Ο Μπινότο παίζει τον Χάρι Πότερ και η Ferrari πέφτει στα τάρταρα

Πέτρος Πιτσίνης Πέτρος Πιτσίνης
Ο Μπινότο παίζει τον Χάρι Πότερ και η Ferrari πέφτει στα τάρταρα
Σε καμία άλλη ομάδα της Formula 1 δεν συγκεντρώνει ένα μόνον άτομο τόσες υπερεξουσίες όπως ο Μπινότο στη Ferrari. Tο συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης απέτυχε οικτρά και τώρα πλέον ζητείται επειγόντως λύση για να βγει η Scuderia από το αδιέξοδο.

Μετά από δύο αγώνες του εφετινού πρωταθλήματος της Formula 1 βρίσκεται η Ferrari απολύτως δίκαια στην 5η θέση της βαθμολογίας των κατασκευαστών. Στο Γκραν Πρι Στυρίας δεν εγκατέλειψαν απλά οι δύο Ferrari θυμίζοντας συγκρουόμενα σε Λούνα Παρκ, αλλά και οι άλλες δύο ομάδες με κινητήρες της Scuderia –δηλαδή οι Haas και Αlfa Romeo- δεν είδαν ούτε ένα δικό τους μονοθέσιο στη βαθμοφόρα δεκάδα!

Το έχω ξαναγράψει, ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Δεν αναφέρομαι όμως μόνον στον Μπινότο, αλλά και στα υψηλότερα κλιμάκια που αποφάσισαν (ή δέχθηκαν) να υποδυθεί ο Ματία Μπινότο τον σύγχρονο Χάρι Πότερ της Formula 1 και να πάρει πάνω του τα πάντα. Ο Ιταλοελβετός λειτουργεί σαν απόλυτος μονάρχης, όταν στις ομάδες της Formula 1 υπάρχει μία κατανομή ρόλων μεταξύ των κορυφαίων στελεχών τους, που έχουν λόγο στη γραμμή που ακολουθεί κάθε team.

Ας αναλογισθούμε, ότι στη Ferrari έχει αναλάβει μόνος του ο –συμπαθέστατος κατά τα άλλα- Μπινότο όλες τις αρμοδιότητες που συγκέντρωναν κάποτε μαζί οι Ζαν Τοντ, Ρος Μπρον και Ρόρι Μπερν, δηλαδή τρία «ιερά τοτέμ» της Formula 1.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής μπορούμε να τα συνοψίσουμε κάπως έτσι:

Η Scuderia εξέλιξε έναν κινητήρα παράνομων προδιαγραφών, τη γλίτωσε μετά από μυστική συμφωνία με τη FIA, όμως μετά την επάνοδο του μοτέρ στη νομιμότητα μοιάζει με κουτσό άλογο που δεν…τραβάει.

Φέτελ και Λεκλέρ κάνουν του κεφαλιού τους και είναι προφανές, ότι δεν δίνουν δεκάρα για τις παρατηρήσεις του Μπινότο, που προσωπικά μου θυμίζουν τις δικές μας ελληνικές προειδοποιήσεις προς τον μεγαλομανή Ερντογάν.

Το νέο μονοθέσιο δεν υστερεί μόνον σε ταχύτητα, αλλά δεν δείχνει κάτι ιδιαίτερο και αεροδυναμικά, άρα μιλάμε για πλήρη αποτυχία.

Ο ίδιος ο Μπινότο αρνείται να παραδεχθεί ότι δεν γίνεται να κάνει μόνος του τα πάντα και δεν θέλει άλλα κορυφαία στελέχη στο πλάι του.

Επικοινωνιακά βαθμολογείται ο Ιταλοελβετός με μηδέν, καθώς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει το πλάνο της ομάδας (αν υπάρχει), αλλά ούτε και σημαντικές αποφάσεις της. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον Φέτελ, όπου ο μεν διευθυντής της Ferrari αναφέρθηκε σε συναινετικό διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών, ο δε Γερμανός τον διέψευσε κατηγορηματικά και δημόσια!

Για τους φίλους της Ferrari, αλλά και συνολικότερα της Formula 1 που χρειάζεται μία δυνατή Scuderia, δεν αρκεί βεβαίως η κριτική και τίθεται μετ’ επιτάσεως το ερώτημα «τι γίνεται τώρα;» Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε τη Scuderia μία απομάκρυνση του Μπινότο μέσα στην τρέχουσα σεζόν ούτε και μία υποβάθμισή του, που θα διέλυε τον ιστό της ομάδας και πιθανότατα να μη γινόταν αποδεκτή από τον ίδιο. Αυτό που επείγει κατά την άποψή μου, είναι να μοιραστούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε άτομα υψηλού κύρους και ικανοτήτων που γνωρίζουν άριστα τα δεδομένα της Formula 1, έχουν άποψη και απέχουν από ίντριγκες.

Ακόμη καλύτερα μάλιστα, αν άλλαζε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ferrari, Λουίς Καμιλέρι, που θεωρείται ‘’μυρωδιάς’’ σε σχέση με το άθλημα!

Το σίγουρο είναι πάντως, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην κόκκινη ομάδα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Πέτρος Πιτσίνης
Πέτρος Πιτσίνης