Δεν συμφωνεί με την «ρήτρα Φερστάπεν» του Χάμιλτον, ο Μπέρνι Έκλεστον

Γιώργος Βαρίνος Γιώργος Βαρίνος
Δεν συμφωνεί με την «ρήτρα Φερστάπεν» του Χάμιλτον, ο Μπέρνι Έκλεστον
Ο γέρο Έκλεστον έδωσε τη δική του απάντηση στον Σερ Λιούις Χάμιλτον, για τη φήμη που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες. σχετικά με την «ρήτρα Φερστάπεν» στο συμβόλαιο-σήριαλ μεταξύ του Πρωταθλητή και της Mercedes AMG Petronas F1 Team.

Καθώς οι φανατικοί οπαδοί της Formula 1 περιμένουν την επερχόμενη υπογραφή του συμβολαίου του, κυκλοφόρησε η φήμη για μια «ρήτρα Verstappen» που περνά στον Lewis βέτο στην επιλογή του Ολλανδού, ως team mate στην ομάδα της Mercedes AMG Petronas F1 στο μέλλον. Ο Μπέρνι Έκλεστον με την εμπειρία του και την αναμφισβήτητη επιχειρηματική του σκέψη, αναρωτιέται «Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η επιρροή ενός μεμονωμένου οδηγού μέσα σε μια ομάδα;» και συνέχισε «Θα το έκανα αρκετά ξεκάθαρο στον Λιούις. Είτε παίρνεις αυτό που σου προσφέρουμε ή όχι. Ναι είσαι κορυφαίος, αλλά… όλοι μπορούν να αντικατασταθούν. Μόνο εμείς αποφασίζουμε ποιος οδηγεί σε αυτή την ομάδα και όχι εσύ.»

Ωστόσο το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Οι απόψεις ποικίλλουν μεταξύ των οπαδών, των άμεσα εμπλεκομένων αλλά και γνωστών προσωπικοτήτων που κάποτε ήταν επίσης σημαντικά μέλη της κοινότητας της F1.

Για παράδειγμα, ο Ντέιμον Χιλ ανέφερε ότι «θα έκανε το ίδιο» αν ήταν στη θέση του Λιούις και μάλιστα δεν δίστασε να το ανακοινώσει με μια ανάρτησή του στο twitter που αναφέρει πως δεν θα ήθελε καν να έχει team-mate!

Βέβαια είναι γνωστό πόσο «συνεργατικός» είναι ο Ντέιμον Χιλ με τους «συμπαίκτες» του, αρκεί να θυμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο νίκησε στο βρεγμένο Spa το 1998, αναγκάζοντας τον Έντυ Τζόρνταν να δώσει αυστηρές οδηγίες στον Ραλφ Σουμάχερ, ώστε να μην περάσει τον Χιλ…

Το θέμα είναι πως η Red Bull θα έκανε τα πάντα για να κρατήσει τον Ολλανδό στην ομάδα, αλλά αν τα αποτελέσματα δεν ικανοποιούν τον Μαξ και η Mercedes του προσφέρει μια θέση, είναι σίγουρο πως ο Μαξ θα ήθελε όσο τίποτε άλλο, να κοντράρει τον Λιούις στα ίσα, με το ίδιο αυτοκίνητο, ώστε να δείξει στο παγκόσμιο κοινό της Formula 1, πως αυτός ήταν ο καλύτερος τόσα χρόνια αλλά δεν του επέτρεπε το μονοθέσιο να πάρει τη θέση που του άξιζε.

Και εδώ που τα λέμε, ποιος δεν θα ήθελε μια τέτοια προσφορά; Φυσικά ο Lewis ξέρει καλά αυτό το σενάριο και για να αποτρέψει τον Μαξ να είναι μελλοντικός team-mate, θα έκανε ότι περνά από το χέρι του, ώστε να εμποδίσει τη Mercedes να φανταστεί καν ένα τέτοιο σενάριο.

Βέβαια… το ίδιο θα αναφέρει το συμβόλαιο και για τον Τζορτζ Ράσελ, όπου είναι σίγουρο πως ο μικρός είναι το ίδιο επικίνδυνος για τον Λιούις όσο ο Μαξ, μην είναι και περισσότερο… Έτσι έχουν τα πράγματα και να δούμε πως θα καταφέρει η Mercedes AMG Petronas F1 Team να βρει λύση και να πείσει τον Ιππότη της να υπογράψει, δίχως αυτές τις «παλαβές» απαιτήσεις που ουσιαστικά δίνουν στον Χάμιλτον απόλυτη εξουσία στην ομάδα.

Κλείνοντας ο Μπέρνι Έκλεστον αναφέρει πως όλη αυτή η κατάσταση του θυμίζει την συμπεριφορά του Νέλσον Πικέ. Ήταν το 1983 όταν η πρώην ομάδα του Μπέρνι , η Brabham, κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση του Πρωταθλήματος με συνέπεια το ηθικό του Νέλσον Πικέ να είναι υψηλό για την επόμενη σεζόν. Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Μπέρνι ήθελε να φέρει τον Αύρτον Σένα ως συμπαίκτη του Πικέ. Από στιγμή που το έμαθε ο Piquet, ο Μπέρνι αποκάλυψε ότι ο Βραζιλιάνος έκανε σαν «προκλητικό παιδί». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έπρεπε να αποφασίσω ποιος θα οδηγούσε μαζί του το 1984. Είχαμε μια πολύ καλή δοκιμή με έναν νεαρό Βραζιλιάνο οδηγό με το όνομα Αύρτον Σένα. Τον ήθελα!», είπε. «Όταν ο Νέλσον άκουσε για αυτό, πραγματικά αναστατώθηκε και αντέδρασε σαν ένα προκλητικό παιδί. Δεν ήθελε με τίποτε τον Σένα ως team-mate καθώς είχε αναγνωρίσει αμέσως τις δυνατότητές του»… όπως ακριβώς σήμερα ο Λιούις γνωρίζει τις δυνατότητες του Μαξ και του Τζορτζ.

Eίναι άγνωστο αν ο Σερ Λιούις Χάμιλτον, ζήτησε πράγματι το βέτο (αν και για να κάνει ο Ντέιμον Χιλ ανάρτηση στο Twitter κάτι θα ξέρει παραπάνω…) και αν η Mercedes AMG Petronas F1 Team του έδωσε τα »κλειδιά» του μαγαζιού της. Αλλά αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, τότε όλοι εμείς, θα χάσουμε την ευκαιρία, να δούμε ποτέ τον Βρετανό, να κοντράρεται στα ίσια με τον Μαξ Φερστάπεν ή τον Τζορτζ Ράσελ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Γιώργος Βαρίνος
Γιώργος Βαρίνος