Ο φύλακας-άγγελος του μοτοσικλετιστή έρχεται από την Bosch 

Ο φύλακας-άγγελος του μοτοσικλετιστή έρχεται από την Bosch 
Στο μισό θα μειώνεται πλέον ο χρόνος επέμβασης των ασθενοφόρων και των αρχών σε περίπτωση ατυχήματος με τη μοτοσικλέτα, χάρη σε μια πατέντα της Bosch.

Ο σύγχρονος κόσμος μπορεί, για πολλούς, να έχει «νοθεύσει» την εμπειρία της οδήγησης με συστήματα και δικλείδες ασφαλείας, δεν μπορούμε όμως να μην παραδεχτούμε ομόφωνα ότι δημιουργούνται ολοένα και ασφαλέστεροι δρόμοι χάρη σε αυτά. Η Bosch έκανε ένα βήμα παρακάτω και μας παρουσιάζει ένα σύστημα, το οποίο ενσωματώνεται στον εγκέφαλο της μοτοσικλέτας και είναι σε θέση να προστατεύσει τον αναβάτη, σε περίπτωση που πέσει. Το σύστημα ονομάζεται Help Connect και εξελίχθηκε από την ίδια την εταιρεία, ενώ ο ρόλος του είναι να εντοπίσει το τρακάρισμα και να ειδοποιήσει τις αρχές, μειώνοντας στο μισό το χρόνο που θα χρειαστούν για να εντοπίσουν τον αναβάτη, σε περίπτωση που δεν έχει τις αισθήσεις του.

Το σύστημα ξεχωρίζει τη σοβαρότητα του ατυχήματος

Τα στατιστικά λένε ότι οι μοτοσικλετιστές έχουν 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο ατύχημα, σε σύγκριση με τους οδηγούς αυτοκινήτων, οπότε τέτοια συστήματα είναι καλοδεχούμενα. Η μονάδα ελέγχου του Help Connect βασίζεται σε διάφορους αισθητήρες από τους οποίους συλλέγει συνεχώς δεδομένα. Ο αλγόριθμος υπολογίζει τα στοιχεία που λαμβάνει από το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας που υπάρχει στη μοτοσικλέτα, μετράει την επιτάχυνση προς κάθε κατεύθυνση, κρατά την ακριβή θέση του αναβάτη στο χάρτη και υπολογίζει με ακρίβεια τις μοίρες πλαγιάσματος 100 φορές το δευτερόλεπτο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ατυχήματος, όπως και να ξεχωρίσει ένα απλό πέσιμο με τη μοτοσικλέτα σταθμευμένη ή με χαμηλή ταχύτητα, σε σχέση με ένα άλλο, σοβαρότερο.

Όταν το ατύχημα συμβεί και το σύστημα κρίνει ότι η πτώση ήταν σφοδρή τότε ενημερώνει αμέσως το κέντρο της Bosch και εκείνοι, με τη σειρά τους, τις αρχές και ασθενοφόρο. Η θέση της μοτοσικλέτας φαίνεται στο χάρτη οπότε είναι εύκολος ο εντοπισμός και με αυτό τον τρόπο μπορούν να σωθούν χιλιάδες ζωές, αφού συχνά περνά πολλή ώρα μέχρι κάποιος να παρατηρήσει έναν πεσμένο αναβάτη που δεν έχει τις αισθήσεις του και να ειδοποιήσει. Ο χρόνος που θα εξοικονομηθεί μπορεί τελικά να είναι αρκετός για να περιοριστούν οι συνέπειες του ατυχήματος, ακόμη και να διατηρηθεί στη ζωή, σε περίπτωση που ο τραυματισμός είναι οξύς.

Η Bosch ήδη έχει κάνει 18 δοκιμές πρόσκρουσης για να τεστάρει την αποδοτικότητα του συστήματός της. Αρχικά το Help Connect θα είναι διαθέσιμο στη Γερμανία και πολύ σύντομα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Ελβετία και η Ολλανδία. Άγνωστο το πότε -και αν- θα έρθει στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας συνήθως δεν... τα πηγαίνει και τόσο καλά με τέτοιες, σωτήριες τεχνολογίες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!