Οι καλύτερες τεχνολογίες αυτοκινήτων στην έκθεση CES Las Vegas! (pics) 

Πέτρος Σηφαλάκης
Οι καλύτερες τεχνολογίες αυτοκινήτων στην έκθεση CES Las Vegas! (pics) 
Πάρα πολλά νέα μας φέρνει η αυτοκινητοβιομηχανία στην έκθεση τεχνολογίας CES, με εξελίξεις στα συστήματα, τα πολυμέσα και γενικότερα, στη φιλοσοφία των νέων μοντέλων.

Η είδηση ότι σε μια έκθεση τεχνολογίας, υπάρχουν πάρα πολλοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι από μόνη της αξιοσημείωτη. Έχοντας πλέον φτάσει στο 2020, δεν μας φαίνεται περίεργο ένα αυτοκίνητο να έχει τεχνολογία «υπολογιστή», με πάρα πολλούς αυτοματισμούς, φωνητικές εντολές, συστήματα πολυμέσων, αλλά και ασφαλείας.

Η μεγαλύτερη έκθεση του πλανήτη, που παρουσιάζονται όλα τα νέα γύρω από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, διοργανώνεται στο Las Vegas των ΗΠΑ. Στη CES International 2020 βλέπουμε πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και εστιάζουμε στα καλύτερα που μας παρουσιάζει η αυτοκινητοβιομηχανία.

Όλα αυτά, είναι απλώς ένας προπομπός για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον σε ο,τι έχει να κάνει με τα αυτοκίνητά μας και τις μετακινήσεις μας! Τονίζουμε, ότι προτιμήσαμε να επιλέξουμε πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλες εκθέσεις. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα πρωτότυπα, αλλά και «φευγάτα» μοντέλα παραγωγής, που δεν περιλαμβάνονται παρακάτω, όμως τα γνωρίζουμε ήδη από το παρελθόν!

Amazon Alexa

Η ψηφιακή βοηθός της Amazon δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά. Ωστόσο, πλέον, τη συναντάμε και στα αυτοκίνητα, με στόχο να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη και να έχουμε ανά πάσα στιγμή έναν «βοηθό» για όλες τις δουλειές! Η Lamborghini και η Rivian, είναι οι μάρκες που παρουσίασαν πρωτότυπα αυτοκίνητα που ενσωματώνουν την Alexa της Amazon. Περιληπτικά, μπορείς να της δώσεις εντολές για να αυξομειώσει τη θερμοκρασία του κλιματισμού, να αλλάξει playlist στο media player και πολλά πολλά ακόμη, που θα έκανες με το χέρι.

BMW

Η BMW μπορεί να φημίζεται για την οδηγική απόλαυση που προσφέρουν τα αυτοκίνητά της, στην έκθεση CES του Las Vegas όμως, μας παρουσιάζει ένα άλλο πρόσωπο. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο αυτόνομης μετακίνησης επιβατών, με μέγιστη άνεση και αίσθηση σαν να βρίσκονται στο σαλόνι τους. Υπάρχει ένα μινιμαλιστικό ταμπλό που δεν είναι φορτωμένο από απολύτως τίποτα και όλες οι λειτουργίες ελέγχονται μέσω χειρονομιών. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κανένα κουμπί, ούτε καν οθόνη αφής! Πρόκειται για έκθεμα μόνο της καμπίνας και δεν πλαισιώνεται από ένα νέο πρωτότυπο αυτοκίνητο. Έξω από το εσωτερικό, υπάρχει μόνο ένα κουτί.

Bosch Virtual Visor

Πολλοί, δεν γνωρίζουν ότι η Bosch ασχολείται με την αυτοκινητοβιομηχανία. Για την ακρίβεια, η Bosch όχι απλά ασχολείται, αλλά είναι και από τους βασικότερους προμηθευτές ηλεκτρονικών συστημάτων για τους κατασκευαστές! Έχει φέρει στο αυτοκίνητο πάρα πολλά σπουδαία στοιχεία εξοπλισμού που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα και φέτος, μας παρουσιάζει ένα νέο σκιάδιο με το οποίο ο οδηγός δεν τυφλώνεται από τον ήλιο, αλλά βλέπει εξαιρετικά μέσα από αυτό, καθώς είναι διάφανο! Σίγουρα μιλάμε για ένα εξαιρετικά χρήσιμο βοήθημα προς τον οδηγό.

