Τα 10 SUV που πούλησαν περισσότερο το 2020 (pics)

Πέτρος Σηφαλάκης
Τα 10 SUV που πούλησαν περισσότερο το 2020 (pics)
Η κατηγορία των SUV πλέον έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς σε ολόκληρο τον κόσμο, για αυτό και μαζέψαμε τα δέκα δημοφιλέστερα σε μια λίστα... λογιστικού χαρακτήρα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα SUV απευθύνονταν σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό από ότι σήμερα. Με περισσότερες offroad ικανότητες, λιγότερες ανέσεις και φυσικά, ενεργοβόρους κινητήρες που λάτρευαν το καύσιμο, τα αγόραζαν κυρίως εκείνοι που ζητούσαν δυνατότητα κίνησης εκτός ασφάλτου και πολύ λιγότερο όσοι ήθελαν ένα ασφαλές οικογενειακό με χώρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέλιξης είναι ότι τα SUV πλέον έχουν σχεδόν εξαφανίσει ορισμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα τα πολυμορφικά MPV, δεν τα παίρνει σχεδόν κανείς, για αυτό και πολλές εταιρείες τα έχουν αφαιρέσει εντελώς από την γκάμα τους. Όποιος χρειάζεται ένα αυτοκίνητο με χώρους και ψηλή καμπίνα θα πάρει SUV, ενώ το ίδιο θα κάνει και ο ιδιοκτήτης ενός παλαιότερου σεντάν.

Τα σεντάν βέβαια έχουν παραμείνει στην αγορά γιατί κρατάνε ένα παραδοσιακό κοινό που τα προτιμά, ωστόσο οι πωλήσεις τους δεν θυμίζουν σε τίποτα τα νούμερα που έβλεπαν οι κατασκευαστές πριν από περίπου δέκα ή και περισσότερα χρόνια. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τα πιο καλοπουλημένα SUV του 2020. Μιλάμε για ένα έτος που λόγω κορονοϊού, τα νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν σε όλο τον πλανήτη ήταν σημαντικά λιγότερα, ακόμη κι έτσι όμως αξίζει να δούμε τους πρωταθλητές της ανταγωνιστικής κατηγορίας των SUV.

10 - Chevrolet Equinox

Στην Ευρώπη το Chevrolet Equinox δεν το γνωρίζουμε, όμως στις ΗΠΑ και άλλες αγορές που τα αμερικάνικα αυτοκίνητα είναι πιο δημοφιλή, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Έτσι καταφέρνει να μπει στη δεκάδα με συνολικές πωλήσεις στις 347.000 μονάδες για όλο το έτος.

9 - Mercedes-Benz GLC

Το πολυτελές μεσαίο SUV της Mercedes-Benz στη μεσαία κατηγορία γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ευρώπη, όσο και εκτός αυτής. Απόδειξη η ένατη θέση του στη συνολική κατάταξη πωλήσεων για το 2020 με ένα αρκετά ικανοποιητικό νούμερο στις 360.500 ταξινομήσεις, αριθμός πολύ καλός αν αναλογιστούμε και την τιμή του.

8 - Mazda CX-5

H Mazda επανήλθε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και τη νέα σειρά των μοντέλων της τη γνωρίζουμε τώρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τόσα χρόνια που λείπει από τη χώρα μας, δεν κάνει και χρυσές δουλειές στις υπόλοιπες αγορές. Ειδικά τα SUV της είναι πολύ δημοφιλή με απόδειξη το CX-5 που έκλεισε το 2020 με 369.750 μονάδες.

7 - KIA Sportage

Το μεσαίο SUV της KIA έχει να επιδείξει σύγχρονους κινητήρες, όμορφη εμφάνιση, τεχνολογικό υπόβαθρο και μεγάλους χώρους σε μια συμφέρουσα τιμή. Το παραπάνω πακέτο το εκτίμησαν πάρα πολλοί αγοραστές μέσα στο 2020 και τελικά το Sportage κατάφερε να πουλήσει 374.000 μονάδες μέσα στο έτος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη δύση της καριέρας του.

6 - Nissan Qashqai

Το ευρωπαϊκό best seller στα SUV ακούει στο όνομα Nissan Qashqai. Η Nissan έχει να υπερηφανεύεται ότι εκτός από επιτυχία στην Ευρώπη, το Qashqai τα καταφέρνει περίφημα και εκτός αυτής. Για αυτό και παίρνει την έκτη θέση συνολικής κατάταξης στις παγκόσμιες πωλήσεις. 379.500 μονάδες βγήκαν από τα εργοστάσια το 2020. Μάλιστα, για το 2021 περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα μιας και ήδη παρουσιάστηκε η ολοκαίνουργια γενιά του.

5 - Great Wall Haval H6

H δύναμη της κινέζικης αγοράς αποδεικνύεται όταν το Haval H6 της κινέζικης Great Wall καταφέρνει να μπει στην πεντάδα των πιο καλοπουλημένων SUV του πλανήτη για το 2020. Το μοντέλο πουλάει κυρίως στην αγορά της Κίνας, αυτό όμως δεν το εμποδίζει να κλέψει θέσεις από πολύ πιο γνωστά μοντέλα. Μέσα στο έτος φτιάχτηκαν 383.000 Haval 6.

4 - Hyundai Tucson

Το αδερφάκι του KIA Sportage τα κατάφερε ακόμη καλύτερα σε πωλήσεις μέσα στο 2020 έχοντας την προτίμηση από 447.500 αγοραστές. Το Hyundai Tucson είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην κατηγορία και τώρα που ήδη παρουσιάστηκε η νέα του γενιά και κυκλοφορεί στους δρόμους, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε ακόμη πιο καλά νούμερα στο τέλος αυτού του χρόνου.

3 - Volkswagen Tiguan

Ο μοναδικός εκπρόσωπος του Volkswagen Group σε αυτή τη λίστα καταφέρνει να φτάσει στο βάθρο. Το τρίτο πιο δημοφιλές SUV στον πλανήτη λοιπόν είναι το Volkswagen Tiguan (597.000 μονάδες) και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα καταφέρνει περίφημα τόσο με τους αγοραστές από την Ευρώπη, όσο και με εκείνους από τις ΗΠΑ και την Ασία. Τώρα κυκλοφόρησε και το facelift του μοντέλου οπότε η εμπορική του πορεία προμηνύεται λαμπρή.

2 - Honda CR-V

Το Honda CR-V ήταν ένα από τα ιδρυτικά μοντέλα της κατηγορίας των SUV και δείχνει ότι οι Ιάπωνες καταφέρνουν μέχρι σήμερα να πιάσουν τα «θέλω» των αγοραστών. Πλέον το CR-V ανήκει στις πιο σύγχρονες επιλογές της κατηγορίας και συνολικά, το προτίμησαν 737.000 αγοραστές σε όλο τον κόσμο.

1 - Toyota RAV4

Ο απόλυτος βασιλιάς στις πωλήσεις των SUV είναι το Toyota RAV4. Το μοντέλο όπου πριν από σχεδόν 30 χρόνια μας έδειξε πως θα έπρεπε να είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου δεν έχει χάσει τη φόρμα του και συνεχίζει να κερδίζει εκατοντάδες χιλιάδες αγοραστές από όλο τον κόσμο. Για το 2020 βρέθηκε ένα «τσακ» πίσω από τις 1.000.000 πωλήσεις, σταματώντας τον μετρητή στις 995.762 μονάδες. Η διαφορά με το δεύτερο αυτοκίνητο της λίστας είναι σημαντική.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!