Στην Ελλάδα η νέα Μercedes GLA (pics & vid)

Gazzetta team
Στην Ελλάδα η νέα Μercedes GLA (pics & vid)
Η Mercedes συμπληρώνει τη γκάμα των κόμπακτ μοντέλων της με τη νέα GLA, που είναι ψηλότερη και πιο «μαζεμένη» από την προηγούμενη, ωστόσο προσφέρει μεγαλύτερη ευρυχωρία και κοστίζει στην έκδοση GLA 200 των 163 ίππων 35.850 ευρώ.

Με ύψος 1,61 μ. υπερέχει η νέα Mercedes κατά δέκα και πλέον εκατοστά από την απερχόμενη, ενώ αντίθετα μειώθηκε το μήκος της κατά περίπου 1,5 πόντο. Στα σημαντικότερα σχεδιαστικά γνωρίσματα του γερμανικού SUV περιλαμβάνονται τα δύο powerdome στο καπό του κινητήρα, η μάσκα του ψυγείου με τη μονή γρίλια και το κεντρικό αστέρι, ενώ αρέσουν οι δυνατοί «ώμοι» του αμαξώματος και οι γραμμές coupe των πλευρικών παραθύρων. Εντυπωσιάζουν επίσης οι τροχοί που δέχονται ανάλογα με την έκδοση ζάντες έως 20 ιντσών, ενώ το αεροδυναμικό σχήμα εμφανίζει έναν πολύ χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28 για λιγότερους θορύβους και χαμηλότερη κατανάλωση.

Το πίσω μέρος της νέας Mercedes GLA.

Οδηγός και συνοδηγός κάθονται ψηλότερα από ό,τι στο μοντέλο προηγούμενης γενιάς, ενώ έχει βελτιωθεί και η ορατότητα χάρη στα ανασχεδιασμένα κολονάκια. Παρά τη μείωση του εξωτερικού μήκους του αμαξώματος, έχουν δημιουργηθεί στην καμπίνα μεγαλύτεροι χώροι για τα πόδια και τα κεφάλια των επιβατών.

Μεταβλητό εσωτερικό

Επίσης το πίσω κάθισμα είναι κυλιόμενο έως και 14 εκατοστά, οι πλάτες του, διαιρούνται μπορούν να διαιρεθούν σε τρία μέρη και η κλίση τους είναι ρυθμιζόμενη. Οικογενειακών προδιαγραφών κρίνεται και ο χώρος αποσκευών με το ρυθμιζόμενο σε ύψος πάτωμα και τον όγκο του να κυμαίνεται μεταξύ 435 και 1.430 λίτρων.

Οικογενειακών προδιαγραφών ο χώρος αποσκευών.

Το σύστημα πολυμέσων είναι το γνωστό μας και από τις A-class και B-class, ΜΒUX, από τα αρχικά των λέξεων Mercedes-Benz User Experience. Στη βασική εκδοχή του ΜΒUX προβλέπονται δύο οθόνες επτά ιντσών, ενώ μπορεί να παραγγελθεί επίσης με έναν συνδυασμό οθόνης επτά ιντσών για τον οδηγό και μίας δεύτερης 10,25 ιντσών ή –στην κορυφαία μορφή- με δύο οθόνες 10,25 ιντσών. Φράση κλειδί παραμένει το ‘’Hey Mercedes’’, με το οποίο ενέργεται το σύστημα φωνητικών εντολών.

Κόκπιτ με high tech ατμόσφαιρα.

Το σύστημα ελέγχου ανέσεων ENERGIZING συνδυάζει διάφορα συστήματα ανέσεων στο όχημα και χρησιμοποιεί ρυθμίσεις φωτισμού και μουσικής ανάλογα με τη διάθεση, καθώς και διάφορες επιλογές μασάζ, προσφέροντας μια πλούσια ποικιλία προγραμμάτων ευεξίας.

Ειδικό «πρόγραμμα πλύσης»

Η GLA εξοπλίζεται με τη λειτουργία πλύσης αυτοκινήτου, γνωστή ήδη από την GLS. Με μία εντολή, διπλώνουν οι εξωτερικοί καθρέφτες και κλείνουν τα πλευρικά παράθυρα και η συρόμενη ηλιοροφή. Τα σήματα του αισθητήρα βροχής καταστέλλονται, ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ μέσα στο πλυντήριο αυτοκινήτων. Το σύστημα κλιματισμού ρυθμίζεται αυτόματα στην ανακύκλωση αέρα. Αν το αυτοκίνητο διαθέτει μπροστινή κάμερα 360°, μετά από λίγα δευτερόλεπτα προβάλλεται η εικόνα μπροστά από το αυτοκίνητο, για να διευκολύνει την είσοδο στο πλυντήριο αυτοκινήτων.

Οι χώροι έχουν αυξηθεί αισθητά στο εσωτερικό.

