Nέο Lada Niva Travel: Mε πρότυπο το Toyota RAV4 (pics)

Gazzetta team
Nέο Lada Niva Travel: Mε πρότυπο το Toyota RAV4 (pics)
Η Lada παρουσίασε ένα νέο μοντέλο με βάση το γνωστό Niva, του οποίου η μάσκα διαθέτει πολλά κοινά σχεδιαστικά στοιχεία με το ιαπωνικό SUV Toyota RAV4, ενώ η παραγωγή του ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 ξεκίνησε στο εργοστάσιο Lada West στο Τολιάτι η μαζική παραγωγή του Lada Niva Travel. Στην πανηγυρική εκδήλωση έναρξης της παραγωγής παραβρέθηκαν ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σαμάρα, Ντιμίτρι Αζάροφ και ο πρόεδρος της Avtovaz, Υβ Καρακατσάνης, ενώ το πρώτο μοντέλο που βγήκε από το εργοστάσιο ήταν μία έκδοση Off-Road του Niva Travel.

Το νέο μοντέλο αποτελεί μια μετεξέλιξη με βάση το παλαιότερο Niva, που είχε παρουσιαστεί το 2000. Αρχικά ως Lada Niva της ρώσικης Avtovaz και από το 2002 και μετά ως προϊόν της συνεργασίας των Ρώσων με την αμερικανική General Motors, oπότε μετονομάσθηκε το αυτοκίνητο σε Chevrolet Niva, ενώ το γνωστό κλασικό Lada Niva συνέχισε να παράγεται στη Ρωσία έως σήμερα ως Lada 4X4.

Στα τέλη του 2019 αποχώρησε η GM από την κοινή εταιρεία και παρέδωσε τις μετοχές της στην Avtovaz, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ξεκίνησε η ρώσικη αυτοκινητοβιομηχανία και πάλι την παραγωγή του δημοφιλούς της μοντέλου στο Τολιάτι, με τη γνωστή από το παρελθόν ονομασία Lada Niva και όχι Chevrolet Niva.

Το Lada Niva Travel που παρουσιάστηκε πρόσφατα, απέκτησε μία αισθητά πιο μοντέρνα μάσκα από το γνωστό μας Niva. Οι αλλαγές εντοπίζονται στο νέο μπροστινό καπό και συνολικότερα στη μάσκα, ενώ προβλέπονται επίσης πλευρικές προστατευτικές λωρίδες, διαφορετικό σχήμα στους θόλους των τροχών, νέος πίσω προφυλακτήρας και πίσω φωτιστικά τεχνολογίας LED. Χάρη σε αυτές τις παρεμβάσεις απέκτησε το ρώσικο μοντέλο έναν πιο εκλεπτυσμένο χαρακτήρα SUV και μοιάζει αρκετά στο μπροστινό μέρος του με το Toyota RAV4.

Επίσης το Lada Niva Travel εξοπλίζεται εργοστασιακά και με ένα προαιρετικό πακέτο Off-Road, το οποίο περιλαμβάνει προστατευτικά πλαστικά του αμαξώματος σε μαύρο χρώμα, ψηλοτάκουνα ελαστικά εκτός δρόμου και αναπνευστήρα σνόρκελ για να περνά χωρίς πρόβλημα μέσα από βαθιά νερά.

Το μήκους 4,40 μ. Lada Niva χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα 1,7 λίτρων και κοστίζει στη Ρωσία περίπου 8.700 ευρώ, ενώ το παλαιό Niva θα συνεχίσει να παράγεται ως Lada 4X4 και οι τιμές του ξεκινούν από περίπου 6.700 ευρώ. Η Avtovaz δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τιμές για το Lada Niva Travel, του οποίου το εσωτερικό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ταυτόσημα με του Niva.

Εννοείται ότι το Lada Niva Travel διατίθεται με σύστημα μόνιμης τετρακίνησης, με κοντές σχέσεις στο σαζμάν και με δυνατότητα κλειδώματος του κεντρικού διαφορικού του.

Δεν πρόκειται πάντως να δούμε ούτε το Niva ούτε το Niva Travel, αλλά ούτε και το Lada 4X4 στη Δυτική Ευρώπη, καθώς η ρώσικη μάρκα σταμάτησε τις εξαγωγές της προς τις χώρες της ΕΕ στα τέλη του 2019. Αιτία ήταν τα νέα, αυστηρά όρια εκπομπής ρύπων που απαιτούσαν δαπανηρές προσαρμογές των μοντέλων της σε αυτά και έκαναν ασύμφορη την εξαγωγή τους. Κρίμα, γιατί η Lada και ειδικότερα το Niva είχαν πιστούς φίλους στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!