Ο ελληνικός «εμφύλιος» και το ρεκόρ των 15 «αιωνίων» ντέρμπι!

Ο ελληνικός «εμφύλιος» και το ρεκόρ των 15 «αιωνίων» ντέρμπι!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό των μπασκετικών δρώμενων της εβδομάδας και σχολιάζει ξεχωριστά την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ενόψει μίας διόλου απίθανης σύγκρουσης τους στα playoffs της Euroleague.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκαθάρισε οριστικά η πρώτη τριάδα της κανονικής περιόδου (Ολυμπιακός, ΠΑΟ και ΑΕΚ), το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε «κλείδωσε», εκτός συγκλονιστικού και η δεύτερη ομάδα (Απόλλων Πάτρας) που θα ακολουθήσει τη Δόξα Λευκάδας στην Α2 Κατηγορία και πλέον μένει να μάθουμε ποιος εκ των ΠΑΟΚ, Άρη και Κολοσσού θα πάρει την 4η θέση και ποιος εκ των Προμηθέα, Λαυρίου και Τρικάλων θα μπει για πρώτη φορά στην ιστορία του στα playoffs.

Η έλλειψη φρεσκάδας και η κατάρρευση της 4ης περιόδου!

Με δεδομένο λοιπόν, ότι ουσιαστικές ανακατατάξεις στην Basket League, δύσκολα πλέον θα συντελεστούν, λογικό είναι το ενδιαφέρον να στρέφεται στην μάχη των τελευταίων τεσσάρων αγωνιστικών, για την τελική κατάταξη της κανονικής περιόδου στην Euroleague. Ο Ολυμπιακός (21-1) ξεπέρασε (;) το σοκ της τελευταίας ευρωπαϊκής «γκέλας» στο θεωρητικά εύκολο ματς με την Γαλατασαράϊ, κερδίζοντας (79-61) στο «ρελαντί» τα Τρίκαλα, με τον Δημήτρη Αγραβάνη (14π. & 12ρ.) να καταγράφει το πρώτο εφετινό double-double! Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που ήταν από τους λίγους που «φοβόταν» το ματς με τους Τούρκους, μίλησε για καλή αντίδραση απέναντι σε μία κακή ήττα, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αρκετό καιρό να παίξουν μπάσκετ αξιώσεων και να βγάλουν φρεσκάδα στο παρκέ. Για την ακρίβεια, το τελευταίο εξαιρετικό παιχνίδι τους στο ΣΕΦ, ήταν ο θρίαμβος (92-62) επί της Μπασκόνια, πριν από 2 μήνες (20/01) και εκτός έδρας, η εύκολη νίκη (90-75) επί της Ούνικς στις αρχές Φεβρουαρίου (02/02)

Έκτοτε οι πρωταθλητές, πετυχαίνουν κατά μ.ο. 74,2 πόντους, χωρίς να έχουν ξεπεράσει τους 82 και μετρούν 3 νίκες με μέτριες προς καλές εμφανίσεις (με Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα και Μακάμπι) και 2 ήττες που προήλθαν από κατάρρευση στην 4η περίοδο κι ενώ νωρίτερα και στα δύο ματς (με Φενερμπαχτσέ και Γαλατασαράϊ) είχαν πάρει διψήφιες διαφορές. Σίγουρα οι δύο εφετινοί τραυματισμοί του Σπανούλη και ο χρόνος που απαιτείται για να προσαρμοστεί η ομάδα με αλλά και χωρίς τον φυσικό της ηγέτη, αποτελούν την βασική αιτία για τα τελευταία σκαμπανεβάσματα. Η ουσία είναι ότι οι Πειραιώτες εξακολουθούν να κρατούν το πλεονέκτημα έδρας στα χέρια τους (η 3η θέση παίζεται πλέον), έστω κι αν, θεωρητικά, στα τέσσερα εναπομείναντα ματς (με Ερυθρό Αστέρα εκτός, με Ρεάλ εντός, με Εφές και ΤΣΣΚΑ εκτός) μπορούν να κάνουν ακόμη και ισάριθμες ήττες.

Τα 15 «αιώνια» ντέρμπι σε μία σεζόν!

