Ποια ρεκόρ της Formula 1 μπορεί να σπάσουν το 2021

Gazzetta team
Ποια ρεκόρ της Formula 1 μπορεί να σπάσουν το 2021
Πολυάριθμα ρεκόρ της Formula 1 μπορεί να καταρριφθούν εφέτος, προφανώς από τον συνήθη ύποπτο Λιούις Χάμιλτον, αλλά και από ορισμένους άλλους οδηγούς, όπως ο Φερνάντο Αλόνσο, ο Κίμι Ράικονεν και ο Σέρχιο Πέρεθ!

Το 2021 ενδέχεται να αναδειχθεί σε ιστορική χρονιά για τη Formula 1, καθώς έχουν προγραμματιστεί 23 αγώνες και αναμένεται ότι θα καταρριφθούν αρκετά ρεκόρ. Πρώτο και καλύτερο βεβαίως είναι το ρεκόρ παγκόσμιων πρωταθλημάτων που κατέχουν αυτή τη στιγμή από κοινού με επτά τίτλους ο Μίκαελ Σουμάχερ και ο Λιούις Χάμιλτον. Αν κατακτήσει ο Βρετανός και το εφετινό, θα μείνει μόνος του στην κορυφή ως ο απόλυτος παγκόσμιος πρωταθλητής με οκτώ στέψεις! Σε αυτή την περίπτωση θα ισοφαρίσει και το σερί των πέντε συνεχών πρωταθλημάτων που ανήκει στον Σούμι από την πενταετία 2000 – 2004 ως οδηγός της Ferrari.

O Xάμιλτον κατέκτησε το έβδομο παγκόσμιο πρωτάθλημα και πάει για το όγδοο.

Eννοείται, ότι με κάθε νέα νίκη και pole position θα διευρύνει ο οδηγός της Mercedes και ορισμένα άλλα προσωπικά ρεκόρ του, καθώς έχει θριαμβεύσει μέχρι στιγμή σε 95 Γκραν Πρι και έχει ξεκινήσει πρώτος σε 98 αγώνες της Formula 1. Αν νικήσει έστω και μία φορά το 2021 ο Λιούις, θα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο για 15 σεζόν, όσες δηλαδή και ο Μίκαελ Σουμάχερ κατά την περίοδο 1992 έως 2006. Τρίτος σε αυτή τη στατιστική είναι ο Αλέν Προστ με 11 σεζόν στις οποίες έχει σημειώσει νίκες.

Τα χατ τρικ του «Σούμι»

Ο Χάμιλτον έχει κάθε λόγο να επιδιώξει τη νίκη στο Γκραν Πρι Ουγγαρίας γιατί θα είναι η 9η στο Ουγγαρόρινγκ και θα συνιστά νέο ρεκόρ για τον ίδιο αγώνα. Μέχρι τώρα κατέχουν το ρεκόρ νικών με οκτώ επιτυχίες στον ίδιο αγώνα ο Μίκαελ Σουμάχερ στο Γκραν Πρι Γαλλίας και ο Χάμιλτον στο Γκραν Πρι Ουγγαρίας.

O Mίκαελ Σουμάχερ εξακολουθεί να υπερέχει στα χατ τρικ σε έναν αγώνα.

Σαφώς πιο δύσκολο θα είναι το εγχείρημα του Βρετανού, να ισοφαρίσει ή να σπάσει το ρεκόρ χατ τρικ που περιλαμβάνει νίκη, pole position και ταχύτερο γύρο στον ίδιο αγώνα. Εδώ βρίσκεται πρώτος ο Σουμάχερ με 22 χατ τρικ έναντι 18 του Χάμιλτον, ο οποίος έχει σημειώσει τέσσερα χατ τρικ μόνον μία φορά τη σεζόν 2017.

Ο Χάμιλτον αποτελεί μαζί με τους Φέτελ και Ρόσμπεργκ μέλος της πιο επιτυχημένης τριάδας οδηγών, που έχουν βρεθεί μαζί στο βάθρο.

Xάμιλτον, Φερστάπεν και Μπότας κυνηγούν το ρεκόρ της καλύτερης τριάδας.

Αυτό συνέβη 14 φορές, όμως το συγκεκριμένο ρεκόρ μπορεί να καταρριφθεί εφέτος από την τριάδα Χάμιλτον, Φερστάπεν και Μπότας που έχει καταλάβει με αυτή τη σύνθεση 13 φορές το βάθρο και έχει αρκετές πιθανότητες να το επαναλάβει και το 2021.

Ρεκόρ οι 13 νίκες σε μία σεζόν

Ένα άλλο ρεκόρ που θα μπορούσε να σπάσει εφέτος, είναι και εκείνο με τις περισσότερες νίκες ανά σεζόν, καθώς το 2021 θα περιλαμβάνει –σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα- 23 Γκραν Πρι! Εδώ έχουμε τους Μίκαελ Σουμάχερ (2004) και Σεμπάστιαν Φέτελ (2013) με 13 νίκες κατά την ίδια αγωνιστική σεζόν, οπότε υπάρχει πιθανότητα να τους ισοφαρίσει ή ακόμη και να τους περάσει ο Χάμιλτον, εφόσον συνεχιστεί η κυριαρχία των Mercedes.

