ΒΜW 2 Gran Coupe, όμορφη και λειτουργική

Gazzetta team
ΒΜW 2 Gran Coupe, όμορφη και λειτουργική
Η BMW ζήλεψε τη δόξα και την επιτυχία της Mercedes CLA και έδωσε τη δική της απάντηση με τη σειρά 2 Gran Coupe, ένα ευρύχωρο και ποιοτικό τετράθυρο κουπέ που ξέρει και να…δαγκώνει στις γρηγορότερες εκδόσεις του.

Η επιτυχία της Mercedes CLA, αλλά και του «ταπεινότερου» Kia Proceed, απέδειξε ότι τα συμπαγή τετράθυρα κουπέ αρέσουν στο αγοραστικό κοινό. Τόσο πολύ μάλιστα, ώστε να μπαίνουν στον πειρασμό και να λανσάρουν αντίστοιχης λογικής μοντέλα και εταιρείες όπως η BMW. Η συγκεκριμένη πρόταση των Βαυαρών ονομάζεται σειρά 2 Gran Coupe και πείθει σχεδιαστικά με την αθλητική σιλουέτα της που έχει μήκος 4,526 μ., άρα είναι 16,2 εκατοστά κοντύτερη από τη Mercedes CLA και 7,9 εκατοστά από το Kia Proceed. Από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του μοντέλου με σήμα τον κλασικό γαλανόλευκο έλικα ξεχωρίζουν οι όμορφοι προβολείς LED της μάσκας, αλλά και οι πόρτες χωρίς μεταλλικό πλαίσιο, που το προσδιορίζουν ως κουπέ απέναντι στα τυπικά οικογενειακά σεντάν.

Ωστόσο, η πρακτικότητα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του αυτοκινήτου το οποίο προικίστηκε με ένα μακρύ μεταξόνιο 2,67 μ. Χάρη σε αυτό προσφέρει η εμπροσθοκίνητη BMW 2 Gran Coupe μεγαλύτερη ευρυχωρία από την πισωκίνητη απλή BMW 2 Coupe, ιδιαίτερα μάλιστα για τα κεφάλια και τα πόδια των πίσω επιβατών.

Στο εσωτερικό υποδέχεται τον οδηγό ένας πίνακας οργάνων με διαγώνιο οθόνης έως 10,25 ιντσών ανάλογα με την έκδοση, ενώ προβλέπεται επιπρόσθετα άλλη μία οθόνη αφής 10,25 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται πάντως ένα κόκπιτ με δύο αναλογικά όργανα και οθόνη 5,1 ιντσών, ενώ προαιρετικά προσφέρεται και head-up-display με μεγάλη οθόνη προβολής 9,2 ιντσών.Η BMW έχει εφοδιάσει το νέο μοντέλο της με το υπερσύγχρονο λειτουργικό σύστημα 7.0, ενώ το –προαιρετικό- ψηφιακό κλειδί μπορεί να προσφέρει τις λειτουργίες του σε έως πέντε διαφορετικά άτομα ή –για να ακριβολογούμε- πέντε διαφορετικά Smartphones.

Ο χώρος αποσκευών ξεκινά με έναν μίνιμουμ όγκο 430 λίτρων, που αντιστοιχούν σε 40 περισσότερα από το τρίθυρο –και κατά 9 εκατοστά κοντύτερο- Coupe. Στάνταρ είναι τα διαιρούμενα σε τρία τμήματα καθίσματα, στο πίσω μέρος υπάρχουν LED φωτιστικά και η δυνατότερη έκδοση M235i ξεχωρίζει από τη διακριτική αεροτομή της στο τελείωμα του καπό, αλλά και από τις δύο τετραγωνισμένες απολήξεις της εξάτμισης. Οι τροχοί δέχονται ζάντες 16 έως 19 ιντσών, με την M235i να εφοδιάζεται από το εργοστάσιο με 18άρες ζάντες.

Oι εξελιγμένες τεχνολογίες, ορισμένες από τις οποίες πρωτοσυναντήσαμε στη νέα BMW σειρά 1, αναβαθμίζουν το προφίλ της σειράς 2 Gran Coupe σε επίπεδο δυναμισμού και μειώνουν την ένταση της υποστροφής πλησιάζοντας στο όριο. Εδώ να πούμε, ότι το τετράθυρο κουπέ μπορεί να παραγγελθεί και με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δύο προγραμμάτων Comfort και Sport, ενώ στον εξοπλισμό της περιλαμβάνεται στάνταρ ένας μεγάλος αριθμός προηγμένων συστημάτων υποστήριξης του οδηγού.

Το λανσάρισμα του νέου μοντέλου γίνεται αρχικά με έναν ντιζελοκινητήρα 190 ίππων (έκδοση 220d), έναν τρικύλινδρο βενζίνης με 140 άλογα στην έκδοση 218i και έναν τετρακύλινδρο ίδιου καυσίμου με 306 ίππους στην κορυφαία έκδοση M235i xDrive, που είναι και στάνταρ τετρακίνητη και ολοκληρώνει την επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,9’’. Το επόμενο διάστημα θα δούμε ωστόσο και τη βασική ντιζελοκίνητη έκδοση χαμηλής κατανάλωσης 216d με 116 ίππους ισχύ, μέση κατανάλωση 4,3 λίτρα πετρέλαιο ανά 100 χλμ. και μόλις 99 γρ. εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι η BMW 2 Grand Coupe 218i κάνει τα 0 – 100 χλμ./ώρα σε 8,7’’, απαιτεί κατά μέσο όρο 5,4 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χλμ. και οι τιμές της ξεκινούν από 31.900 ευρώ. Η BMW 216d κοστολογείται από 34.380 ευρώ, η 220d από 44.750 ευρώ και η κορυφαία M235i xDrive από 62.550 ευρώ. Gran τιμές λοιπόν για ένα Gran Coupe!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!