Εξαιρετική δουλειά έγινε και στο κεφάλαιο των αναρτήσεων, ώστε να κάθεται η νέα GLA ακόμη στιβαρότερα στον δρόμο. Μπροστά προβλέπονται ανεξάρτητες αναρτήσεις με γόνατα MacPherson, πίσω ένας υπερσύγχρονος άξονας τεσσάρων συνδέσμων, στερεωμένος σε υποπλαίσιο για να μεταφέρονται λιγότεροι κραδασμοί από τον δρόμο στο αμάξωμα. Να σημειώσουμε ότι για βελτιωμένη αίσθηση οδήγησης αυξήθηκε κατά τέσσερα εκατοστά τόσο το μπροστινό όσο και το πίσω μετατρόχιο.

Η γκάμα περιλαμβάνει και τετρακίνητες εκδόσεις.

Η Mercedes GLA νέας γενιάς μπορεί να εξοπλιστεί προαιρετικά με σύστημα μόνιμης τετρακίνησης 4MATIC, αλλά με ηλεκτρομηχανικό πλέον συμπλέκτη και όχι με υδραυλικό όπως στην προηγούμενη. Η τετρακίνηση περιέχεται στάνταρ στο πακέτο Offroad, που περιλαμβάνει επίσης προβολείς LED με λειτουργία εκτός δρόμου, ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα οδήγησης μέσω του διακόπτη DYNAMIC SELECT για τη ρύθμιση της 4MATIC, ρεαλιστική απεικόνιση της ανηφόρας ή της κατηφόρας ως κινούμενη εικόνα στην οθόνη πολυμέσων και περιοριστή ταχύτητας μεταξύ 2 και 18 χλμ./ώρα στις καταβάσεις.

Στη μάσκα με τη μονή γρίλια κυριαρχεί ένα μεγάλων διαστάσεων αστέρι.

Σαν γνήσια…αστεράτο μοντέλο η νέα Mercedes GLA εξοπλίζεται με πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και άνεσης. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα συστήματα αυτόματης επιβράδυνσης και ακινητοποίησης, υποβοήθησης ελιγμών αποφυγής και διατήρησης λωρίδας, εξάλειψης της νεκρής γωνίας, κλπ.

Προστασία στις οπίσθιες συγκρούσεις

Ενδιαφέρον εμφανίζει και το σύστημα PRE-SAFE PLUS, που ανιχνεύει μία επικείμενη οπίσθια σύγκρουση και βάζει περισσότερη δύναμη στα φρένα, περιορίζοντας το απότομο τράνταγμα του αυτοκινήτου προς τα εμπρός και τον κίνδυνο τραυματισμών.

Η νέα GLA είναι αισθητά ψηλότερη και ελαφρά κοντύτερη σε μήκος από την προηγούμενη.

Η γκάμα των διαθέσιμων κινητήρων απαρτίζεται από αναβαθμισμένα μηχανικά σύνολα βενζίνης και πετρελαίου υψηλής αποδοτικότητας και χαμηλής κατανάλωσης. Στη βενζίνη η βασική έκδοση είναι η GLA 200 με κινητήρα 1,33 λίτρων και 163 ίππους που είναι και ο μόνος που εισάγεται προς το παρόν στη χώρα μας. Ο τετρακύλινδρος επιταχύνει τη νέα GLA από στάση έως 100 χλμ./ώρα σε 8,7’’ και προσφέρει 210 χλμ./ώρα τελική. Υπάρχουν επίσης οι δίλιτρες βενζινοκίνητες GLA 220 με 190 ίππους και GLA 250 με 224 άλογα, ενώ η Mercedes – AMG GLA 35 αποδίδει 306 ίππους.

Στο μέτωπο των πετρελαιοκινητήρων έχουν δίλιτρα μηχανικά σύνολα 150 και 190 ίππων στις αντίστοιχες εκδόσεις GLA 200 d και GLA 220 d. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και η Plug-in υβριδική GLA 250 e με συνδυαστική ισχύ 218 ίππων, που προέρχεται από τη σύμπραξη ενός βενζινοκινητήρα 1,33 λίτρων και ενός ηλεκτροκινητήρα 75 kW.

Και Plug-in υβριδική έκδοση

Σύμφωνα με τη Mercedes, η Plug-in υβριδική GLA θα μπορεί να καλύπτει 53 έως 61 χιλιόμετρα μόνον με τον ηλεκτροκινητήρα της, οπότε θα περιορίζεται η τελική της ταχύτητα στα 140 χλμ./ώρα.

Η Μercedes GLA 200 ξεκινά από 35.850 ευρώ στην Ελλάδα.

Όπως προαναφέραμε, αυτή τη στιγμή εισάγεται στην Ελλάδα μόνον η έκδοση GLA 200 με τιμή 35.850 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες εκδόσεις αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα. Η εξοπλισμός της GLA 200 κρίνεται πλούσιος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος εμπρός από εμπόδια, Cruise Control, σύστημα πολυμέσων MBUX, περιοριστή ταχύτητας σύμφωνα με τα όρια, σπορ τιμόνι με πολυχειριστήρια, κλιματισμό, αερόσακο γονάτων οδηγού, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, αλουμινένιες ράγες οροφής, ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, ψηφιακό ραδιόφωνο, αισθητήρες βροχής, κάμερα οπισθοπορείας, κ.ά.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!