Αυξάνεται η επιδότηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Gazzetta team
Αυξάνεται η επιδότηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε αύξηση της επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 5.500 σε 6.000 ευρώ.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής που αφορούσε το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού επιδότησης στο 20% (από 15% προηγουμένως) για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με τιμή έως 30.000 ευρώ, με παράλληλη αύξηση του «πλαφόν» του ποσού επιδότησης στα 6.000 ευρώ (από 5.500 ευρώ προηγουμένως) για όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κόστους.

Μετά τη διαβούλευση στην οποία τέθηκε το νομοσχέδιο, το υπουργείο έλαβε υπόψη του τεκμηριωμένες προτάσεις και έτσι αποφάσισε την αύξηση της επιδότησης στο 20% (έναντι αρχικής πρόβλεψης στο νομοσχέδιο για 15%) στα φθηνότερα αυτοκίνητα έως 30.000 ευρώ, με οροφή τις 6.000 ευρώ αντί για 5.500 ευρώ.

Για τα ακριβότερα οχήματα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, το ποσοστό επιδότησης παραμένει 15%, αλλά η οροφή αυξάνεται στα 6.000 ευρώ (από 5.500).

Στο νομοσχέδιο που θα έρθει τελικά για ψήφιση στη βουλή, επιδοτείται επίσης:

  • H αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών ταξί με 25% και οροφή τα 10.500 ευρώ (15% για τα υβριδικά ταξί με οροφή τα 8.000 ευρώ).

  • H αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών σκούτερ με ποσοστό 20% επί της τιμής και ποδηλάτων στο 40% της αξίας τους, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, με οροφή τα 800 ευρώ.

Τη νέα αυξημένα επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόβλεψη για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το οικολογικό μπόνους που δίδεται μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για τα ηλεκτρικά ΙΧ, προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους. Επιδοτούνται επίσης τα ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια, στην λογική των ηλεκτρικών δικύκλων.

Φορολογικά κίνητρα

Η δαπάνη για την αγορά ή τη μίσθωση όχι μόνο ενός ηλεκτρικού οχήματος, αλλά και ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ενός σκούτερ θα εκπίπτει προσαυξημένη κατά 50% και για τα νησιά κατά 70%. Η αγορά των οχημάτων αυτών θα αποσβένεται με αυξημένους συντελεστές κατά τα πρώτα χρόνια και θα εξαιρείται από τα τεκμήρια διαβίωσης η αρχική αγορά κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά πλέον μετά τη διαβούλευση και ηλεκτρικού μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!