Άρης: Η επιβάρυνση και η διακοπή ως «βάλσαμο»

Άρης: Η επιβάρυνση και η διακοπή ως «βάλσαμο»

Ευαγγελος Στελλάκης
Τολιόπουλος

bet365

Η διακοπή της σεζόν έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο Άρης την είχε ανάγκη, μιας κι εσχάτως οι συνεχόμενες υποχρεώσεις έφεραν συσσωρευμένη επιβάρυνση στο σύνολο του Γιάννη Καστρίτη.

Ο Γιάννης Καστρίτης ήταν πολύ συγκεκριμένος στη συνέντευξη Τύπου από την Κρήτη, μετά τον χαμένο ημιτελικό (76-65) με τον Παναθηναϊκό και χαρακτήρισε ως «βάλσαμο» την διακοπή που έρχεται. Κι είναι αλήθεια πως ο Άρης το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τα διαδοχικά παιχνίδια σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο αλλά και EuroCup. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου το ροτέισον του μετρά μείον έναν βασικό παίκτη, αφού ο Ρομπέρτο Γκάλινατ είναι εκτός.

Αρχής γενομένης από το βράδυ της 31ής Ιανουαρίου στη Γερμανία και το διπλό πρόκρισης επί της Ουλμ, κατά τα πρώτα λεπτά του οποίου τέθηκε νοκ - άουτ ο Αμερικανός σκόρερ, το σύνολο του Γιάννη Καστρίτη κλήθηκε να δώσει έξι μεγάλους αγώνες σε διάστημα μόλις 18 ημερών. Πέραν της αναμέτρησης με τη γερμανική ομάδα, ο Άρης αντιμετώπισε κατά σειρά τον Παναθηναϊκό για την Stoiximan Basket League (5/2), την Τρέντο για το EuroCup (7/2), τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο του πρωταθλήματος (11/2) κι ακολούθως του κυπέλλου (15/2) συν φυσικά το τελευταίο χρονικά παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό (17/2) για τους «4» της διοργάνωσης.

Στη συγκεκριμένη -άκρως απαιτητική- σειρά αγώνων, ο Γιάννης Καστρίτης χρειάστηκε να επιστρατέψει μέχρι και τον νεαρό Ανδρέα Καλόγηρο, προκειμένου να συμπληρώσει την δωδεκάδα του, εν τη απουσία των Γκάλινατ και Φίλλιου. Είναι μια πραγματικότητα πως το τελευταίο παρά δύο ημέρες εικοσαήμερο ήταν... φωτιά για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι σε αυτό το διάστημα είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται καθώς έχουν να λένε πως νίκησαν στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια, προκρίθηκαν πανηγυρικά στην επόμενη φάση του EuroCup αλλά και συμμετείχαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΠΑΠ.

Η επιβάρυνση, πάντως, είναι δεδομένη και δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό σε ένα μοτίβο αγώνων και διαρκών μετακινήσεων με συχνότητα τριών ημερών. Στα έξι τελευταία παιχνίδια, το συγκρότημα του Γιάννη Καστρίτη μέτρησε μεταξύ άλλων και το επίπεδο των αντοχών του, κάνοντας υπέρβαση και στον συγκεκριμένο τομέα, πέρα από τα αποτελέσματα του. Οι Βασίλης Τολιόπουλος και Ρόνι Χάρελ, οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές του Φεβρουαρίου, εκτόξευσαν τη φήμη και την αξία τους, όπως και τα λεπτά της δράσης τους. Με τον Αμερικανό να κλείνει τον κύκλο των έξι αγώνων όντας πρώτος σε λεπτά συμμετοχής με 175' και 29,2' κατά μέσο όρο. Τη στιγμή που ο Έλληνας διεθνής είχε 157' και 26,2' κατά μ.ο., σε μια χρονική στιγμή της σεζόν όπου χρειάστηκε να ζοριστούν και να πιεστούν περισσότερο από ποτέ στη χρονιά.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί. Με τους Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς (133'), Τζόναθαν Σταρκ (127') και Ίσμαελ Σανόγκο (106') επίσης να τραβούν βαρύ κουπί τελευταία. Ο Γιάννης Καστρίτης προσπάθησε στην πρόσφατη εξάδα αγώνων να αξιοποιήσει την δωδεκάδα του σε ολόκληρο το φάσμα της κι ως εκ τούτου τα λεπτά συμμετοχής που προκύπτουν για κάθε παίκτη είναι τα εξής:

