Ποιος είστε πραγματικά, Σερ Λιούις Χάμιλτον;

Πέτρος Πιτσίνης Πέτρος Πιτσίνης
Ποιος είστε πραγματικά, Σερ Λιούις Χάμιλτον;
Αν δεις τον Λιούις Χάμιλτον μόνον ως έναν (ή ΤΟΝ) κορυφαίο οδηγό της Formula 1, θα τον αδικήσεις. Ο Βρετανός αποτελεί αναμφίβολα μία λαμπερή προσωπικότητα του σύγχρονου αθλητισμού, καθώς έχει ωριμάσει τρομερά εντός και –κυρίως- εκτός πίστας!

Ο Λιούις Χάμιλτον ανέβηκε μετά το Γκραν Πρι Τουρκίας στον έβδομο ουρανό της Formula 1 ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του παμμέγιστου Μίκαελ Σουμάχερ. Ωστόσο ο 35χρονος Βρετανός αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από έναν κορυφαίο πιλότο της Formula 1. Ο Λιούις δεν βρίσκεται απλά στο ίδιο επίπεδο με ιερά τέρατα του σύγχρονου αθλητισμού όπως ο Φέντερερ, ο Τζόρνταν ή ο Μέσι, αλλά γράφει πραγματικά ιστορία και ως υπέρμαχος των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων, θυμίζοντας τον αντιρρησία συνείδησης Μοχάμεντ Άλι και τον «Μαύρο Πάνθηρα» Τόμι Σμιθ.

Κάποιοι δυσανασχέτησαν και χαρακτήρισαν υποκρισία το συγκινητικό του ξέσπασμα και μήνυμα προς τα παιδιά όλου του πλανήτη την ώρα που κατακτούσε το έβδομο τρόπαιο σε ένα άθλημα που κατακλύζεται από πλούσιους γόνους. Ωστόσο ο Βρετανός με εκτιμώμενη περιουσία γύρω στα 250 εκατ. ευρώ παρέμεινε βαθιά στην ψυχή του ο γιος του μετανάστη σιδηροδρομικού από τη Γκρενάδα, Άντονι Χάμιλτον, που έκανε παράλληλα άλλες δύο δουλειές για να χρηματοδοτήσει το ακριβό χόμπι του Λιούις και τον έρωτά του με τα καρτ και τα μηχανοκίνητα σπορ.

Ωρίμασε σε κάθε επίπεδο

Ο πιλότος της Mercedes δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος, που μπήκε με ορμή το 2007 στη Formula 1 και ζόρισε από την πρώτη στιγμή τον τότε teammate του, Φερνάντο Αλόνσο. Ο Λιούις βελτιώνεται ακόμη και σήμερα οδηγικά, τον παρακολουθούμε να ρωτά απίθανες λεπτομέρειες μέσω της ενδοεπικοινωνίας, επιμένει και πηγαίνει –αν κρίνει- κόντρα στη στρατηγική της ομάδας του (όπως έκανε στην Τουρκία), παραδέχεται τα λάθη του χωρίς ‘’ναι μεν, αλλά’’ και, το σημαντικότερο, έχει κατακτήσει τον σεβασμό των αντιπάλων του με τη συμπεριφορά του στην πίστα.

Η ωρίμανσή του ξεπερνά ωστόσο τα όρια ενός αυτοκινητοδρομίου της Formula 1. Ο Χάμιλτον τα ξαναβρήκε με το πατέρα του, λατρεύει πλέον την οικογένεια και αποφεύγει την έξαλλη νυχτερινή ζωή, ενώ δεν αλλάζει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα και δηλώνει για το τελευταίο διάστημα σπιτόγατος. Δεν το λες και μικρό πράγμα για έναν Καζανόβα ολκής με πρώην αρραβωνιαστικιά την ποπ τραγουδίστρια Νικόλ Σέρτζινγκερ και με φημολογούμενες σχέσεις με σταρ όπως η Ριάνα, η Ρίτα Όρα και η Γουίνι Χάρλοου. Ιστορία έχει γράψει και το τοπ μόντελ από την Τουρκία, Τσεμρέ Μιρέλ που είχε αποκαλύψει για τον Λιούις ότι «ήταν απίστευτος στο κρεβάτι. Του δίνω έντεκα βαθμούς στους δέκα, όμως είναι σχετικά γρήγορος, όπως στην πίστα».