Continental / Sennheiser

Οι δύο εταιρείες, συνεργάστηκαν ώστε να μας προσφέρουν ένα σύστημα ήχου, χωρίς ηχεία. Μας ακούγεται τρελό, όμως βρήκαν τρόπο να μεταδίδουν τον ήχο με εξαιρετική πιστότητα, χωρίς καμία παραχώρηση, μέσω διάφορων επιφανειών μέσα στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου. Υποστηρίζουν, ότι στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε ηχεία για να ακούμε μουσική, εξαφανίζοντας εντελώς τη γνωστή μας τεχνολογία. Το βασικό πλεονέκτημα που παρουσιάζουν οι Continental και Sennheiser, είναι ότι η εμπειρία ακρόασης είναι εξαιρετική και ο ήχος είναι πραγματικά 360 μοιρών για όλους τους επιβάτες.

Mercedes-Benz

Η Mercedes στην έκθεση CES του Las Vegas έχει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μας δείξει. Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι το νέο σύστημα ασφαλείας που ετοιμάζει. Πριν γίνει πραγματικότητα η αμιγώς αυτόνομη οδήγηση, το αυτοκίνητο θα συνδέεται με τον οδηγό του σε έναν πολύ «προσωπικό» βαθμό. Θα του παίρνει τον σφυγμό, θα ελέγχει την αναπνοή του και την προσοχή που δίνει στην οδήγηση, προχωρώντας στις ανάλογες ενέργειες! Θα μπορεί μέχρι και να αναλάβει τη διεύθυνση του οχήματος σε ασφαλές σημείο, αν διαγνώσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον άνθρωπο πίσω από το τιμόνι και αναμένεται ότι θα περιορίσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα τροχαία ατυχήματα.

SeriusXM

Μια νέα υπηρεσία πληρωμής μέσω του αυτοκινήτου, είναι στα σκαριά. Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας σαν μια ανέπαφη κάρτα συναλλαγών, για τα βασικά έξοδα που προκύπτουν την ώρα που είστε πίσω από το τιμόνι. Διόδια, καύσιμα, παρκάρισμα, φαγητό μέσω drive thru. Στην ουσία δεν θα χρειαστεί να κάνετε την πληρωμή καθώς αυτή θα γίνεται αυτόματα και η μόνη σας αρμοδιότητα, θα είναι να εγκρίνετε την πληρωμή. Απαραίτητη προϋπόθεση, το αυτοκίνητο να είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο και να υπάρχει κάλυψη τουλάχιστον 4G / LTE.

Tali Connected

Δεν έχει να κάνει με αυτοκίνητο, έχει να κάνει όμως με μοτοσικλέτες. Το νέο κράνος που παρουσιάστηκε στην έκθεση CES του Λας Βέγκας έχει τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί μέχρι και να γλιτώσει τη ζωή του αναβάτη. Σε περίπτωση ατυχήματος, το κράνος το αντιλαμβάνεται και ειδοποιεί αμέσως τις υπηρεσίες άμεσης επέμβασης, δίνοντας ακριβές στίγμα για το που βρίσκεται ο άνθρωπος. Επίσης, συνδέεται με το smartphone του αναβάτη μέσω μιας εφαρμογής και εκτός των συνηθισμένων, δηλαδή κλήσεις από το κράνος και αναπαραγωγή μουσικής, μπορεί να δίνει και φωνητικές οδηγίες μέσω του GPS, για την εύρεση προορισμού. Αργότερα θα παρουσιαστεί και έκδοση με φλας, φώτα πορείας και φώτα στοπ για ακόμη περισσότερη ασφάλεια.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!