Eπιδόσεις και oικονομία με τα SEAT TGI φυσικού αερίου

Γιώργος Βαρίνος
Eπιδόσεις και oικονομία με τα SEAT TGI φυσικού αερίου
Οι κινητήρες διπλού καυσίμου βενζίνης και φυσικού αερίου της ισπανικής μάρκας προσφέρουν απαράμιλλη οικονομία, χωρίς παραχωρήσεις στην αυτονομία και στις επιδόσεις

Τα εναλλακτικά καύσιμα εξασφαλίζουν μεγάλο πλεονέκτημα στη μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων και η Seat είναι από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει πολύ την τεχνολογία των κινητήρων εσωτερικής καύσης διπλού καυσίμου.

Ειδικότερα, η Seat έχει εστιάσει στην εξέλιξη κινητήρων βενζίνης/φυσικού αερίου (CNG), καθώς το δεύτερο είναι ένα καύσιμο με πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. Το CNG (Compressed Natural Gas) είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, καθώς η ενέργεια που παράγεται από 1 κιλό συμπιεσμένου φυσικού αερίου ισοδυναμεί με 2 λίτρα LPG, 1,3 λίτρα diesel και 1,5 λίτρα βενζίνης. Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από το diesel και τη βενζίνη.

Λόγω της ενεργειακής του απόδοσης, το φυσικό αέριο επιτρέπει τη μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση ανά κιλό, συγκριτικά με τη βενζίνη και το πετρέλαιο ανά λίτρο. Συνδυαστικά λοιπόν με το χαμηλότερο κόστος του, το CNG προσφέρει έως και 50% μεγαλύτερη οικονομία στη χρήση σε σχέση με τη βενζίνη και έως 30% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Με την ονομασία TGI, η Seat έχει εξελίξει μια γκάμα κινητήρων διπλού καυσίμου –βενζίνης/φυσικού αερίου- οι οποίοι βασίζονται στα ιδιαίτερα προηγμένα μηχανικά σύνολα TSi. Διαθέτουν turbo, άμεσο ψεκασμό και είναι κατασκευασμένοι από ελαφρά υλικά, όντας ειδικά εξελιγμένοι για καύση φυσικού αερίου. Εντελώς αυτόματα, το σύστημα τροφοδοσίας περνά από τη χρήση CNG σε βενζίνη και το αντίστροφο, ενώ ο κινητήρας, όταν οι δεξαμενές του φυσικού αερίου έχουν απόθεμα καυσίμου, εκκινεί πάντα με αυτό. Σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από -10 βαθμούς κελσίου, ο κινητήρας εκκινεί με βενζίνη και στη συνέχεια, πολύ σύντομα, συνεχίζει με φυσικό αέριο. Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των κινητήρων βενζίνης/φυσικού αερίου της Seat.

Αναφορικά με την επάρκεια πρατηρίων διάθεσης φυσικού αερίου, στη χώρα μας αυτή τη στιγμή λειτουργούν 14 σταθμοί ανεφοδιασμού. Από αυτούς 8 βρίσκονται στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα πρατήριο ανεφοδιασμού διαθέτουν η Λαμία, η Λάρισα, ο Βόλος και τα Ιωάννινα. Το δίκτυο συνεχώς επεκτείνεται, με στόχο την κάλυψη όλης της χώρας.

Η πρωτοποριακή προσέγγιση της Seat στην ανάπτυξη κινητήρων διπλού καυσίμου, της επιτρέπει να προσφέρει τις περισσότερες προτάσεις στην κατηγορία, με μοντέλα όπως τα Arona, Ibiza και Leon. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν αναλυτικά:

Seat Arona TGI: Μοναδική περίπτωση

Το μοναδικό SUV στην κατηγορία του που μπορεί να χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, εξασφαλίζει κορυφαία οικονομία αλλά και πρακτικότητα. Το Seat Arona TGI διατίθεται με τον τρικύλινδρο κινητήρα turbo 1.0 λίτρου, που αποδίδει μέγιστη ισχύ 90 ίππων και μέγιστη ροπή 160 Nm από τις 1.800 σ.α.λ. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων, εξασφαλίζοντας δυναμικές επιδόσεις με πολύ μικρή κατανάλωση, μόλις 3,5 κιλών CNG/100 χλμ. Αντίστοιχα πολύ χαμηλή είναι και η εκπομπή CO2, από 98 γρ./χλμ.

Διαθέτει τρεις δεξαμενές CNG χωρητικότητας 13,8 κιλών, για αυτονομία λειτουργίας με CNG που φτάνει τα 360 χιλιόμετρα. Η δεξαμενή βενζίνης έχει χωρητικότητα 9 λίτρων και εξασφαλίζει επιπλέον 150 χιλιόμετρα κίνησης. Η συνολική αυτονομία και με τα δύο καύσιμα ανέρχεται στα 510 χιλιόμετρα.

