Η Jaguar προκαλεί τους Γερμανούς (vid)

Πέτρος Πιτσίνης
Η Jaguar προκαλεί τους Γερμανούς (vid)
Με την XE SV Project 8 η Jaguar βάζει πολύ ψηλά τον πήχη των επιδόσεων, στην κατηγορία των μεσαίων sedan κύρους.

Τετράθυρο μεσαίο μοντέλο πολύ υψηλών επιδόσεων; Η πρώτη σκέψη πάει συνήθως σε BMW M3 και στη συνέχεια σε Mercedes – AMG C 63S και Audi RS5. Με 431, 520 και 450 ίππους, τα τρία γερμανικά μοντέλα είναι το λιγότερο συναρπαστικά και ικανά να διασύρουν πραγματικά σπορ αυτοκίνητα, παρά τον «οικογενειακό» τους χαρακτήρα.

Η βρετανική Jaguar βάλθηκε να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία των Γερμανών, παρουσιάζοντας την πιο «καυτή» εκδοχή του μικρού της μοντέλου, της XE. Με την ονομασία SV Project 8 και τον υπερτροφοδοτούμενο V8 κινητήρα των 5.0 λίτρων κάτω από το καπό, το άκακο μεσαίο sedan μετατρέπεται σε ένα πραγματικό θηρίο, με ισχύ 600 ίππων και ροπή 700 Nm.

Το μοντέλο αποδίδει περισσότερους ίππους από οποιονδήποτε ανταγωνιστή του στην κατηγορία και παράλληλα έχει απαράμιλλες επιδόσεις, με επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3,3 δλ. και τελική ταχύτητα 321 χλμ./ώρα.

Αδιαμφισβήτητα αυτές οι επιδόσεις απαίτησαν μεγάλες τροποποιήσεις στην ανάρτηση, τη μετάδοση και το σύστημα πέδησης της XE. Έτσι η SV Project 8 διαθέτει νέα ελατήρια και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς και κεραμικά φρένα.

Αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι επεμβάσεις στην εμφάνιση και στην αεροδυναμική, με πολλά μέρη να κατασκευάζονται από ανθρακονήματα. Όπως ο εμπρός προφυλακτήρας και το καπό, η πίσω ρυθμιζόμενη αεροτομή, ο πίσω προφυλακτήρας και ο διαχύτης. Τέλος οι τροχοί του μοντέλου είναι σφυρήλατοι 20 ιντσών, για μέγιστη αντοχή και χαμηλό βάρος.

Αν αναρωτιέστε πότε το μοντέλο θα έρθει στη χώρα μας η απάντηση είναι «μάλλον ποτέ», καθώς η παραγωγή του θα περιοριστεί στα 300 μόλις αντίτυπα, ενώ η τιμή του στη Βρετανία θα είναι πολύ υψηλή, καθώς θα φτάνει στα 170.000€.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!