Το σερί του Σένα

Ο Λιούις Χάμιλτον θα κάνει εφέτος κατά πάσα πιθανότητα τριψήφιο τον αριθμό των pole positions του, ωστόσο το ρεκόρ των συνεχόμενων πρώτων θέσεων στις κατατακτήριες δοκιμές εξακολουθεί να κατέχει ο Άιρτον Σένα. Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος έχει να επιδείξει ένα σερί οκτώ συνεχόμενων pole positions ως οδηγός της McLaren – Honda μεταξύ του Γκραν Πρι Ισπανίας του 1988 και του Γκραν Πρι ΗΠΑ του 1989.

O Σένα έχει πετύχει το καλύτερο σερί συνεχών pole positions σε Γκραν Πρι της Formula 1.

Ο 41χρονος πλέον Κίμι Ράικονεν έχει εκκινήσει σε 330 Γκραν Πρι και είναι ο οδηγός με τις περισσότερες συμμετοχές στη Formula 1. Αν ολοκληρώσει μάλιστα κανονικά την εφετινή σεζόν και τηρηθεί το πρόγραμμα των 23 αγώνων, τότε θα φτάσει τον αριθμό 353. Ωστόσο μπορεί να τον απειλήσει ο Φερνάντο Αλόνσο, που υπολείπεται αυτή τη στιγμή μόνον 18 αγώνων, ωστόσο ο Ισπανός έχει συμβόλαιο μέχρι τα τέλη του 2022 και εφόσον αποχωρήσει ο Iceman μετά από την εφετινή σεζόν, μπορεί να τον προσπεράσει ο πιλότος της Renault.

O 41χρονος Ράικονεν μετρά τις περισσότερες συμμετοχές σε Γκραν Πρι.

Aν πάρει ο Κίμι έστω και έναν βαθμό εφέτος, θα ισοφαρίσει το σχετικό ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχερ που έχει πετύχει κάτι ανάλογο σε 19 διαφορετικές σεζόν. Επίσης το 2021 θα είναι η 19η χρονιά του Ράικονεν στη Formula 1, οπότε θα ανέβει στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης κατάταξης μαζί με τους Ρούμπενς Μπαρικέλο και Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο Αλόνσο πάει για 2 ρεκόρ

Η επιστροφή του Φερνάντο Αλόνσο μετά από δύο χρόνια στη Formula 1, μπορεί να αποφέρει στον Ισπανό -έστω και δύσκολα- δύο ιδιαίτερα ρεκόρ, αν και θα πρέπει να κάνουν ο ίδιος και η Renault την υπέρβαση. Ο Ισπανός έχει να νικήσει από το Γκραν Πρι Ισπανίας το 2013, οπότε σε περίπτωση που επαναλάβει εφέτος κάτι τέτοιο θα γίνει ο πιλότος με τη μεγαλύτερη χρονική διαφορά μεταξύ της προτελευταίας και της τελευταίας νίκης του. Το συγκεκριμένο ρεκόρ κατέχει μέχρι στιγμής ο Ρικάρντο Πατρέζε με διαφορά 6 χρόνια, έξι μήνες και 28 ημέρες μεταξύ της νίκης του το 1983 στη Νότια Αφρική με τη Brabham – BMW και της τελευταίας του επιτυχίας το 1990 στην Ίμολα με Williams – Renault.

Tελευταία νίκη του Αλόνσο στη Formula 1 ήταν το 2013 στο Γκραν Πρι Ισπανίας.

Ταυτόχρονα, θα καταρρίψει ο Αλόνσο και το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ πρώτης και τελευταίας νίκης ενός οδηγού σε Γκραν Πρι της Formula 1, που ανήκει στον Κίμι Ράικονεν. Ο Φιλανδός κατέκτησε την πρώτη νίκη του το 2003 στο Γκραν Πρι Μαλαισίας με τη McLaren – Mercedes και την τελευταία του το 2018 στο Γκραν Πρι των ΗΠΑ με τη Ferrari, οπότε οι δύο επιτυχίες του απέχουν μεταξύ τους 15 χρόνια, έξι μήνες και 28 ημέρες. Αντιθέτως, η πρώτη νίκη του Αλόνσο στη Formula 1 σημειώθηκε πριν σχεδόν 18 χρόνια το 2003 στο Γκραν Πρι Ουγγαρίας και εφόσον ανέβει εφέτος στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου θα πάρει το συγκεκριμένο ρεκόρ από τον Iceman.

Ο Πέρεθ ψάχνει την πρώτη pole position

O Σέρτζιο Πέρεθ έπρεπε να κάνει 190 Γκραν Πρι υπομονή μέχρι να κατακτήσει την πρώτη του νίκη, όσο δηλαδή κανένας άλλος οδηγός μέχρι σήμερα.

O συγκινημένος Πέρεθ απολαμβάνει τη νίκη του στο Γκραν Πρι του Σακχίρ.

Ο Μεξικανός λυτρώθηκε θριαμβεύοντας το 2020 στο Γκραν Πρι του Σακχίρ και χάρη στην σταθερότητά του και τις καλές του επιδόσεις μεταγράφηκε εφέτος στη Red Bull. Με την αυστριακή ομάδα έχει πιθανότητες να κατακτήσει επιτέλους την πρώτη position στην καριέρα του στη Formula 1, όπου έχει λάβει μέχρι στιγμής μέρος σε 195 κατατακτήριες δοκιμές. Εφόσον τα καταφέρει, θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Γουέμπερ που κατέγραψε στο ενεργητικό του την πρώτη του pole position μετά από 131 συμμετοχές σε κατατακτήριες δοκιμές!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!