5 υπέροχα μοντέλα με πόρτες σαν φτερά (pics)

Gazzetta team
5 υπέροχα μοντέλα με πόρτες σαν φτερά (pics)
Τα σπορ μοντέλα αποτελούν τον κρυφό πόθο κάθε αυθεντικού φίλου του αυτοκινήτου, ωστόσο μία ακόμη πιο ξεχωριστή θέση έχουν στην καρδιά μας τα οχήματα με πόρτες που ανυψώνονται και θυμίζουν φτερούγισμα πουλιών. Όπως σε 5 τέτοια εντυπωσιακά μοντέλα, που επιλέξαμε για συγκεκριμένους λόγους!

Yπάρχουν αρκετοί τρόποι, για να ξεχωρίσει ένα αυτοκίνητο στον δρόμο και οι πόρτες με μηχανισμό ανύψωσης αποτελούν έναν από τους πλέον σίγουρους για να συμβεί κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μοντέλα στα οποία η πρόσβαση και η αποβίβαση χρειάζονται αρχικά οδηγίες χρήσης, όπως η πεντάδα που επέλεξε το gazzetta για συγκεκριμένους λόγους.

1. Μercedes 300 SL W 198 (1954): Το πρώτο

Η Mercedes 300 SL παρουσιάστηκε το 1054 και ήταν το πρώτο μοντέλο με τέτοιο μηχανισμό πορτών, που απετέλεσε λύση ανάγκης για τους μηχανικούς εξαιτίας του σωληνωτού πλαισίου του αυτοκινήτου. Το γερμανικό μοντέλο κέρδισε αμέσως τις καρδιές των φίλων της αυτοκίνησης, ενώ κυριάρχησε χάρη στον τρίλιτρο εξακύλινδρο κινητήρα των 215 ίππων σε φημισμένους αγώνες, νικώντας μεταξύ άλλων στο Λε Μαν, στο Mille Miglia και στο Νίρμπουργκρινγκ. Ήταν βεβαίως ακριβό για την εποχή του, αφού κόστιζε 29.000 Γερμανικά Μάρκα, σήμερα όμως αξίζει ένα τέτοιο κλασικό μοντέλο αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

DeLorean DMC-12 (1981): Το φουτουριστικό

Πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική τριλογία ‘’Επιστροφή στο Μέλλον’’ και αποτελεί πιθανότατα το γνωστότερο αυτοκίνητο που έχει περάσει ποτέ από τη μεγάλη οθόνη. Δυστυχώς απέτυχε εμπορικά λόγω του αργού εξακύλινδρου κινητήρα των 132 ίππων και της κακής ποιότητας κατασκευής του, ενώ τη χαριστική βολή του έδωσε ο ίδιος ο ιδρυτής της DeLorean που ενεπλάκη σε σκάνδαλο λαθρεμπορίας κοκαΐνης! Ετσι διακόπηκε στα τέλη 1982 οριστικά η παραγωγή του και αφού είχαν πωληθεί συνολικά 8.600 τέτοια οχήματα.

Pagani Huayra Coupe (2012): Το εξωτικό

Το συγκεκριμένο μοντέλο μοιάζει έτσι και αλλιώς με παραδείσιο πουλί ανάμεσα στη συνομοταξία όλων των αυτοκινήτων, όμως χάρη στις εντυπωσιακές πόρτες του χτύπησε πραγματικά κόκκινο όσον αφορά στην εμφάνισή του. Το Huayra Coupe είναι χειροποίητο, κατασκευάζεται στη Μόντενα της Ιταλίας, ζυγίζει 1.350 κιλά και εφοδιάζεται με έναν Twinturbo V12 730 ίππων προελεύσεως Mercedes-AMG. Χάρη σε αυτές τις προδιαγραφές του, εκτοξεύεται το μοντέλο από ανθρακόνημα σε μόλις 3,3 δευτερόλεπτα από στάση έως 100 χλμ./ώρα και πιάνει τα 370 χλμ./ώρα τελική. Κυκλοφορεί και σε έκδοση Roadster χωρίς τέτοιου τύπου πόρτες, ενώ οι τιμές του ξεκινούν λίγο πάνω από τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Peugeot 206: Η ιδιοκατασκευή

Τη δόξα των πανάκριβων εργοστασιακών μοντέλων με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω έχουν ζηλέψει κατά καιρούς και ορισμένες εταιρείες μετατροπών. Ετσι προέκυψαν ιδιοκατασκευές, όπως το απεικονιζόμενο Peugeot 206 που διαφοροποιείται μόνον οπτικά από τα συμβατικά αδελφάκια του, καθώς παραμένει πιστό στον σεμνό και ταπεινό κινητήρα των 95 ίππων. Για την ιστορία να πούμε, ότι οι πόρτες και ο μηχανισμός του προέρχονται από την εταιρεία LSD, η οποίο ειδικεύεται στον συγκεκριμένο τύπο μετατροπών.

Τesla Model X: Το ηλεκτρoκίνητο

To ηλεκτροκίνητο Model X επιβεβαιώνει, ότι οι πόρτες που ανυψώνονται δεν αποτελούν αποκλειστικότητα των supercars. Στην περίπτωση του Tesla Model X τοποθετήθηκαν κυρίως για πρακτικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα για ευκολότερη επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών σε σημεία όπου υπάρχει στενότητα χώρου. Πάντως ο μηχανισμός των ενισχυμένων πορτών και η τεράστια μπαταρία έχουν εκτοξεύσει το συνολικό βάρος του ηλεκτροκίνητου μοντέλου στους 2,5 τόνους!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!