Γιατί το Γουδί έγινε Γουδή...

Gazzetta team
Γιατί το Γουδί έγινε Γουδή...

bet365

Δύσκολο να το συνηθίσουμε, αλλά ισχύει πλέον και σε κάθε πινακίδα. Οπότε, σύμφωνα με τα λεγόμενα μερικών, θα φτιαχτεί γήπεδο «στου Γουδή». Λέμε τώρα...

Χρωστούσαμε ένα άρθρο για το πως το Γουδί έγινε Γουδή. Έστω και καθυστερημένα, αξίζει να αναφέρουμε γιατί άλλαξε η γραφή. Ο λόγος είναι ότι η ονομασία στην περιοχή δεν δόθηκε από το γνωστό μαγειρικό σκεύος, αλλά από την ιστορική οικογένεια Δημητρίου Γουδή, Σπετσιωτών καραβοκυραίων, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και προσέφεραν στην Ελληνική Επανάσταση. Γι’ αυτό η Πολιτεία μετεπαναστατικά τους παραχώρησε την έκταση, η οποία ονομάστηκε «Γουδή» και περιελάμβανε τότε τον Χολαργό, του Παπάγου και ένα κομμάτι από του Ζωγράφου. Από το 2006 άλλαξε και επίσημα η γραφή, ύστερα από αίτημα κατοίκων της περιοχής.

Η περιοχή ανά τακτά διαστήματα επανέρχεται στην επικαιρότητα, είτε στην αθλητική είτε στην πολιτική. Πότε ο Τσάκας… ονειρεύεται γήπεδο, πότε οι πολιτικοί αλληλοαπειλούνται ότι θα εκτελεστούν στου Γουδή.

Η συγκεκριμένη συνοικία στη βορειοανατολική Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αρκετές φορές και δυστυχώς όχι για ευχάριστες καταστάσεις κατά κανόνα. Αρχικά λόγω του κινήματος του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Γουδί το 1909 (το γράφουμε έτσι, επειδή είναι καθιερωμένος ιστορικός όρος), το οποίο διαμόρφωσε νέα δεδομένα στην τότε ελληνική πολιτική σκηνή. Το επόμενο συμβάν που διαδραματίστηκε στου Γουδή ήταν τραγικό, καθώς πρόκειται για την εκτέλεση των έξι ανθρώπων που καταδικάστηκαν ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή, γεγονός που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως Δίκη των Έξι.

Το 1952, ακόμα μια θλιβερή σελίδα γράφεται στην ελληνική –και όχι μόνο– ιστορία, καθώς στην περιοχή του Γουδή εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης μαζί με τέσσερις συναγωνιστές του, «εγκαινιάζοντας» με τον σκληρότερο τρόπο τη μετεμφυλιακή περίοδο. Η τελευταία φορά που η περιοχή συνδέθηκε με την πολιτική –εμμέσως και με τη σημερινή (17/11) μέρα– ήταν στις 21 Απριλίου του 1967, καθώς από το στρατόπεδο του Γουδή ξεκίνησαν την πορεία τους οι συνταγματάρχες, εγκαθιδρύοντας τη δικτατορία για μια επταετία.

Ελπίζουμε η αλλαγή της γραφής να αλλάξει και την παράδοση που θέλει την περιοχή να συνδέεται με δυσάρεστες περιστάσεις. Πάντως, γήπεδο στου Γουδή πολύ δύσκολα θα γίνει, όπως έχει γράψει το gazzetta.gr (κλικ εδώ).

 

Τελευταία Νέα