Το σενάριο που όμως συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες πλέον, είναι αυτό του «ελληνικού εμφύλιου» στα playoffs της Euroleague, που θα είναι ο δεύτερος στην ιστορία μετά το «sweep» (2-0) του Ολυμπιακού το 1997, πριν από το Final 4 της Ρώμης, όπου και κατέκτησε το πρώτο του ευρωπαϊκό στέμμα. Ειδικότερα, αν μία ενδεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ουραγού Εμπόριο Αρμάνι συνδυαστεί με «διπλό» των «ερυθρολεύκων» στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα! Σ' αυτή την περίπτωση, οι πρωταθλητές θα τερματίσουν το πιθανότερο 3οι (αλλά μπορεί και 4οι) και οι Κυπελλούχοι Ελλάδας 6οι (αλλά μπορεί και 5οι αν νικήσουν μέσα στη Βιτόρια).

Με δεδομένο ότι ο 3ος διασταυρώνεται με τον 6ο και ο 4ος με τον 5ο, το σενάριο της «αιώνιας» σύγκρουσης με φόντο το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπλη μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό! Σε περίπτωση που συμβεί, οι μέχρι στιγμής πέντε εφετινές αναμετρήσεις (2 στο πρωτάθλημα, 1 στο Κύπελλο και 2 στην Euroleague) των δύο «κολοσσών» του ελληνικού μπάσκετ, μπορούν να γίνουν από 11 (αν ο προημιτελικός και οι τελικοί του πρωταθλήματος κριθούν με 3-0) έως και 15 (αν και οι δύο σειρές φτάσουν στα 5 ματς)!

Η επίδραση του Γκιστ σε άμυνα κι επίθεση

Μπορεί ακόμη το δείγμα να είναι μικρό και όχι και τόσο ασφαλές, αλλά η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Τζέϊμς Γκιστ βοήθησε τον «εξάστερο» να εκτοξεύσει την παραγωγικότητά του (μ.ο. 90π. στα τρία τελευταία ματς), λίγες μέρες μετά το φιάσκο των 58 πόντων του Κάουνας. Ο Παναθηναϊκός Superfoods (21-1) πέτυχε 97 στην Πάτρα επί του Απόλλωνα, 88 κόντρα στη Ρεάλ και τρεις λιγότερους στη νίκη (85-64) επί του Λαυρίου, με τον Τσάβι Πασκουάλ να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και να παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι ο 30χρονος Αμερικανός power forward πολλαπλασιάζει τις λύσεις και την εφετινή προοπτική του «τριφυλλιού».

Αν ο Καταλανός τεχνικός δεν «παρκάρει» πλέον στον πάγκο τον Μπουρούση (MVP της 22ης αγωνιστικής) και βρει τον τρόπο να αξιοποιήσει τα καλά στοιχεία του και την εμπειρία σε μεγάλα ματς, κρύβοντας παράλληλα τις αδυναμίες του, τότε οι «πράσινοι» μπορούν να ελπίζουν σε μία εντυπωσιακή ολική επαναφορά της σεζόν, που θα τους επιτρέψει να ελπίζουν στην επιστροφή στο Final 4 μετά από 5 χρόνια (2012) αλλά και στην επί ίσοις όροις διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ήταν θέμα του πότε θα «ξυπνούσε»...

Στην δυτική Πελοπόννησο, η ΑΕΚ (17-5) σοβαρεύτηκε στο 2ο μέρος κι έχοντας υψηλά ποσοστά ευστοχίας σε βολές (77,7%) και δίποντα (63,1%) και αξιοσημείωτη δημιουργία (21 ασίστ/9 λάθη) διασκέδασε τις εντυπώσεις της εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό κι επέστρεψε στις νίκες (89-63). Αυτό ήταν το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα για τον υπηρεσιακό προπονητή, Σωτήρη Μανωλόπουλο, που είδε τους παίκτες του (Σάκοτα 18π., Μαυροκεφαλίδης 15π., 8ρ. & 4ασ.) να κλέψουν συνολικά 10 φορές τη μπάλα και να δέχονται μόλις 21 πόντους στο δεύτερο 20λεπτο.

