a

Γιατί οι γυναίκες δεν χρησιμοποιούνται ως δείγματα σε έρευνες για τις αθλητικές μελέτες;

Παναγιώτης Δαλαταριώφ

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας δώσει συμβουλές με βάση μια «πρόσφατη μελέτη» ή «επιστημονική έρευνα», ρωτήστε αυτό το άτομο:  Πόσα από τα δείγματα αυτής της μελέτης ήταν γυναίκες;

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο κενό στην έρευνα για τις αθλητικές επιδόσεις των γυναικών;

«Είναι ευρέως γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην έρευνα», λέει η Liz Letchford, PhD, ATC, διδάκτωρ κινησιολογίας και επιστήμης αποκατάστασης της οποίας η διατριβή περιελάμβανε μεθόδους ανίχνευσης του κινδύνου τραυματισμού σε αθλήτριες.

Το θέμα είναι όμως πόσο μεγάλο είναι, τελικά, το κενό;

Στην ιατρική για τον αθλητισμό και την άσκηση, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το 40% των ερευνών.

Τα στοιχεία γίνονται ακόμα πιο αποκαρδιωτικά αν αναλογιστεί κανείς πως από 30 πρόσφατες μελέτες για την αθλητική βελτιστοποίηση, την προπόνηση και την πρόληψη τραυματισμών (εξαιρουμένης μιας που επικεντρώθηκε ειδικά στις διαφορές του φύλου στον μαραθώνιο βηματισμό) οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 3% των συμμετεχόντων.

«Πήγα σε τρία πανεπιστήμια: για πτυχίο στην αθλητική προπόνηση, μεταπτυχιακό στην κινησιολογία και στις επιστήμες υγείας και κίνησης, και τέλος έκανα και το διδακτορικό μου», λέει η Δρ. Letchford και συμπληρώνει: «Σε κάθε πανεπιστήμιο, ασχολήθηκα σε μεγάλο, βαθμό στην ερευνητική διαδικασία και σχεδόν πάντα συνιστούσα να χρησιμοποιώ άντρες στο σχεδιασμό της μελέτης, τα θηλυκά έχουν μια "συγχυτική μεταβλητή"».

Αυτή η μπερδεμένη μεταβλητή, φυσικά, είναι ο εμμηνορροϊκός κύκλος, ο οποίος προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας σε κάθε είδους έρευνα που εξετάζει το σώμα. Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism νωρίτερα αυτό το έτος εξηγεί ότι η «φυσιολογική πολυπλοκότητα» του γυναικείου σώματος «απαιτεί πιο σύνθετα σχέδια μελέτης, μεγαλύτερους χρόνους έρευνας και πρόσθετο κόστος» και ότι οι περισσότερες αθλητικές επιστήμες «βασίζονται σε έρευνα με άνδρες, παρά τα πιθανά προβλήματα που γίνονται στη μετάφραση για τις γυναίκες».

Η Δρ Letchford σημειώνει ότι, ενώ οι ορμονικές διακυμάνσεις ενός κύκλου είναι πιο προβλέψιμες από ό,τι έχει κάνει η επιστημονική κοινότητα, στην πραγματικότητα, τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το 75 με 86% των γυναικών έχουν τακτική περίοδο.

Λίγες οι γυναίκες και στα εργαστήρια

Η Δρ Σιμς, η οποία προηγουμένως διηύθυνε ερευνητικά προγράμματα στο Στάνφορντ, καθώς και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Όκλαντ και στο Πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο στη Νέα Ζηλανδία, έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 εργασίες και χαρακτηρίζεται ως «βιοχάκερ για τη γυναικεία φυλή». Επί του παρόντος, δοκιμάζει ένα πρόγραμμα στη Νέα Ζηλανδία όπου έχει σχεδιάσει μια απεξάρτηση ειδικά για γυναίκες που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση ACL με βάση το χρόνο του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