  • Ρόνι Χάρελ: 175' / μ.ο. 29,2'
  • Βασίλης Τολιόπουλος: 157' / μ.ο. 26,2'
  • Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς: 133' / μ.ο. 22,2'
  • Τζόναθαν Σταρκ: 127' / μ.ο. 21,2'
  • *Λευτέρης Μποχωρίδης: 107' / μ.ο. 21,4'
  • Ίσμαελ Σανόγκο: 106' / μ.ο. 17,8'
  • Σίλβιο Ντε Σόουζα: 89' / μ.ο. 14,8'
  • Κρις Μπάνκστον: 89' / μ.ο. 14,8'
  • Δημήτρης Κατσίβελης: 82' / μ.ο. 13,7'
  • Νίκος Περσίδης: 76' / μ.ο. 12,7'
  • Διαμαντής Σλαφτσάκης: 56' / μ.ο. 9,3'
  • Ανδρέας Καλόγηρος: 15' / μ.ο. 2,5'

*Απουσίασε από το ματς με την Ουλμ

Φυσικά, υπάρχουν και μονάδες του ρόστερ που δεν καταπονήθηκαν σε υπερβολικό βαθμό από πλευράς λεπτών εντός των τεσσάρων γραμμών, όπως οι δύο σέντερ που μοιράζονται τη θέση, Σίλβιο Ντε Σόουζα και Κρις Μπάνκστον, ή παίκτες περισσότερο «ειδικών» αποστολών όπως ο Νίκος Περσίδης κι ο Διαμαντής Σλαφτσάκης, αλλά αυτή είναι μόνο... η μισή αλήθεια.

Μιας κι η κατάσταση μόνιμης ετοιμότητας και διαρκής εγρήγορσης που βρέθηκε ολόκληρη η ομάδα κατά τον Φεβρουάριο αφορά σαφώς όλα τα μέλη του ρόστερ, είτε είναι πρώτα βιολιά είτε δεύτερα, όπως και το προπονητικό επιτελείο. «Δεν είμαι σίγουρος αν ήμασταν στα ενεργειακά επίπεδα που συνηθίζουμε» επεσήμανε ο Γιάννης Καστρίτης μετά τον ημιτελικό κόντρα στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν για να προσθέσει πως «σε αυτή τη φάση, μετά από ένα εικοσαήμερο υπερβάσεων, αυτό είναι το μόνο φυσιολογικό». Κι ο Άρης έδειξε κατά διαστήματα απέναντι στους «πράσινους» πως η κούραση σε σώμα και μυαλό έφτασε μάλλον στην κορύφωση της, ιδίως σε ένα τόσο physical παιχνίδι που απαιτούσε υψηλά αποθέματα ενέργειας, το οποίο όσο πλησίαζε προς το τέλος, η έλλειψη καυσίμου στο ρεζερβουάρ γινόταν όλο και πιο εμφανής.

Ο Άρης καλείται πλέον να εκμεταλλευτεί το διάστημα των περίπου δύο εβδομάδων της διακοπής προκειμένου να ξεκουραστεί και να μαζέψει και πάλι δυνάμεις. Είναι κάτι που έχει ανάγκη προτού επανέλθει στις υποχρεώσεις στις αρχές Μαρτίου. Με το καλεντάρι του να περιλαμβάνει... βουτιά στα βαθιά, με δύσκολη έξοδο στην Πάτρα με τον Προμηθέα στις 2/3 αλλά και την επιστροφή του στο EuroCup για το μονό νοκ - άουτ με την Προμετέι στην Ρίγα στις 6/3.

@Photo credits: INTIME
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα