wadoux-iron-dames-6hrs-portimao

Τέσσερις γυναίκες ανέβηκαν στο βάθρο της κατηγορίας GTE Am στις «6 Ώρες του Πορτιμάο”

Πάνος Σεϊτανίδης

Ενώ στον μαγικό κόσμο της Formula 1 βλέπουμε μία σειρά από προγράμματα (W Series, More Than Equal, F1 Academy) που στοχεύουν στο να ανοίξουν το δρόμο της επιστροφής των γυναικών στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, στους Αγώνες Αντοχής φαίνεται πως η «αλλαγή» έχει ήδη έρθει!

Η αγωνιστική ομάδα των Iron Dames σπάει από πέρυσι τα στερεότυπα αλλά αυτό που είδαμε στις «6 Ώρες του Πορτιμάο», δείχνει πως πλέον δεν μιλάμε για εξαίρεση αλλά για κανόνα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πίστα του Αλγκάρβε φιλοξένησε τον δεύτερο γύρο του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής – γνωστού κι ως WEC. Ήταν η πρώτη μάχη επί ευρωπαϊκού εδάφους και ήταν συναρπαστική σε όλες τις κατηγορίες.

portimao

Στα 4.653 μέτρα της αγωνιστικής διαδρομή παρατάχθηκαν 37 αγωνιστικά, τριών κατηγοριών: Hypercar, LMP2 και GT3. Στην πρώτη κατηγορία αλλά και στη γενική κατάταξη, αφεντικό στη μάχη της Pole Position αλλά και τον αγώνα, ήταν η Toyota Gazoo Racing. Στην LMP2 πανηγύρισε η United Autosport ενώ στην κατηγορία LMGTE Am, εκεί όπου έχουμε πλέον αγωνιστικά αυτοκίνητα κι όχι πρωτότυπα, πανηγύρισε η Corvette Racing.

Ωστόσο, η προσοχή μας ήταν στα πρόσωπα του βάθρου που ήταν γένους θηλυκού. Ισοφαρίζοντας το καλύτερο πλασάρισμα για εκπρόσωπο του όμορφου φύλου, η Λιλού Ουαντού-Ντουσελιέ ήταν δεύτερη!

Η Γαλλίδα μοιράστηκε μία Ferrari 488 GTE Evo με τον Αργεντινό Λουίς Πέρεζ Κομπάνκ και τον Ιταλό Αλέσιο Ροβερά. Η 22χρονη από την Αμιάν έτρεχε μόλις έκτη φορά στο θεσμό, με τις περυσινές της εμφανίσεις να είναι στην LMP2 με την Richard Mille Singatech και είναι πολλά υποσχόμενη.

portimao

Πόσο; Αρκεί να σας πούμε πως είναι η πρώτη γυναίκα μέλος του προγράμματος Ferrari Competizioni GT!

Πίσω της, με τις διαφορές μετά από έξι ώρες να είναι μικρές, πλασαρίστηκε η Porsche 911 RSR-19 της Iron Dames, με τις συνήθεις υπόπτους: Σάρα Μποβί, Ραχέλ Φρέι και Μισέλ Γκάτινγκ. Έτσι, η θηλυκή τριπλέτα έφτασε τα τέσσαρα βάθρα στο θεσμό!

iron dames

«Είμαι πολύ χαρούμενη για ένα ακόμα εξαιρετικό αγωνιστικό τριήμερο. Οι Σάρα, Ραχέρ και Μισέλ έκαναν ξανά επίδειξη του εντυπωσιακού μαχητικού πνεύματός τους, διεκδικώντας τη νίκη από την πρώτη ως την τελευταία στροφή του αγώνα», είπε η Ντέμπορα Μάγιερ, η επικεφαλής του εγχειρήματος των Iron Dames.

Είπαμε, αυτά τα αποτελέσματα δεν αποτελούν πια σταγόνες σε έναν ανδροκρατούμενο αγωνιστικό ωκεανό. Εξελίσσονται σε νόρμα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]