Δοκιμάζουμε στη Γερμανία το νέο ηλεκτρικό μίνι Honda e

Gazzetta team
Δοκιμάζουμε στη Γερμανία το νέο ηλεκτρικό μίνι Honda e
Οδηγούμε στη Γερμανία το αμιγώς ηλεκτρικό μίνι Honda e που ακολουθεί δικά του μονοπάτια δίνοντας κυρίως έμφαση στο ντιζάιν και στην τεχνολογία και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα παραδοσιακές αξίες όπως την προσιτή τιμή και τη μεγάλη αυτονομία!

Ένα τυπικό μοντέλο πόλης οφείλει να είναι πρακτικό, ευέλικτο και οικονομικό. Ωστόσο το ηλεκτρικό Honda e είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο…cool και τα υπόλοιπα έπονται. Αυτό εκφράζεται μέσα από τον σχεδιασμό του και τη σπιρτάδα του έως τις τεχνολογικές καινοτομίες του και τις τσουχτερές τιμές για ένα μικρό μοντέλο πόλης, που ξεκινούν για την έκδοση των 136 ίππων ελάχιστα πάνω από το κατώφλι των 30.000 ευρώ παρά την επιδότηση των 5.800 ευρώ λόγω της ηλεκτροκίνησης! Όσοι μάλιστα επιθυμούν να αγοράσουν τη γρηγορότερη εκδοχή Advance των 154 ίππων, θα πρέπει να καταθέσουν τουλάχιστον 34.274 ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται και η επιδότηση των 4.716 ευρώ, αλλιώς θα έφτανε η τιμή του ιαπωνικού μοντέλου στις παρυφές των 40.000 ευρώ.

Πάρα πολλά χρήματα για ένα ηλεκτρικό μίνι, ωστόσο το Honda e διαθέτει –δικαιολογημένα κατά την άποψή μας- άφθονη αυτοπεποίθηση καθώς αποτελεί σε πολλά επίπεδα ένα ξεχωριστό μοντέλο για ψαγμένους και ευκατάστατους υποψήφιους αγοραστές. Το μήκους 3,90 μ. μίνι σε κερδίζει αισθητικά με την πρώτη ματιά θυμίζοντας με τις απαλές καμπύλες γραμμές του και τα στρογγυλά φωτιστικά του σώματα τα μοντέλα Ν360 και Ν600 με τα οποία έκανε η Honda τη δεκαετία του 70 την είσοδό της στην ευρωπαϊκή αγορά.


Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου περιλαμβάνονται χωρίς αμφιβολία οι εξωτερικές κάμερες που υποκαθιστούν τους καθρέπτες, το μαύρο καπάκι στο μπροστινό καπό κάτω από το οποίο κρύβεται η υποδοχή για το καλώδιο φόρτισης της μπαταρίας, οι λαβές των θυρών που αναδύονται και ενσωματώνονται ηλεκτροκίνητα στο αμάξωμα και η φαρδιά μαύρη ταινία στο πίσω μέρος με τα –επίσης στρογγυλά και LED- φωτιστικά σώματα.
Το εσωτερικό σε υποδέχεται ευχάριστα με τη ζεστασιά ενός υπερσύγχρονου καθιστικού. Οι μεγάλες επιφάνειες με τις ξύλινες επενδύσεις δημιουργούν μία σκανδιναβική ατμόσφαιρα, ωστόσο οι δύο οθόνες 12,3 ιντσών της κεντρικής κονσόλας και εκείνη των 8,8 ιντσών πίσω από το τιμόνι αποτυπώνουν χωρίς περιστροφές τεχνολογία made in Japan και μοιάζουν σαν να έρχονται από το μέλλον.


Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η δυνατότητα να σύρεις πέρα δώθε και να αλλάξεις μεταξύ τους τα περιεχόμενα κάθε οθόνης είτε πρόκειται για το σύστημα πλοήγησης και διάφορες εφαρμογές είτε για ενημερωτικές πληροφορίες προς τον οδηγό. Όμως και τα διαλείμματα περνούν ευχάριστα μέσα σε ένα Honda e, αφού είναι συμβατό με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Android-Auto και Apple-Car-Play, ενώ συνδέεται με παιχνιδομηχανές και επιτρέπει την προβολή ταινιών μέσω TV-Stick.
Οι οθόνες δεν έχουν πάντως τέλος, αν προσθέσουμε στις προηγούμενες και άλλες δύο έξι ιντσών, στραμμένες προς τον οδηγό ώστε να προβάλλουν τις εικόνες από τις ισάριθμες εξωτερικές κάμερες που ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό του ιαπωνικού αυτοκινήτου και υπέχουν θέση καθρεπτών. Μάλιστα οι δύο οθόνες είναι πολύ καλύτερα τοποθετημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Audi e-tron που κοστίζουν πανάκριβα και πρέπει να τις συνηθίσει ο οδηγός.


Οι χώροι και η άνεση δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορείς να ζητάς θαύματα από ένα μίνι. Οδηγός και συνοδηγός απολαμβάνουν ικανοποιητικότατης ευρυχωρίας, ενώ τα μπροστινά καθίσματα διακρίνονται για τις μεγάλες τους επιφάνειες, το σωστό ύψος τους και τον καλό σχεδιασμό τους. Στο πίσω μέρος δυσκολεύουν σαφώς τα πράγματα, καθώς η πίσω σειρά καθισμάτων βρίσκεται τοποθετημένη λίγο χαμηλότερα από τις δύο μπροστινές θέσεις, ενώ οι διαθέσιμοι χώροι για τα πόδια βολεύουν μόνον παιδιά. Ο χώρος αποσκευών είναι περιορισμένος και τα 171 λίτρα όγκου αρκούν απλά για το καλώδιο φόρτισης της μπαταρίας, ένα σακ βουαγιάζ και ένα σακίδιο πλάτης. Ωστόσο μπορεί να φτάσει τα 861 λίτρα εφόσον αναδιπλωθούν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων, οπότε σχηματίζεται μία πρακτική,επίπεδη επιφάνεια φόρτωσης.

Είπαμε και από την αρχή, ότι το Honda e ακολουθεί τον δικό του δρόμο και αυτό ισχύει και στον τρόπο που προσεγγίζει την ηλεκτροκίνηση. Οι άνθρωποι της Honda επέλεξαν για τη συγκεκριμένη περίπτωση τη συνταγή της μικρής μπαταρίας χωρητικότητας 35,5 κιλοβατώρων, η οποία ωστόσο φορτίζεται γρήγορα (με Wallbox σε περίπου τέσσερις ώρες) και δεν προσθέτει υπερβολικό βάρος στο μικρό αμάξωμα. Ετσι περιορίζεται βεβαίως η αυτονομία στα περίπου 220 χιλιόμετρα και αποδεικνύεται χαμηλότερη απέναντι στον σύγχρονο ανταγωνισμό. Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν πάντως ότι πρόκειται για μία ‘’λειτουργική’’ εμβέλεια, καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες πραγματοποιεί ένα μέσο μίνι περίπου 40 χιλιόμετρα την ημέρα που αντιστοιχούν θεωρητικά σε ένα πενταήμερο χωρίς ενδιάμεση φόρτιση.


Στα υπέρ του Honda e περιλαμβάνεται η δυνατότητά του να λειτουργήσει αμφίδρομα και να τροφοδοτήσει με την αποθηκευμένη ενέργεια της μπαταρίας του το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να χρησιμεύσει το ιαπωνικό μίνι στο μέλλον σαν μία εφεδρική μπαταρία και πηγή ενέργειας για ένα νοικοκυριό σε ώρες αιχμής της κατανάλωσης.
Στη Γερμανία είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το cult μοντελάκι σε μία μεικτή διαδρομή επαρχιακού δρόμου, αυτοκινητοδρόμου και εντός αστικού περιβάλλοντος. Εκεί εντυπωσιαστήκαμε από την ανεπανάληπτη ευελιξία του και τη μινιμαλιστική διάμετρο ολικής στροφής των 8,6 μέτρων που παραπέμπει ευθέως σε Smart.

Ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε για εμάς και η συμπεριφορά του στον δρόμο. Το πεντάθυρο μίνι δεν νιώθει καλά μόνον στη ζούγκλα της πόλης, αλλά και σε δρόμους εκτός αστικού ιστού, όπου εμφανίζει μάλιστα και άφθονα σπορ γονίδια. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η αίσθηση του τιμονιού, που μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα κίνησης, αλλά και το χαμηλό κέντρο βάρους που είναι ταυτόσημο με του καθαρόαιμου σπορ NSX και περιορίζει στο ελάχιστο τις κλίσεις του αμαξώματος στις γρήγορες στροφές. Επιπρόσθετα, έχει γίνει ισορροπημένη κατανομή του βάρους των 1.500 κιλών ανά άξονα, οπότε αναβαθμίζεται το Honda e σε ένα ανέλπιστα διασκεδαστικό εργαλείο στον δρόμο αλλά και στη μικροσκοπική πίστα της Honda Academy έξω από τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όπου είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε επίσης μερικούς γρήγορους γύρους.


Τα 113 kW της δυνατότερης έκδοσης Advance που είχαμε στη διάθεσή μας, αντιστοιχούν σε 154 ίππους, οι οποίοι μεταδίδονται στους πίσω τροχούς όπως και τα 315 Νm μέγιστης ροπής στρέψης. Αυτά μεταφράζονται βεβαίως σε εξαιρετικές επιδόσεις με αποτέλεσμα να επιταχύνει η γρηγορότερη έκδοση των 154 ίππων από στάση έως 100 χλμ./ώρα σε 8,3’’ , δηλαδή 0,7 δευτερόλεπτα λιγότερο σε σχέση με τη βασική εκδοχή του Honda e με ηλεκτροκινητήρα 100 kw ή αν προτιμάτε 136 αλόγων. Ιδιαίτερα απολαυστικές ήταν η αίσθηση της επιτάχυνσης και η άμεση απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού, όταν επιλέξαμε το σπορ πρόγραμμα οδήγησης.


Όποιος επιθυμεί μπορεί να πάει βεβαίως και πιο ήρεμα με το πρόγραμμα Normal, σε κάθε περίπτωση ωστόσο ενεργοποιείται στα 145 χλμ./ώρα ο κόφτης προκειμένου να μη γίνεται αλόγιστη σπατάλη της ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίζεται δραστικά η αυτονομία. Στην πόλη συνιστάται η ενεργοποίηση του προγράμματος One-Pedal-Driving. Αρκεί να πατήσεις το σχετικό διακόπτη της κεντρικής κονσόλας με το σύμβολο ενός παπουτσιού και το Ηοnda e επιταχύνει, επιβραδύνει και ακινητοποιείται μόνον με ένα πεντάλ. Εννοείται ότι και εδώ λειτουργεί σε κάθε επιβράδυνση το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, του οποίου η ένταση ρυθμίζεται μέσω των ειδικών κλαπέτων στο τιμόνι.


Aνεξαρτήτως του προγράμματος οδήγησης, το Honda e συγκαταλέγεται στα μικρά αυτοκίνητα με την αποτελεσματικότερη απορρόφηση κραδασμών, καθώς δεν αφήνει να φτάνει έως τα σώματα των επιβατών του σχεδόν καμία ενόχληση από τις λακκούβες και τις κακοτεχνίες των δρόμων. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι πανταχού παρόντες θόρυβοι κύλισης εξαιτίας της απουσίας μηχανικών ήχων, αλλά και οι σχετικά έντονοι αεροδυναμικοί θόρυβοι στις υψηλές ταχύτητες άνω των 120 χλμ./ώρα.


Συμπερασματικά, το νέο Honda e μας έκλεψε την καρδιά με το σχήμα και τη σπιρτάδα του, την high tech ατμόσφαιρα του εσωτερικού του, την ευελιξία και τη σχετικά γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας του. Απέναντι σε αυτά υπάρχουν η περιορισμένη αυτονομία του που δεν κρίνεται όμως καθοριστική για ένα καθαρόαιμο μοντελάκι πόλης, ο λιλιπούτειος χώρος αποσκευών και η τσουχτερή τιμή του, εξαιτίας της οποίας απευθύνεται σε ένα πολύ ειδικό και αριθμητικά περιορισμένο κοινό.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση και του νέου υβριδικού Ηοnda Jazz, που είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στο πλαίσιο της ίδιας αποστολής στη Γερμανία!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!