Εμπνέει εκατομμύρια κόσμο

Ο ακτιβισμός του δεν προέκυψε επίσης τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα της εξέλιξής του ως άνθρωπος και προσωπικότητα. Ο ευφυέστατος Χάμιλτον αντιλήφθηκε με την πάροδο του χρόνου ότι μπορεί να κινήσει καταστάσεις και να ταράξει τα νερά σε παγκόσμιο επίπεδο ως είδωλο της νεολαίας και όχι μόνον. Όσοι του καταλογίζουν υποκρισία και ότι μιλά εκ του ασφαλούς, πέφτουν έξω. Θέλει κότσια για έναν οδηγό στην άκρως συντηρητική Formula 1 να βγει μπροστά και να στηρίξει δικαιωματικά κινήματα, διακινδυνεύοντας να χαλάσει την εικόνα του και ενδεχομένως να τα σπάσει με σημαντικούς χορηγούς του. Σε κάθε περίπτωση ήταν ο πρώτος από το συγκεκριμένο άθλημα που το αποτόλμησε και έχει πετύχει ήδη το στόχο του εμπνέοντας και κινητοποιώντας με το παράδειγμά του εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων και την ομάδα του, τη Mercedes, που έβαψε τα παραδοσιακά Ασημί Βέλη μαύρα για χατίρι του οδηγού της και ως υποστήριξη του κινήματος κατά του ρατσισμού.

Άλλαξε και τον εαυτό του

Ωστόσο ο Χάμιλτον δεν θα ήταν ο…Χάμιλτον, αν προσπαθούσε να αλλάξει μόνον τον κόσμο, αλλά όχι και τον εαυτό του. Ετσι παρατηρούμε και εδώ τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, έγινε χορτοφάγος, δηλώνει θαυμαστής και χρήστης της ηλεκτροκίνησης, πούλησε το ιδιωτικό του τζετ και μέχρι το τέλος της χρονιάς σκοπεύει να έχει φτάσει σε ένα σημείο ώστε να αφήνει ένα ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα.

Αναμφίβολα, υπάρχουν και κάποιοι λεκέδες, όπως το τρικ φοροαπαλλαγής που έκανε με το ιδιωτικό του lear jet για το οποίο έριξε την ευθύνη στους νομικούς και φοροτεχνικούς του, αλλά και κάποιες αμφιλεγόμενες ενέργειες που είχε κάνει στο παρελθόν μέσα στον πυρετό του αγώνα. Είναι όμως λίγοι, δεν μπορούν να λερώσουν συνολικά τον Χάμιλτον ως οδηγό και ως προσωπικότητα και τον συγχωρούμε γιατί κανένας δεν είναι τέλειος, όπως κάναμε στο παρελθόν και με άλλους μεγάλους αθλητές.

Λιούις είσαι μία προσωπικότητα τεράστιας ακτινοβολίας, γι αυτό σε χρειάζεται η Formula 1 και θα τολμούσα να πω και ολόκληρος ο αθλητισμός. Υπόγραψε επιτέλους στη Mercedes ή σε κάποια άλλη ομάδα και άφησε στην άκρη τα λεγόμενα περί αποχώρησης. Με ποιον θα αναμετρηθούν διάβολε τα επόμενα χρόνια ο Λεκλέρ, ο Φερστάπεν, ο Νόρις και η υπόλοιπη…νεολαία της Formula 1, για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και με αυτούς;

Mε κάθε σεβασμό –και δέος- από έναν παθιασμένο Ferraristi!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Πέτρος Πιτσίνης
Πέτρος Πιτσίνης