Ολοκαύτωμα εκατοντάδων κλασικών μοτοσικλετών στο Τιρόλο (pics)

Gazzetta team
Ολοκαύτωμα εκατοντάδων κλασικών μοτοσικλετών στο Τιρόλο (pics)
Παρανάλωμα πυρός έγινε ένα μουσείο μοτοσικλετών σε σταθμό διοδίων ορεινού περάσματος μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς εκατοντάδες σπάνια και πανάκριβα κλασικά δίκυκλα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Στάχτη έγιναν μέσα σε μία νύχτα οι κόποι και οι προσπάθειες των δίδυμων αδελφών Ατίλα και Αλμπάν Σάιμπερ από το Τιρόλο. Οι δύο Αυστριακοί είχαν δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου μία ιδιωτική συλλογή 320 ιστορικών μοτοσικλετών, η οποία στεγαζόταν σε ένα εντυπωσιακό ξύλινο κτίριο από ερυθρελάτη σε σταθμό διοδίων σε ορεινό πέρασμα μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας.

H εξωτερική πλευρά του μουσείου και δίπλα το εστιατόριο.

Η συλλογή φιλοξενούταν στο Top Mountain Motocycle Museum που εγκαινιάστηκε το 2016 παρόντος και του ιερού τέρατος των αγώνων μοτοσικλέτας, Τζιάκομο Αγκοστίνι και ήταν το μουσείο δικύκλων με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο.

Oι δύο δημιουργοί του μουσείου με τον Τζιάκομο Αγκοστίνι.

Δίπλα στο κτίριο του μουσείου βρίσκεται το διεθνές πέρασμα Τίμελσγιοχ που συνδέει την Αυστρία με την Ιταλία, ενώ κοντά στο ξύλινο κτίσμα υπήρχε ένα εστιατόριο και αναβατόρια για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και των χιονισμένων βουνών.

To μουσείο μοτοσικλέτας είχε περίπου 3.000 τ.μ. επιφάνεια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη προς το παρόν αιτία και ενώ το μουσείο ήταν κλειστό λόγω της επιβολής lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία. Για το σβήσιμο της φωτιάς επιστρατεύθηκαν πάνω από 100 πυροσβέστες με έναν ανάλογο αριθμό οχημάτων, οι οποίοι κατάφεραν να αποσοβήσουν την επέκτασή της στο εστιατόριο και στις χιονοδρομικές εγκαταστάσεις όχι όμως και την πλήρη καταστροφή του μουσείου.

Στη μεγάλη αίθουσα φιλοξενούνταν περίπου 320 ιστορικές μοτοσικλέτες.

Το Motocycle Museum φιλοξενούσε σπανιότατες ιστορικές μοτοσικλέτες, μεταξύ των οποίων και 20 δίκυκλα της βρετανικής εταιρείας Brough, που έγινε γνωστή επειδή έδινε για τα προϊόντα της εγγύηση ανώτατης ταχύτητας τουλάχιστον 100 μιλίων ανά ώρα (περίπου 160 χλμ./ώρα). Να πούμε επίσης ότι με μία μοτοσικλέτα της συγκεκριμένης μάρκας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα το 1935 ο θρυλικός πράκτορας Λόρενς της Αραβίας.

Mία σπάνια Brough Superior του 1939 με ιδιοκτήτη την ιδρυτή της μάρκας, George Brough.

Στους ίδιους χώρους υπήρχαν πολύτιμες Harley – Davidson από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μία ορίτζιναλ αντλία βενζίνης της Shell από το 1917, παλαιές Ducati, Benelli, Moto Guzzi, κ.ά. που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Moνοκύλινδρη Zundapp Z 200 του 1928 με 4,5 ίππους ισχύ.

Εκτός από κλασικά δίκυκλα φιλοξενούνταν στο μουσείο και παλαιά αυτοκίνητα, όπως π.χ. μία Porsche 911 Targa πρώτης γενιάς και μία κλασική Porsche Speedster. Πρόκειται για εκθέματα τα οποία ανακάλυψαν τα δύο αδέλφια σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, τα έφεραν στην Αυστρία, τα αποκατέστησαν και τώρα τα είδαν να εξαϋλώνονται μέσα σε λίγες ώρες.

Δικύλινδρη Harley Davidson 29 D του 1929 με μοτέρ 750 κ.εκ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!