H υβριδική BMW Χ1 Plug-in Hybrid έφτασε στην Ελλάδα (pics & vid)

Gazzetta team
H υβριδική BMW Χ1 Plug-in Hybrid έφτασε στην Ελλάδα (pics & vid)
Η επαναφορτιζόμενη υβριδική εκδοχή της BMW X1 κοστίζει από 46.300 ευρώ διευρύνει τις επιλογές στη γκάμα του best seller SUV της γερμανικής μάρκας.

Η μεγάλη επιτυχία της X1 στην ελληνική αγορά είναι εν μέρει αποτέλεσμα και των πολλών εκδόσεων του αυτοκινήτου, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα μεγάλου εύρους επιλογών στους υποψήφιους αγοραστές.

BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid

Προφανώς οι πιο δημοφιλείς από αυτές αφορούν τις εκδόσεις με το νέο τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης των 1,5 λίτρων. Ο οποίος αποτελεί και τη βάση της νέας επαναφορτιζόμενης υβριδικής έκδοσης xDrive 25e που μόλις έφτασε στην ελληνική αγορά.

Υβριδική και τετρακίνητη

Η νέα BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid διαθέτει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης turbo, τρικύλινδρο, 1.5 λίτρων με καύσιμο τη βενζίνη και απόδοση 125 ίππων. Ο κινητήρας αυτός μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων -αντί των αντίστοιχων 8 ή 7 σχέσεων των συμβατικών εκδόσεων.

BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid

Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ένας επιπλέον ηλεκτρικός κινητήρας παρέχει ισχύ 95 ίππων στους πίσω τροχούς. Η συνδυασμένη λειτουργία και των δύο αποφέρει 220 ίππους, αρκετούς για τα 1.820 κιλά της κατασκευής.

Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου βρίσκεται επίσης και η μπαταρία των 10 kWh, η οποία τροφοδοτεί τον ηλεκτρικό κινητήρα και μπορεί να φορτιστεί είτε μέσω του δικτύου, είτε από το θερμικό κινητήρα έως το 91% της χωρητικότητάς της.

Παρά το μεγάλο βάρος του αμαξώματος, οι επιδόσεις και ειδικότερα η επιτάχυνση τόσο από στάση όσο και εν κινήσει είναι εξαιρετικές. Ενδεικτικά, η μέγιστη ταχύτητα ανέρχεται στα 193 χλμ./ώρα και η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,9 δλ.

Πολλές εκδοχές απόδοσης και λειτουργίας

Ο οδηγός της BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από τρία προγράμματα οδήγησης και τρία επίσης “σενάρια” λειτουργίας των κινητήρων. Τα προγράμματα οδήγησης είναι τα Sport, Comfort και Eco Pro, με το δεύτερο να είναι το προεπιλεγμένο και τα δύο άλλα να τονίζουν προφανώς το σπορ και τον οικονομικό χαρακτήρα του μοντέλου.

BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid

Μέσω ενός διακόπτη στην κεντρική κονσόλα, με την ένδειξη eDRIVE, ο οδηγός μπορεί επίσης να επιλέξει την αυτόματη λειτουργία του υβριδικού συστήματος, όπου το αυτοκίνητο επιλέγει το ιδανικό για κάθε διαδρομή σενάριο λειτουργίας (Auto eDRIVE), τη μέγιστη ηλεκτρική λειτουργία (Max eDRIVE) και το SAVE Battery, το οποίο διατηρεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας για μεταγενέστερη χρήση.

Μαθήματα οικονομίας

Πέρα από τις πολύ καλές επιδόσεις, το προφανέστερο όφελος που μπορεί να επιτύχει κανείς με την αγορά μιας BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid είναι η καθημερινή οικονομία. Το μοντέλο έχει αυτονομία ηλεκτρικής κίνησης με μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του 52 χιλιόμετρα, τα οποία είναι αρκετά για τις καθημερινές μετακινήσεις σε αστικό περιβάλλον. Έτσι, μπορεί η καθημερινή μετακίνηση να γίνεται με το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η μπαταρία των 10 kWh για μια πλήρη φόρτιση και είναι φυσικά κλάσμα του κόστους καυσίμου. Σε μικτές συνθήκες πάντως, η μέση κατανάλωση είναι μόλις 1,7 λίτρα/100 χλμ, και οι εκπομές CO2 μόλις στα 39 γρ./χλμ., που σημαίνει επίσης μηδενικά ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid

Μια λειτουργία για κάθε ανάγκη

Τα Plug-in Hybrid μοντέλα προσφέρουν μεγάλη ευελιξία, καθώς έχουν πάντα ένα σενάριο λειτουργίας διαθέσιμο χωρίς το άγχος της αυτονομίας, στην ηλεκτρική λειτουργία, ή της υπερβολικής κατανάλωσης, στην περίπτωση λειτουργίας του συμβατικού κινητήρα. Επίσης, η σχετικά μικρή τους μπαταρία φορτίζει πολύ γρήγορα. Στην περίπτωση της BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid μια πλήρης φόρτιση από οικιακή πρίζα απαιτεί το πολύ 5 ώρες, ενώ με τη χρήση wallbox αυτός ο χρόνος μειώνεται στις 2 ώρες και 24 λεπτά για φόρτιση έως το 80% της χωρητικότητας.

Φυσικά υπάρχουν και χάντικαπ στην BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid , όπως ο μικρότερος κατά 55 λίτρα χώρος αποσκευών, με χωρητικότητα 450 λίτρα και επίσης η αύξηση του βάρους κατά τουλάχιστον 150 κιλά.

Προνομιακοί όροι αγοράς

Το κόστος της BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και ξεκινά από τις 46.300 ευρώ. Ωστόσο η ελληνική αντιπροσωπεία συνέθεσε μια πλούσια εξοπλισμένη και με όφελος πλέον των 4.500 ευρώ για τον αγοραστή έκδοση, την Business Advanced. Το κόστος της ανέρχεται στα 55.610 ευρώ, ωστόσο η λιανική τιμή προ φόρων δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην επιβαρύνεται με φόρο.

BMW Χ1 xDrive 25e Plug-in Hybrid

Εξαιρετικό είναι επίσης το πρόγραμμα χρηματοδότησης της BMW Fianancial Services, που προβλέπει μόλις 3,9% επιτόκιο. Τέλος αξίζει να σημειωθεί η προσφορά εγγύησης ειδικά για την μπαταρία του υβριδικού συστήματος έξι ετών ή 100.000 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!