Γέφυρες: Συστήνεται εποπτικό όργανο για την ασφάλειά τους

Γέφυρες: Συστήνεται εποπτικό όργανο για την ασφάλειά τους
Η Διοικητική Αρχή Γεφυρών θα επιβλέπει και θα ελέγχει την ασφάλειά τους

Ένα νέο όργανο, το οποίο θα έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των γεφυρών, θα συσταθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών. Όπως είπε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό FM100, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Διοικητική Αρχή θα επιβλέπει και θα ελέγχει την ασφάλεια των γεφυρών σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα θα εκδοθεί νέος κανονισμός που θα περιγράφει τις διαδικασίες για την επιθεώρηση και τη συντήρηση των γεφυρών της χώρας, με άνοιγμα μήκους άνω των 6 μέτρων. Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη γέφυρα 222AR, γνωστή ως γέφυρα του Αλιάκμονα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεώρησε τα έργα ανακατασκευής της γέφυρας, τα οποία έχουν ως στόχο να επιμηκυνθεί η διάρκειας ζωής της.

Παράλληλα, ήδη έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα παρακολούθησης της συμπεριφοράς των γεφυρών, μέσω της εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Γιώργος Καραγιάννης

«Με την επίσκεψη στο εργοτάξιο θέλαμε να στείλουμε και ένα πολιτικό μήνυμα, ότι οι γηρασμένες υποδομές αποτελούν ζήτημα στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερο βάρος», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης. Στόχος είναι η ανακατασκευή της γέφυρας να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, ενώ θα ακολουθήσει και ο αριστερός κλάδος.

Η ασφάλεια των γεφυρών είχε επανέλθει στη επικαιρότητα τον Ιανουάριο του 2020. Μετά από οπτικό έλεγχο στην Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, που διασχίζει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, είχαν εντοπιστεί ανησυχητικά ευρήματα, όπως κατακόρυφες μετακινήσεις. Τότε είχε επιβληθεί προληπτικά μείωση του ορίου ταχύτητας στα 40 χλμ/ώρα και απαγόρευση διέλευσης φορτηγών άνω των 50 τόνων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!