Το Arona TGI διαθέτει συμπαγές και δυναμικό αμάξωμα, μήκους 4,138 χιλ., με ξεχωριστή εμφάνιση αλλά και εξαιρετική πρακτικότητα. Εκατοντάδες είναι οι δυνατότητες εξατομίκευσης, ενώ, ταυτόχρονα, εξασφαλίζει κορυφαία ασφάλεια, καθώς έχει αξιολογηθεί από τον Euro NCAP με την ανώτατη διάκριση 5 αστέρων. Το ύψος του αμαξώματος στα 19 εκατοστά εγγυάται την πρόσβαση σε κάθε οδόστρωμα, ενώ οι άνετοι χώροι για πέντε ενήλικες συνοδεύονται από πορτ μπαγκάζ όγκου 282 λίτρων.

Το Seat Arona TGI σηματοδοτεί περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όπως Front Assist με ανίχνευση πεζών, Hill Hold Control, προβολείς Full LED, σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού, αισθητήρες βροχής και φώτων και σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων. Στις προαιρετικές επιλογές περιλαμβάνονται συστήματα όπως προειδοποίηση όπισθεν, ανίχνευση τυφλού σημείου και υποβοήθηση στάθμευσης.

Το μοντέλο προσφέρει προηγμένες δυνατότητες συνδεσιμότητας και σύγχρονα συστήματα πολυμέσων, όπως το Arona Full Link Infotainment System για πλήρη ενσωμάτωση των smartphones μέσω του Apple CarPlay ή του Android Auto. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει επίσης σύγχρονες εφαρμογές όπως Shazam και τη φωνητική βοηθό Alexa της Amazon. Ταυτόχρονα, τεχνολογίες όπως το σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, η κάμερα οπισθοπορείας, η έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών και ο φορτιστής ασύρματου τηλεφώνου με ενισχυτή σήματος GSM, βελτιώνουν σημαντικά τις καθημερινές μετακινήσεις για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Το υψηλό επίπεδο εξοπλισμού, το πολύ χαμηλό κόστος χρήσης και οι μεγάλες δυνατότητες του Arona TGI, συνδυάζονται με την ιδιαίτερα προσιτή τιμή των 17.190 ευρώ, δημιουργώντας έναν ακαταμάχητο συνδυασμό απολαυστικής οδήγησης, πρακτικότητα και οικονομίας.

Seat Ibiza TGI

Σε σχέση με το παρελθόν, το δημοφιλές Ibiza διατίθεται πλέον στην έκδοση TGI με μια επιπλέον δεξαμενή αερίου, η οποία εξασφαλίζει σημαντικά αυξημένα αυτονομία σε λειτουργία αερίου, έως 360 χιλιόμετρα, βάσει του πρωτοκόλλου WLTP. Το ρεζερβουάρ βενζίνης με χωρητικότητα 9 λίτρων προσθέτει άλλα 150 χλμ. κίνησης, δηλαδή συνολική αυτονομία με τα δύο καύσιμα, που φτάνει στα 510 χιλιόμετρα. Όπως και σε όλα τα Seat TGI, έτσι και στο Ibiza το εντυπωσιακό στοιχείο της λειτουργίας του κινητήρα είναι η οικονομία, καθώς κατά μέσο όρο καταναλώνει μόλις 3,3 κιλά CNG/100 χλμ. και εκπέμπει 92 γρ./χλμ. CO2.

Το αμάξωμα των 4,059 μέτρων συνδυάζει σπορ χαρακτήρα, δυναμισμό και κομψότητα με μεγάλη πρακτικότητα και ευρυχωρία. Πέντε ενήλικες θα βρουν τη θέση του στο εσωτερικό, ενώ για τις αποσκευές είναι διαθέσιμα 262 λίτρα όγκου, με δυνατότητα επέκτασης φυσικά.

Στα μηχανικά μέρη το Seat Ibiza TGI ακολουθεί το μοτίβο του Arona, καθώς και αυτό διαθέτει τον τρικύλινδρο turbo κινητήρα 1.0 λίτρου, που συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι ταχυτήτων. Η ισχύς είναι και εδώ 90 ίπποι, ενώ η ροπή 160 Nm από τις 1.800 σ.α.λ. Έτσι εξασφαλίζονται δυναμικές επιδόσεις, με μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ. /ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ /ώρα σε 12,1 δλ..

Οι πλούσιος εξοπλισμός είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του μοντέλου, με συστήματα όπως Front Assist, Cruise Control και Ανίχνευση Κόπωσης Οδηγού να προσφέρουν τη συνδρομή τους στην καθημερινή ασφάλεια. Σε επίπεδο ευκολίας χρήσης και συνδεσιμότητας ο οδηγός έχει στη διάθεσή του σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, προβολείς Full LED, σύστημα πλοήγησης και σύστημα πολυμέσων με έγχρωμη οθόνη αφής 8" και συνδεσιμότητα Full Link που προσφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες αιχμής όπως η φωνητική βοηθός Alexa της Amazon και η εφαρμογή Shazam.

