soleneee

Σολέν Μαζίνγκε: Από την επέμβαση στον εγκέφαλο μετά από τραγικό ατύχημα, επέστρεψε στον πάγο

Πηνελόπη Γκιώνη

Μία άσχημη πτώση στον πάγο την οδήγησε σε επέμβαση στον εγκέφαλο και ένα μεγάλο διάστημα αποκατάστασης. Όμως η Σολέν Μαζίνγκε δεν είχε σκοπό να αφήσει το πατινάζ και έτσι έκανε το απίστευτο...

Η Σολέν Μαζίνγκε είναι Γαλλίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που μαζί με τον παρτενέρ της, Μάρκο Γεβγένι Γκαϊντανέκο, αγωνίζονται για την Εσθονία. Μαζί βρίσκονταν σε όλα τα μεγάλα τουρνουά του αθλήματος και είχαν διακριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λίγο πριν το ατύχημα, είχα πάει στο Μόντρεαλ του Καναδά για αγώνες. Μία εβδομάδα πριν τους αγώνες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, θα άλλαζαν τα πάντα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2022 και όταν είχαν τελειώσει την προπόνηση, ετοιμάζονταν να προβάρουν το free style πρόγραμμά τους.

solene

Σε μία απλή αλλαγή, η Σολέν βρισκόταν στους ώμους του παρτενέρ της με το πρόσωπό της να «βλέπει» προς τα κάτω, στον πάγο. Εκείνη τη στιγμή, το ένα παγοπέδιλο του Μάρκο κόλλησε σε ένα μικρό λούκι στον πάγο, έχασε την ισορροπία του και έπεσαν μαζί, με τη Σολέν όμως να βιώνει μία τραγική πτώση. Πέφτοντας, το κεφάλι της χτύπησε με πολλή δύναμη στον πάγο και για μερικά δευτερόλεπτα λιποθύμησε. Όταν μετά από λίγο ανέκτησε τις αισθήσεις της, έπεσε στα γόνατα και κρατώντας το κεφάλι της ούρλιαζε από τους πόνους. Από το ασθενοφόρο, ακόμη, είχε διαπιστωθεί πως η κατάστασή της είναι πολύ σοβαρή και φτάνοντας στο νοσοκομείο της έκαναν αξονική τομογραφία στο κεφάλι για να φανεί πως η κατάστασή της είναι εξαιρετικά επείγουσα και πως πρέπει να εγχειριστεί αμέσως. Γι’ αυτό και μπήκε απευθείας στο χειρουργείο για κρανιοτομή καθώς δεν είχε απλά ένα κάταγμα αλλά είχε επισκληρίδιο αιμάτωμα, το οποίο «έσπρωχνε» τον εγκέφαλό της, ενώ έπειτα έπεσε σε κώμα.

Ο γιατρός τοποθέτησε τέσσερις μεταλλικές πλάκες στον εγκέφαλό της, με την ίδια να εξηγεί πως αν δεν ήταν εκείνος ο γιατρός δεν θα είχε σωθεί: «Αν ο γιατρός δεν δρούσε τόσο άμεσα και τόσο σωστά, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Μου έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή». Στην αρχή κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πότε θα βγει από το κώμα όμως αυτό ευτυχώς συνέβη σύντομα. Πέντε μήνες αργότερα δήλωνε πως είχε «πάρει πίσω» σχεδόν όλες τις σωματικές της ικανότητες ενώ έχει εξηγήσει πως δεν θυμάται το ατύχημα ενώ και άλλες αναμνήσεις της έχουν εξαφανιστεί από τη μνήμη της.

Μετά το ατύχημα ακολούθησε περίοδος αποκατάστασης και η Σολέν δεν μπήκε στον πάγο για αρκετό καιρό. Όμως, δεν μπορούσε να μείνει άλλο μακριά από την αγάπη της και έτσι ξεκίνησε ξανά προετοιμασία στο πατινάζ. Έχοντας ξεπεράσει τον φόβο από την τραγική πτώση, κατάφερε να μπορεί να κάνει ξανά κόλπα, έχοντας εμπιστοσύνη στον παρτενέρ της και μαζί όδευαν προς την επανεκκίνηση.

Με τα μισά της μαλλιά να είναι αρκετά κοντά, αφού όταν υοπβλήθηκε στην εγχείρηση το κεφάλι της στη μία μεριά ήταν φαλακρό, και με ένα πλατύ χαμόγελο η Σολέν κατάφερε όχι μόνο να επιστρέψει αλλά και να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο μέσα σε ενάμιση χρόνο. Τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησε να κάνει κανονικές προπονήσεις και τον Ιανουάριο του 2023 πάτησε ξανά πάγο κάνοντας προπονήσεις με κράνος. Έπειτα, κατάφερε να είναι σε τέτοια αγωνιστική κατάσταση ώστε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, που έλαβε χώρα στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, να μπορεί να συμμετάσχει κανονικά. «Είναι μαχήτρια», είπε ο παρτενέρ της για την Σολέν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]