Mύθος ή αλήθεια, ότι τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου μπορεί να εκραγούν;

Gazzetta team
Mύθος ή αλήθεια, ότι τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου μπορεί να εκραγούν;
Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να πιάσουν φωτιά τα μοντέλα CNG μετά από μία σφοδρή σύγκρουση και πώς αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ο αστικός μύθος θέλει τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου πιο επικίνδυνα από τα αντίστοιχα, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο πετρέλαιο ή βενζίνη. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια, όπως αποδείχθηκε και σε πρόσφατο crash test ενός Opel Zafira CNG, που πραγματοποίησαν από κοινού η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC και η ελβετική TCS. Το πολυμορφικό μοντέλο άντεξε χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ καθησυχαστικός είναι και ο υπεύθυνος φυσικού αερίου της SEAT, Άντριου Σέπερντ, που δήλωσε τα εξής: «Τα ρεζερβουάρ αερίου στα αυτοκίνητα είναι δύο φορές ασφαλέστερα από ό,τι οι προδιαγραφές τους, που απαιτούνται από τον νόμο. Το αέριο αποθηκεύεται με πίεση 200 Bar σε ρεζερβουάρ, που έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν σε έως 450 Bar».

Ετσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκρηξης. Επίσης, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή κάποιου άλλου σοβαρού περιστατικού προκαλείται μία ελεγχόμενη διαρροή του αερίου, για να μην αυξηθεί η πίεσή του μέσα στο ρεζερβουάρ και να μην εκραγεί. Τότε καίγεται απλά το αέριο στην ατμόσφαιρα, ελεγχόμενα και ακίνδυνα.

Επίσης στα εργοστασιακά μοντέλα φυσικού αερίου προβλέπεται ολοκληρωμένος έλεγχος του συστήματος αεριοκίνησης κάθε δύο χρόνια από εξειδικευμένους τεχνικούς της κατασκευάστριας εταιρείας, σε αντίθεση με τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου, όπου δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος του ρεζερβουάρ καυσίμου. Τα νέα μοντέλα φυσικού αερίου TGI της SEAT προειδοποιούν μάλιστα τον οδηγό, όταν φτάσει η ώρα του απαιτούμενου ελέγχου. Αν αγνοήσει ο τελευταίος τις προειδοποιήσεις και δεν κάνει το προβλεπόμενο σέρβις, τότε γυρνά αυτομάτως από μόνος του ο κινητήρας στη βενζίνη και δεν λειτουργεί με φυσικό αέριο, μέχρι να συμμορφωθεί ο οδηγός.

Ο Σέπερντ αποστομώνει, όσους επιμένουν να δυσπιστούν για την ασφάλεια των εργοστασιακών μοντέλων φυσικού αερίου, με μία απλή φράση: «Θερμαίνουμε τα σπίτια μας με φυσικό αέριο ή λειτουργούμε με αυτό την κουζίνα μας, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Θα μαγειρεύατε όμως ποτέ με βενζίνη;»

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!