Με κόστος που ξεκινά από 15.955€, η έκδοση TGI του Seat Ibiza είναι ένας πραγματικός πρωταθλητής οικονομίας, ο οποίος προσφέρει ταυτόχρονα δυναμικές επιδόσεις, άνεση, ασφάλεια και πρακτικότητα στις καθημερινές μετακινήσεις. Ένα πραγματικά πολυτάλαντο αυτοκίνητο που εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές του.

Seat Leon 1.5 TGI EVO

Το οικογενειακό μοντέλο της Seat στην έκδοση με τον κινητήρα διπλού καυσίμου αποδίδει πλέον σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ, 130 αντί 110 ίππων, χάρη στο νέο κινητήρα 1.5 TGI EVO. Πρόκειται για μια πολύ προηγμένη τετρακύλινδρη μονάδα με χωρητικότητα 1.498 κ.εκ. και turbo μεταβλητής γεωμετρίας, η οποία λειτουργεί στον κύκλο καύσης Miller για βελτίωση της απόδοσης. Εκτός από την αυξημένη ισχύ των 130 ίππων, εξασφαλίζει επίσης μεγάλη ροπή 200 Nm από τις 1.400 σ.α.λ. μόλις. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι ή αυτόματο DSG επτά σχέσεων, προσφέροντας ασύγκριτη οικονομία και συναρπαστικές επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, για κάθε 100 χιλιόμετρα αρκούν 3,6 κιλά CNG, ενώ η εκπομπή CO2 είναι μόλις 98 γρ./χλμ. Ταυτόχρονα, η μέγιστη ταχύτητα φτάνει στα 206 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 9,9 δευτερόλεπτα.

Όπως στα Arona και Ibiza TGI, έτσι και το νέο Seat Leon 1.5 TGI EVO διαθέτει, σε σχέση με το παρελθόν, μία επιπρόσθετη δεξαμενή CNG. Η συνολική χωρητικότητα των τριών δεξαμενών είναι 17,3 κιλά, εξασφαλίζοντας μεγάλη αυτονομία 440 χιλιομέτρων βάσει του πρωτοκόλλου WLTP. Μια δεξαμενή βενζίνης 9 λίτρων προσθέτει 140 χιλιόμετρα αυτονομίας επιπλέον, με το σύνολο να φτάνει στα 580 χιλιόμετρα.\

Το πεντάθυρο αμάξωμα του Seat Leon TGI EVO έχει μήκος 4,282 μέτρα, εξασφαλίζοντας μια εξαιρετική ισορροπία ευελιξίας και ευκολίας στην πόλη, με μεγάλους χώρους για την κάλυψη των αναγκών μιας οικογένειας. Για ακόμα μεγαλύτερες μεταφορικές ανάγκες και πρακτικότητα, η έκδοση ST με μήκος 4,549 μέτρα προσφέρει 482 λίτρα όγκου για τις αποσκευές , αντί των 275 λίτρων του hatchback.

Αμφότερες οι εκδόσεις του Leon TGI EVO προσφέρουν μια πλειάδα σημαντικών χαρακτηριστικών υποβοήθησης της οδήγησης: Adaptive Cruise Control (ACC), Front Assist με αισθητήρα ανίχνευσης πεζών, σύστημα προειδοποίησης όπισθεν κινούμενων αυτοκίνητων κίνησης, σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου, σύστημα υποβοήθησης φώτων πορείας High Beam και σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού.

Αναφορικά με την άνεση και την ευκολία, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα πλοήγησης και ασύρματο φορτιστή τηλεφώνου με ενισχυτή σήματος GSM. Το σύστημα πολυμέσων Navi System Plus επιτρέπει στις συσκευές επιβατών να συνδέονται μέσω WLAN με το σύστημα FullLink, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει τη σύνδεση τηλεφώνου μέσω Android Auto ή Apple Car Play και εφαρμογές όπως ο προσωπικός φωνητικός βοηθός Alexa από την Amazon και η εφαρμογή αναγνώρισης τραγουδιών Shazam.

Με κόστος που ξεκινά από τα 19.505 ευρώ, το νέο Seat Leon TGI συνδυάζει πλήθος πλεονεκτημάτων όπως την άνεση, την ασφάλεια και τους χώρους ενός οικογενειακού αυτοκινήτου, με την οικονομία ενός… scooter. Διαθέσιμο σε 5θυρες εκδόσεις hatchback και ST, αποτελεί την επιτομή της έξυπνης επιλογής στη μικρή – μεσαία κατηγορία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!