Η μάχη της 4ης θέσης

Για δεύτερο σερί παιχνίδι, ο νεοαποκτηθείς Νέϊθαν Σόμπεϊ (25π., 3ασ. & 2κλ. με 3/6 τριπ.) απέδειξε γιατί αναδείχτηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος Αυστραλίας. Ο 26χρονος γκαρντ ήταν μακράν ο κορυφαίος του ΠΑΟΚ (12-10) στη νίκη (88-71) επί της Κύμης, σε ένα ματς που Σούλης Μαρκόπουλος «είδε» την διαφορά να πέφτει από τους 20 (55-35) στους 5 πόντους (72-67) και τους παίκτες του (Χρυσικόπουλος 15π. & 8ρ. με 6/7 σουτ) να «τελειώνουν τη δουλειά» με ένα σερί 16-4 στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Η αποκάλυψη του Βασίλη Βλαχόπουλου περί ειλημμένης απόφασης της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Πρίφτη με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, συσπείρωσε τους παίκτες, που παρ' ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάσμα ενός διασυρμού (έφτασαν να χάνουν ακόμη και με 23 πόντους διαφορά), όχι απλά ισορρόπησαν το ματς τον Κολοσσό, αλλά με 2 βολές του Κάμινγκς (24π. & 5ασ. με 9/9 βολ.), πέρασαν μπροστά στο σκορ, με 5 δευτερόλεπτα για το τέλος. Η ήττα (84-85) τελικά δεν απεφεύχθη, αλλά η ολική επαναφορά του Άρη (Ντραγκίσεβιτς 22π. & 4ρ. με 4/5 τριπ.) στα τελευταία 12 λεπτά, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον 48χρονο τεχνικό, παρ' ότι οι Θεσσαλονικείς μετρούν μόλις 7 νίκες σε 17 συνολικά αγώνες μέσα στο 2017. Οι πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι η συμφωνία με τον «Δράκο» είχε «κλειδώσει», οπότε περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο επεισόδιο της «σαπουνόπερας» που «παίζεται» στην Θεσσαλονίκη.

Στη Ρόδο, για σχεδόν 35 λεπτά, ο Κολοσσός (12-10) πλησίασε το «άριστα» και βρέθηκε κοντά στην υπερκάλυψη του -24 του 1ου γύρου. Με εκπληκτική υπεροπλία στα ριμπάουντ (+16), εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα (56,4%) και τρίποντα (47,6%) και θαυμαστή επιθετική πολυφωνία, οι Ροδίτες προηγήθηκαν του Άρη με 73-50 στο 28' και όλα έδειχναν ότι θα πετύχουν μία τεράστια νίκη. Στα τελευταία 11'55", όμως, οι γηπεδούχοι είχαν 2/6 βολές και 3/13 σουτ και 8 λάθη και επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να περάσουν μπροστά στο σκορ, μέχρι το νικητήριο (85-84) καλάθι του Αχόνεν (14π. & 3ασ. με 3/4 τριπ.), που χάρισε στην ομάδα του Άρη Λυκογιάννη τη ένα σπάνιο 3/3 κόντρα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη στο Βενετόκλειο.

Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για Βετούλα και Προμηθέα!

Είναι από τις φορές που η εντυπωσιακή βελτίωση του Ρεθύμνου (11-11), υπό την καθοδήγηση του Νίκου Βετούλα, αποτυπώνεται πλήρως από τους αριθμούς του και επιβάλλει το νόμο της ηθικής και του δικαίου. Πριν από 3 μήνες (18/12), ο 44χρονος Πατρινός τεχνικός απομακρύνθηκε από τον πάγκο του Προμηθέα ως ακατάλληλος για να οδηγήσει τους νεοφώτιστους στην υπέρβαση και από τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και συμφώνησε να αναλάβει και να μεταμορφώσει τους Κρητικούς, που είχαν πάρει την κατηφόρα (2 νίκες στα 9 προηγούμενα ματς)!