Όμως η προέλευσή της στο εργαστήριο ξεκίνησε στις προπτυχιακές της σπουδές. Ως συμμετέχουσα σε έρευνα στο Πανεπιστήμιο Purdue, η Δρ. Σιμς σημειώνει ότι ήταν από τις μόνες γυναίκες που θα προσφερόταν εθελοντικά να συμμετάσχει στα εργαστήρια για την έρευνα του μεταβολισμού.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην στρατολόγηση των αθλητικών επιστημών είναι συχνά πολύ αρρενωπή και επιθετική, κάτι που καταστρέφει την αυτοπεποίθηση των γυναικών συμμετέχουν», λέει η Σιμς. Κάποτε, όταν τα αποτελέσματά της σε μια μελέτη όπου εξέτασε την οξείδωση υδατανθράκων και λίπους ήταν διαφορετικά από απ' ότι αυτά των ανδρών. Τότε, η ομάδα της ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε το πείραμα σωστά και απέρριψε τα αποτελέσματά της.

Η ίδια προσθέτει ότι οι γυναίκες συνήθως χρησιμοποιούνται σε δοκιμές μόνο εάν λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια για την ελαχιστοποίηση των ορμονικών επιδράσεων.

Το χάσμα στην έρευνα για τις αθλητικές επιδόσεις των γυναικών μπορεί να είναι μικρότερο εάν το χάσμα στους ερευνητές ήταν επίσης μικρότερο: Λιγότερο από το 30% των ερευνητών στον κόσμο είναι γυναίκες.

Έρευνα για τον αθλητισμό και τη συναισθηματική υγεία των γυναικών

Υπάρχει άραγε κάτι άλλο να περιμένουμε σε αυτόν τον τομέα; Ναι. Κι αυτό είναι η έμφαση στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Ο Δρ. Kraus και ο Dr. Roche το έχουν κάνει βασικό συστατικό του προγράμματος FASTR του Stanford.

Η Dr. Letchford μοιράζεται ότι το τελευταίο της έργο συνδέει τη διατριβή της για το ACL με τη συναισθηματική εμπειρία μιας γυναίκας, αξιολογώντας την πιθανή αιτιότητα.

«Μία κύρια αιτία τραυματισμού του ΠΧΣ (ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ) αποτελεί συχνά η αστάθεια της πυέλου και του ισχίου», λέει.
«Υποθέτω ότι μπορεί να υπάρχει μια συναισθηματική συνιστώσα που εμπλέκεται στην ικανότητα ενός ατόμου να ενεργοποιήσει αυτούς τους μύες. Έτσι, εάν οι γυναίκες δυσκολεύονται να συνδεθούν με το πυελικό τους έδαφος - για λόγους μηχανικούς, σωματικούς, συναισθηματικούς ή πνευματικούς - αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυελική αστάθεια που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε τραυματισμό του ΠΧΣ.

Δεν μπορείτε να θεραπεύσετε κανένα σώμα - ειδικά ένα γυναικείο σώμα - χωρίς να κατανοήσετε όλα όσα συμβαίνουν στο βιοψυχοκοινωνικό-πνευματικό μοντέλο της υγειονομικής περίθαλψης», συμπληρώνει η Δρ. Letchford.

Ευτυχώς, βλέπουμε επιτέλους να γίνεται περισσότερη έρευνα που είναι απαραίτητη για να μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα του τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο γυναικείο σώμα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.

«Είμαι αισιόδοξος, επιτέλους, μετά από 20 και πλέον χρόνια σκέψης ότι πιέζω πάνω σε έναν τοίχο από τούβλα, μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, είδαμε μια έκρηξη γυναικειοκεντρικής έρευνας, ενδυνάμωσης και συζητήσεων. Ο επιστημονικός σχεδιασμός βελτιώνεται, τα γυναικεία περιβάλλοντα γίνονται πιο εμφανή», τονίζει ο κύριος Σιμς.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]