργαρίτης (15π. & 8ρ. με 7/10 σουτ), ενώ θετικό ήταν το ντεμπούτο του Νταρνέλ Τζάκσον (8π. & 5ρ. σε 14'), που έδειξε ότι είναι θέμα χρόνου να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του.

Στο «Νίκος Γκάλης», η ΑΕΚ (6-4) επέστρεψε στις νίκες με εντυπωσιακή - τηρουμένων των αναλογιών (άδειο γήπεδο, αγωνιστική απραξία και εορταστική ραστώνη) - απόδοση και την πρώτη «κατοστάρα» (106-79) της σεζόν. Οι Αμερικανοί Χάρις (19π., 7ρ. & 2κλ.) και Γκριν (15π. & 5ασ. με 3/4 τριπ.), αλλά και ο Μαυροειδής (18π. με 7/10 σουτ) με τον Σάκοτα (15π. & 4ασ.) έπιασαν σπουδαία απόδοση, η «Ένωση» είχε εξωπραγματικά ποσοστά στα δίποντα (74%) και πολύ υψηλά στα τρίποντα (47%), season-high σε ασίστ (29) και κλεψίματα (14) και γενικά έδειξε πολύ ορεξάτη.

Μοναδικό πρόβλημα για τον Ντράγκαν Σάκοτα, που για την διατήρηση του ρυθμού (ακολουθεί η «δοκιμασία» της Πάτρας με τον Προμηθέα), πολύ θα ήθελε να επαναρχίζει το Champions League εντός της εβδομάδας και , είναι ο τραυματισμός του Λαρεντζάκη, ο οποίος χτύπησε στον ώμο κι αποχώρησε.

Κακή διαχείριση σε πλούσιο ρόστερ!

Η αγωνιστική εικόνα (πολύ κακή «χημεία» και μεγάλο μπέρδεμα στη θέση του point-guard) που παρουσίασε στο κλειστό της Ίλιδας, ο Προμηθέας (6-4) πιστοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα της Πάτρας. Μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με 6 νίκες στα 7 πρώτα ματς, οι Αχαιοί έχασαν (71-78) για 3η συνεχόμενη αγωνιστική ομάδα με υποδεέστερο ρόστερ και σε λίγες μέρες θα συμπληρώσουν έναν μήνα χωρίς νίκη! Ο Μάκης Γιατράς έκανε λόγο περί... ηλιθιότητας που χαρακτηρίζει την ομάδα του, είναι προφανές ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί σωστά το μεγάλο rotation που χρησιμοποιεί και τώρα που τα λουριά αρχίζουν να σφίγγουν, τα προβλήματα γίνονται πιο εμφανή.

Θα παλέψει για τετράδα!

Στο Βενετόκλειο, ο Κολοσσός (5-5) έφτασε μία ανάσα από την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του και παρ' ότι οι άνθρωποι της ομάδας «βράζουν» με τα κριτήρια των διαιτητικών αποφάσεων στην 4η περίοδο, δεν... ήπιε νερό (71-72) επειδή ο καλύτερός του παίκτης (Γκρίφιν 20π., 5ασ. & 2κλ.) έχασε ένα εύκολο lay-up και πήρε μία λάθος απόφαση (σούταρε από το κέντρο αντί να πασάρει) στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα.

Η ατάκα του Άρη Λυκογιάννη για την διαιτησία αποτυπώνει πλήρως τα συναισθήματα των γηπεδούχων, που πάντως, άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις και θα 'λεγε κανείς ότι «φοβήθηκαν» να νικήσουν με τον νεοαποκτηθέντα point-guard, Ντάστιν Ουέαρ (13π. & 5ασ. με 3/4 τριπ.) να αποδεικνύεται «λίρα εκατό»!

Οι πιο πολύτιμες νίκες της αγωνιστικής

Στην Αμαλιάδα, ο Κόροιβος (4-6) απέδειξε ότι ο αντίπαλος πρέπει να πιάσει μεγάλη απόδοση για να φύγει με το «διπλό», κάτι που φέτος έχει καταφέρει μόνο το Λαύριο και ο ΠΑΟΚ που σκόραραν από 91 πόντους. Στα υπόλοιπα τέσσερα ματς, η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου έχει κρατήσει τους φιλοξενούμενους κατά μ.ο. κάτω από τους 77 πόντους (67,2π.) και χάρη στους «τρεις σωματοφύλακες» Κάρσον (24π. & 6ρ. με 11/14 σουτ), ΝτεΚόζι (17π.) και Πόσλεϊ (15π. & 3ασ.), έχει βάλει στο «σακούλι» τέσσερις υπερπολύτιμες νίκες. Τελευταίο θύμα της (78-71) ο Προμηθέας, απέναντι στον οποίο μετράει είναι αήττητη (3/3) στο επίπεδο της Α1 Κατηγορίας.

Στην Κρήτη, το Ρέθυμνο (4-6) πέτυχε μία νίκη-κλειδί (83-73) απέναντι στην φορμαρισμένη Κύμη, χωρίς το «βαρύ πυροβολικό» (Στέφαν Μούντι) της ομάδας στην επίθεση να βρεθεί καλή βραδιά (9π., 3ασ. & 4λ. με 2/6 σουτ). Τα «κάστανα από τη φωτιά έβγαλαν» ο Χάρης Γιαννόπουλος (22π. & 5ρ. με 10/15 σουτ) και από κοινού οι Αμερικανοί Άρμστεντ (18π. & 6ασ. με 3/6 τριπ.) και ο MVP Γκούντγουιν (16π. & 8ρ.), για την ομάδα του Νίκου Βετούλα, που υστέρησε μεν στα ριμπάουντ (-15), αλλά είχε πολύ αξιόπιστα ποσοστά ευστοχίας. Με 80% στις βολές, 50% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα, ήθελε σπάνια αυτοχειρία για να χάσουν οι Κρητικοί την 4η εφετινή νίκη τους!