Το 84-80 των Cretan Kings (Φιτζπάτρικ 19π., 5ρ. & 4ασ.) μέσα στη γενέτειρά του προπονητή τους, ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη μετά το «διπλό» της πρεμιέρας στη Ρόδο και μετά από 9 συνεχόμενες ήττες μακριά από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» και τους έφερε σε απόστασης αναπνοής από την 5η θέση. Πρώτος σκόρερ των νικητών, που είχαν 60% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα και πλέον μετρούν 5 νίκες στα 7 τελευταία ματς, ήταν ο Γουόλτερ Λέμον (23π., 4ρ. & 3ασ. με 10/13 σουτ), ο οποίος αποτέλεσε επιλογή του νέου προπονητή.

Ο Προμηθέας (9-13) «άγγιξε» για πρώτη φορά, μέσα στο 2017, το φράγμα των 80 πόντων, η επίθεσή του, όμως, δεν στάθηκε αρκετή για να επιστρέψει στις νίκες εντός έδρας! Με τον βασικό του «κουμανταδόρο» Τζερέλ Μπλασινγκέϊμ, να τελειώνει το ματς με 0/8 σουτ και μόλις 2 τελικές πάσες, η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου (Μουρ 18π., 10ρ., 4ασ. & 3κοψ.) δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί στην ολική επαναφορά της 2ης και της 3ης περιόδου (από το -10 στο +7) και συμπλήρωσε έναν μήνα χωρίς ροζ φύλλο αγώνα στο κλειστό «Δημήτριος Τόφαλος». Οι Πατρινοί ηττήθηκαν (80-84) από τον προπονητή (Βετούλας) με τον οποίο άρχισαν τη σεζόν, ωστόσο, διατηρούν το προβάδισμα για την πρόκριση στα playoffs, γιατί έχουν νικήσει από δύο φορές τόσο τα Τρίκαλα, όσο και το Λαύριο, που υπολείπονται ενός βαθμού.

Βίοι παράλληλοι για Λαύριο και Τρίκαλα

Το σερί 0-21 του «τριφυλλιού» στην 1η περίοδο και η διαφορά των 24 πόντων που έδειχνε ο πίνακας στο 12ο λεπτό (32-8), αντικατοπτρίζει σε έναν βαθμό την εικόνα που παρουσίασε το Λαύριο (8-14) στο πρώτο μέρος του αγώνα στο «Νίκος Γκάλης». Η τελική διαφορά των 21 πόντων (64-85), πάντως οφείλεται στο ανταγωνιστικό και δημιουργικό πρόσωπο που παρουσίασαν οι Λαυριώτες (Έβανς 12π. & 7ρ.) στο δεύτερο ημίχρονο γι' αυτό και ο Χρήστος Σερέλης εμφανίστηκε ήρεμος στη συνέντευξη Τύπου.

Τα Τρίκαλα (8-14) πάλεψαν για ένα ημίχρονο το ματς στο Φάληρο, η δυσθεώρητη διαφορά των 25 ριμπάουντ από τον Ολυμπιακό, όμως, ήταν υπεραρκετή για να καταρρεύσουν στο 2ο μέρος και να γνωρίσουν πάντως μία αξιοπρεπή ήττα (61-79). Όπως και το Λαύριο, έτσι και η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη απέχει μία νίκη από τη μαθηματική σωτηρία κι άλλη μία από την είσοδο στην 8άδα και την πρόκριση στα playoffs.

Καμία αλλαγή στην ουρά, μειώνεται το «οξυγόνο» του Απόλλωνα!

Στην Πυλαία, η Κύμη (7-15) είχε εξαιρετική αντίδραση στο 2ο μέρος, επιστρέφοντας στο ματς από το -20 και παρά την οπισθοχώρηση του τελευταίου πενταλέπτου, ο Βασίλης Μπρατσιάκος είδε πολλά θετικά στοιχεία ενόψει της κομβικής σαββατιάτικης αναμέτρησης με τον Άρη, που μπορεί να «σφραγίσει» την σωτηρία της ομάδας του. Μοναδικό στοιχείο προβληματισμού από την ήττα με 88-71 από τον ΠΑΟΚ, ήταν η αρνητική αναλογία ασίστ (7)/λαθών (21), που εξηγεί γιατί οι νεοφώτιστοι είναι η ομάδα που κάνει τα περισσότερα λάθη (μ.ο. 16,4) στο πρωτάθλημα.

