Έξι τρόποι για να αποφύγετε μεταχειρισμένο με γυρισμένα χιλιόμετρα

Γιώργος Βαρίνος
Έξι τρόποι για να αποφύγετε μεταχειρισμένο με γυρισμένα χιλιόμετρα
Η απάτη με την παραποίηση των χιλιομέτρων στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μετρά δεκαετίες, όμως πρόσφατα έγινε μάστιγα. Ιδού οι τρόποι προστασίας.

Η κακή πρακτική πολλών εμπόρων να παραποιούν τα διανυθέντα χιλιόμετρα των προς πώληση μεταχειρισμένων αυτοκίνητων που διαθέτουν, έχει αναδειχθεί στο νούμερο ένα πρόβλημα για τους αγοραστές.

Πολλά χρόνια πριν, ο αγοραστής έψαχνε για αόρατες σκουριές ή έστω για κάποιο πλημμελώς επισκευασμένο παλιό τρακάρισμα. Πλέον, μερικές δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα λιγότερα στο κοντέρ, μπορούν να κρύβουν ακόμα πιο οδυνηρές εκπλήξεις. Όπως χαλαρές αλυσίδες κίνησης εκκεντροφόρων που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή του κινητήρα, κυλίνδρους που χρειάζονται περισσότερο λάδι από καύσιμο, αντλίες καυσίμου diesel στο τέλος ζωής τους (αξίας χιλιάδων ευρώ), υπερβολικές εκπομπές ρύπων και πολλά ακόμα προβλήματα υψηλού κόστους αποκατάστασης.

Είναι προφανές για κάθε οδηγό πως όταν πληρώνει ένα αυτοκίνητο που έχει διανύσει 100.000 χιλιόμετρα, δεν θέλει να αγοράσει κάποιο που στην πραγματικότητα έκανε το γύρο του κόσμου 5 φορές, έχει δηλαδή περίπου 200.000 χιλιόμετρα. Πως λοιπόν θα προστατευτείτε όταν θέλετε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; Κάνοντας μερικούς ελέγχους, που σας παρουσιάζουμε κατά χρονική σειρά. Δηλαδή αυτούς που θα κάνετε στη φάση της αναζήτησης και αυτούς που δεν πρέπει να παραλείψετε όταν πλέον αποφασίσετε να αγοράσετε.

Αναζήτηση του σωστού μεταχειρισμένου

1. Τιμή

Ένα πολύ φτηνότερο αυτοκίνητο σε σχέση με ένα ακριβώς ίδιο αντίστοιχων χιλιομέτρων, καλό είναι να κινήσει τις υποψίες σας.

2. Βιβλίο συντήρησης

Ζητήστε το με έμφαση. Αν δεν υπάρχει, μην ασχοληθείτε. Η ύπαρξή του όμως, δεν είναι δικλίδα ασφαλείας. Πολλοί έμποροι παραποιούν ακόμα και αυτό.

3. Οπτικός έλεγχος εσωτερικού

Κάθισμα οδηγού υπερβολικά φθαρμένο; Ελαστικά τμήματα στα πεντάλ ανύπαρκτα; Τιμόνι με εμφανή φθορά; Αντίστοιχος επιλογέας ταχυτήτων; Αυτά δείχνουν αυτοκίνητο με πάνω από 100.000 χιλιόμετρα. Αν λοιπόν προσπαθούν να σας πείσουν ότι έχει 50.000, αφήστε καλύτερα.

Πριν την αγορά

4. Έλεγχος από συνεργείο της επίσημης αντιπροσωπείας

Τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία μιας μάρκας έχουν εμπειρία και τρόπους να ανακαλύψουν πολλά αμαρτήματα. Μην τσιγκουνευτείτε 40 ή 50 ευρώ, πριν δώσετε μερικές χιλιάδες. Ελέγξτε το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει σοβαρά. Αν ο πωλητής αρνηθεί τον έλεγχο, προφανώς δεν αγοράζετε.

5. Έλεγχος του αριθμού πλαισίου μέσω της αντιπροσωπείας

Αρκετοί αντιπρόσωποι έχουν τη δυνατότητα μέσα από πανευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων service, να σας δώσουν πληροφορίες για τη συντήρηση –και τα χιλιόμετρα που αυτή έγινε- του αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει. Μη διστάσετε να ρωτήσετε.

6. Ζητήστε τα χαρτιά του εκτελωνισμού

Αν πρόκειται για εισαγόμενο μεταχειρισμένο και έχετε αμφιβολίες, σε αυτά δεν μπορούν να αναγράφονται λιγότερα χιλιόμετρα. Και σε αυτή την περίπτωση, αν δεν σας δοθούν, μεταβολή και ψάξιμο αλλού.

Αναζητήστε ποιοτικά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο www.carwall.gr

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!