Stairway to heaven

Γιώργος Βαρίνος Γιώργος Βαρίνος
Stairway to heaven
Το ουρλιαχτό των ΜΜΕ ακόμα δεν έχει κοπάσει για το ατύχημα, του μεγαλύτερου οδηγού αγώνων όλων των εποχών -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- στην F1.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ, υπήρξε ένας εξαιρετικός οδηγός. ένας υποδειγματικός πατέρας και σύζυγος και ένα εξόχως χαρακτηριστικό παράδειγμα daredevil. Σήμερα -την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- είναι σε αναπηρικό καροτσάκι σε μια μακρά και αμφίβολη διαδικασία αποκατάστασης στο σπίτι του. Όσο βρισκόταν στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, οι tifosi είχαν στήσει κάθε είδους πανό με μηνύματα συμπαράστασης προς το πρόσωπό του.

Ο Σουμάχερ ήταν ο οδηγός που όλοι αγαπούσαν να μισούν, αλλά όλοι μένουν σιωπηλοί σήμερα, καθώς ακόμα δίνει την πιο μεγάλη μάχη της ζωής του. Μετά από πολλές μέρες σε τεχνητό κώμα και καταστολή και με ξεκάθαρα σημάδια πως ο εγκέφαλός του έχει πειραχτεί, ο Σουμάχερ αν και ξύπνησε δεν είναι ο Σουμάχερ που ξέραμε. Ούτε είναι ο Σουμάχερ που ο ίδιος γνώριζε... Αν ο εγκέφαλός του λειτουργεί αλλά έχασε την δυνατότητα ελέγχου του κορμιού και επικοινωνίας με τον κόσμο και με τους γιατρούς, ο ίδιος θα ζει ένα απίστευτο βουβό δράμα. Αν αυτή είναι, η τελική έκβαση, είμαι σίγουρος πως ο ίδιος εύκολα θα αποφάζιζε να κάνει μια υπερβολική δόση πεθιδίνης στον εαυτό του και θα πήγαινε να συναντήσει τον Αύρτον Σένα.

Πολλά γράφτηκαν για τους λόγους που τον ώθησαν να ρισκάρει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή και τελικά να υποστεί μια τόσο μεγάλη ζημιά σε ένα ανόητο ατύχημα. Η πραγματικότητα βέβαια καθώς κατακάθεται η σκόνη των άσχετων χιλιάδων δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με το θέμα, είναι διαφορετική.
Ο Σουμάχερ είχε κόψει ταχύτητα. Άλλοι λένε πως βοήθησε κάποιο παιδί -οι πτώσεις είναι κάτι συνηθισμένο- σε ένα ξεκάθαρα άγριο και γεμάτο κρυμένες πέτρες σημείο και προφανώς, το ότι έπεσε και χτύπησε τόσο άσχημα, ήταν ένα εντελώς τυχαίο γεγονός που καμμιά σχέση δεν είχε με τα ρίσκα που συνήθιζε να παίρνει ο Σουμάχερ. Αυτός ήταν ακριβώς, ο λόγος του ατυχήματος. Ένας τόσο έμπειρος οδηγός, με οτιδήποτε κι αν καταπιάνεται συνεχώς υπολογίζει το ρίσκο. Συνεχώς το μυαλό του αναλύει τα δεδομένα.
-Αν γίνει αυτό, τότε οι επιλογές μου είναι αυτές...
-Αν γίνει εκείνο τότε θα κάνω αυτό...
Συνεχώς το μυαλό του αναλύει δεδομένα, είτε γυρίζει σε πίστα με μονοθέσιο, είτε με μοτοσικλέτα, είτε κουτρουβαλάει μια πίστα του σκι...
Στο συγκεκριμένο σημείο με μηδέν χιλιόμετρα, το αναλυτικό του ραντάρ δεν είχε πάρει ακόμα εμπρός. Βοήθησε ίσως το κοριτσάκι να σηκωθεί, όπως θα έκανε κάθε gentleman-μπαμπάς και ξεκίνησε από αυτό το δύσκολο σημείο την καθοδό του και... μπαμ.
Ήταν απλώς μια κακή στιγμή. Από αυτές που γίνονται συνεχώς στις πίστες σκι όλου του κόσμου. Συνήθως οι άτυχοι είναι άπειροι ή risk takers και την βγάζουν με ρήξεις συνδέσμων στο γόνατο ή μερικά κατάγματα, που ναι μεν είναι σοβαρά ατυχήματα αλλά όχι τόσο σοβαρά όσο στην περίπτωση του Σουμάχερ. O Μichael υπήρξε άτυχος. Απέκτησε όλα όσα βλέπουν στον ύπνο τους οι πιο αισιόδοξοι οδηγοί αγώνων x 7. Η πουτάνα η τύχη του έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι με κακό τέλος. Ή πολύ κακό τέλος αν τελικά δεν πεθάνει.

Προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν νεκρός. Θα είχε μείνει αθάνατος... Μου είναι αδύνατον να φανταστώ έναν Μίκαελ Σουμάχερ σε αναπηρικό καροτσάκι να του σκουπίζουν τα σάλια. Ήταν πολλά πράγματα ο Σουμάχερ, αλλά πάντοτε ήταν για όλους τους συναθλητές του και για όλους εμάς, η αναφορά στην αποφασιστικότητα, στην επιμονή, στην εργατικότητα, στη ραδιουργία, στην θέληση για νίκη. Και έτσι θα παραμείνει στη μνήμη μας...

(Η καταπληκτική φωτογραφία που προσομοιάζει πολύ την σημερινή κατάσταση... είναι ιδιοκτησία ©aPLUS/matrixstudios.co.uk και είναι δημοσιευμένη στην dailymail.co.uk)

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Γιώργος Βαρίνος
Γιώργος Βαρίνος