Μπορεί η ήττα του Απόλλωνα στη Λευκάδα να έγινε δεκτή με ανακούφιση στην Αμαλιάδα γιατί διατήρησε τον Κόροιβο (7-15) δύο βαθμούς μπροστά, ωστόσο, στην έως τώρα αποκαρδιωτική αμυντική παρουσία των γηπεδούχων (το χειρότερο παθητικό στο πρωτάθλημα με μ.ο. 84,8π.), ήρθε να προστεθεί και η συνεχιζόμενη αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν στην επίθεση. Από τις 28 Ιανουαρίου και μετά, οπότε και η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου (Γκότσερ 20π. & 6ρ.) νίκησε στο κλειστό της Ίλιδας την Κύμη, ο Κόροιβος σκοράρει κατά μ.ο. 66,5 πόντους και δέχεται 82,3! Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα κόντρα στην ΑΕΚ , που μέσα σε 8 λεπτά (από το 24' έως το 32') «έτρεξε» ένα σερί 2-24 και υποχρέωσε τους γηπεδούχους στην 4η ήττα τους (63-89) στους 5 τελευταίους αγώνες.

Όταν μία ομάδα πάει να παίξει τον αγώνα της χρονιάς και επιτρέπει στον βαθμολογικά αδιάφορο αντίπαλό της να πετύχει 10 πόντους περισσότερους απ' όσους σκοράρει στα τελευταία 8 ματς (μ.ο. 65,2π.), τότε είναι μάλλον χαμένη από χέρι! Πολλώ δε περισσότερο, όταν υστερεί δραματικά στα ριμπάουντ (-17) και στις βολές (47%) και μετά βίας ξεπερνάει την μέση παραγωγικότητά της (μ.ο. 68,5π.), που παρεμπιπτόντως είναι η τελευταία (14η) στην εφετινή Basket League. Κάπως έτσι δείχνουν να πέφτουν οι τίτλοι τέλους της ανεπιτυχούς (ζητείται ένα θαύμα για τους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου) προσπάθειας του Απόλλωνα Πάτρας (5-17) να παραμείνει στην Α1 Κατηγορία, μετά την ήττα με 75-70 στη Λευκάδα από τη Δόξα.

Οι Λευκαδίτες (Χάρις 21π. & 3ασ. με 6/9 σουτ), που υπό τις οδηγίες του Φώτη Τακιανού είχαν παλέψει στα ίσα τα δύο τελευταία ματς, αποζημίωσαν τον φίλαθλο κόσμο του νησιού, «κλέβοντας» τη νίκη (75-70) με ένα σερί 12-3 στα τελευταία τέσσερα λεπτά. Αν και υποβιβασμένη εδώ και καιρό, η Δόξα (4-18)) έπαιξε για την ιστορία της και για ένα ακόμη παιχνίδι, απέδειξε ότι μέσα στην έδρα της είναι ικανή να απειλήσει οποιονδήποτε αντίπαλο.

Υ.Γ.: Δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά, ωστόσο, έχοντας ακούσει ατελείωτες ιστορίες για την δημοσιογραφική του οξυδέρκεια και το «ερωτικό» πάθος με το οποίο αντιμετώπιζε καθημερινά το επάγγελμα, είναι αλήθεια ότι το Σάββατο ένιωσα ένα γερό μούδιασμα, διαβάζοντας τα νέα για την απροσδόκητη απώλεια του «παππού» της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας. Ο «κύριος Θόδωρος» (Νικολαϊδης), όπως τον μάθαμε εμείς οι νεότεροι, από τις διηγήσεις των μεγαλύτερων που συνεργάστηκαν μαζί του, ήταν ένας τετραπέρατος δημοσιογράφος που αγαπούσε όσο λίγοι αυτή τη δουλειά και από τους τελευταίους που αγωνιζόταν ακόμη, ώστε το «Ευαγγέλιο» να βγαίνει με αξιοπρέπεια στα περίπτερα και να σέβεται τα εκατομμύρια των αναγνωστών που μεγάλωσαν με Milco, τυρόπιτα και το «Φως των σπορ»...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!