iga swiatek
05/04/2024
ΤΕΝΝΙΣ

Τένις: Οι αντιδράσεις και η σκέψη για την απόφαση να μεταφερθούν στη Σαουδική Αραβία τα WTA Finals

Πηνελόπη Γκιώνη

Η WTA αποφάσισε να μεταφέρει τις επόμενες τρεις εκδόσεις του WTA Finals στην πόλη Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργήθηκαν αντιδράσεις. Από την άλλη πλευρά, στη Σαουδική Αραβία αυτό φαίνεται ως μία ευκαιρία για ανάπτυξη.

Οι Κρις Έβερτ και Μαρτίνα Ναβρατίλοβα πρωταγωνιστούν στο κίνημα των αντιδράσεων σχετικά με την απόφαση της WTA να μεταφέρει τους τελικούς στη Σαουδική Αραβία. Η ομοσπονδία συνομίλησε με τις Έβερτ και Ναβρατίλοβα, οι οποίες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με αυτή τη σκέψη, γράφοντας επιστολές και άρθρα και τονίζοντας πως η Σαουδική Αραβία έχει ακόμη αρκετή δουλειά να κάνει σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τα δικαιώματά της. «Η διεξαγωγή ενός τουρνουά εκεί θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς τα πίσω, σε βάρος όχι μόνο του γυναικείου αθλητισμού, αλλά και των γυναικών», ανέφεραν στο άρθρο τους για την Washington Post στις αρχές του 2024. Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι θρυλικές τενίστριες, η ομοσπονδία προχώρησε στην απόφασή της και υπέγραψε τη συμφωνία, που φτάνει περίπου στα 15 εκατομμύρια δολάρια.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της WTA Ventures, Μαρίνα Στόρτι, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως: «Είχαμε πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις με την Μαρτίνα και την Κρις. Προφανώς είναι θρύλοι της WTA, χαίρουν μεγάλου σεβασμού και είχαν κάποιες ανησυχίες. Τελικά αισθανόμαστε ότι παίρνουμε τη σωστή απόφαση για το άθλημα, για το γυναικείο τένις, για τις παίκτριές μας, για τους φιλάθλους μας. Πιστεύουμε ότι είναι μια συναρπαστική ευκαιρία και ένα σημαντικό βήμα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του αθλήματος».

Στην ανακοίνωση της Πέμπτης, η WTA εξήγησε ότι έκανε συζητήσεις για μήνες και ότι υπήρχαν τρεις βασικές προϋποθέσεις που ήθελαν να πληρούνται πριν από την επιλογή της νέας πόλης που θα φιλοξενήσει το διάσημο τουρνουά της σεζόν.

Πρώτον, η WTA ήθελε μια τοποθεσία που θα μπορούσε να προσφέρει και να χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό γεγονός τένις για τις παίκτριες και τους φιλάθλους. Στη συνέχεια, η WTA ήθελε κάποιον που θα μπορούσε να τη βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της να επιτύχει ίσα χρηματικά έπαθλα για τις γυναίκες και τέλος, ο στόχος της WTA ήταν επίσης να βρει κάποιον που θα μπορούσε να δεσμευτεί για την υποστήριξη της μελλοντικής ανάπτυξης του γυναικείου τένις. Οι Σαουδάραβες πληρούσαν και τα τρία βασικά κριτήρια και η WTA τους έδωσε το δικαίωμα να διοργανώνουν τους τελικούς της WTA μέχρι το 2026.

Όταν οι τελικοί της WTA θα διεξαχθούν στο Ριάντ αργότερα φέτος (μεταξύ 2-9 Νοεμβρίου), το τουρνουά που θα κλείσει τη σεζόν θα διαθέτει ένα χρηματικό έπαθλο-ρεκόρ 15,25 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, στις διαπραγματεύσεις είναι να αυξηθεί το χρηματικό έπαθλο του τουρνουά για τις διοργανώσεις του 2025 και 2026.

Η Αργί Μουταμπαγκανί, η οποία υπηρετεί ως πρόεδρος της ομοσπονδίας αντισφαίρισης της Σαουδικής Αραβίας και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε οποιαδήποτε αθλητική ομοσπονδία της χώρας της Μέσης Ανατολής, λέει ότι το Βασίλειο έχει δει τις γυναίκες του να κάνουν "ιστορικά βήματα" τα τελευταία χρόνια. Τώρα που η Σαουδική Αραβία πρόκειται να αποκτήσει ένα σημαντικό γυναικείο αθλητικό γεγονός και δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτό θα βοηθήσει και τις γυναίκες της χώρας να συνεχίσουν την πρόοδό τους: «Η φιλοξενία των τελικών της WTA είναι απολύτως τεράστια για το μέλλον του τένις στη Σαουδική Αραβία και την ανάπτυξη του αθλητισμού γενικότερα, ιδίως μεταξύ των νεαρών κοριτσιών μας. Και αυτή είναι εξ’ ολοκλήρου η εστίασή μας, να εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές παικτών και να γιορτάσουμε το γυναικείο τένις. Θέλουμε να τις βοηθήσουμε να πιστέψουν ότι και αυτές ανήκουν στο κεντρικό γήπεδο, καθώς βλέποντας πιστεύεις. Μέσω του τουρνουά έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε τα όνειρα εκατομμυρίων νέων ανθρώπων που προσβλέπουν σε ένα λαμπρό μέλλον και έναν κόσμο νέων ευκαιριών», δήλωσε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]