8 ιπτάμενα αυτοκίνητα από το μέλλον! (pics)

Gazzetta team
8 ιπτάμενα αυτοκίνητα από το μέλλον! (pics)
Επιστημονική φαντασία; Πραγματοποιούν ήδη δοκιμαστικές πτήσεις και την επόμενη δεκαετία θα προσγειώνονται σε μια... ταράτσα δίπλα σας.

Με το δεδομένο πλέον ότι έως το 2050 περισσότερο από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα παρεπιδημεί σε τεράστιες μητροπόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων, το ζήτημα της αστικής μετακίνησης τείνει να γίνει γόρδιος δεσμός.

Μια από τις λύσεις “αυγό του Κολόμβου” είναι να πάρουμε τα αυτοκίνητα από τους δρόμους και να τα σηκώσουμε στον αέρα, όπου τουλάχιστον θα μπορούν να κινούνται σε πολλές παράλληλες πορείες, αλλά κατά τον κάθετο και όχι τον οριζόντιο άξονα.

Φυσικά, τα ιπτάμενα αυτά μέσα αστικής μετακίνησης δεν πρέπει να κάνουν θόρυβο, άρα θα είναι ηλεκτρικά, δεν πρέπει να απαιτούν δεκάδες χιλιάδες πιλότους, άρα θα είναι αυτόνομα κινούμενα και δεν μπορεί να είναι ιδιόκτητα, άρα θα τα χρησιμοποιούμε μέσω εφαρμογών τύπου Uber.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν μακρινά, όπως όμως θα δείτε στη συνέχεια δεν είναι λίγες οι -μεγάλες και μικρές- εταιρείες, που ήδη διεκδικούν μια θέση στην πρώτη σειρά του μέλλοντος των αστικών μετακινήσεων.

Volocopter Volocity

Η γερμανική εταιρεία Volocopter δημιούργησε το Volocity, ένα ιπτάμενο μέσο αστικών μετακινήσεων καθέτου απογειώσεως, ηλεκτρικό και με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης στο μέλλον. Μαζί έχει σχεδιάσει και τους σταθμούς Voloport, που θα αποτελούν τα βασικά σημεία πλησίον υπαρχόντων αεροδρομίων, από όπου θα ξεκινούν τις αστικές τους πτήσεις τα ιπτάμενα οχήματά της.

Lilium Jet

Ακόμα μια γερμανική start up με έδρα το Μόναχο, η οποία δημιούργησε ένα ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο ταξί με 36 ρότορες και δυνατότητα κάλυψης αποστάσεων έως 300 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βλέψεις μόνο για αστικές μετακινήσεις, αλλά και τη διασύνδεση κοντινών πόλεων με μηδενικό αποτύπωμα σε ρύπους και θόρυβο.

Hyundai – Uber

Εμφανίστηκε μόλις στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας και αποτελεί το όραμα του κορετικού ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων και της Uber για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος. Η πρόταση της Hyundai είναι ένα καθέτου απογειώσεως ηλεκτροκίνητο σκάφος UAM (από το Urban Air Mobility), το οποίο θα συνδέει ταχύτατα τις μεγάλες πόλεις με τα αεροδρόμιά τους. Αποτελεί μέρος του οράματος της Hyundai για τις πόλεις του μέλλοντος.

Boeing PAV

Η ενασχόληση της Boeing με τα ιπτάμενα ταξί δείχνει ακριβώς τη σοβαρότητα αυτών των προτάσεων για το μέλλον. Η αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη πτήση με το Passenger Air Vehicle, ένα πρωτότυπο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως με ηλεκτρικούς κινητήρες και δυνατότητα αυτόνομης πτήσης σε αποστάσεις έως 30 μίλια.

Airbus Vahana

Ο ευρωπαϊκός κολοσσός της αεροπλοΐας παρουσίασε και αυτός την πρότασή του για ένα μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος καθέτου απογειώσεως, με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης. Οι δοκιμές εξέλιξης περιλαμβάνουν 48 πτήσεις μέχρι σήμερα, που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του project, που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του προγράμματος “έξυπνων πόλεων”.

City AirBus

Ακόμα ένα πρωτότυπο ιπτάμενο ταξί από την Airbus, ηλεκτρικό και με δυνατότητα καθέτου απογειώσεων, με δυνατότητα όμως μεταφοράς περισσότερων ατόμων. Έως και τέσσερις, για την ακρίβεια. Το City Airbus βρίσκεται στη φάση των δοκιμών και έχει παρουσιαστεί ήδη και σε δημόσιες εκδηλώσεις, που αφορούν τις μελλοντικές αστικές μετακινήσεις.

AeroΜobile 5.0

Εδώ έχουμε ένα πραγματικά ιπτάμενο αυτοκίνητο, δηλαδή μια μηχανή δύο σε ένα, που μπορεί να κινείται στους δρόμους αλλά και στον αέρα. Η εταιρεία Aeromobile έχει έδρα τη Σλοβακία και το πρωτότυπο όχημά της έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων ατόμων, είναι ηλεκτροκίνητο και απογειώνεται κάθετα. Φανταστείτε το στην Κηφισίας, Παρασκευή μεσημέρι...

Aeronext Flying Gondola

Η ιαπωνική εταιρεία Aeronext εξελίσσει το πρωτότυπο αυτό ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος που παρουσίασε κατά της διάρκεια της διεθνούς έκθεσης καταναλωτικών ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας. Είναι μονοθέσιο, πολύ μικρό σε μέγεθος και διαθέτει οκτώ ρότορες που του επιτρέπουν κάθετη απογείωση και προσγείωση. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, θα είναι εμπορικά διαθέσιμο εντός της επόμενης δεκαετίας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!