Στο «Nick Galis Hall, ο Άρης (4-6) παρατάχθηκε χωρίς 4 (αποτελούν παρελθόν) από τους 6 ξένους με τους οποίους άρχισε τη σεζόν αλλά πήρε ανέλπιστη βοήθεια από τον νεοαποκτηθέντα Ομάρ Προύιτ (11π., 3ρ. & 5ασ. σε 14'), που έδειξε ικανός να βοηθήσει στον επιθετικό τομέα, που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των «κιτρινόμαυρων». Η «δουλειά» πάντως, έγινε κατά κύριο λόγο από τους γηγενείς της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη, με τους Τσαϊρέλη (15π. & 4ρ.) και Μούρτο (14π., 5ρ. & 3ασ.) να ξεχωρίζουν και ο «πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ» έκαμψε (82-63) ευκολότερα του αναμενόμενου την αντίσταση των Τρικάλων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 80 πόντων στις εγχώριες διοργανώσεις.

Άμυνα... μηδέν!

Μπορεί το -27 (79-106) με το οποίο Γ.Σ. Λάρισας/Φάρος (4-6) έφυγε από το ΟΑΚΑ να μην έφερε κάποια καταστροφή, υπό την έννοια ότι ήταν μία ήττα εντός προγράμματος, ωστόσο έδωσε τροφή στον Θανάση Σκουρτόπουλο για πολλά συμπεράσματα ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Το ανησυχητικό για την ομάδα του Θεσσαλικού κάμπου είναι ότι οι πρώτες 10 αγωνιστικές της Basket League, την βρήκαν να έχει την χειρότερη άμυνα (μ.ο. 82,6π.) και να υποπίπτει στα περισσότερα λάθη (μ.ο. 14,7).

Το θετικό έχει να κάνει με την υψηλότερη - από κάθε άλλη ομάδα με τους ίδιους στόχους - παραγωγικότητα που έχουν οι Έλληνες παίκτες (Μαραγκός 29π. & 3ρ. με 9/9 διπ. & 3/4 τριπ.) που πέτυχαν τους 60 από τους 79 πόντους των νεοφώτιστων, παρ' ότι ο πρώτος σκόρερ εξ' αυτών, Νώντας Παπαντωνίου (μ.ο. 9,8π.) τελείωσε το ματς χωρίς σκοράρει (0/7 σουτ)!

Την αδικεί το -10!

Στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», η Κύμη (3-7) «πούλησε ακριβά το τομάρι της» πριν πέσει ηρωικά (73-83) στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης με το Ρέθυμνο. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Κάϊζερ 21π. & 10ρ.) είχε σχεδόν διπλάσιες κατοχές, αλλά σούταρε με 33,8% εντός πεδιάς (ΜακΦάντεν 12π., 3ασ. & 3κλ. με 3/13 σουτ) και έχασε μεγάλη ευκαιρία να συμπληρώσει 1,5 μήνα αήττητη, να βάλει από κάτω της τους Κρητικούς και να αποσπαστεί κατά δύο βαθμούς από την επικίνδυνη ζώνη.

Δύσκολα τα πράγματα...

Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτύπησε πιο ηχηρά από ποτέ για τα Τρίκαλα (2-8) στην Θεσσαλονίκη, όπου η ομάδα του Κώστα Μέξα (Τζόουνς 15π., 3ασ.), όχι απλά δεν ήταν ανταγωνιστική και μπόρεσε να διεκδικήσει τη νίκη, αλλά απέναντι σε έναν αντίπαλο με την χειρότερη επίθεση στην Α1 Κατηγορία, δέχτηκε 80+ πόντους και παραδόθηκε (63-82) αμαχητί. Ήταν η 6η σερί ήττα για τους Θεσσαλούς (14οι στα δίποντα με 44%), που μέσα στον Ιανουάριο, πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δύο νίκες στα τρία εντός έδρας ματς που θα δώσουν, αν θέλουν να ελπίζουν στην αποφυγή του υποβιβασμού.

Ο Πανιώνιος (1-9) «κλείνει» το 2017 ως ουραγός στην βαθμολογία και ως πρώτο φαβορί για να επιστρέψει στην Α2 Κατηγορία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι περίμενε κάτι καλύτερο από την αναμέτρηση του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» με τον Ολυμπιακό. Απεναντίας, οι «κυανέρυθροι» (Κράβιτς 13π. & 4ρ., Νταλό 11π. & 6ρ.) άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις στο πρώτο 20λεπτο και οι 45 πόντοι πέτυχαν, ανάγκασαν τους Πειραιώτες να ανεβάσουν ρυθμούς στο δεύτερο μέρος με την τελική διαφορά να σταματάει στο -22 (65-87). Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Βαγγέλης Ζιάγκος έχει βελτιώσει σε αρκετά κομμάτια την ομάδα της Νέας Σμύρνης, παρ' όλα αυτά η επίτευξη του στόχου της παραμονής θα έρθει μόνο μέσα από την παράλληλη ενίσχυση του ρόστερ με έναν παίκτη που θα μπορεί να σκοράρει 20 πόντους σε κάθε ματς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!