Vega EVX: Ένα υπεραυτοκίνητο από τη…Σρι Λάνκα! (pics)

Gazzetta team
Vega EVX: Ένα υπεραυτοκίνητο από τη…Σρι Λάνκα! (pics)
Mε ένα ηλεκτρικό supercar 804 ίππων και τελική άνω των 250 χλμ./ώρα μπαίνει η εξωτική Σρι Λάνκα στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, που κατασκευάζουν αυτοκίνητα.

Ολοένα περισσότεροι είναι εκείνοι, που ζηλεύουν την επιτυχία της Tesla και δείχνουν πρόθυμοι να τη μιμηθούν. Οι κινέζικες μάρκες Byton, JAC, Nio θα επιχειρήσουν τη δική τους απόβαση στην Ευρώπη με ηλεκτροκίνητα μοντέλα, στην Κροατία κατασκευάζει η Rimac με επιτυχία ηλεκτροκίνητα υπεραυτοκίνητα ενώ μόλις πρόσφατα αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν με το Togg ένα SUV αντίστοιχης τεχνολογίας made in Turkey.

Τώρα πήρε σειρά μία χώρα, στην οποία δεν πήγαινε καν το μυαλό μας. Πρόκειται για τη Σρι Λάνκα και την εγχώρια εταιρεία Vega Innovations που αντιγράφει ουσιαστικά την κροάτικη Rimac και μπαίνει στον χάρτη της αυτοκίνησης με ένα δικό της hypercar. Ονομάζεται Vega EVX, αποδίδει 804 ίππους ισχύ και 760 Nm μέγιστη ροπή στρέψης και επιταχύνει από στάση έως 100 χλμ./ώρα σε 3,1΄΄. Οι εμπνευστές του δεν ανακοινώνουν επίσημα την τελική του ταχύτητα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπερβαίνει τα 250 χλμ./ώρα.

Οι συγκεκριμένες επιδόσεις οφείλονται σε δύο ηλεκτροκινητήρες μονταρισμένους στον μπροστινό και στον πίσω άξονα, ώστε να δημιουργούν συνθήκες τετρακίνησης. Ανάμεσά τους βρίσκεται μία μπαταρία βάρους 480 κιλών, με αποτέλεσμα να ζυγίζει το Vega EVX 2.090 κιλά, αν και διαθέτει αμάξωμα από πανάλαφρο και εξαιρετικά ανθεκτικό ανθρακόνημα. Πάντως η αυτονομία του αεροδυναμικού μοντέλου κρίνεται μέτρια για τα σημερινά δεδομένα καθώς περιορίζεται στα 250 χιλιόμετρα.

Εκτός από επιδόσεις προσφέρει όμως το μοντέλο από τη Σρι Λάνκα και προηγμένα συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Αυτό δεν ξενίζει, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία Vega Innovations δεν εξελίσσει μόνον αυτοκίνητα, αλλά ειδικεύεται επίσης στην εξέλιξη λογισμικών για υπολογιστές, σε μηχανολογικές λύσεις και στον σχεδιασμό πάσης φύσης αντικειμένων.

Το τελευταίο αποτυπώνεται και στο εντυπωσιακό design του μήκους 4,53 μ. σπορ μοντέλου από τη Σρι Λάνκα, το οποίο δεν υστερεί απέναντι σε αντίστοιχα hypercars από τη βόρεια Ιταλία. Ειδικά μάλιστα οι στενοί προβολείς και τα κυματιστά φτερά θα μπορούσαν να προέρχονται κάλλιστα και από το Μαρανέλο. Αντίστοιχης λογικής είναι και η τιμή του συγκεκριμένου μοντέλου, που κοστολογείται 250.000 δολάρια. Πολλά χρήματα για έναν νέο κατασκευαστή, ιδιαίτερα μάλιστα όταν προέρχεται από την εξωτική Σρι Λάνκα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!